zuzica 04.01.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Pralka ciagnie zimna wode, zreszta i tak wode mam podgrzewana piecykiem gazowym. Wiec jesli mozna zainstalowac cos co bedzie zmiekczalo tylko zimna wode na wejsciu do mieszkania, to niczego wiecej do szczescia mi nie trzeba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.01.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Mieszkam w bloku... wiem, ze na sam kran w kuchni moge zainstalowac jakis filtr, ale co z woda w lazience? Chodzi mi glownie o pranie... Możesz założyć filtr z polifosforanami na wejściu do pralki. Wychodzi na pewno najtaniej z wszelkich innych rozwiązań. Woda nie nadaje się do picia ale jest miękka. Montaż zmiękczacza w instalacji w bloku jest trudny i nieopłacalny (zazwyczaj są oddzielne piony wody w kuchni i łazience). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.01.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Pralka ciagnie zimna wode, zreszta i tak wode mam podgrzewana piecykiem gazowym. Wiec jesli mozna zainstalowac cos co bedzie zmiekczalo tylko zimna wode na wejsciu do mieszkania, to niczego wiecej do szczescia mi nie trzeba:) Jeśli masz doprowadzenie wody jedną rurą to już trochę ułatwia sprawę, ale nadal musisz mieć miejsce na podłączenie się ze zmiękczaczem (dostępne przynajmniej z 30-50cm rury przed piecykiem) i miejsce na postawienie zmiękczacza (zakładając najmniejszy z dostępnych to przynajmniej 50x30 cm podłogi). Nie jest to niewykonalne, ale trochę trudniejsze niż w domku jednorodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzica 04.01.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 piecyk mam bezpośrednio nad wanną, więc miejsca na montaż czegokolwiek brak. Ponadto do 2015 r. maja likwidować piecyki gazowe i doprowadzać ciepłą wodę miejską, więc faktycznie nie ma to chyba sensu. A jeśli chodzi o ten filtr polifosforanowy - na ile jest on skuteczny - czy faktycznie jest w stanie zmiękczyć wodę? Czy nie lepiej sypać coś bezpośrednio do prania? Myślałam o occie lub sodzie oczyszczonej, ale one mają chyba dodatkowe działanie wybielające, więc niekoniecznie do prania kolorowego... Dlatego myślałam, że może sa jakieś filtry któe można zainstalować na rurze i zmiękczać wodę od razu w całym mieszkaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.01.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 piecyk mam bezpośrednio nad wanną, więc miejsca na montaż czegokolwiek brak. Ponadto do 2015 r. maja likwidować piecyki gazowe i doprowadzać ciepłą wodę miejską, więc faktycznie nie ma to chyba sensu. A jeśli chodzi o ten filtr polifosforanowy - na ile jest on skuteczny - czy faktycznie jest w stanie zmiękczyć wodę? Czy nie lepiej sypać coś bezpośrednio do prania? Myślałam o occie lub sodzie oczyszczonej, ale one mają chyba dodatkowe działanie wybielające, więc niekoniecznie do prania kolorowego... Dlatego myślałam, że może sa jakieś filtry któe można zainstalować na rurze i zmiękczać wodę od razu w całym mieszkaniu... Dlatego właśnie montaż zmiękczacza w bloku jest problematyczny. Filtr z polifosforanami nie usuwa twardości z wody tak jak zmiękczacz, ale nie pozwala na wytrącanie się osadów z kamienia. Polifosforany się rozpuszczają więc po jakimś czasie trzeba je uzupełnić. Montuje się to na rurze między zaworem a pralką, wygląd możesz zobaczyć w googlu - wpisz filtr pralkowy. Sam go używam i jest OK. Sypanie do prania sody nie ma sensu - to nie zmiękczy wody... już lepiej kupić płyn do płukania bez zapachów, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszk 06.01.2014 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Witajcie czytam i czytam i coraz mniej wiem - poradźcie proszę co do montażu filtra/filtrów - dom jednorodzinny woda z wodociągu, parametry: 378 mg/l CaCO3, 21,17 stopni niemieckich - czyli raczej dość twarda. Do tego żelazo <4 Sód 179, Siarczany 102, Chlorki 61 i trochę innego badziewia http://www.gzk.wielka-wies.pl/dokumenty/wyniki/Wyniki_Giebultow.pdf - jaki filtr byłby niezbędny? a jaki optymalny? pozdrowienia Edytowane 6 Stycznia 2014 przez mateuszk ortografia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.01.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Witajcie czytam i czytam i coraz mniej wiem - poradźcie proszę co do montażu filtra/filtrów - dom jednorodzinny woda z wodociągu, parametry: 378 mg/l CaCO3, 21,17 stopni niemieckich - czyli raczej dość twarda. Do tego żelazo <4 Sód 179, Siarczany 102, Chlorki 61 i trochę innego badziewia http://www.gzk.wielka-wies.pl/dokumenty/wyniki/Wyniki_Giebultow.pdf - jaki filtr byłby niezbędny? a jaki optymalny? pozdrowienia Według tych badań nie ma w tej wodzie prawie żadnego badziewia Taki poziom żelaza z dużym prawdopodobieństwem oznacza, że woda jest już solidnie odżelaziona. Twardość może być uciążliwa i możesz się jej pozbyć montując zmiękczacz na wejściu do domu, ale zwróć uwagę na wysoką wartość sodu. Po zmiękczeniu będzie go jeszcze więcej, czyli prawdopodobnie sporo ponad normę. Sód nie jest taki "upierdliwy" jak twardość, ale taka woda nie nadaje się do picia przez dłuższy czas. Rozwiązaniem byłby montaż małej osmozy do oczyszczenia wody pitnej. Podsumowując: woda jest OK i nadaje się do picia, jeśli chcesz się pozbyć twardości to potrzebny jest zmiękczacz i osmoza do wody pitnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucasr 07.01.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam, Proszę o pomoc, ponieważ jestem zainteresowany zakupem zmiękczacza wody. Są głowice sterowane czasowo ,objętościowo oraz czasowo i objętościowo. Ta ostatnia występuje np. w zmiękczaczu COLIBRIS 20 gdzie głowica SCA 19 jest w pełni konfigurowalna przy pierwszym uruchomieniu. Wprowadza się tam parametry jak twardość wody, ilość osób, oraz orientacyjne zużycie wody na osobę no i wychodzi jakaś tam wypadkowa co ile dni lub zależnie od ilości zużytej wody następuje płukanie. I tu moje pytanie : czy taka opcja jest przydatna czy raczej patrzeć na objętościowe sterowanie? Sądząc po cenie to pewnie nie jest to markowa głowica? Zastanawia mnie też zasilanie na baterie (!) Czy żywica Purolite C100E jest OK ? tu link do tego urządzenia : http://allegro.pl/zmiekczacz-do-wody-colibris-20-nowosc-filtr-i3845857410.html Proszę aby ktoś fachowym okiem spojżał na to i doradził mi czy warto się tym zajmować. Ewentualnie alternatywa to http://allegro.pl/zmiekczacz-do-wody-zm-16-lpb-filtr-wstepny-i3845857416.html gdzie jest głowica PENTAIR WATER GE 368 a sterownik GE AUTOTROL USA więc chyba lepszy? Jednak nie jest tak konfigurowalny jak w poprzednim urządzeniu... Fajnie byłoby, jak by ktoś doradził mi może inny zmiękczacz tak do około 2 tyś zł, jeśli te dwa powyżej okazałyby się lipą? . Proszę wybierać jak dla siebie Dodam, że mam wodę z wodociągu o twardości 19 st niemieckich i 4 osoby. Mam też przydomową oczyszczalnie ścieków , jednak taką bez wpuszczanych bakterii, tylko pracuje tam wentylator membranowy i cały czas napowietrza ścieki. Czy woda z płukania żywicy może być odprowadzana do takiej oczyszczalni? Bo domyślam się, że jednak muszą tam być jakieś bakterie, które robią robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.01.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Proszę o pomoc, ponieważ jestem zainteresowany zakupem zmiękczacza wody. Są głowice sterowane czasowo ,objętościowo oraz czasowo i objętościowo. W praktyce są głowice bez wodomierza (czasowe) i z wodomierzem (objętościowe, które można też kontrolować czasowo). Ta ostatnia występuje np. w zmiękczaczu COLIBRIS 20 gdzie głowica SCA 19 jest w pełni konfigurowalna przy pierwszym uruchomieniu. Wprowadza się tam parametry jak twardość wody, ilość osób, oraz orientacyjne zużycie wody na osobę no i wychodzi jakaś tam wypadkowa co ile dni lub zależnie od ilości zużytej wody następuje płukanie. I tu moje pytanie : czy taka opcja jest przydatna czy raczej patrzeć na objętościowe sterowanie? To co opisujesz nie wyklucza sterowania objętościowego. To raczej kwestia czy zostawisz głowicy policzenie co ile ma być regeneracja czy zrobisz to sam (lub instalator zrobi to sam). Moim zdaniem lepiej zrobić to świadomie... całe liczenie sprowadza się do jednego dzielenia (pojemność jonowymienna / twoja twardość = objętość między regeneracjami). Sądząc po cenie to pewnie nie jest to markowa głowica? Zastanawia mnie też zasilanie na baterie (!) Jest to nowa konstrukcja - w zeszłym roku szukali dystrybutorów na targach. Robią to Francuzi. Może nie jest zła, ale na pewno trudniej będzie znaleźć kogoś ze znajomością jej serwisowania. Pewnie podobnie z częściami zamiennymi. Zasilanie z baterii raczej się nie przyda w naszych warunkach. Czy żywica Purolite C100E jest OK ? To taka niższa średnia półka... "du*y nie urywa" ale do zmiękczania wystarcza Ewentualnie alternatywa to ... gdzie jest głowica PENTAIR WATER GE 368 a sterownik GE AUTOTROL USA więc chyba lepszy? Jednak nie jest tak konfigurowalny jak w poprzednim urządzeniu... Jak już chcesz coś dobrego z USA to poszukaj głowicy Clack CI. Masz tam wszystko konfigurowalne i wszystkie możliwości kontroli nad regeneracją. Mam też przydomową oczyszczalnie ścieków , jednak taką bez wpuszczanych bakterii, tylko pracuje tam wentylator membranowy i cały czas napowietrza ścieki. Czy woda z płukania żywicy może być odprowadzana do takiej oczyszczalni? Bo domyślam się, że jednak muszą tam być jakieś bakterie, które robią robotę. Z regeneracji zmiękczacza płyną ścieki zawierające głównie sole wapnia i magnezu. Zależnie od pojemności oczyszczalni, solanka jest rozcieńczana i nie powinna stanowić poważnej przeszkody w działaniu oczyszczalni. Oczywiście jednorazowy zrzut kilku kg soli zabije jakąś część bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 08.01.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Lucasr nie podałeś nigdzie jaką masz konkretnie tą twardość. Czy 16-20 litrów złoża wystarczająco zmiękczy Tą Twoją wodę? Moim zdaniem wydajność tych urządzeń jest mocno ponaciągana. Na rodzinę 4 osobową powinieneś się rozejrzeć za jakimś (dobrym) urządzeniem z 30l kationitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucasr 08.01.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Jest to nowa konstrukcja - w zeszłym roku szukali dystrybutorów na targach. Robią to Francuzi. Może nie jest zła, ale na pewno trudniej będzie znaleźć kogoś ze znajomością jej serwisowania. Pewnie podobnie z częściami zamiennymi. Zasilanie z baterii raczej się nie przyda w naszych warunkach. Pytałem się o serwis i serwis firmy znajduje się w Poznaniu i do dyspozycji jest 3 mobilnych serwisantów. W przypadku dużych odległości wspomagają się zaprzyjaźnionym serwisem z Warszawy i Krakowa. W moim przypadku byłaby to Warszawa. Fakt, że zasilanie z baterii jest zbędne, ale jednocześnie nie wyklucza to tego urządzenia że jest na baterie? Bo domyślam się, że jest to jedyny sposób zasilania. Jakie mogą być wady takiego rozwiązania? Jak już chcesz coś dobrego z USA to poszukaj głowicy Clack CI. Masz tam wszystko konfigurowalne i wszystkie możliwości kontroli nad regeneracją. O to już jakiś konkret! Czy w związku z powyższym ten produkt jest mógłby być OK ? http://allegro.pl/optima-20l-zmiekczacz-usa-ge-760-clack-ws1-i3862817891.html Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Lucasr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucasr 08.01.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Lucasr nie podałeś nigdzie jaką masz konkretnie tą twardość. Czy 16-20 litrów złoża wystarczająco zmiękczy Tą Twoją wodę? Moim zdaniem wydajność tych urządzeń jest mocno ponaciągana. Na rodzinę 4 osobową powinieneś się rozejrzeć za jakimś (dobrym) urządzeniem z 30l kationitu. Podawałem twardość 19 st niemieckich a dokładniej 342 mg/l CaCO3/dm3 - chyba jakoś tak. Ten ma 30l http://allegro.pl/zmiekczacz-waterfilter-denver-30-max-1-8-m3-h-i3790519755.html tylko nie wiadomo jaka głowica... Spełniający 30l kationitu i głowica jak kolega podał wyżej, to ten byłby idealny tylko cena spora... http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-usa-flamingo-clack-30-by-pass-big-i3840318368.html Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Lucasr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia.SZ 08.01.