Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Jeżeli chodzi o Denvera to z tego co wiem to jest tam złoże wysokiej jakości, tym bardziej, że nigdzie nie ma złych informacji na ten temat w necie. Doczytałem, że Denver to marka zmiękczaczy Puricom, która nie może pozwolić sobie na urządzenia czy elementy wątpliwej jakości. Przynajmniej tak mi się wydaje...

To co znalazłem jeszcze w biurze prasowym dystrybutora:

Zawsze lepiej brzmi, że towar przyszedł z Hiszpanii niż z Chin, ale skąd się wziął w Hiszpanii? Jeśli chodzi o Denvery to akurat mam info z pierwszej ręki (od samego Puricoma), że są w całości składane w Chinach, a oddział w Hiszpanii jest tylko ich "magazynem".

Z tego samego źródła wiem, że jonit w nich stosowany jest marką własną firmy Canature (tak samo jak głowice). Nie jest to produkt najwyższej jakości (nie twierdzę, że nie działa).

Jeżeli chodzi o Flamingi - to, że urządzenie składane jest w Belgii to nic nie znaczy. Większość padliny na RX jest składana w Polsce i co to zmienia w ich jakości?

Akurat w Belgii mają nieco inną "kulturę techniczną" niż w Polsce. Większość firm nie wypuściłaby na rynek czegoś czego nie będą pewni... tylko dlatego żeby było taniej. Jest to oczywiście subiektywna opinia i nie ma jak tego potwierdzić więc lepszym argumentem byłoby sprawdzenie komponentów Flaminga. A składa się on z głowicy Clack'a, Flecka lub Autotrola i złoża monosferycznego (Dowex, Purolite lub Lewatit). To są marki, które ręczą za swoje produkty.

Jedno i drugie

Nie są to typowe odżelaziacze - to raczej zmiękczacz z większą tolerancją na żelazo... :)

Najpierw pozbywa się twardości, potem żelaza, manganu i ewentualnie organiki. Minusem może być konieczność zmiękczenia wody do zera i mniejsza pojemność względem zwykłych zmiękczaczy.

Ogólnie takie urządzenia są OK jeśli masz niewielkie przekroczenia kilku parametrów.

Witam.

Proszę o porady. Dosyć mocno osadza się kamień na armaturze, w związku z czym mam obawy o sprzęty: piec CO/CWU, pralka, zmywarka. Czy dobrze wyczytałem, że zmiękczacz rozwiąże problem? Myślałem o Viessmann Aquahome 20-N, ale chyba nie jest to najlepszy wybór w tej cenie (ok. 2000zł). Czy poza zmiękczaczem potrzebuję coś jeszcze?

Dom, woda z wodociągu, 4 osoby, zużycie ok. 12m3/miesiąc.

Twardość wody:

mg CaCO3/l 303

mval/l 6,1

mg Ca*+2/l 121,2

milimole Ca 3

stopnie niemieckie (dH) 17

stopnie francuskie 30,3

stopnie angielskie 21,2

Pozostałe parametry wody:

Bakterie grupy coli jtk/100ml 0

Escherichia coli jtk/100ml 0

Enterokoki jtk/100ml 0

Mętność NTU 0,52

Barwa mgPt/l 2,8

Stężenie jonów wodoru (pH) *- 7,36

Przewodność * 531

Zapach *- akceptowalny

Smak *- akceptowalny

Amonowy jon mg/l <0,026

Żelazo mg/l 33

Mangan mg/l 22,9

Chlor wolny mg/l <0,03

Glin mg/l <40

Magnez mg/l 11,5

Sód mg/l 30

Wapń mg/l 98

@qbek17 Ja tylko mówię jak jest u mnie. Mam Denvera już ponad rok i żadnych problemów nie mam. W razie co mam gwarancję, ale mam nadzieję, że nie będzie mi dane z niej skorzystać ;)

I życzę Ci obyś nigdy nie musiał sprawdzać tej gwarancji :)

Nie myślę, że wszystko co z Chin to zło, ale uważam, że każdy powinien być świadomy na co się decyduje.

Witam.

Proszę o porady. Dosyć mocno osadza się kamień na armaturze, w związku z czym mam obawy o sprzęty: piec CO/CWU, pralka, zmywarka. Czy dobrze wyczytałem, że zmiękczacz rozwiąże problem? Myślałem o Viessmann Aquahome 20-N, ale chyba nie jest to najlepszy wybór w tej cenie (ok. 2000zł). Czy poza zmiękczaczem potrzebuję coś jeszcze?

Dom, woda z wodociągu, 4 osoby, zużycie ok. 12m3/miesiąc.

Twardość wody:

mg CaCO3/l 303

stopnie niemieckie (dH) 17

Tak, zmiękczacz rozwiąże problem kamienia. Zamiast kamienia będzie w wodzie więcej sodu - dlatego woda do picia powinna być dodatkowo odsolona. Najpopularniejszym sposobem jest montaż małego systemu RO (odwróconej osmozy). Na wejściu (przed zmiękczaczem) możesz też dołożyć filtr mechaniczny (korpus 10", wkłady piankowe/sznurkowe).

Tak, zmiękczacz rozwiąże problem kamienia. Zamiast kamienia będzie w wodzie więcej sodu - dlatego woda do picia powinna być dodatkowo odsolona. Najpopularniejszym sposobem jest montaż małego systemu RO (odwróconej osmozy). Na wejściu (przed zmiękczaczem) możesz też dołożyć filtr mechaniczny (korpus 10", wkłady piankowe/sznurkowe).

Qbek, chyba niewarto tej wody za zmiekczaczem odsalac. Ostatnio szukalem, liczylem i wyszlo mi ze ze zmiekczenia do zero srednio twardej wody (200mg) dostaje w tej wodzie tyle sodu, ze nie warto tego brac pod uwage nawet. Przykladowo: w plastrze szynki jest sodu tyle co w "wiadrze" takiej wody po zmiekczaczu. Wszelaka przetworzona zywnosc zawiera tego sodu duuuuzo wiecej niz woda. Pieczywo, wedliny, jakies keczupy.

marcin

Qbek, chyba niewarto tej wody za zmiekczaczem odsalac. Ostatnio szukalem, liczylem i wyszlo mi ze ze zmiekczenia do zero srednio twardej wody (200mg) dostaje w tej wodzie tyle sodu, ze nie warto tego brac pod uwage nawet. Przykladowo: w plastrze szynki jest sodu tyle co w "wiadrze" takiej wody po zmiekczaczu. Wszelaka przetworzona zywnosc zawiera tego sodu duuuuzo wiecej niz woda. Pieczywo, wedliny, jakies keczupy.

marcin

Jasne - masz rację. Piszę tylko, że się podnosi do poziomu blisko granicy normy. To czy to dużo czy mało to inna kwestia ;)

O ile pamiętam (mogę się teraz mylić) to zmiękczenie wody o jeden stopień twardości dodaje do wody ok 8-9 mg sodu.

Jasne - masz rację. Piszę tylko, że się podnosi do poziomu blisko granicy normy. To czy to dużo czy mało to inna kwestia ;)

O ile pamiętam (mogę się teraz mylić) to zmiękczenie wody o jeden stopień twardości dodaje do wody ok 8-9 mg sodu.

Zgoda ze w takiej wodzie jest wiecej sodu i trzeba byc tego swaidomym. W 1 litrze wody dostane ok 100mg sodu.

Ale jak zjem 2 standardowe kromki chleba z plastrem szynki kazda i odrobina keczupu to dostane .....1200mg sodu. Jakby zezarl big maca i frytki to chyba cos ponad 1500mg sodu dostane (czyli faktycznie wiadro takiej wody). Bede sie upieral wiec, ze duzo latwiej ograniczyc spozycie sodu, ale po za woda.

Z zona majac male dziecko przywyczailismy sie gotowac takie rzeczy jak ziemniaki, ryz, kasze, kompletnie bez soli. Przez 2-3 tygodnie smakowalo dretwo, potem sie organizm przyzwyczail. Goscie jecza ze bez smaku i se dosypuja garsciami soli, a my u innych jeczymy ze za slone :-)

marcin

Problem się zaczyna, jeśli ma się w domu kogoś chorego na nerki i liczy skrupulatnie każdy miligram soli... Ja tak mam :) i ciągle nie wiem, jaki z filtrów odwróconej osmozy warto zamontować pod zlewem... Polećcie coś, będę wdzięczna za podpowiedzi :)

Akurat odwrócona osmoza działa bardzo skutecznie z sodem (na poziomie 99,9%). W praktyce każdy model będzie skuteczny, różnić się może jakość wykonania i trwałość urządzenia (z tego względu nie polecam najtańszych modeli). Zastanowiłbym się też nad stosowaniem mineralizatora bo on dodaje m.in. sód. Ale w tym przypadku radzę się skonsultować z kimś bardziej doświadczonym w temacie chorób nerek.

Akurat odwrócona osmoza działa bardzo skutecznie z sodem (na poziomie 99,9%). W praktyce każdy model będzie skuteczny, różnić się może jakość wykonania i trwałość urządzenia (z tego względu nie polecam najtańszych modeli). Zastanowiłbym się też nad stosowaniem mineralizatora bo on dodaje m.in. sód. Ale w tym przypadku radzę się skonsultować z kimś bardziej doświadczonym w temacie chorób nerek.

Jakie wiec konkretne modele byś polecił?

Jakie wiec konkretne modele byś polecił?

Tu nie ma czegoś takiego jak konkretny model... Każdy producent robi swoje modele, które w większości zbudowane są z tych samych komponentów. Różnica w obudowie czy kolorze wkładów nie robią różnicy od strony technologicznej. Dużo ważniejsze niż nazwa modelu jest dbanie o regularną wymianę wkładów i membran, bo to one zatrzymują zanieczyszczenia (czyli realnie wpływają na jakość i wydajność urządzenia).

Różnica w obudowie czy kolorze wkładów nie robią różnicy od strony technologicznej.

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Widziałeś osmozy z allegro RO7 za 300zł? Przecież widać, że to chłam na pierwszy rzut oka. Doba lampa UV kosztuje dużo więcej. Poza tym komponenty, z których wykonany jest filtr też mają spore znaczenie. Nie mówiąc już o jakości membrany czy wkładów. Spotkałem się z sytuacją, że znajomemu woda dosłownie śmierdziała po przefiltrowaniu wody takim "pro" urządzeniem z allegro.

Oczywiście nie przeczę, że bardzo ważna jest regularna wymiana wkładów czy dezynfekcja filtra. Nie mówię też, że trzeba kupować system za kilka tysięcy złotych, ale dobry filtr RO może kosztować ~1000zł.

Może zbyt ogólnie to napisałem... Chodziło mi o to, że "co do zasady" działają tak samo i nie różnią się metodą oczyszczania wody. Co do jakości to oczywiście jest różnica, najlepiej widoczna po cenie (dlatego pisałem, że nie polecam tych najtańszych).

Sam używam w domu "taniej" osmozy ale jej koszt to ok 600 PLN. I nie jest idealna, bo np. słychać działanie zaworu czy szum wody. Ale jakbym kupił wersję zabudowaną, z kolorowymi wkładami to woda nadal byłaby filtrowana w ten sam sposób :)

Nie widziałem jeszcze lamp UV czy pompek w najtańszych zestawach i oczywiście masz rację, że dobra lampa kosztuje więcej.

Witam,

Mam takie pytanko dotyczące doboru urządzeń do uzdatniania wody głębinowej z nadmiarem żelaza i manganu. Dodatkowo niewielka ilość bakterii oraz obecność siarkowodoru (woda śmierdzi zgniłymi jajami). Co najważniejsze woda ma być przeznaczona dla użytku i picia w domu jednorodzinnym dla 6 osób w tym dla niemowląt. Co radzicie oprócz filtrów mechanicznych i odżelaziaczy z naciskiem na bakterie i siarkowodór ?

Witam,

Mam takie pytanko dotyczące doboru urządzeń do uzdatniania wody głębinowej z nadmiarem żelaza i manganu. Dodatkowo niewielka ilość bakterii oraz obecność siarkowodoru (woda śmierdzi zgniłymi jajami). Co najważniejsze woda ma być przeznaczona dla użytku i picia w domu jednorodzinnym dla 6 osób w tym dla niemowląt. Co radzicie oprócz filtrów mechanicznych i odżelaziaczy z naciskiem na bakterie i siarkowodór ?

Radzimy zamiescic tutaj wyniki badanie wody. Wszystko co masz.

Ile sie da na temat studni, pompy, rodzaju hydroforu a takze sposobu odprowadzenia sciekow.

Generalnie zelaza sie dobrze pozbyc bo taka woda malo estetyczna jest. Mozna sie pozbywac twardosci. Studnie warto przechlorowac jesli sa bakterie i sprawdzic za czas jakis. Jesli sa nadal to lampa UV. Jakich zloz powinno sie uzyc zalezy od wielu parametrow: wydajnosci studni, rodzaju hydroforu, pH, innych zanieczyszczen w wodzie.

marcin

Co radzicie oprócz filtrów mechanicznych i odżelaziaczy z naciskiem na bakterie i siarkowodór ?

Na siarkowodór pomoże odpowiedni odżelaziacz i napowietrzanie.

Na bakterie - lampa UV, a wcześniej dezynfekcja i powtórka badań. Jeśli bakterii jest dużo to można pomyśleć o dodaniu do odżelaziacza warstwy KDF'u ale to jest spory koszt.

Nastąpiła u mnie zmiana ( jeszcze raz robiłem badanie i wyszło jeszcze więcej żelaza ;/ )

ps:

W domu mam już podłączone:

- pompa "grundfos sq 3-40"

- zbiornik na wodę "refix de" 33L

- łącznik ciśnieniowy "hydro-vacuum"

- filtr mechaniczny

- filtr narurowy

A teraz parametry wody do oczyszczenia:

Fe 6,42 mg/l

Mn 0,46 mg/l

ph 7,11( chyba w normie)

( jeszcze nie mam twardości, ale podejrzewam, że też trzeba zmniejszyć)

reszta jest w normie więc tylko to trzeba oczyścić.

Prosił bym o pomoc i informacje jakich urządzeń potrzebuję.

Pozdrawiam

Nastąpiła u mnie zmiana ( jeszcze raz robiłem badanie i wyszło jeszcze więcej żelaza ;/ )

ps:

W domu mam już podłączone:

- pompa "grundfos sq 3-40"

- zbiornik na wodę "refix de" 33L

- łącznik ciśnieniowy "hydro-vacuum"

- filtr mechaniczny

- filtr narurowy

A teraz parametry wody do oczyszczenia:

Fe 6,42 mg/l

Mn 0,46 mg/l

ph 7,11( chyba w normie)

( jeszcze nie mam twardości, ale podejrzewam, że też trzeba zmniejszyć)

reszta jest w normie więc tylko to trzeba oczyścić.

Prosił bym o pomoc i informacje jakich urządzeń potrzebuję.

Pozdrawiam

Potrzebujesz duzego odzelaziacza. Jesli zbiornika na bezprzeponowy zmienic nie mozesz/nie chcesz (zeby wode napowioetrzyc) to w zasadzie zostaje Ci tylko zloze greensand (regenerowane nadmanganianem potasu). Mozesz je uzyc jesli nie masz oczyszczalni.

Pompa powinna Ci dac w okolicach 3m3/h wiec spokojnie starczy do wyplukania 13" filtra. Typowy rozmiar butli to 13x54". Dalaby rade pompa tez ze zbiornikiem 14", 16" bylby jakos tak na granicy wydajnosci pompy.

Spora szansa ze nie cale zelazo sie uda usunac (a z duzym prawdopodobienstwem manganu), wiec wtedy drugi mniejszy stopien z jakims eco-mixeem / crystalright'em ktory to usunie twardosc i resztki zelaza/manganu.

marcin