chemik67 10.12.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Ja za badanie zapłaciłem 400,33 pln było w tym: Jon amonowy, Azotany, Azotyny, Żelazo, Mangan, Twardość, i bakteriologia. Procedura jest taka: zgłaszasz się do sanepidu, rejestrujesz zlecenie, dostajesz od nich zestaw odpowiednich buteleczek wraz z instrukcją jak należy pobrać próbki. Oni to potem wysyłają do laboratorium w moim przypadku do krk i po tygodniu są wyniki. Strasznie drogo moim zdaniem. Kori z tego co pisał ma wodę wodociągową więc bakteriologie bym odpuścił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.12.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Pierwszy raz sie spotykam z tym, zeby napowietrzanie mialo zaszkodzic. Tu sie musza fachowcy od jonitow wypowiedziec. marcin Moim zdaniem nie zaszkodzi. Tzn jeśli w wodzie jest żelazo/mangan to jego utlenienie spowoduje wytrącenie nierozpuszczalnych osadów, które mogą blokować jonity (ale tylko mechanicznie, czyli jest to w pewnym stopniu odwracalne podczas regeneracji). Ale po pierwsze jeśli żelaza jest dużo to się nie stosuje jonitów. W przypadku CR lub mieszanek jonitów (Ecomix, AquaMulti), usuwanie żelaza zachodzi na drodze wymiany jonowej, ale wcześniejsze napowietrzenie/utlenienie żelaza tylko zmniejsza ilość żelaza do zatrzymania na drodze wymiany jonowej. To co się wytrąci i tak zostanie zatrzymane i odpłukane przy regeneracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.12.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Moim zdaniem nie zaszkodzi. Tzn jeśli w wodzie jest żelazo/mangan to jego utlenienie spowoduje wytrącenie nierozpuszczalnych osadów, które mogą blokować jonity (ale tylko mechanicznie, czyli jest to w pewnym stopniu odwracalne podczas regeneracji). Ale po pierwsze jeśli żelaza jest dużo to się nie stosuje jonitów. W przypadku CR lub mieszanek jonitów (Ecomix, AquaMulti), usuwanie żelaza zachodzi na drodze wymiany jonowej, ale wcześniejsze napowietrzenie/utlenienie żelaza tylko zmniejsza ilość żelaza do zatrzymania na drodze wymiany jonowej. To co się wytrąci i tak zostanie zatrzymane i odpłukane przy regeneracji. Tak mi sie tez wydawalo. Moze im chodzi jeszcze o potencjalne zatykanie inzektora do zasysania solanki przy sporym poziomie zelaza i napowietrzeniu. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 10.12.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Tak mi sie tez wydawalo. Moze im chodzi jeszcze o potencjalne zatykanie inzektora do zasysania solanki przy sporym poziomie zelaza i napowietrzeniu. marcin Tak i właśnie o to chodzi. Po napowietrzeniu wody na wymiennik idzie wytrącone żelazo które zatyka inżektory i górny kosz. Efektem tego jest brak regeneracji. Ale co może otom wiedzieć człowiek który siedzi w internecie i wychwala w wniebogłosy swoją firmę i to co ma na magazynie do sprzedania bez względu na efekty. Zawsze znajdzie się jeleń co to zafirmuje. Nie każdy siedzi przy filtrze i patrzy czy on działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.12.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Tak i właśnie o to chodzi. Po napowietrzeniu wody na wymiennik idzie wytrącone żelazo które zatyka inżektory i górny kosz. Efektem tego jest brak regeneracji. Czyli brak regeneracji przeszkadza tylko przy zastosowaniu jonitów albo CR, a przy zwykłych odżelaziaczach (z regeneracją KMnO4 lub podchlorynem) nie występuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.12.