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Szukam opinii na temat tej stacji http://bluewater24.pl/odzelaziacze-odmanganiacze/odzelaziacz-dwuelementowy-ecomix-a-2167.html lub http://bluewater24.pl/odzelaziacze-odmanganiacze/odzelaziacz-dwuelementowy-ecomix-a-2168.html Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Sylwia.SZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.01.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Podawałem twardość 19 st niemieckich a dokładniej 342 mg/l CaCO3/dm3 - chyba jakoś tak. Ten ma 30l http://allegro.pl/zmiekczacz-waterfilter-denver-30-max-1-8-m3-h-i3790519755.html tylko nie wiadomo jaka głowica... Spełniający 30l kationitu i głowica jak kolega podał wyżej, to ten byłby idealny tylko cena spora... http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-usa-flamingo-clack-30-by-pass-big-i3840318368.html W Denverach jest głowica BNT Czyli chińska produkcja firmy Canature. Całość jest składana w Azji i ja bym się osobiście bardziej obawiał jaki jonit w tym siedzi. Flamingi to chyba zestaw z firmy Euraqua. Składają to chyba w Belgii. Na pewno pewniejszy produkt niż Denver, ale cena od razu wyższa. W przypadku dużych odległości wspomagają się zaprzyjaźnionym serwisem z Warszawy i Krakowa. W moim przypadku byłaby to Warszawa. Fakt, że zasilanie z baterii jest zbędne, ale jednocześnie nie wyklucza to tego urządzenia że jest na baterie? Bo domyślam się, że jest to jedyny sposób zasilania. Jakie mogą być wady takiego rozwiązania? W przypadku głowic Clack czy Fleck masz do dyspozycji serwis każdej firmy, a nie tylko tej jednej. Jak już pisałem - to jest nowość i nie wiadomo czy się przyjmie... czyli czy ktoś jeszcze poza jednym importerem będzie chciał się tą głowicą zajmować. Baterie to raczej nie może być jedyne źródło zasilania - raczej dodatkowe. I w takim przypadku zysk z takiego rozwiązania jest niewielki... a wad raczej nie widzę. W każdej w miarę nowej głowicy są baterie do podtrzymywania ustawień czy zegara na wypadek przerwy w zasilaniu (ale nie zrobią regeneracji z baterii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.01.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Szukam opinii na temat tej stacji http://bluewater24.pl/odzelaziacze-odmanganiacze/odzelaziacz-dwuelementowy-ecomix-a-2167.html lub http://bluewater24.pl/odzelaziacze-odmanganiacze/odzelaziacz-dwuelementowy-ecomix-a-2168.html Co Cię konkretnie interesuje? Opinia z użytkowania czy opinia o takim zestawie z naszego punktu widzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matthan 09.01.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Witam!mam pytanie czy Aquamix-N( viessmana) poradzi sobie z takimi parametrami wody:Żelazo - 5, 38Mangan - 0,49 I jeszcze jedno: czy jakość soli ( rodzaj, marka) ma znaczenie przy takim urządzeniu? pozdrawiam serdecznie!MM Edytowane 9 Stycznia 2014 przez matthan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.01.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Witam! mam pytanie czy Aquamix-N( viessmana) poradzi sobie z takimi parametrami wody: Żelazo - 5, 38 Mangan - 0,49 I jeszcze jedno: czy jakość soli ( rodzaj, marka) ma znaczenie przy takim urządzeniu? Obawiam się, że żelazo przejdzie... nie wiem jaki rozmiar tego filtra masz na myśli, ale istotna jest też twardość wody. Jakość soli ma małe znaczenie. Tzn wszystkie dostępne sole tabletkowane mają prawie identyczną "zawartość soli w soli", a ewentualne zanieczyszczenia wpływają tylko na częstotliwość mycia zbiornika na sól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.01.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Obawiam się, że żelazo przejdzie... nie wiem jaki rozmiar tego filtra masz na myśli, ale istotna jest też twardość wody. Wujek Googiel mowi o 25L zloza. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.01.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Wujek Googiel mowi o 25L zloza. Nie miałem akurat czasu sprawdzać Jeśli tak to na pewno żelazo przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia.SZ 09.01.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Co Cię konkretnie interesuje? Opinia z użytkowania czy opinia o takim zestawie z naszego punktu widzenia? Jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts