Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

procesor777

Nie podałeś wartości azotanów NO3

Podejrzewam że jest 0 i dlatego śmierdzi siarką . Musiałbyś poczytać o procesie denitryfikacji i co sie dzieje w momencie kiedy bakterie denitryfikacjne nie mają NO3 , bakterie w tym momencie zamieniają się w złe bakterie, ponieważ chcą żyć, rozpoczynają proces fermentacji przy którym wydziela się niebezpieczny siarkowodór

Żeby było jasne to nie jestem ekspertem od uzdatniania wody ale jako jedno z wielu moich hobby jest akwarystyka a dzisiejszy akwarysta musi cokolwiek wiedzieć o nitryfikacji i denitryfikacji

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy mętność jest tylko w początku cyklu (zaraz po regeneracji) czy przez cały czas?

Jakie masz ustawienia płukania (restryktor/czasy)?

Czy obserwowałeś wodę w czasie płukania (czy robi się klarowna przed końcem płukania)?

Z tego co piszesz to już takie objawy były u dwóch forumowiczów. Moim zdaniem coś jest nie tak z płukaniem złoża. Spróbuj zaobserwować jaka jest woda w czasie płukania (np. kiedy robi się klarowna). Możesz też wykonać procedurę regeneracji z węglanem sodu - jeśli złoże było niedopłukiwane to może w ten sposób się doczyści.

Można płukać chlorem, ale to nie będzie to samo co węglanem sodu (jest dostępny np. na allegro). Zazwyczaj występuje w formie stałej (proszek/tabletki). Procedura i dawki są tutaj: http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/Soda_Ash_regen_PL.pdf

Mam pytanie o regenerację.

Mam odżelaziacz na złożu Greensand, regenerowany KMnO4 z osobnego pojemnika. Instalator nie poinformował mnie i potrzebie sprawdzania poziomu KMnO4. Aktualnie użytkuję kilka miesięcy i w tym małym pojemniku na nadmanganian mam gęstą, ciemną zawiesinę. Podczas regeneracji jest pobierany, bo wody ubywa z pojemnika.

Jak sprawdzić czy nadmanganianu jest za mało, za dużo albo czy należy wymienić??

Mam pytanie o regenerację.

Mam odżelaziacz na złożu Greensand, regenerowany KMnO4 z osobnego pojemnika. Instalator nie poinformował mnie i potrzebie sprawdzania poziomu KMnO4. Aktualnie użytkuję kilka miesięcy i w tym małym pojemniku na nadmanganian mam gęstą, ciemną zawiesinę. Podczas regeneracji jest pobierany, bo wody ubywa z pojemnika.

Jak sprawdzić czy nadmanganianu jest za mało, za dużo albo czy należy wymienić??

Nadmanganian sie rozpuszcza i go ubywa. Wiec sie go nie wymienia tylko dosypuje nowego :-)

W zbiorniku masz roztwor nasycony. Za duzo raczej byc nie moze, bo wiecej niz fizyka pozwala sie nie ropzusci. Za malo jest wtedy gdy nierozpusczonego nadmanganianu w zbiorniku juz nie ma.

Wystarczy jakims patykiem zamieszac w zbiorniu. Ponad dnem zbiornika masz tak półkę z grubej włókniny. Jesli pod patykiem czujesz nierozpuszczone krysztalki, to znaczy ze jest zapas. Jesli ich nie ma, to znaczy ze trzeba dosypac. Lepiej nie robic polrocznego zapasu, bo ten nadmanganian odrobine traci wlasciwosci. Ale jak nasypiesz na 1-2 miesiace, to tragedii nie bedzie. Lepiej zeby polezal 2 miesiace, niz mialo go zabraknac, bo brak regeneracji moze zloze uszkodzic.

marcin

Świetnie, dzięki za pomoc.

Czyli ten nadmanganian sypię do pojemnika, on się rozpuszcza leżąc na tym dnie filcowym (woda sięga ok. 5cm ponad to dno) i jak roztwór jest nasycony to kryształki pozostają na filcu. Jak na filce nic nie ma, znaczy, że nadmanganian trzeba uzupełnić.

Dobrze mniej więcej?

Świetnie, dzięki za pomoc.

Czyli ten nadmanganian sypię do pojemnika, on się rozpuszcza leżąc na tym dnie filcowym (woda sięga ok. 5cm ponad to dno) i jak roztwór jest nasycony to kryształki pozostają na filcu. Jak na filce nic nie ma, znaczy, że nadmanganian trzeba uzupełnić.

Dobrze mniej więcej?

Generalnie tak. Delikatny nadmiar nierozpuszczonego nadmanganianu gwarantuje ze pobierany roztwor bedzie nasycony (czyli taki jak byc powinien). Czyli lepiej nie dopuszczac do sytuacji, ze niezapuszczonych kryształków wogole na filcu nie ma.

marcin

woda sięga ok. 5cm ponad to dno

Wydaje mi się, że przy takim zbiorniku (10x54) woda powinna sięgać ledwo ponad dno z filcem (do rozpuszczenia 120 g nadmanganianu w temperaturze 10 st.C potrzeba ok 4 litrów wody). Jeśli wody jest więcej to rozpuszcza się więcej KMnO4 i może on szybciej znikać ze zbiornika.

To już wszystko faktycznie wiem.

I tutaj mój instalator trochę podpadł, bo przy montażu o uzupełnianiu nadmanganianu nic nie wspomniał. Tylko o serwisie co 6 miesięcy (chodzi głównie o uzupełnianie nadmanganianu i czyszczenie injectora), ale z tego co napisaliście zasypywanie nadmanganianu na pół roku (z obliczeń wychodzi, że ok 2kg) nie jest najlepszym rozwiązaniem i spokojnie mógłbym to sam robić, gdybym został poinformowany i wyposażony w nadmanganian.

Teraz będę już widział.

Serwis co 6 miesięcy to faktycznie trochę za często, ale już raz na rok to wypadałoby zrobić kontrolny przegląd głowicy i zaworów. Uzupełnianie nadmanganianu to zwykła czynność obsługowa (jak wsypywanie soli do zmiękczacza) i spokojnie możesz zrobić ją sam - jedyna różnica to to, że KMnO4 jest trochę bardziej ...trujący :)