Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

tylko ze hydrofor w domu i woda ogrodowa przechodzi przez siec w domu. Wiec raczej tego nie uruchamiac i sobei dac spokoj? Czy poszukac lampy uv, zeby miec pewnosc ze zadne paskudztwa sie nie przedostana?

I powracam do pytania, czy zawsze robi sie badania dodatkowe i tak naprawde o czy mone swiadcza?

Witam,

prosze o odpowiedz osooby, ktore maj doswiadczenie z bakteriamia :)

Witam,

a ja prosz o opinie na temat zawartosci mikroorganizmow w mojej studni.

Zrobilem tzw. rozszerzone badanie bakteriologiczne w Sanepidzie iw zakresie badania podstawowego wyszlo wszystko ok (brak coli, paciorkowcow i jeszcze czegos - zero) natomiast w zakresie rozszerzonym jest;

liczba koloni mikroorganizmow w temp. 22C: pow 300

liczba koloni mikroorganizmow w temp. 36C: pow 300

To znaczy ze jakies bakerie tam sa, natomiast czy z tym mozna zyc? Wod do gotowania raczej kupowana, a rozszerzony zakres badania sam zaproponowalem bo myslalem ze tak bedzie lepiej, ale ponoc nie jest to wymagane.

Studnia jest wiercona, glebokosc okolo 6-7m. Nawet nie wiem jak trzeba byloby sie zabrac do ew. odkazania, bo sam odwiert jest zakonczony rura. Studnia wiercona ponad rok temu i uzywana bardzo okazjonalnie (raz na kilka tygodni podlewanie ogrodka). Probki pobieralem sam, wczesniej spuszczalem wode przez ponad 10minut.

Powierdzcie mi czy podpiecie tej wody do instalacji w domu moze czyms grozic (na budynku jest teraz siec wodociagowa).

Pozdrawiam

jeżeli rzeczywiście studnia używana okazjonalnie do podlewania to spokojnie mozesz uzywać.

Do domu nie podpinaj.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Praktycznie podstawowe badania bakterilogiczne robi sie zawsze. W podstawowych winny byc bakterie z grupy temperaturowej 36 stopni.

Wybór tej temperatury wcale nie jest przypadkowy choc niewielu zauważyło , ze jest to temperatura zblizona do temperatury ludzkiego ciała.

W tej grupie badanych bakterii znajduja sie równiez chorobotwórcze , które idealnie odnajdują sie w temperaturze ludzkiego ciała. Zatem sam sobie odpowiedz na pytanie czy mozna z tym zyć i czy sa to jakies tam bakterie.

Generalnie zadnych bakterii nie wolno lekceważyć.

I nie wierz w to , ze lampa do antidotum na bakterie.

10 minut zaniku prądu koniec sensowności instalowania lampy UV.

Życze udanych bakteryjnych łowów.

Ja jeszcze we wspomnianej przez mnie wcześniej sprawie.

- Mam żelaza 1,5mg, manganu, 0,2

-utlenialność 8,7, mętność 9

- wodociąg będzie za rok

Czy wiecie może jak taka woda może wpłynąć przez rok na urządzenia (piec, instalacje wod-kan). Czy destrukcyjne działanie związków na sprzęt to fobia, czy realny problem?

Przy takiej wodzie to nie jest fobia.

Ale najlepiej sprawdzic samemu....po roku czasu bedziesz miał tak zawaloną instalację , ze bez chemicznego czyszczenia jej sie nie obejdzie. Pralka i zmywarka czy zasobnik ciepłej wody bedzie dokładnie tak samo zanieczyszczony. Wiecej wymieniał nie będę.

Juz teraz pranie rzeczy białych nie jest możliwe bo żółkną.

Poniżej opis złoża, bardzo prosze o poradę jak ustawić zmiękczacz ( co ile m ma się odbywać regeneracja), wyzej zamiesciłam wyniki badania wody.

A może wiecie jakie parametry uzyskam przy mojej wodzie po jego użyciu ( oczywiście szacunkowo)

Zbiornik z kationitową żywicą jonowymienną wewnątrz obudowy zmiękczacza posiada oznaczenie 0835, ma pojemność 25 litrów i zawiera ok. 15 litrów złoża (żywicy).

regeneracja srednio co 1000 litrów pobranej wody. Żelazo z cała pewnoscia będzie przekroczone. Mangan także. Przekroczone oczywiście w stosunku do obowiazującej normy. No chyba że bedziesz pobierała 20 litrów wody i przerwa na 15 minut . Wtedy jest szansa ze bedziesz miała w normie. Przy stałych poborach nie jest to mozliwe.

Dobór urzadzenia ponizej krytyki. Tak sie po prostu nie robi przy tych parametrach wody.

Witam,

Wczoraj dostałem wyniki badań wody. (Studnia 30m)

Żelazo mam 0.426 (norma 0.2)

Mangan 0.0946 (norma 0.05).

Mętność 2,9 FTU przy normie 1 NTU (cokolwiek to znaczy)

Pozostałe w normie

Mam prośbę o pomoc w dobraniu filtrów czy innych urządzeń, żeby można było z tej wody korzystać.

yoss

Sprowadzenie zywicy to raczej nie jest problem ....no moze ze 2 tygodnie to trwać .

Zalecałbym jednak poszukac mozliwości podłączenia do instalacji wodociagowej albo - jesli nie ma innej mozliwości - zwrócić sie do firmy , która ma doświadczenie w walce z taka wodą. Nie ukrywam , ze woda ze względu na wysoka utlenialnośc nalezy raczej do trudnych w obróbce ale nie ukrywam również że uzdatnia się taką wode i to z powodzeniem........

a możesz polecić firmę, która potrafi coś takiego zrobić?

Witam,

Wczoraj dostałem wyniki badań wody. (Studnia 30m)

Żelazo mam 0.426 (norma 0.2)

Mangan 0.0946 (norma 0.05).

Mętność 2,9 FTU przy normie 1 NTU (cokolwiek to znaczy)

Pozostałe w normie

Mam prośbę o pomoc w dobraniu filtrów czy innych urządzeń, żeby można było z tej wody korzystać.

wiecej wyników.....same przekroczenia normy nie wystarczą.

wiecej wyników.....same przekroczenia normy nie wystarczą.

Oto wyniki badań wody. (Studnia 30m)

Mętność = 2,9 FTU przy normie 1 NTU

Barwa = 4

Zapach = akcept

pH = 7,9

Przewodność elektryczna właściwa = 320

Jon amonowy = poniżej gr. ozn. 0.19

Azotyny = poniżej gr. ozn. 0,026

Azotany = poniżej gr. ozn. 0,44

Żelazo = 0.426

Mangan = 0.0946

Bakterie grupy coli = 0

Escherichtia coli = 0

Paciorkowce kałowe = 0

Jeszcze raz prośba o pomoc w dobraniu filtrów czy innych urządzeń, żeby można było z tej wody korzystać.

:roll:

I dzięki z góry !!

Jeśli można to ja też proszę o ewentualne wnioski

- odczyn ph 7,65

- azotany mgNO3/1 21,7

- azotany mgNO2/1 <0,0066

- żelazo ogólne mgFe/1 0,034

Studnia głębinowa, głębokość 23m. Podłoże licząc od góry to 7m suche piachy, następnie 3m glina i następnie piachy i żwiry. Powiedziano mi że woda jest super i mogę pić bezpośredni bez montowania stacji uzdatniania i jakichkolwiek filtrów- czy aby napewno ???

pozdrawiam

oopl

Jak mam się do tego ustosunkować normy przewidują j/n

- odczyn ph 7,65

- azotany mgNO3/1 21,7 wartość dopuszczalna 50

- azotany mgNO2/1 <0,0066 wartość dopuszczalna 0,5

- żelazo ogólne mgFe/1 0,034

proszę napisz coś więcej, badania robiłem w Wojewódzkim Inspektoracie Ochrony Środowiska

pozdrawiam i dziekuję

oopl

w skrócie - azotany bardzo negatywnie wpływaja na młode organizmy ze wzgledu na utrudnienia w transporcie tlenu we krwi.... juz 10 mg/l moze okazać się dawka smiertelna przy dłuższym podawaniu takiej wody - znane sa na świecie takie przypadki - choroba która powstaje w wyniku ich działania nazywa się sinicą.

Wyguglaj sobie azotany w wodzie i poczytaj

Pozdrawiam

to może i ja z jednym pytaniem :),

mam zrobioną osobną instalację rozprowadzającą po domu wodę deszczową,

woda z dachu spada na dół, przy wlocie rynny do gleby zrobię filtr mechaniczny do odłowienia liści i większych zanieczyszczeń, dalej woda rurami biegnie pod ziemią, wpada do zbiornika (przez kolejny filtr-sitko), skąd jest zasysana do domu i puszczana na instalację do której podłączone są toalety, pralka i krany ogrodowe.

czy do takiej wody potrzeba jakieś filtry? pewnie tak, bo woda po spłynięciu do zbiornika trochę tam pewnie poleży zanim zostanie zużyta ;),

oczywiście nikt jej nie będzie pił, a więc nie trzeba uzdatniać.

w zasadzie jedyne czym się martwię, to pralka (+ew. zacieki na muszlach).

czy do wody deszczowej powinno się zastosować jakieś specjalne filtry?

przed pompą? za pompą?

z góry dziękuję za pomoc,

wszystko zalezy od tego na jaką jakościowo wode masz zapotrzebowanie. Jesli nie widzisz osadów na muszlach a pralka jeszcze żyje to po co filtrowac?

Faktem jest , ze jak woda bedzie długo stała w zbiorniku to wzbogaci sie o przykry zapach no i z tym mozesz miec problem....

Nie mam doswiadczeń w poprawianiu takiej wody więc nie bedę zgadywał co zrobic by utrzymac ja w stanie świeżości...trzebaby chyba poeksperymentować.

na razie to mam fajne rury w ścianach, pod ziemią i wkopany zbiornik :),

do muszli i pralki jeszcze trochę brakuje ;P,

myślałem, żeby na wejściu do domu dać jakiś mechaniczny powiedzmy 100 mikronów, a dalej przed pralką ewentualnie jakiś drobniejszy i ew. antybakteryjny...