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Tak i właśnie o to chodzi. Po napowietrzeniu wody na wymiennik idzie wytrącone żelazo które zatyka inżektory i górny kosz. Efektem tego jest brak regeneracji. Kurcze, tzn ze moje 3.5mg zelaza przez 4 lata pracy gorny kosz to juz chyba z 10razy mi powinno zatkac. Ale co może otom wiedzieć człowiek który siedzi w internecie i wychwala w wniebogłosy swoją firmę i to co ma na magazynie do sprzedania bez względu na efekty. Zawsze znajdzie się jeleń co to zafirmuje. Nie każdy siedzi przy filtrze i patrzy czy on działa.Jak to dobrze, ze powrociles na forumowe łono. Nudno juz tu bez Ciebie bylo, zadnych inwektyw, obrazania, glupot pisania. pozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 11.12.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Nie strugaj głupa.Dobrze wiesz że w zwykłym odżelaziaczu nie ma inżektora a kosz górny ma większe szczeliny.Wszystkie urządzenia które są czymś regenerowane nie tolerują napowietrzania z tego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.12.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Nie strugaj głupa. Dobrze wiesz że w zwykłym odżelaziaczu nie ma inżektora a kosz górny ma większe szczeliny. Wszystkie urządzenia które są czymś regenerowane nie tolerują napowietrzania z tego powodu. Bzdura. Nie wszystkie. Przez 1.5 roku uzytkowalem greensand'a (z inzektorem) i tez sie nie chcial zatkac. Moj sasiad uzytuje od 4 lata greensanda. Tez nie narzekal. Nastraszony przez Ciebie nawet kiedys inzektor wyciagnalem dla kontroli - nic na nim nie bylo. Takoz ta badziewna glowica Clack co to nie ma "silnego silnika" tez sie nie chce zatrzec i zablokowac od nadmiaru utlenionego zelaza. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 11.12.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 a świstak zawija sreberko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.12.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 a świstak zawija sreberko Zazwyczaj jak Ci sie argumenty konczą to jeszcze od idiotow czy debili wyzywasz. Moge wiedziec skad taka pozytywna zmiana? pozdrawiam, marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteksw 11.12.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Panowie, po co się sprzeczacie, każdy trochę poczyta i sam wyciągnie wnioski, a czy zawsze słuszne to dowie się w użytkowaniu sprzętu. Ja uznaję tylko merytoryczne odpowiedzi bo coś konkretnego wnosząWracając do mojego problemu raczej nabędę taki zestaw:Urządzenie do uzdatniania wodyZbiornik ciśnieniowy Wave Cyber 10x35, Opcja druga Wave Cyber 10x44 Złoże Ecomix AGłowica sterująca Clack WS1 CI kpl. z By-passZbiornik solanki prostokątny Clack kpl. 72l.Sól 11,5l 25 kg.Jeżeli ktoś ma dobrą dla mnie ofertę zapraszam na PWPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrier0 11.12.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Witam wszystkich. Jestem tu nowy, a zarejestrowałem się gdyż widzę, że forum użytkują osoby, które mam nadzieje mogą mi pomóc.Chodzi mi o zbieranie deszczówki a później jej uzdatnienie dla celów gospodarczych.No właśnie. Czy wodę taką trzeba w ogóle uzdatniać, jeśli ma być wykorzystywana do np. spłukiwania toalet?Z drugiej jednak strony jeśli woda ma być używana do prania to nie powinna zawierać zbyt dużej ilości żelaza...Ale czy deszczówka dużo tego żelaza zawiera? Nie jest tak, że deszczówka to woda miękka?Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.12.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Witam wszystkich. Jestem tu nowy, a zarejestrowałem się gdyż widzę, że forum użytkują osoby, które mam nadzieje mogą mi pomóc. Chodzi mi o zbieranie deszczówki a później jej uzdatnienie dla celów gospodarczych. No właśnie. Czy wodę taką trzeba w ogóle uzdatniać, jeśli ma być wykorzystywana do np. spłukiwania toalet? Z drugiej jednak strony jeśli woda ma być używana do prania to nie powinna zawierać zbyt dużej ilości żelaza... Ale czy deszczówka dużo tego żelaza zawiera? Nie jest tak, że deszczówka to woda miękka? Z góry dzięki za odpowiedzi. Bylo o tym w osobnych watkach, pogrzeb troche w tył. Generalnie podstawowe pytanie jest zawsze takie czy sie to oplaca, co zalezy od zuzycia wody, ilosci domownikow itp. Tanie takie systemy nie sa ich instalacja idzie w tysiace PLN, wiec o oszczednosciach finansowych mozna mowic w perspektywie wielu lat (10-20, lub wiecej). Woda musi byc przefiltrowana, bo z dachu Ci scieknie z zanieczyszczeniami, jakimis liscmi, pylkami, drobnym piaskiem. Ale zwykla mechniczna filtracja wystarcza, jesli tej wody nie zamierzasz pic. Jest to woda miekka, a zelaza nie powinna zawierac (twardosc <> zawartosc zelaza). Czyli musisz miec jakies filtry, ktore trzeba czyscic. Musisz miec pompe ktora wode wypompuje, moze zbiornik (hydrofor). Do tego mozliwosc przelaczania spluczki z zasilenia ze zbiornika na zailenie z wodociagu (co jesli dluuuugo nie pada i zbiornik sie skonczy), albo mozliowsc uzupelnienia zbiornika woda wodociagowa na wypadek suszy. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteksw 15.12.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Pytanie techniczne Posiadam wyłącznik ciśnieniowy LCA 2, który powinien pracować w zakresie 0,20-0,35 MPa, faktycznie pracuje w zakresie 0,15-0,32 MPa. W jaki sposób mogę ustawić aby pracował w zakresie 0,20-0,35 lub trochę więcej. Czy pokazane na fotografii pokrętło przekręcić zgodnie ze strzałką czerwoną (naprężyć bardziej sprężynę) czy zgodnie ze strzałką zieloną (poluzować sprężynę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteksw 15.12.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Pewnie tak zrobię, jak ciśnienie spadnie do 0,20 MPa, to zacznę kręcić i może się włączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteksw 19.12.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Rozgryzłem załącznik ciśnienia, więc podaje aby ktoś skorzystał. Aby regulować zakres ciśnień powodujących załączenie i wyłączenie, należy poluzować nakrętkę kontrującą (strzałka niebieska foto Nr 2) i wkręcać lub wykręcać śrubę regulacyjną. Wkręcając zawęża się zakres, wykręcając poszerza. Pokrętłem pod sprężyną, ustawia się ciśnienie działania - próg. (foto Nr 1) Obracając pokrętłem tak, by ścisnąć sprężynę, zwiększa się ciśnienie (strzałka czerwona), luzując obniża (strzałka zielona). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteksw 25.12.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Zestaw zakupiony i uruchomiony, pracuje już 8 dni.W skład zestawu wchodzi Głowica Clack WS1CI, butla 10x44, złoże Ecomix A, zbiornik solanki Clack 72 l. Regeneracje mam ustawiona na 4 m3, lecz coś mi się wydaje, że jednocześnie jest ustawione 7 dni i w dniu wczorajszym regeneracja się uruchomiła mimo, że pozostało jeszcze około 1 m3 wody . Nie jestem tego pewien bo nie obserwowałem.W jaki sposób mogę ustawić, aby regeneracja była tylko po określonej objętości wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.12.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 W jaki sposób mogę ustawić, aby regeneracja była tylko po określonej objętości wody. Wciśnij Next i strzałkę w górę - potem w 3. kroku ustaw OFF lub zwiększ liczbę do np. 14 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteksw 25.12.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Bardzo dziękuję, już ustawiłem. Faktycznie miałem ustawione 7 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torecan 30.12.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Doradźcie proszę jakie filtry dobrać, w załączeniu wyniki badania wody. Wstępnie poczytałem i myślałem o filtrze mechanicznym, do tego jakis filtr pyrolox + zmiękczacz. Dobrze myślę? Jakie konkretnie filtry wybrać? Dom jednorodzinny, 5 osób. Ujęcie własne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts