pawko_ 14.03.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Czy do takich wyników jakie posiadam, potrzebne jest zmiękczenie wody ? Wartości wpisane ołówkiem po stronie lewej są moje. Edytowane 14 Marca 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
debrzyna 14.03.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Sory Edytowane 14 Marca 2014 przez debrzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.03.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Czy do takich wyników jakie posiadam, potrzebne jest zmiękczenie wody ? Wartości wpisane ołówkiem po stronie lewej są moje. Nie jest potrzebne, ale jeśli chcesz to zmiękczyć to możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.03.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Złoża niema a regulacje to sie ustawi chyba później OK, już rozumiem - kupiłeś sam zbiornik i głowicę (tylko ten model 288 jakoś nie brzmi znajomo - masz do tego jakieś dane techniczne?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 14.03.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Czyli stacja uzdatniania wody byłaby w moim przypadku przerostem formy nad treścią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.03.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Czyli stacja uzdatniania wody byłaby w moim przypadku przerostem formy nad treścią ? To kwestia indywidualna - jednemu będzie przeszkadzał osad z kamienia w czajniku, a inny nazwie to przerostem formy nad treścią Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 14.03.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Czyli stacja uzdatniania wody byłaby w moim przypadku przerostem formy nad treścią ? To zależy kolego czy przeszkadza ci kamień np. na armaturze. Żelazo i mangan też dla zdrowia ludzkiego niczego złego nie niosą a uzdatnia się taką wodę głównie z powodu zarastania rur i brudnych nacieków na armaturze i sanitariatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 14.03.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Ale u mnie żelaza i manganu nie ma przynajmniej tak wynika z badania powyżej. Czy przy takiej twardości wody jaką mam jestem narażony na duży osad z kamienia, np. na armaturze ?Jeśli chciałbym zmiękczyć wodę, to do jakich wartości musi ona zejść by nie było kamienia na armaturze ?Jakbym zdecydował się na ta stację to jaki koszt takiego systemu musiałbym ponieść ? Czy wystraczyłby sam filtr zamiast całej "stacji" ? Edytowane 14 Marca 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
debrzyna 14.03.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 dane techniczne spróbuje roższyfrowac a może uda mi sie je zeskanowac to wstawie ale najwczesniej jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.03.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Czy przy takiej twardości wody jaką mam jestem narażony na duży osad z kamienia, np. na armaturze ? Masz wodę miękką - osady mogą się pojawić głównie tam gdzie podgrzewasz wodę (np. czajnik, kran, prysznic). W innych miejscach osady to raczej kwestia miesięcy/lat, a nie tygodni. Jeśli chciałbym zmiękczyć wodę, to do jakich wartości musi ona zejść by nie było kamienia na armaturze? To zależy od temperatury - zmiękczając wodę do zera unikniesz osadów wszędzie, zmiękczając do 3-4 stopni niemieckich unikniesz osadów praktycznie wszędzie poza punktami z wysoką temperaturą i parowaniem (jeśli zostawisz gdzieś wodę do odparowania to zostanie po niej osad). Zwróć uwagę, że mówimy tu o osadzie z kamienia (czyli z wapnia i magnezu), a woda może też zawierać inne związki pozostawiające osady - ich zmiękczacz nie usunie (ale są one łatwo zmywalne). Jakbym zdecydował się na ta stację to jaki koszt takiego systemu musiałbym ponieść ? Koszt standardowego zmiękczacza na cały dom (oczywiście to zależy od wydajności) wynosi ok 1500-2500 PLN (nie myślę tu o najtańszych chińskich wynalazkach za 700 PLN). Czy wystraczyłby sam filtr zamiast całej "stacji" ? To zależy od wielkości tego filtra i ilości wody jaką ma zmiękczyć. Jeśli masz 4 łazienki, 2 kuchnie, pralnię, prysznice, wanny, itd (ogólnie zużywasz dużo wody) to nie ma sensu iść w filtry. Będą musiały być duże i często wymieniane. Jeśli masz małe zużycie i w jednej chwili nie pracuje więcej niż 2-3 punkty poboru wody to można pomyśleć o jakimś wkładzie - już był jeden forumowicz, który bawił się w ręczne regenerowanie wkładów zmiękczających (ale po kilku miesiącach miał dosyć zabawy i chciał przejść na automatyczną stację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 14.03.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź na poruszony przeze mnie problem. Dostałem wstępną wycenę na kompletne urządzenie SLIMLINE ECO + 17 - *2700 zł brutto. Co o tym myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 14.03.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Za tą cenę można spokojnie kupić urządzenie z większą ilością żywicy (jeśli dobrze doczytałem to jest w nim tylko 17 l) i o wiele lepszym sterownikiem Clack lub Autotrol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 14.03.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Czy cena 1600zł za zmiękczacz CENATURE 10 x 44” z 36l żywicy jonowymiennej i zaworem strerującym Canature BNT 265 jest dobrym rozwiązaniem w tej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 14.03.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Czy cena 1600zł za zmiękczacz CENATURE 10 x 44” z 36l żywicy jonowymiennej i zaworem strerującym Canature BNT 265 jest dobrym rozwiązaniem w tej cenie? Jak na chiński wynalazek nie jest źle Raczej nikt z forum nie poleci Ci takiej jakości. Jeżeli jednak jesteś bardzo uparty to chociaż podaj jakie złoże tam wrzucili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 14.03.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 dane techniczne spróbuje roższyfrowac a może uda mi sie je zeskanowac to wstawie ale najwczesniej jutro A co Cię skłoniło do zakupu butli z głowicą, skoro nawet nie wiedziałeś jakie złoże będzie użytkowane? Przecież są różne sterowniki - czasowe, objętościowe, z diagnostyką, bez diagnostyki, z historią pracy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.03.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 A co Cię skłoniło do zakupu butli z głowicą, skoro nawet nie wiedziałeś jakie złoże będzie użytkowane? Przecież są różne sterowniki - czasowe, objętościowe, z diagnostyką, bez diagnostyki, z historią pracy itp. Nie mając dobranego złoża największym problemem może być zdolność głowicy do płukania złoża (jaki ma backwash) lub tego czy jest to głowica "tylko z płukaniem" czy regeneracyjna. Ale to się okaże jak będzie jakieś info o głowicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.03.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Czy cena 1600zł za zmiękczacz CENATURE 10 x 44” z 36l żywicy jonowymiennej i zaworem strerującym Canature BNT 265 jest dobrym rozwiązaniem w tej cenie? To zależy do jakiej wody Poza tym - tak jak Marczak pisał - tani, chiński system. Co do jakości to będzie loteria (ale masz większe szanse na wygraną niż w lotto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.03.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź na poruszony przeze mnie problem. Dostałem wstępną wycenę na kompletne urządzenie SLIMLINE ECO + 17 - *2700 zł brutto. Co o tym myślisz ? Kwestia gustu czy taka stylistyka się komuś podoba, ale technicznie w tej cenie możesz mieć duży zmiękczacz z dobrą głowicą i złożem. Ale Tobie nie jest potrzebny duży filtr - taki rozmiar by wystarczył, tylko nie w takiej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 14.03.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Czy cena 1600zł za zmiękczacz CENATURE 10 x 44” z 36l żywicy jonowymiennej i zaworem strerującym Canature BNT 265 jest dobrym rozwiązaniem w tej cenie? To co znalazłem na stronie: Dane techniczne: - niebieski zbiornik filtracyjny o wymiarach 10 x 44” (średnica 25,4 cm x wysokość 112 cm), - żywica zmiękczająca firmy Canature, 36 l; - zawór sterujący Canature BNT 265, - zawór mieszający, pozwalający na regulację twardości wody, - by-pass – zawór obejściowy, - zużycie soli tabletkowanej ok. 4 kg na jedną regenerację, - regeneracja ekonomiczna, włączana objętościowo, czyli po przefiltrowaniu zaprogramowanej objętości wody, - zestaw zawiera 1 worek soli tabletkowanej, - przykładowo przy twardości ok. 300 mgCaCO3/l, zmiękczając do ok 60 mgCaCO3/l, regeneracja włączy się w nocy, po przefiltrowaniu ok. 7 m3 wody. Nic więcej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
debrzyna 14.03.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Narazie kilka zdjęć głowicy Instrukcja w Pdf ale nie wiem jak wstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts