Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

To co znalazłem na stronie:

Dane techniczne:

- niebieski zbiornik filtracyjny o wymiarach 10 x 44” (średnica 25,4 cm x wysokość 112 cm),

- żywica zmiękczająca firmy Canature, 36 l;

- zawór sterujący Canature BNT 265,

- zawór mieszający, pozwalający na regulację twardości wody,

- by-pass – zawór obejściowy,

- zużycie soli tabletkowanej ok. 4 kg na jedną regenerację,

- regeneracja ekonomiczna, włączana objętościowo, czyli po przefiltrowaniu zaprogramowanej objętości wody,

- zestaw zawiera 1 worek soli tabletkowanej,

- przykładowo przy twardości ok. 300 mgCaCO3/l, zmiękczając do ok 60 mgCaCO3/l, regeneracja włączy się w nocy, po przefiltrowaniu ok. 7 m3 wody.

Nic więcej nie ma

Powiem tak: ja bym tego nie kupił.

Ale nie podałeś nic o docelowym zastosowaniu tego sprzętu - może w tym konkretnym przypadku jest to wystarczający zestaw.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Narazie kilka zdjęć głowicy Instrukcja w Pdf ale nie wiem jak wstawić

Nie mogę odczytać ze zdjęcia, ale może "na żywo" Ci się uda - jaki jest numer modelu? Bo ani 288 ani 266 chyba nie istnieje.

Z mechanicznych spraw - kosz górny (ten żółty pod głowicą) jest albo do wymiany, albo do solidnego czyszczenia.

witam.

Mam spory kłopot ze swoją wodą, ze studni przydomowej. Wyniki kształtują się następująco:

mangan-898

żelazo-10800

twardość- 205

ph 7,49

utlenialność-6,6

amoniak-3,83

mętność-61

W grudniu 2010 zamontowano u mnie stację ze złożem Cristal Right 42l. Niestety już przestała działać, a ja już nie daję sobie rady z brązową wodą, która brudzi wszystko co napotka po swojej drodze.

Mam zdjęcia stacji, które mogę przedstawić.

Szukam pomocy przy wyborze najkorzystniejszej dla mnie opcji, aby móc cieszyć się czystą i zdatna do spożycia wodą.

Oferty, które dostałam od kilku firm ograniczały się tylko do zakupu nowych urządzeń za niemałe pieniądze.

Bardzo proszę o pomoc, czy z tą moją stacją da się jeszcze coś zrobić, a ja nie popłynę z kosztami??

witam.

Mam spory kłopot ze swoją wodą, ze studni przydomowej. Wyniki kształtują się następująco:

mangan-898

żelazo-10800

twardość- 205

ph 7,49

utlenialność-6,6

amoniak-3,83

mętność-61

W grudniu 2010 zamontowano u mnie stację ze złożem Cristal Right 42l. Niestety już przestała działać, a ja już nie daję sobie rady z brązową wodą, która brudzi wszystko co napotka po swojej drodze.

Mam zdjęcia stacji, które mogę przedstawić.

Szukam pomocy przy wyborze najkorzystniejszej dla mnie opcji, aby móc cieszyć się czystą i zdatna do spożycia wodą.

Oferty, które dostałam od kilku firm ograniczały się tylko do zakupu nowych urządzeń za niemałe pieniądze.

Bardzo proszę o pomoc, czy z tą moją stacją da się jeszcze coś zrobić, a ja nie popłynę z kosztami??

Tak czy siak pojedynczy filtr sobie z taka woda nie poradzi, wiec zakupy Cie czekaja. Zelazo jest bardzo duze. Potrzebujesz przynajmniej 2-stopniowej filtracji.

Duuuuzy pierwszy stopien ze zlozem odzelaziajacym, ktory usunie tyle zelaza ile sie da. Najlepiej zeby woda byla napowietrzona w duzym hydroforze bez worka. Calego zelaza (a z pewnoscia manganu) taki filtr i tak nie usunie, po to ten crystal right moglby zostac (po wymianie zloza na nowe), zeby zajac sie tym co zostanie.

Wymienisz crystal right na nowy to znowu popracuje rok, zy poltora i sie skonczy. Dwustopniowa filtracja ma szanse zadzialac dluzej bez wymiany zloza.

marcin

witam.

mangan-898

żelazo-10800

twardość- 205

ph 7,49

utlenialność-6,6

amoniak-3,83

mętność-61

W grudniu 2010 zamontowano u mnie stację ze złożem Cristal Right 42l.

Na taką wodę taki mały system nie miał prawa długo wytrzymać. Jeśli znasz parametry regeneracji (czasy, ilość soli, częstotliwość) to podaj - może jeszcze tutaj było coś źle ustawione i wtedy masz drugi powód krótkiego życia tego filtra.

Poza tym CR nie usuwa organiki, której masz sporo (utlenialność) i ona może złoże zatykać.

Myślę, że propozycja Jastrzębia jest dobra - dostawić solidny odżelaziacz (trzeba go dobrać do pompy, hydroforu, napowietrzania, itd), a obecny filtr zostawić jako drugi stopień (tylko wymienić złoże - najlepiej na takie, które radzi sobie też z organiką).

Panie Debrzyna. Zaproponowałem Panu urządzenie http://filtrydowody.es24.pl/opis/4225475/erie-multimix-50.html MultiMIX 50 na złożu ECOMIX

Ma Pan głowicę która nie ma możliwości podawania ani nadmanganianu potasu ani soli do regeneracji złoża. Butla jest za mała aby ją użyć i potrzebna jest minimum 12x48.

No to mamy jedno rozwiązanie, a do niego pytanie

Max. poziom zanieczyszczeń do tego filtra jeżeli idzie o utlenialność to <4 a u mnie jest 8,84 Czegoś nie rozumie czy inne jednostki ?

To Ty czegos nie rozumiesz, lub jeszcze sie nie domyslasz.

Masz za 2 lata (pewnie po gwarancji) wydac z 1500PLN na nowe zloze ;-)

marcin

Jak Panie Marcinie jest Pan taki uzdolniony proszę podać konkretne rozwiązanie dla Pana Debrzyna bo z tego co widzę to wszyscy się mądrują a nikt nie dał jeszcze rozwiązania. No proszę Panowie kto da lepsze rozwiązanie. Czekam na sugestie.

A jakie by miało być .Czy to można jakoś określić z wyników badań ?

Panowie jest jakiś pomysł dla mnie ?

Pomysłów jest kilka :)

Pierwszy: zestaw dwóch filtrów szeregowych. Tzn. jako pierwszy - odżelaziacz (i tu można by próbować wykorzystać już zakupiony zbiornik i głowicę), a jako drugi - filtr ze złożem wielofunkcyjnym (i tu proponowałbym Ecomix, albo AquaMulti, tylko w każdym przypadku wersja na wyższą organikę, a nie zwykły). Wadą będzie zmiękczenie wody do zera. Żeby ten zestaw działał trzeba zmienić też pompę na silniejszą, prawdopodobnie zmodyfikować też trochę tą zakupioną już głowicę i ewentualnie dostawić hydrofor.

Drugi: to co proponuje kolega majonez147 - tylko tu bym się obawiał, że przy takiej wodzie nawet zbiornik 12x48 będzie za mały. W kwestii złoża - j.w. (wersja na organikę). No i osobiście bym wybrał inną głowicę - ale to moje zdanie :)

Przypomnij jakie ma być zużycie wody i czy jest już hydrofor?

Trzeci: Odżelaziacz + filtr na organikę (anionit) + filtr wielofunkcyjny (na pozostałe problemy)...

Edytowane przez qbek17

qbek17 dlaczego inną głowice?

Tak jak pisałem - to moje subiektywne zdanie :) Uważam, że na tą chwilę Clack jest najlepszą na rynku głowicą i z tego co wiem nikt nie zrobił w tym temacie nic nowego w ostatnich latach. A mnożenie różnych wariantów tej samej konstrukcji prowadzi tylko do problemów (chociażby z późniejszym serwisem takich głowic).

głowica jest produkowana w Belgi jest to urządzenie Amerykańskie nie jakiś tam Chińczyk.

Miałem okazję oglądać te głowice i nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia swoją konstrukcją ani wykonaniem... To że nie Chińczyk to jeszcze nie wszystko ;)

A po co chcesz dostawiać hydrofor?

To jedna z opcji - na razie pompa jest słabiutka. A hydrofor może się też przydać do napowietrzania...

a jak chcesz zmodyfikować głowice tą stara niby jak?

Np. zmieniając restryktor płukania - jeśli miałaby być wykorzystana do płukania np. odżelaziacza. Nie jestem pewien co do Autotrola, ale np. w Clackach można każdą głowicę przerobić na każdą inną wersję (np. dodać inżektor, zmienić sterownik, itd) - w ten sposób mając głowicę filtracyjną na mały zbiornik można z niej zrobić regeneracyjną na duży... itd :)