Jastrząb 09.12.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Po wymianie anody magnezowej w termie pojawił się zapach jaj. Anoda produkcji rzemieślniczej do wymiany na inną. Wymien na przeciwpradowa. Jest drozsza, ale sie tez nie zuzywa. Czesto pomaga na siarkowodor, jesli ten sie objawia tylko w wodzie cieplej. Zależy mi na usunięciu żelaza i manganu! Po wstępnym rozpoznaniu dostałem ofertę na Econet FGr 12 złoże Greensand Plus, głowica Clak, zbiornik na nadmanganian potasu. A ja z wlasnego doswiadczenia odradzam ta firme. Jesli sie przez 3 lata nie ucywilizowali to Cie po prostu zostawia z problemami jesli by sie takie pojawily. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 09.12.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 dzieki za odp.swoją droga jak ajest procedura badania wody??i ile kosztuje badanie sanepid??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.12.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 dzieki za odp. swoją droga jak ajest procedura badania wody?? i ile kosztuje badanie sanepid??? Jesli chcesz zbadac tylko twardosc, to nalewasz zimnej wody do butelki 0,5litra po wodzie minerlanej i zanosisz. Sanepid jest generalnie drogi, za badanie pojedyczego parametru zaplacisz pewnie kilkadziesiac PLN. Firmy od uzdatniania, lokalne wodociagi zbadaja to za pol ceny. Za tyle to pewnie kupisz test kropelkowy zeby z wystarczajaca precyzja okreslic to samemu w domu. Prosciej zadzownic do wodociagu i zapytac jaka maja twardosc wody. Musza Ci udostepnic taka informacje. Troche precyzyjniej niz "srednio twarda". Pytaj o konkretna wartosc w mg, stopniach niemieckich itp. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 09.12.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Sanepid nie bada wody, mogą cie skierować do laboratorium, które to zrobi.I w efekcie dostajesz np. taki wynik jak ja i nie bardzo wiadomo co teraz zrobić: Barwa mgPt/l 5,8Odczyn (pH) - 7,4Mętność NTU 2,0Przewodność elektryczna właściwa (PEW) |jS/cm 440,3Jon amonowy (NH4 + ) mg/l 0,15Azotyny (N02") mg/l <0,05Mangan (Mn) mg/l 0,225Azotany (N03") mg/l <4,0Żelazo (Fe) mg/l 0,696Twardość ogólna mgCaC03/l 232,0Utlenialność mg/l 8,2Siarczany (S04 2") mg/l 68,0Chlorki (Cl ) mg/l 17,0 Do tego pompa 2m3/h i ciśnienie 2,5bara z hydroforem przepływowym 300l.Popłuczyny odprowadzone do rozsączkowania ZA POŚ.Zużycie wody ok. 600l/dobę. Ktoś coś poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.12.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Sanepid nie bada wody, mogą cie skierować do laboratorium, które to zrobi. Oj chyba jednak bada. Sa odzialy/biura gdzie fizycznie nie badaja, tylko zajmuja sie papierkami. I w efekcie dostajesz np. taki wynik jak ja i nie bardzo wiadomo co teraz zrobić: Barwa mgPt/l 5,8 Odczyn (pH) - 7,4 Mętność NTU 2,0 Przewodność elektryczna właściwa (PEW) |jS/cm 440,3 Jon amonowy (NH4 + ) mg/l 0,15 Azotyny (N02") mg/l <0,05 Mangan (Mn) mg/l 0,225 Azotany (N03") mg/l <4,0 Żelazo (Fe) mg/l 0,696 Twardość ogólna mgCaC03/l 232,0 Utlenialność mg/l 8,2 Siarczany (S04 2") mg/l 68,0 Chlorki (Cl ) mg/l 17,0 Do tego pompa 2m3/h i ciśnienie 2,5bara z hydroforem przepływowym 300l. Popłuczyny odprowadzone do rozsączkowania ZA POŚ. Zużycie wody ok. 600l/dobę. Ktoś coś poradzi? Z sanepidu dostalbys podobny wynik. Chyba ze sie spodziewales od sanepidu ulotki z konkretnym modelem filtra jaki trzeba zastosowac? A z wynikami trzeba sie przejsc do kilku firm od uzdatniania wody, zebrac oferty a potem je pokazac tutaj. Nie ma roznicy czy odprowadisz popluczyny do POS'a czy czy do drenazu. W obu przypadkach nie mozesz uzyc odzelaiacza regenerowanego utleniaczem. W drenazu wszak takze kwitnie tlenowe zycie biologiczne. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 09.12.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Oj chyba jednak bada. Sa odzialy/biura gdzie fizycznie nie badaja, tylko zajmuja sie papierkami. Pytałem w dwóch oddziałach, oba mnie skierowały do zewnętrznego laboratorium. Z sanepidu dostalbys podobny wynik. Chyba ze sie spodziewales od sanepidu ulotki z konkretnym modelem filtra jaki trzeba zastosowac? A z wynikami trzeba sie przejsc do kilku firm od uzdatniania wody, zebrac oferty a potem je pokazac tutaj. A to, to skorzystałem z okazji i podpiąłem własne wyniki z nadzieją na poradę. Firmy, które pytałem mają wyraźny problem z utlenianiem. Rozbieżność w cenach za zestawy do uzdatniania od 5tys. (MultiFILTr A/MF Optima) do 12tys (FILTR MULTIFUNKCYJNY COSMOWATER PLUS + FILTR MULTIFUNKCYJNY COSMOWATER PLUS) i jestem trochę skołowany. Nie ma roznicy czy odprowadisz popluczyny do POS'a czy czy do drenazu. W obu przypadkach nie mozesz uzyc odzelaiacza regenerowanego utleniaczem. W drenazu wszak takze kwitnie tlenowe zycie biologiczne. A tego to nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.12.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Pytałem w dwóch oddziałach, oba mnie skierowały do zewnętrznego laboratorium. To Ci cos zle powiedzieli. Tymi recami wozilem kiedys wode do sanpeidu w warszawie do badania. A to, to skorzystałem z okazji i podpiąłem własne wyniki z nadzieją na poradę. Firmy, które pytałem mają wyraźny problem z utlenianiem. Rozbieżność w cenach za zestawy do uzdatniania od 5tys. (MultiFILTr A/MF Optima) do 12tys (FILTR MULTIFUNKCYJNY COSMOWATER PLUS + FILTR MULTIFUNKCYJNY COSMOWATER PLUS) i jestem trochę skołowany. Ja Ci na utlenialnosc nic nie podpowiem. W osadniku masz procesy beztlenowe, opadaja zanieczyszczania mechaniczne itp, a w drenazu tlenowe. Mowiac oglednie, po osadniku masz sklarowany sciek, po drenazu oczyszczony. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prong3 09.12.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Witam Użytkuje od 2 tygodni zmiękczacz clack c25 oparty na głowicy Clack WS1 w wersji CI. Po zakupie wykonałem regenerację w trybie ręcznym i jestem zaskoczony głośnością podczas fazy backwasch. W tej fazie powstaje specyficzny gwizd jak gdyby leciało powietrze pomieszne z wodą pod ciśnieniem co powoduje taki specyficzny szum (gwizd). Słuchać to na na króćcu który odpowiada za odprowadzania popłuczyn do kanalizacji. Ustawienia posczególnych faz regeneracji:backwasch 8min dn brine 60min backwasch 8min rinse 4min fill 4.5min Jeśli u kogoś występowało podobne zjawisko głosnego gwizdu i sobie z tym poradził proszę o poradę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 09.12.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 ok mam wyniki z energetyki:twardość 145mgstopnie niemieckie 8,12miligramo-równoważnik 2,9 co uważacie o tych wynikach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.12.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 ok mam wyniki z energetyki: twardość 145mg stopnie niemieckie 8,12 miligramo-równoważnik 2,9 co uważacie o tych wynikach?? Stosunkowo nieduza twardosc. Norma dla wodociagow to 60-500mg. Ale po zmiekczeniu do 0 zauwazysz roznice w osadach, na kabinie prysznicowej w czajniku itp. Ja mialem 220mg, to kamien juz widac przy kranach, w czajniku wlasnie. Czy bedziesz zmiekczal to juz Twoja decyzja. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 09.12.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 co radzicie, czy jest sens przy takich parametrach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 09.12.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 co radzicie, czy jest sens przy takich parametrach?? Jak chcesz mieć spokój z kamieniem, a nie będziesz "głodował" wydając 2000-2500zł to bierz. To jest komfort. Różnicę odczujesz w zlewach/bateriach/kafelkach/prysznicu. Do tego żywotność pralki/zmywaki/ekspresów do kawy/żelazka. Oczywiście brak kamienia w czajniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 09.12.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 dzieki za odpowiedź.Co moglibyście doradzic, tj. jaki model.Chodzi o coś sprawdzonego. z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteksw 09.12.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Filtr z Greensandem wyklucza oczyszczalnię biologiczną. Jeśli masz zapach jaj to raczej daruj sobie filtry z CR (nie ruszają siarkowodoru, a często zapach jest jeszcze silniejszy). Pozostają filtry z multijonitami (np. Ecomix, AquaMulti). Moim zdaniem nie warto dopłacać za filtry z logo Viessmana bo w środku to ten sam towar co w innych, a kosztuje dużo więcej. Możesz też pomyśleć o samym odżelaziaczu (tylko z płukaniem wstecznym, bez regeneracji chemicznej) - byłaby to najzdrowsza opcja pod kątem oczyszczalni biologicznej, ale wymaga sporo wody do płukania (i silnej pompy). W dniu wczorajszym miałem chwilę czasu i ustawiłem na podgrzewaczu wody 85 stopni, po kilku godzinach wodę spuściłem i ustawiłem na mniejszą temperaturę. Subiektywne odczucie - woda mniej cuchnie siarkowodorem. Powoli jednak będę szukał anody przeciwprądowej. W sprawie urządzenia do usuwania żelaza i manganu zawężam poszukiwania do złoża Ecomix A lub C, butli 10x30 lub 10x35, obudowy oraz głowicy 255/760 lub 255/762 sterowanie objętościowe. Jeżeli ktoś wie co siedzi w środku Viessmana Aquamix-N (butla, złoże, głowica) będę wdzięczny, obecnie można dostać w przystępnej cenie. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.12.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) W dniu wczorajszym miałem chwilę czasu i ustawiłem na podgrzewaczu wody 85 stopni, po kilku godzinach wodę spuściłem i ustawiłem na mniejszą temperaturę. Subiektywne odczucie - woda mniej cuchnie siarkowodorem. Powoli jednak będę szukał anody przeciwprądowej. Mialem to samo. Wymiana calej wody (spueszczenie wsyztkiego ze zbiornika) na pare dni pomagalo. Ale potem wracalo do normy. Przegrzewanie nie pomagalo, wymiana anody u mnie pomogla raz na zawsze, co potwierdzilo ze zapach nie byl pochodzenia biologicznej raczej. Edit: Na probe mozesz po prostu wyjac kompletenie na tydzien anode magnezowa. Spuscic wode, przeplukac zbiornik. Jak smrod nie powroci, to znaczy ze to jest dobry kierunek. Przez tydzien zbiornika nie zamordujesz, a bedziesz wiedzial czy inwestycja w anode tytanowa ma sens, a jest to wypadek paruset PLN. marcin Edytowane 9 Grudnia 2013 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteksw 09.12.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Bardzo proszę o wyjaśnienie kiedy ma być hydrofor bez napowietrzania, a kiedy wskazane jest napowietrzanie, bo już się pogubiłem.Czy dla urządzenia kompaktowego ze złożem Ecomix A lub C albo AquaMulti, może być hydrofor ze zbiornikiem emaliowanym wewnątrz 200l (jest tam poduszka powietrzna)Czy taki hydrofor zaliczamy do hydroforu z napowietrzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.12.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Bardzo proszę o wyjaśnienie kiedy ma być hydrofor bez napowietrzania, a kiedy wskazane jest napowietrzanie, bo już się pogubiłem. Czy dla urządzenia kompaktowego ze złożem Ecomix A lub C albo AquaMulti, może być hydrofor ze zbiornikiem emaliowanym wewnątrz 200l (jest tam poduszka powietrzna) Czy taki hydrofor zaliczamy do hydroforu z napowietrzeniem. Napowietrzanie mozna zrealizowac tylko gdy hydrofor jest bez gumowego worka + ocynkowany albo na bogato, z nierdzewki. Woda w takim zbiorniku bezposrednio styka sie z powietrzem, dzieki czemu moze sie mieszac a ewentualny nadmiar powietrza ulatniac a nie utknac wewnatrz worka. W pewnym uproszczceniu napowietrzania wymagaja wylacznie zloza (wylacznie) odzelaziajace (np. Birm, Pyrolox). Wszelkie zloza regenerowane (odzelaziajace regenerwoane nadmanganianem) badz jonowymienne regenerowane sola, napowietrzenia nie potrzebuja. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteksw 09.12.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Jastrząb, napisałeś że jonowymienne regenerowane sola, napowietrzenia nie potrzebują. Ale nadal nie wiem, czy mój hydrofor może być zastosowany do tego typu urządzeń, bo znalazłem takie stwierdzenie, cytuję: UWAGA! warunek konieczny aby urządzenie funkcjonowało poprawnie - hydrofor bez napowietrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk44arty 10.12.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 dzieki za odp. swoją droga jak ajest procedura badania wody?? i ile kosztuje badanie sanepid??? Ja za badanie zapłaciłem 400,33 pln było w tym: Jon amonowy, Azotany, Azotyny, Żelazo, Mangan, Twardość, i bakteriologia. Procedura jest taka: zgłaszasz się do sanepidu, rejestrujesz zlecenie, dostajesz od nich zestaw odpowiednich buteleczek wraz z instrukcją jak należy pobrać próbki. Oni to potem wysyłają do laboratorium w moim przypadku do krk i po tygodniu są wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.12.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Jastrząb, napisałeś że jonowymienne regenerowane sola, napowietrzenia nie potrzebują. Ale nadal nie wiem, czy mój hydrofor może być zastosowany do tego typu urządzeń, bo znalazłem takie stwierdzenie, cytuję: UWAGA! warunek konieczny aby urządzenie funkcjonowało poprawnie - hydrofor bez napowietrzania. Pierwszy raz sie spotykam z tym, zeby napowietrzanie mialo zaszkodzic. Tu sie musza fachowcy od jonitow wypowiedziec. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts