debrzyna 17.02.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 procesor777 Nie podałeś wartości azotanów NO3 Podejrzewam że jest 0 i dlatego śmierdzi siarką . Musiałbyś poczytać o procesie denitryfikacji i co sie dzieje w momencie kiedy bakterie denitryfikacjne nie mają NO3 , bakterie w tym momencie zamieniają się w złe bakterie, ponieważ chcą żyć, rozpoczynają proces fermentacji przy którym wydziela się niebezpieczny siarkowodór Żeby było jasne to nie jestem ekspertem od uzdatniania wody ale jako jedno z wielu moich hobby jest akwarystyka a dzisiejszy akwarysta musi cokolwiek wiedzieć o nitryfikacji i denitryfikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 19.02.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 do qbek17Witamszybkie pytankoMam CR200 i zauważyłem po ostatnich regeneracjach, że woda jest lekko mętna, Zbadałem wodę Fe i Mg są OK, Ph8,21 i zasadowość 311,5Co może być przyczyną mętności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.02.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Czy mętność jest tylko w początku cyklu (zaraz po regeneracji) czy przez cały czas?Jakie masz ustawienia płukania (restryktor/czasy)? Czy obserwowałeś wodę w czasie płukania (czy robi się klarowna przed końcem płukania)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 19.02.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 jest tak zaraz po regeneracji do około 1m3 potem jest już klarowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.02.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Z tego co piszesz to już takie objawy były u dwóch forumowiczów. Moim zdaniem coś jest nie tak z płukaniem złoża. Spróbuj zaobserwować jaka jest woda w czasie płukania (np. kiedy robi się klarowna). Możesz też wykonać procedurę regeneracji z węglanem sodu - jeśli złoże było niedopłukiwane to może w ten sposób się doczyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 19.02.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 robiłem 2 regeneracje jedna za drugą i efekt ten sam, gdzie można zdobyć węglan sodu i w jakiej jest postaci, czy można przepłukać chlorem / tabletki jasolu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.02.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Można płukać chlorem, ale to nie będzie to samo co węglanem sodu (jest dostępny np. na allegro). Zazwyczaj występuje w formie stałej (proszek/tabletki). Procedura i dawki są tutaj: http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/Soda_Ash_regen_PL.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 21.02.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Mam pytanie o regenerację. Mam odżelaziacz na złożu Greensand, regenerowany KMnO4 z osobnego pojemnika. Instalator nie poinformował mnie i potrzebie sprawdzania poziomu KMnO4. Aktualnie użytkuję kilka miesięcy i w tym małym pojemniku na nadmanganian mam gęstą, ciemną zawiesinę. Podczas regeneracji jest pobierany, bo wody ubywa z pojemnika. Jak sprawdzić czy nadmanganianu jest za mało, za dużo albo czy należy wymienić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.02.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Mam pytanie o regenerację. Mam odżelaziacz na złożu Greensand, regenerowany KMnO4 z osobnego pojemnika. Instalator nie poinformował mnie i potrzebie sprawdzania poziomu KMnO4. Aktualnie użytkuję kilka miesięcy i w tym małym pojemniku na nadmanganian mam gęstą, ciemną zawiesinę. Podczas regeneracji jest pobierany, bo wody ubywa z pojemnika. Jak sprawdzić czy nadmanganianu jest za mało, za dużo albo czy należy wymienić?? Nadmanganian sie rozpuszcza i go ubywa. Wiec sie go nie wymienia tylko dosypuje nowego W zbiorniku masz roztwor nasycony. Za duzo raczej byc nie moze, bo wiecej niz fizyka pozwala sie nie ropzusci. Za malo jest wtedy gdy nierozpusczonego nadmanganianu w zbiorniku juz nie ma. Wystarczy jakims patykiem zamieszac w zbiorniu. Ponad dnem zbiornika masz tak półkę z grubej włókniny. Jesli pod patykiem czujesz nierozpuszczone krysztalki, to znaczy ze jest zapas. Jesli ich nie ma, to znaczy ze trzeba dosypac. Lepiej nie robic polrocznego zapasu, bo ten nadmanganian odrobine traci wlasciwosci. Ale jak nasypiesz na 1-2 miesiace, to tragedii nie bedzie. Lepiej zeby polezal 2 miesiace, niz mialo go zabraknac, bo brak regeneracji moze zloze uszkodzic. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 21.02.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Ile tego nasypać?? Głowię mam Clack1, płukanie co 10 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.02.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Bardziej niż od głowicy, ilość nadmanganianu zależy od objętości złoża. Powiedz jaki masz zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 24.02.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Zbiornik 10/13/54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.02.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Zbiornik 10/13/54 Cos za duzo tych cyferek. Powinny byc 2. Srednica i wysokosc. Prawdopodobne wielkosci 10x54 (srednica x wysokosc) albo 13x54. Ale do 13x54 wejsdzie 2x wiecej zloza niz do 10x54, wiec roznica istotna. Ewentualnie mozesz zmierzyyc obwod butli. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 24.02.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 No to faktycznie posty nabijam. Przepisałem trochę bezmyślnie. Mój wymiar to 10x54. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.02.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Czyli masz wsypane ok 28 litrów złoża. Dawka KMnO4 na taką ilość to ~110 g. Czyli 1 kg nadmanganianu starczy na 9 regeneracji co 10 dni... czyli ok 3 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 24.02.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Świetnie, dzięki za pomoc. Czyli ten nadmanganian sypię do pojemnika, on się rozpuszcza leżąc na tym dnie filcowym (woda sięga ok. 5cm ponad to dno) i jak roztwór jest nasycony to kryształki pozostają na filcu. Jak na filce nic nie ma, znaczy, że nadmanganian trzeba uzupełnić. Dobrze mniej więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.02.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Świetnie, dzięki za pomoc. Czyli ten nadmanganian sypię do pojemnika, on się rozpuszcza leżąc na tym dnie filcowym (woda sięga ok. 5cm ponad to dno) i jak roztwór jest nasycony to kryształki pozostają na filcu. Jak na filce nic nie ma, znaczy, że nadmanganian trzeba uzupełnić. Dobrze mniej więcej? Generalnie tak. Delikatny nadmiar nierozpuszczonego nadmanganianu gwarantuje ze pobierany roztwor bedzie nasycony (czyli taki jak byc powinien). Czyli lepiej nie dopuszczac do sytuacji, ze niezapuszczonych kryształków wogole na filcu nie ma. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.02.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 woda sięga ok. 5cm ponad to dno Wydaje mi się, że przy takim zbiorniku (10x54) woda powinna sięgać ledwo ponad dno z filcem (do rozpuszczenia 120 g nadmanganianu w temperaturze 10 st.C potrzeba ok 4 litrów wody). Jeśli wody jest więcej to rozpuszcza się więcej KMnO4 i może on szybciej znikać ze zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 24.02.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 To już wszystko faktycznie wiem. I tutaj mój instalator trochę podpadł, bo przy montażu o uzupełnianiu nadmanganianu nic nie wspomniał. Tylko o serwisie co 6 miesięcy (chodzi głównie o uzupełnianie nadmanganianu i czyszczenie injectora), ale z tego co napisaliście zasypywanie nadmanganianu na pół roku (z obliczeń wychodzi, że ok 2kg) nie jest najlepszym rozwiązaniem i spokojnie mógłbym to sam robić, gdybym został poinformowany i wyposażony w nadmanganian. Teraz będę już widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.02.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Serwis co 6 miesięcy to faktycznie trochę za często, ale już raz na rok to wypadałoby zrobić kontrolny przegląd głowicy i zaworów. Uzupełnianie nadmanganianu to zwykła czynność obsługowa (jak wsypywanie soli do zmiękczacza) i spokojnie możesz zrobić ją sam - jedyna różnica to to, że KMnO4 jest trochę bardziej ...trujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts