kolibeer 19.01.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Moja studnia ma głębokość 36m, manganu nie mam wcale , tylko żelazo i amoniak, jednak filtr usuwa je do wartości normalnych. Chodzi mi o dziwny zapach nieznanego pochodzenia. jak to z zapachem bywa nie sposób go zbadać i określić, a nawet opisać, ale pytam o to,czy filtr węglowy mógłby usunąc zapach. Dziś eksperymentowałem z wodą i po przegotowaniu woda traci zapach, podobnie po przepuszczeniu przez filtr Brita , ale nie wiem jaką on ma budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.01.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Czy rozwazales wywiercenie nowej studni i przez to dobrania sie do innej warstwy wodonosnej? Ja mialem podobna sytuacje. Moje zelozo i mangan przekraczaly norme prawie 50 razy i na te wszystkie zbiorniki nie mialem miejsca w domu. Postanowilem wywiercic drugi otwor w tej samej obudowie studni. Pierwszy schodzil do 18m a drugi do 10m. Teraz zelazo i mangan to tylko 2-3 razy wiecej niz norma i do ich usuniecia wystarczylo napowietrzanie i filtr ze zlozem Birm ktore plucze tylko woda raz na 3 tygodnie. WIercenie nowe studni to ruletka. Moze byc lepiej, a moze nie. Czy zapach sie utrzymuje od dawna, czy stacja zostal przed chwila uruchomiona? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolibeer 19.01.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Studnia wiercona rok temu, od początku woda miała zapach żelaza, instalacja wewnętrzna wraz z filtrami uruchomiona trzy miesiące temu i od razu przy uruchamianiu filtra dał się wyczuć ten dziwny zapach (zapach i smak żelaza zniknął),niepodobny do niczego,a którego przedstawiciel Viessmanna nie chciał uznać jako nieprawidłowego działania filtra. Smak wody jest bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 19.01.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 WitamParametry wody po badaniu mam takie:Żelazo ogólne: 654 mg/l Twardość: 716 mg/l CaCo2Reszta ok Zastanawiam się nad zakupem czegoś takiego:http://allegro.pl/zmiekczacz-do-wody-maxi-slim-eco-rx20-super-cena-i3863272549.html lubhttp://allegro.pl/zmiekczacz-wody-blue-soft-rx21-c100-na-caly-dom-i3872691912.htmlrodzina 4 osoby Sprawdzi się ? Ewentualnie może polecicie jakieś inne urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.01.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Witam Parametry wody po badaniu mam takie: Żelazo ogólne: 654 mg/l Twardość: 716 mg/l CaCo2 Reszta ok Zastanawiam się nad zakupem czegoś takiego: http://allegro.pl/zmiekczacz-do-wody-maxi-slim-eco-rx20-super-cena-i3863272549.html lub http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-blue-soft-rx21-c100-na-caly-dom-i3872691912.html rodzina 4 osoby Sprawdzi się ? Ewentualnie może polecicie jakieś inne urządzenia? Ani jedno ani drugie. 1. Oba sa wyposazone tania, awaryjna glowice RX. 2. Oba urzadzenia jest za male na Twoja baaardzo duza twardosc. Obawiam sie ze "smiesznie male" koszty eksploatacji by troche poszybowaly w gore gdy trzeaba by to codziennie regenerowac. Szukalbybym czegos ze "3razy wiekszego." 3. Po kolejne, masz w wodzie zelazo. Wiec jak kupisz standardowy zmiekczacz, to zawartosc zelaza bardzo ograniczy zywtnosc zloza. Musisz szukac urzadzenia ktore posiada zloze CrystalRight, MultiMix, czy Aquamix, generalnie takie ktoremu zawartosc zelaza nie przeszkadza. Obawaim sie ze jesli chcesz miec trwale urzadzenie ktore bedzie robic to co od niego oczekujesz, to raczej troche wieksza kwota. Pewnie ze 2-3 razy wieksza. I zlec dobor urzadzenia jakiejs firmie ktora sie tym zajmuje. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 19.01.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 A mógłbyś podpowiedzieć jakieś konkretne urządzenie coś takiego by się nadawało? Najbardziej to mi zależy na zmiękczeniu wody w tej chwili już się zaczynają problemy z urządzeniami po 5 miesiącach mieszkania.Znalazłem coś takiego w tymi złożami co podałeś:http://2heat.pl/pl_PL/p/VIESSMANN-STACJA-UZDATNIANIA-WODY-AQUAMIX-N-NOWY-TYP/1837http://czystawoda.pl/pl/p/Zmiekczacz-odzelaziacz-Crystal-Right-CTX-DR25S/318 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.01.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 A mógłbyś podpowiedzieć jakieś konkretne urządzenie coś takiego by się nadawało? Najbardziej to mi zależy na zmiękczeniu wody w tej chwili już się zaczynają problemy z urządzeniami po 5 miesiącach mieszkania. Znalazłem coś takiego w tymi złożami co podałeś: http://2heat.pl/pl_PL/p/VIESSMANN-STACJA-UZDATNIANIA-WODY-AQUAMIX-N-NOWY-TYP/1837 http://czystawoda.pl/pl/p/Zmiekczacz-odzelaziacz-Crystal-Right-CTX-DR25S/318 Jeszcze raz. Masz potezna twardosc wody. 40 stopni niemieckich. Crystal Right (jesli dobrze licze), o objetosci zloza 25L musialby byc regenerowany co 1m3 uzdatnionej wody. Wszelkie Mix'y pewnie podobnie. Co wiecej, podejrzewam ze mala objetosc spowoduje ze i zelazo moze przelezc do wody uzdatnionej. Byc moze warto sie rozejrzec za ciut wiekszymi urzadzeniami. Napisz jakie masz srednie i chwilowe zuzycie wody to specjalisci od zmiekczania sie wypowiedza. Glowica CTX tez nie nalezy do tych "solidnych". marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 20.01.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Ciężko mi powiedzieć jakie mam średnie zużycie wody(nie mam licznika założonego), ale największe zużycie wieczorem wiadomo, nie wiem ile tak jednorazowo 50 l może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.01.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Ciężko mi powiedzieć jakie mam średnie zużycie wody(nie mam licznika założonego), ale największe zużycie wieczorem wiadomo, nie wiem ile tak jednorazowo 50 l może. Chodzi o 2 rzeczy: srednie zuzycie miesieczne. Im wieksze tym powienien byc raczej wiekszy filtr. I chwilowe, poweidzmy paru-minutowe. Ile na raz odkreconych moze byc kranow. Jak masz np 3 lazienki z bateriami z ktorych lecie po 15L/min to filtr musi byc w stanie to obsluzyc. Wez garnek i stoper i zmierz wydatki na kazdym kranie/prysznicu bedziesz wiedzial czego sie spodziewac., ile wody na raz mozesz potrzebowac (bo ktos sie kapie w wannie a druga osoba bierze prysznic). marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 20.01.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 to wyszło mi tak kuchnia - 8 l/m baterie umywalkowe 5 l/m prysznic 9 l/m wanna 15 l/m wyniki wody Może ktoś dobierze urządzenie - najbardziej zależy mi na twardości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.01.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 ...czy zastosowanie filtra węglowego Aquacarbon zapach zostanie usunięty, czy szukać innych opcji? Dziś eksperymentowałem z wodą i po przegotowaniu woda traci zapach, podobnie po przepuszczeniu przez filtr Brita , ale nie wiem jaką on ma budowę. Ten test z filtrem Brity trochę Ci odpowiedział na pytanie - w tym filtrze jest głównie węgiel aktywny. Ale po postawieniu dużego filtra węglowego możesz sobie sprawić nowy problem... czyli bujne życie biologiczne. Pisałeś o lampie UV - czy w wodzie były jakieś bakterie/drobnoustroje czy lampa jest profilaktycznie? Wkłady Brity wymieniasz dość często, a sporą ilość węgla pewnie chciałbyś używać odpowiednio dłużej... Możesz jeszcze się pobawić z już posiadanym filtrem i sprawdzić czy zapach jest przez cały cykl pracy (a może np. tuż po regeneracji nie ma zapachu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.01.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Witam Parametry wody po badaniu mam takie: Żelazo ogólne: 654 mg/l Twardość: 716 mg/l CaCo2 Reszta ok A 3. Po kolejne, masz w wodzie zelazo. Wiec jak kupisz standardowy zmiekczacz, to zawartosc zelaza bardzo ograniczy zywtnosc zloza. Musisz szukac urzadzenia ktore posiada zloze CrystalRight, MultiMix, czy Aquamix, generalnie takie ktoremu zawartosc zelaza nie przeszkadza. wyniki wody [ATTACH=CONFIG]236351[/ATTACH] Może ktoś dobierze urządzenie - najbardziej zależy mi na twardości Jednostki w jakich podałeś żelazo robią sporą różnicę (jakiś 1000x więcej) Przy wartości 0,6 mg/l to nic strasznego. Ale twardość masz faktycznie ogromną. Proponowałbym skupić się na dużym zmiękczaczu, a tą "skromna" ilość żelaza sobie odpuścić. Chyba, że bardzo Ci na tym zależy - da się to zrobić, ale koszt będzie wysoki (np. dać Ecomixa/CR/AquaMulti jako drugi stopień). Jeśli chodzi o zmiękczacz to myślę, że 50 litrów złoża to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 20.01.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Dostałem ofertę z lokalnej formy na coś takiego EKO-OPTIMA 50/O 762 EC-A.Nie mogę nigdzie znaleźć zmiękczacza z 50 kg złożem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolibeer 20.01.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Ten test z filtrem Brity trochę Ci odpowiedział na pytanie - w tym filtrze jest głównie węgiel aktywny. Ale po postawieniu dużego filtra węglowego możesz sobie sprawić nowy problem... czyli bujne życie biologiczne. Pisałeś o lampie UV - czy w wodzie były jakieś bakterie/drobnoustroje czy lampa jest profilaktycznie? Wkłady Brity wymieniasz dość często, a sporą ilość węgla pewnie chciałbyś używać odpowiednio dłużej... Możesz jeszcze się pobawić z już posiadanym filtrem i sprawdzić czy zapach jest przez cały cykl pracy (a może np. tuż po regeneracji nie ma zapachu)? W studni były bakterie, cały przekrój, jednakpo zachlorowaniu kolejne badanie nie wykazało przekroczenia norm.. Lampa UV TMA V25 jest ostatnim elementem układu przy wejściu wody do sieci domowej Myślałem nad filtrem Viessmanna Aquacarbon (który ponoć ma 10-letni okres przydatności oraz system płukania wstecznego) i wstawieniu go za uzdatniaczem Aquamix a przed lampą. Wtedy nawet namnożenie bakterii na filtrze węglowym nie groziłoby przedostaniem się ich do instalacji. Co do zapachu, to nie ma znaczenia, czy jest zaraz po regeneracji, czy po kilkudniowym użytkowaniu Edytowane 20 Stycznia 2014 przez kolibeer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.01.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Dostałem ofertę z lokalnej formy na coś takiego EKO-OPTIMA 50/O 762 EC-A. Ten filtr pewnie zadziała, ale: - pojemność takiej mieszanki jonitów jest mniejsza niż jonitu "tylko zmiękczającego" o ok. połowę (według specyfikacji Ecomix ma pojemność 0,75 eq/l, AquaMulti - 0,9 eq/l, tani jonit zmiękczający - 1,9 eq/l, a dobry jonit zmiękczający 2,2 eq/l). Przy wysokiej twardości po prostu będzie to bardzo drogie w utrzymaniu. - kolejność usuwania z wody różnych "zanieczyszczeń" jest taka, że najpierw schodzi twardość, a później żelazo. Przy Twojej dużej twardości masz spore szanse, że żelazo już nie zdąży się zatrzymać na filtrze (chyba że będzie solidnie przewymiarowany), - żelaza masz na tyle mało, że (moim zdaniem) nie warto inwestować w złoże do odżelaziania. Nawet jak skrócisz żywotność jonitu o połowę (z 10 lat do 5) to i tak jest to więcej niż żywotność multijonitów (3-5 lat). Nie mogę nigdzie znaleźć zmiękczacza z 50 kg złożem Może być trudniej znaleźć gotowca bo to już bardziej przemysłowa wielkość... ale prawie każda firma złoży Ci coś takiego na zamówienie. Przykład masz tutaj (chociaż opisu brak, ale sądząc po nazwie to 55 litrów złoża): http://aqua-soft.com.pl/zmiekczanie-wody/zmi/aqua-tech-55-wersja-objetosciowa-przeplyw-2-7m-h.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.01.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 W studni były bakterie, cały przekrój, jednakpo zachlorowaniu kolejne badanie nie wykazało przekroczenia norm.. Lampa UV TMA V25 jest ostatnim elementem układu przy wejściu wody do sieci domowej Myślałem nad filtrem Viessmanna Aquacarbon (który ponoć ma 10-letni okres przydatności oraz system płukania wstecznego) i wstawieniu go za uzdatniaczem Aquamix a przed lampą. Wtedy nawet namnożenie bakterii na filtrze węglowym nie groziłoby przedostaniem się ich do instalacji. Co do zapachu, to nie ma znaczenia, czy jest zaraz po regeneracji, czy po kilkudniowym użytkowaniu Rozumiem Twój tok myślenia, ale osobiście miałbym opory przed wstawianiem w instalację dużego zbiornika z pożywką dla bakterii, które zaraz później są eksterminowane, a ich martwe ciała płyną dalej w rury (może trochę zbyt obrazowo-kolorowo ale tak jakoś mi się skojarzyło) Ale jeśli faktycznie chcesz tam wstawić filtr węglowy to może (zakładając stosunkowo niewielkie przepływy) jednorazowe wkłady węglowe? Nie wierzyłbym w 10 lat użyteczności węgla w domowych warunkach na wodzie studziennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolibeer 21.01.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Rozumiem Twój tok myślenia, ale osobiście miałbym opory przed wstawianiem w instalację dużego zbiornika z pożywką dla bakterii, które zaraz później są eksterminowane, a ich martwe ciała płyną dalej w rury (może trochę zbyt obrazowo-kolorowo ale tak jakoś mi się skojarzyło) Ale jeśli faktycznie chcesz tam wstawić filtr węglowy to może (zakładając stosunkowo niewielkie przepływy) jednorazowe wkłady węglowe? Nie wierzyłbym w 10 lat użyteczności węgla w domowych warunkach na wodzie studziennej. Czyli zastosować zwykły filtr 10" i do niego wkład węglowy? Wymiana raz na...... ? Edytowane 21 Stycznia 2014 przez kolibeer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.01.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Czyli zastosować zwykły filtr 10" i do niego wkład węglowy? Wymiana raz na...... ? Jak przestanie swoja funkcje spelniac. Ja mialem kolumne z weglem bo mnie sprzedawca namowil. Wiecej klopotow sprawiala niz poprawiala. 10 lat taka kolumna wytrzyma pewnie jak sie wode destylowana przez nia przepusci Ja tez bym zainwestowal w maksymalnie duzy korpus. Nie wiem czy sa takie opcje zeby samemu sobie wegla z worka nasypywac do takiego korpusy nasypywac. Wyjdzie pewnie taniej jak sie kupi worek wegla a nie gotowe wklady. Taniej bedzie jesli nie spelni swojego zadania niz cala kolumna. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.01.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Ja tez bym zainwestowal w maksymalnie duzy korpus. Nie wiem czy sa takie opcje zeby samemu sobie wegla z worka nasypywac do takiego korpusy nasypywac. Wyjdzie pewnie taniej jak sie kupi worek wegla a nie gotowe wklady. Taniej bedzie jesli nie spelni swojego zadania niz cala kolumna. To może być najlepsze rozwiązanie - kupić sobie puste wkłady (nawet kilka szt.) do zasypywania (koszt kilkanaście PLN) i worek węgla (ok 50 litrów). Raz na jakiś czas zrobić "brudną robotę" czyli opróżnić stare wkłady, zdezynfekować i zasypać je na nowo. Taki worek starczy na ok 100 wkładów. Może nie jest to najwygodniejszy sposób, ale na pewno tańszy i "bezpieczniejszy biologicznie" niż jeden duży filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolibeer 21.01.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Bardzo Wam dziękuję za rozsądne rady, na początek kupię filtr i jeden wkład węglowy, gotowy. Zrobię próbę czy zadziała i wtedy postąpię tak, jak radzi qbek17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts