matthan 15.01.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) a co powiesz na coś z tych urządzeń?http://bluewater24.pl/odzelaziacze-odmanganiacze.html czy nie wystarczy coś z tym złożem?niby do 15 mg/l żelaza może usunąć... Nie chodzi mi konkretnie o ten model ale o ten typ... ps jaka pojemność złoża mi potrzebna, aby nie martwić się o żelazo?35l czy więcej? co powiecie na to urządzenie:http://bluewater24.pl/odzelaziacze-odmanganiacze/centralny-zmiekczacz-typu-iw-model-rider-60.html Edytowane 15 Stycznia 2014 przez matthan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.01.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 a co powiesz na coś z tych urządzeń? http://bluewater24.pl/odzelaziacze-odmanganiacze.html czy nie wystarczy coś z tym złożem? niby do 15 mg/l żelaza może usunąć... Nie chodzi mi konkretnie o ten model ale o ten typ... ps jaka pojemność złoża mi potrzebna, aby nie martwić się o żelazo? 35l czy więcej? co powiecie na to urządzenie: http://bluewater24.pl/odzelaziacze-odmanganiacze/centralny-zmiekczacz-typu-iw-model-rider-60.html Nie sprzedaje filtrow jak niektorzy w tym watku,wiec wielkiego doswiadczenia nie mam, ale z tego co tu pisza, to nie liczylbym na calkowite usuniecie takiej ilosci zelaza na takim dosyc malym urzadzeniu. A juz na pewno marna szansa zeby podzialalo to wiele lat. Jako drugi stopien po odzelazieniu - owszem. Zeby Ci ktos dobral wielkosc na pewno musisz znac twardosc wody, bo o ile wiem to takie zloze najpierw bedzie usuwalo twardosc, dopiero pozniej zelazo. Co oznacza tez ze pierwsze co bedzie w uzdatnionej wodzie ewentualnie przebijac, to wlasnie zelazo. Jesli sie uprzez przy jednym stopniu to pewnie mowa o ze 2x wiekszym urzadzeniu. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matthan 16.01.2014 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 To jakie złoże 75? 100? czy jeszcze więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.01.2014 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) To jakie złoże 75? 100? czy jeszcze więcej? Ja Ci tego nie powiem. Ale jak pisalem musisz sie przed doborem filtra pochwalic takze twardoscia wody i chocby planowanym zuzyciem, iloscia punktow poboru . 100L zloza ecomix pewnie nie ma sensu ekonomicznego. Pokazales wczesniej filtr z 35L. Strzelam, ze takie 65L takiego zloza to jest koszt calego odzelaziacza, a jak pisalem 2 stopniowa filtracja bylaby ze wszech miar skuteczniejsza a na pewno bardziej dlugowieczna. marcin Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 16.01.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) To jakie złoże 75? 100? czy jeszcze więcej? Moja rada to przeczytaj jeszcze raz post #5283 i zastosuj się do rady Jastrzębia. Kombinowanie przy tak wielkim zażelazieniu wody ze złożami typu „ kombajn” to utopia. W twoim wypadku to filtr z takim złożem będzie Ci potrzebny jako następny po odżelaziaczu jeżeli sam nie da rady. Ja jeszcze oddam: do takiego zażelaziania proponuję zastosować odżelaziacz z głowicą sterującą Fleck 2510, abyś nie miał do czynienia z częstymi awariami. Jedyna wada tego zaworu to wysoka cena. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Hytryulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matthan 16.01.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Powiem wam szczerze, że nadal was nie rozumiem... Jeśli piszą wyraźnie, że złoże jest w stanie załatwić do 15mg/l Fe to znaczy, że da radę tylko kwestia dobrego urządzenia i ilości złoża... ja tak to widzę. Możliwe, że czegoś nie rozumiem, to mi wytłumaczcie... Edit:no to co wy na to?http://www.greenfilter.com.pl/ecomix/broszura_ecomix.pdf Ciekawe czy mi zagwarantują dobrej jakości wodę po takim urządzeniu ;] Edytowane 16 Stycznia 2014 przez matthan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.01.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Powiem wam szczerze, że nadal was nie rozumiem... Jeśli piszą wyraźnie, że złoże jest w stanie załatwić do 15mg/l Fe to znaczy, że da radę tylko kwestia dobrego urządzenia i ilości złoża... ja tak to widzę. Możliwe, że czegoś nie rozumiem, to mi wytłumaczcie... W katalogu mojego samochopdu napisali ze bedzie srednio pali 3,9L/100..... Naprawde wierzysz we wszystko co w ulotce napisane? Jesli Qbek i Hytry Ci pisza ze mala szansa zeby to zadzialalo, albo dzialalo dlugo, to ja bym ich posluchal bo troche takich filtrow przerobili. Napisali ze do 15mg i co z tego. Pytanie co napisali malym druczkiem. Zapytaj firme czy da Ci na pismie gwarancja na np 3lata, ze po takim filtrze Fe bedzie ponizej normy. Nie da. Nawet Ci na rok nie da. W 99% przypadkow jak przed uplywem roku Ci przestanie dzialac to sie na Ciebie wypnal - wymysla ze zle filtr regenerowales czy cos w tym stylu. To jest duza ilosc zelaza. Nawet odzelaziacz, czyli zloze dedykowane do 1 rzeczy nie 5, ma szanse nie usunac do konca takiej ilosci zelaza. Kazda woda jest inna. W podstawowych badaniach wyglada tak samo, a w praktyce dany filtr raz zadziala drugi raz nie. To jest zawsze loteria czesto metoda prob i bledow. Moze na jakiejs wodzie, w idealnych warunkach powolnego filtrowania itp gdzies w labolatorium zadzialalo przy 15mg. Masz wybor uwierzyc firmie w ktorej interesie jest Ci to sprzedac, lub ludziom na forum ktorzy bezinteresownie Ci doradzaja. Twoj wybor. Samo urzadzenie dla skutecznosci dzialania jest bezznaczenia. Urzadzenie to zbiornik i zawor automatyczny. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.01.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Powiem wam szczerze, że nadal was nie rozumiem... Jeśli piszą wyraźnie, że złoże jest w stanie załatwić do 15mg/l Fe to znaczy, że da radę tylko kwestia dobrego urządzenia i ilości złoża... ja tak to widzę. Możliwe, że czegoś nie rozumiem, to mi wytłumaczcie... O widzisz... to jest ten właśnie haczyk. Kwestia tego jaką ilość złoża zastosujesz. Jak dasz ogromny filtr to ci usunie każdą ilość żelaza (przez chwilę), a potem koszty regeneracji Cię zjedzą. Wszystko DA SIĘ zrobić, tylko to co Ci proponujemy na forum jest bardziej dobrane pod kątem CO SIĘ DA I OPŁACA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matthan 16.01.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) No dobra to co qbek byś proponował... chciałbym mieć szerszy pogląd na sprawę, aby to jakoś ogarnąć i wybrać co mi będzie pasowało...chodzi mi o urządzenia które byś do mojej hydrauliki wstawił...( chodzi o typ nie konkretnie jeśli nie można robić takiej reklamy) edit: Czy wszystkie głowice FLECK są dobre? Czy akurat 2510 jest najlepsza... Edytowane 16 Stycznia 2014 przez matthan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.01.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Ja bym proponował to samo co już ci pisał Jastrząb i Hytry... Pierwszy stopień odżelaziacz na tyle duży na ile pozwoli pompa (Jastrząb pisał o rozmiarach i wydajnościach), a na drugim stopniu multijonit (Ecomix/AquaMulti) do usunięcia twardości i ewentualnych pozostałości żelaza i manganu. Ponieważ multijonit zaczyna od usuwania twardości to ten parametr jest konieczny do zwymiarowania filtra. Inne parametry też mogą być pomocne w doborze - najlepiej wrzuć pełne wyniki. Jeśli chodzi o sprzęt to bym polecał głowice Clack WS1 (do odżelaziacza możesz zastosować tańszą wersję sterownika - TC, a do zmiękczacza droższą - CI, lub w obu filtrach - CI). Ze złóż odżelaziających to zależy od tego gdzie pójdą ścieki (POŚ/szambo/kanalizacja?) i tego czy będzie napowietrzanie czy regeneracja chemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.01.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 edit: Czy wszystkie głowice FLECK są dobre? Czy akurat 2510 jest najlepsza... Jak wybierzesz cos z trojki Fleck, Clack, Autotrol to bedzie dobrze. Takiego Fleck'a Ci bedzie polecal Hytry ale Qbek poleci Ci Claka. To juz preferencje konkretnego instalatora. Rzeczony fleck to urzadzenie mechaniczne ustawianie czasow wymaga "zdolnosci zegarmistrzowskich". Clack jest w pelni elektroniczny gdzie zgrabnymi przyciskami na ekranie ustawisz co zechcesz. Hytry twierdz ze do odzelaziacza to tylko ten Fleck bo utlenione zelazo to taka brazowa tlusta breja ktora potrafi Clack's zatkac i unieruchomic co wymaga czyszczenia. Fleck ma wedlug jego slow budowe ruskiego czolgu i z kazdym syfem sobie poradzi. Ale Ty nie masz zbiornika hydroforowego gdzie woda styka sie bezposrednio z powietrzem przez co zelazo sie utlenia i wytraca w postaci rzeczonej mazi. Jesli zastosujesz w zasadzie jedyne zloze odzelaziajace ktore mozesz (greensand) to zadziala to tak samo dobrze na kazdej glowicy. Co wiecej, Clack'a w najbardziej wypasionych wersjach mozesz wszystkie kroki regeneracji co do minuty poustawiac. Jak jest w tym mechanicznym Flecku - tego nie wiem. Ja mam clack'a wode z prawie 4mg zelaza i od 4 latach wbrew zapewnieniom Hytrego zatkac sie nie chce. A zelazo sie utlenia w 300L hydroforze i cala ta breja idzie na kolumne. Moja prywatna teoria jest taka, ze jesli studnia podaje Ci piasek czy mul jakis to to moze skutecznie pomoc w rzeczonym zatykaniu. Filtr wstepny przed kolumna filtracyjna powienien tu pomoc. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matthan 16.01.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Moja woda wygląda "krystalicznie"( może po napełnieniu butelki widać lekkie zabarwienie na żółto - ale na prawdę lekkie), jedynym problemem jaki widzę to kamień, osad w toalecie, który systematycznie się tworzy ( w spłuczce wygląda jak rdza) i zapach żelaza... Z tego co widzę to pewnie ten clack będzie ok ;]Jak ktoś może to niech wyśle mi na prv bardzo konkretne modele, bardzo bym prosił!Nie zależy mi, aby to montowali bo mam dobrego hydraulika, dlatego może być każda firma z Polski ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.01.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Moja woda wygląda "krystalicznie"( może po napełnieniu butelki widać lekkie zabarwienie na żółto - ale na prawdę lekkie), jedynym problemem jaki widzę to kamień, osad w toalecie, który systematycznie się tworzy ( w spłuczce wygląda jak rdza) i zapach żelaza... Z tego co widzę to pewnie ten clack będzie ok ;] Jak ktoś może to niech wyśle mi na prv bardzo konkretne modele, bardzo bym prosił! Nie zależy mi, aby to montowali bo mam dobrego hydraulika, dlatego może być każda firma z Polski ;] To nalej tej wody do polowy butelki, wybeltaj zdrowo zeby wymieszac z powietrzem i odstaw na 24h. Zobaczysz co Co na dnie butelki sie osadzi Obserwuj tez po drodze. Po 1-2h woda sie zrobi koloru cienkiego soku jablkowego prawdopodobnie. Zarowno greensand jak i ecomix bedzie wymagal poustawiania czasow regeneracji, odstepow miedzy regeneracjami itp. Nawet zdolny hydraulik moze nie podolac bo mu zwyczajnie wiedzy nie starczy. Jesli nawet kupisz on-line filtr, to dostaniesz osobno zloza w workach, i wszystkie czesci. Trzeba wsypac zloze, wiedziec jak przeprowadzic pierwsza regeneracjie, potem toto poustawiac do pracy. Odradzalbym robienie to samemu bo takie zloza zle regenerowane mozna uszkodzic. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 16.01.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Powiem wam szczerze, że nadal was nie rozumiem... Jeśli piszą wyraźnie, że złoże jest w stanie załatwić do 15mg/l Fe to znaczy, że da radę tylko kwestia dobrego urządzenia i ilości złoża... ja tak to widzę. Możliwe, że czegoś nie rozumiem, to mi wytłumaczcie... Edit: no to co wy na to? http://www.greenfilter.com.pl/ecomix/broszura_ecomix.pdf Ciekawe czy mi zagwarantują dobrej jakości wodę po takim urządzeniu ;] Papier wszystko przyjmie nawet i 15 mg ale w Polsce to nie zdaje egzaminu. Jeżeli jest to rejon Augustowa to twoja woda na pewno capi żelazem i tu musisz wodę napowietrzyć. Po napowietrzeniu żelazo stanie się błotem które będzie zalepiać złoże, w tym momencie jakie by to zloże nie było nie będzie działać. Dlatego Tobie jako pierwszy potrzebny zwykły odżelaziacz im prostrzy tym lepszy, aby automatyka to wytrzymała. Na pewno Twojej wody nie przeżyje chiński śmieć. Ni i bez wymiany zbiornika długo nie pociągniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.01.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Papier wszystko przyjmie nawet i 15 mg ale w Polsce to nie zdaje egzaminu. Jeżeli jest to rejon Augustowa to twoja woda na pewno capi żelazem i tu musisz wodę napowietrzyć. Po napowietrzeniu żelazo stanie się błotem które będzie zalepiać złoże, w tym momencie jakie by to zloże nie było nie będzie działać. Dlatego Tobie jako pierwszy potrzebny zwykły odżelaziacz im prostrzy tym lepszy, aby automatyka to wytrzymała. Na pewno Twojej wody nie przeżyje chiński śmieć. Ni i bez wymiany zbiornika długo nie pociągniesz. Tu sie szczerze mowiac zgubilem. W domowych warunkach przy niewielkich przeplywach, solidnym plukaniu zloza co pare dni nic mu sie nie powinno posklejac. Jakby miesiacmi zloza nie plukal to pewnie szansa posklejania zloza wzrasta. Ale mam sasaida ktory nawet nie wie co ma w filtrze (jakis piasek/dolomit zakladam) i plucze go .... jak mu woda w kranie sie robi zolta, czyli co jakies 2 miesiace. Hydrofor ma ocynkowany. I tak zyje od wielu lat. Ile ma zelaza niestety nie wiem, ale po wyplukaniu woda mu przynajmniej organoleptycznie wraca do normy. Wiec bym nie przesadzal. Jesli bys niedoplukiwal, plukal za krotko lub za slabym strumieniem to cos pewnie moglo by sie dziac. PRzy prawidlowej eksploatacji. Sie bym nie martwil. Wiadomo ze z hydroforem ocynkowanym byloby by lepiej przy takich ilosciach Fe. Co sie utleni w zbiorniku to juz latwo wyfiltrowac. Ale jak autor nie chce/nie moze wymienic zbiornika (np brak miejsca) to bralbym na jego miejscu duzy, 14" greensand i II stopien. Greensanda i inzektora trzeba pilnowac i tyle. Jesli zas jest miejsce na nowy zbiornik to ja zawsze przekonuje do wymiany hydroforu na ocynkowany ze wgledu na koszty! Placisz 1000PLN za nowy zbiornik ale nie placisz za nadmanganian i ciut wieksza ilosc sciekow. Nadmanganian i scieki te 1000PLN beda kosztowaly w perspektywie 2-3 lat pewnie. Z sciekawosci zapytam. Spotkales kiedys zbrylone zloze w warunkach domowcyh? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matthan 16.01.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Zrobiłem dzisiaj test twardości: KH TwW ( twardość węglanowa) - 26°n= 9,282mval/l=165,2ppm=464,1 mg/l CaCO3GH TwO (twardość ogólna) - 29°n=10,353mval/l=184,3ppm=517,65mg/l CaCO3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 16.01.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Z sciekawosci zapytam. Spotkales kiedys zbrylone zloze w warunkach domowcyh? marcin proponuję Ci pojechać do Ekomechu z Ząbek. Adam ma na placu klika butli z zcementowanym złożem aby straszyć klientów przed lekceważeniem serwisowania urządzeń jak i rury w całości zarośnięte żelazem po 3-4 latach użytkowania . 13 ja mu parę lat temu dostarczyłem. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Hytryulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.01.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Zrobiłem dzisiaj test twardości: KH TwW ( twardość węglanowa) - 26°n= 9,282mval/l=165,2ppm=464,1 mg/l CaCO3 GH TwO (twardość ogólna) - 29°n=10,353mval/l=184,3ppm=517,65mg/l CaCO3 Z taką twardością to na pewno nie ma sensu iść w jeden stopień na multijonicie. W ramach "ciekawostki" mogę powiedzieć, że widziałem aplikację AquaMulti przy twardości ponad 1000 mg/l (ale tam było ok 1 m3 jonitu i większe przepływy) i nadal schodziło żelazo i mangan - ale nie jest to rozwiązanie na domowe warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matthan 16.01.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 No dobra doszliśmy już, że dwustopniowa filtracja, ale co jak i gdzie:pierwszy odżelaziacz Greensand( jaka jest różnica kosztów w eksploatacji względem solankowych złóż)a potem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.01.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 No dobra doszliśmy już, że dwustopniowa filtracja, Doszlismy!! Musilismy sie niezle nagimnastykowac zebscie mogli do tego dojsc ale co jak i gdzie: pierwszy odżelaziacz Greensand( jaka jest różnica kosztów w eksploatacji względem solankowych złóż) a potem? Do regeneracji 13" greensandu bedziesz potrzebowal jakies 150g nadmanganianiu. Przy takiej ilosci Fe to co pare dni., Powiedzmy 6 razy w miesiacu. W zaokragleniu 1kg nadmanganiu na miesiac. Jak poszukasz to znajdziesz w okolicy 25PLN za kilogram. Do tego scieki, przy 6 regeneracjach to pewnie i ze 2-3m3 miesiecznie, wiec jesli masz szambo to pewnie wiecej niz za nadmanganian. Za sama chemie wyjdzie 300PLN rocznie. Jak pisalem, jesli masz miejsce to ja bym wstawil duzy zbiornik ocynkowany i odzelaziacz ze zlozem ktore sie tylko plucze woda. Wody pojdzie ciut mniej na regeneracje, odejdzie nadmanganian, wiec pewnie mozna liczyc na 400PLN mniej rocznie na eksploatacji. A taki zbiornik to pewnie 1000PLN, wiec mowa o 2-3 latach. O multijonitach sie nie wypowiadam, to jest dzilka qbek'a. Ale raczej duzy niz maly bo i twardosc potezna! Generalnie masz wszystkiego w wodzie pod dostatkiem marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts