artur1202 08.04.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Czy te wyniki są dla wody po zbiorniku hydroforowym czy przed? Wyniki dla wody po zbiorniku. Najblizszy kran za zbiornikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.04.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Wyniki dla wody po zbiorniku. Najblizszy kran za zbiornikiem. Możesz zacząć od tego co spowoduje najmniejsze koszty - dodanie napowietrzania przed zbiornikiem (i odpowietrznika na zbiorniku). Jeśli to nie pomoże to amoniak można filtrować np. na zeolitach lub ich mieszankach z innymi złożami. Ale to już zabawa trochę droższa i nie wykluczone, że wymagająca zmiany pompy (czy ta wydajność to wydajność rzeczywista czy teoretyczna?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur1202 08.04.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Możesz zacząć od tego co spowoduje najmniejsze koszty - dodanie napowietrzania przed zbiornikiem (i odpowietrznika na zbiorniku). Jeśli to nie pomoże to amoniak można filtrować np. na zeolitach lub ich mieszankach z innymi złożami. Ale to już zabawa trochę droższa i nie wykluczone, że wymagająca zmiany pompy (czy ta wydajność to wydajność rzeczywista czy teoretyczna?). Napowietrzacz zostal juz zainstalowany. Wydajnosc pompy wg wykresu producenta (Omnigena SKM200). W moim przypadku wysokosc podnoszenia to ok 5-7m, lustro wody jest dosc wysoko. Licze sie z wydatkiem, ale kazda firma chwali swoje i przez wyborem chcialbym wiedzec jaki rodzaj/ilosc zloza powinienem zastosowac. Bylo by dobrze gdybym nie musial zmieniac pompy, ale jest bedzie to konieczne, to zostanie wymieniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 08.04.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Napowietrzacz zostal juz zainstalowany. Wydajnosc pompy wg wykresu producenta (Omnigena SKM200). W moim przypadku wysokosc podnoszenia to ok 5-7m, lustro wody jest dosc wysoko. Licze sie z wydatkiem, ale kazda firma chwali swoje i przez wyborem chcialbym wiedzec jaki rodzaj/ilosc zloza powinienem zastosowac. Bylo by dobrze gdybym nie musial zmieniac pompy, ale jest bedzie to konieczne, to zostanie wymieniona. Złoże CR100 lub CR200 i butla 10x44" powinna na tą wodę wystarczyć. Pompa głębinowa spokojnie sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Skrybicze 08.04.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Z takimi wynikami to ciężko cokolwiek dobrać... są niepełne i niespójne. Dziękuję za zainteresowanie w przyszłym tygodniu robię swoje badania, za tydzień również nowe gminne. Odezwę się jak skomplementuję wszystkie wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.04.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Złoże CR100 lub CR200 i butla 10x44" powinna na tą wodę wystarczyć. Pompa głębinowa spokojnie sobie poradzi. Akurat CR200 tym się różni od CR100, że nie usuwa amoniaku więc w tym konkretnym przypadku wchodzi w grę tylko CR100. Ewentualnie, jeśli problemem jest tylko amoniak (a nie np. twardość czy żelazo) to można spróbować postawić filtr tylko z zeolitem. Wyjdzie taniej niż markowy CR czy multijonity, a pojemność względem amoniaku będzie dużo wyższa. Regeneracja tego złoża powinna się odbywać chlorem, ale można sobie poradzić stosując głowicę z celą chlorującą (w uproszczeniu ta cela robi chlor z solanki pod wpływem prądu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur1202 08.04.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 Akurat CR200 tym się różni od CR100, że nie usuwa amoniaku więc w tym konkretnym przypadku wchodzi w grę tylko CR100. Ewentualnie, jeśli problemem jest tylko amoniak (a nie np. twardość czy żelazo) to można spróbować postawić filtr tylko z zeolitem. Wyjdzie taniej niż markowy CR czy multijonity, a pojemność względem amoniaku będzie dużo wyższa. Regeneracja tego złoża powinna się odbywać chlorem, ale można sobie poradzić stosując głowicę z celą chlorującą (w uproszczeniu ta cela robi chlor z solanki pod wpływem prądu). Cena nie jest problemem. Wole zaplacic wiecej i miec spokoj. Jedna z firm polecila mi zloze ECOMIX A. Inna firma z kolei pisze ze ECOMIX nie radzi sobie z woda napowietrzona i poleca CR100. Moze mi ktos powiedziec jak to jest w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.04.2014 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Cena nie jest problemem. Wole zaplacic wiecej i miec spokoj. Jedna z firm polecila mi zloze ECOMIX A. Inna firma z kolei pisze ze ECOMIX nie radzi sobie z woda napowietrzona i poleca CR100. Moze mi ktos powiedziec jak to jest w praktyce? W praktyce mówią ci to co słyszeli o tych złożach, ale bez zastanowienia się gdzie jest problem. A u Ciebie problemem jest amoniak, a nie żelazo czy twardość. Na taki problem najlepszy byłby filtr "na miarę" problemu (czyli dopasowany pod twoje potrzeby), a nie typowy "standard". Ewentualnie jak już bierzesz pod uwagę multijonity, to dopytaj się o AquaMulti - podobny do Ecomixa, ale ma w składzie zeolit i na pewno większą zdolność usuwania amoniaku. Moim zdaniem, wybierając tylko z dwóch opcji, lepszy byłby CR100 niż Ecomix, ponieważ: 1) CR100 możesz regenerować chlorem - a tylko chlor regeneruje złoże z zatrzymanego amoniaku. 2) W Ecomixie nie ma żadnego składnika odpowiedzialnego bezpośrednio za usuwanie amoniaku (chociaż chętnie sprawdziłbym jego działanie w praktyce, więc jeśli się na niego zdecydujesz to pochwal się efektami) i nie można go potraktować chlorem. 3) CR100 jest bardziej trwały mechanicznie. Weź pod uwagę, że po każdym z tych rozwiązań dostaniesz wodę zmiękczoną do zera. W przypadku CR100 koniecznie przypilnuj sprzedawcę, aby dostać głowicę z celą chlorującą - bez tego złoże podziała przez kilka tygodni/miesięcy i skończy się jego pojemność (zwykła regeneracja solą nie przywraca pojemności na amoniak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur1202 09.04.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Moim zdaniem, wybierając tylko z dwóch opcji, lepszy byłby CR100 niż Ecomix, ponieważ: 1) CR100 możesz regenerować chlorem - a tylko chlor regeneruje złoże z zatrzymanego amoniaku. 2) W Ecomixie nie ma żadnego składnika odpowiedzialnego bezpośrednio za usuwanie amoniaku (chociaż chętnie sprawdziłbym jego działanie w praktyce, więc jeśli się na niego zdecydujesz to pochwal się efektami) i nie można go potraktować chlorem. 3) CR100 jest bardziej trwały mechanicznie. Weź pod uwagę, że po każdym z tych rozwiązań dostaniesz wodę zmiękczoną do zera. W przypadku CR100 koniecznie przypilnuj sprzedawcę, aby dostać głowicę z celą chlorującą - bez tego złoże podziała przez kilka tygodni/miesięcy i skończy się jego pojemność (zwykła regeneracja solą nie przywraca pojemności na amoniak). Zdecyduje sie chyba na CR100. Teraz musze tylko znalezc dobrze zaopatrzonego sprzedawce z rozsadnymi cenami. Dziekuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 10.04.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Akurat CR200 tym się różni od CR100, że nie usuwa amoniaku więc w tym konkretnym przypadku wchodzi w grę tylko CR100. Ewentualnie, jeśli problemem jest tylko amoniak (a nie np. twardość czy żelazo) to można spróbować postawić filtr tylko z zeolitem. Wyjdzie taniej niż markowy CR czy multijonity, a pojemność względem amoniaku będzie dużo wyższa. Regeneracja tego złoża powinna się odbywać chlorem, ale można sobie poradzić stosując głowicę z celą chlorującą (w uproszczeniu ta cela robi chlor z solanki pod wpływem prądu). Oczywiście masz rację za szybko przejrzałem kartę techniczną CR-ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 11.04.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Witam Posiadam odżelaziacz ze zbiornikiem na nadmanganian potasu i 3/4 tego pojemnika to "zbrylony" proszek, mam do Was pytanie, wywalić to i zasypać nowym czy próbować to rozmieszać. Filtr ma 3 lata może 4 i nigdy się nie zastanawiałem nad tym tylko dosypywałem nowy proszek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.04.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Witam Posiadam odżelaziacz ze zbiornikiem na nadmanganian potasu i 3/4 tego pojemnika to "zbrylony" proszek, mam do Was pytanie, wywalić to i zasypać nowym czy próbować to rozmieszać. Filtr ma 3 lata może 4 i nigdy się nie zastanawiałem nad tym tylko dosypywałem nowy proszek. Pozdrawiam Możesz spróbować to rozmieszać. Jest szansa, że jak się zbrylił to wewnątrz tej bryły jest jeszcze nieutleniony nadmanganian i będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 11.04.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Dziękuję za szybką odpowiedź. W takim razie będę mieszał Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oshiii 13.04.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Pytanie do qbek17, lub innej kompetentnej osoby:)proszę o pomoc w zaistniałej sytuacji, mianowicie studnia prywatna kopana głębinowa, podejrzenie ze woda głębinowa jest zalewana wodą gruntową mam następujące wyniki badań: > 1. Barwa pozorna: >70, mgPt/l, > 2. Barwa rzeczywista 10 - II - > 3. Mętność 25,5 NTU > 4. Zapach Akcept. akcept. > 5. Przewodnośc elekt.> właściwa. w 25 st. C 477 us/cm > 6. Odczyn pH 7,1 pH > 7. Twardość 260 mg/l > 8. Jon amonowy 1,17 mg/l > 9. Żelazo 0,005 mg/l > 10. Chlorki 3,69 mg/l > 11. Bakterie grupy coli 0 jtk/100 ml > 12. Escherchia coli 3 jtk/100 ml > 13. Enterokoki 0 jtk/100 ml Jeśli trzeba szersze info to dopisze, czekam na wieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 13.04.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Pytanie do qbek17, lub innej kompetentnej osoby:)proszę o pomoc w zaistniałej sytuacji, mianowicie studnia prywatna kopana głębinowa, podejrzenie ze woda głębinowa jest zalewana wodą gruntową mam następujące wyniki badań...) Z tego co widzę problem stanowi wysoka zawartość jonu amonowego oraz spora twardość wody. Jedną z metod obniżania zawartości jonu amonowego jest wymiana jonowa na kationitach, pracujących w cyklu sodowym (kationy usuwane z wody są wymieniane na jony sodu). W przypadku stacji uzdatniania wody o niewielkiej wydajności obecnie jest to najbardziej skuteczne rozwiązanie. Równocześnie z wymianą jonów amonowych zachodzi wymiana kationów wapnia i magnezu, a zatem następuje zmiękczanie wody. Z Twoją wodą powinna poradzić sobie jedna stacja zasypana złożem multifunkcyjnym. Powinieneś zwrócić uwagę na Crystal-Right, AquaMulti czy Ecomix. Wzrosła Ci też liczba bakterii (w skutek zalewania wodą gruntową). Trzeba by było zdezynfekować studnię i instalację. Dla bezpieczeństwa można zainstalować lampę bakteriobójczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.04.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Jeśli trzeba szersze info to dopisze, czekam na wieści Napisz coś o układzie hydraulicznym (jaka pompa, jaka wysokość pompowania/ głębokość studni, jaki hydrofor, itd?) i o zapotrzebowaniu na wodę (jakie zużycie, ile punktów poboru?). Jeśli masz jakieś szersze wyniki badań to je podaj (w tych nie ma np. manganu). Twardość jest w normie ale może być uciążliwa - twój wybór czy chcesz się jej pozbywać. Jon amonowy możesz usuwać przez napowietrzanie lub wymianę jonową (na żywicach lub zeolitach). Jeśli woda głębinowa może być zalewana powierzchniową to lampa UV faktycznie będzie dobrym zabezpieczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oshiii 13.04.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 To tak, pompa napewno skm, ale jaki model nie wiem...kosztowała 750 zł rok temu.....tyle wiem, studnia ma 20 m, pompa jest na 14 zawieszona, hydrofor 150, i baniak na wode stalowy 300 l. Dom jednorodzinny dwie lazienki, kuchnia, rodzina czteroosobowa, nie mam licznika:(zrobilem takie dosw. ze pompowalem wode prawie caly dzien, jak lustro bardzo spadlo, to bylo slychac jak woda plynie do studni z góry, tak jakby z kranu......dlatego uwazam ze jest zalewana.Nie mam manganu, niby w laboratorium powiedziano mi ze on idzie w parze z z żelazem, nie mieli podobno jakis wskaznikow(moze sciema).Kolego nadmienie, że dziekuje ci serdecznie za odpowiedz....bo wszystkie firmy do których zwróciłem się z prośbą o znalezienie"lekarstwa"milcza......zaznacze że kompletnie się na tym nie znam.....to co piszesz to czarna magia, te nazwy co podales to nazwy urzadzen???gdzie je kupic??jak ustawic??mozesz masz jakas firme godna polecenia???czekam na info na wszystkie pytania odp, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oshiii 13.04.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Nadmienie jeszcze ze ogromnym problemem jest zamulenie wody, kolor zmiena wszystko, plytki krany zlewy naczynia, dramat.......nie wiem czy to poprostu jest jednoznaczne z tym jonem amonowym...?instalacja robiona w plastiku, nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.04.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Nadmienie jeszcze ze ogromnym problemem jest zamulenie wody, kolor zmiena wszystko, plytki krany zlewy naczynia, dramat.......nie wiem czy to poprostu jest jednoznaczne z tym jonem amonowym...?instalacja robiona w plastiku, nowa Jon amonowy raczej nie robi widocznych śladów Ale powoduje, że woda nie nadaje się do picia. Skoro problemem jest mętność, barwa i zamulenie to proponowałbym skupić się na filtrze z zeolitem. Może to być CR100 ale to trochę drogi sposób na filtrowanie mułu. Taniej wyjdzie zastosować kolumnę zasypaną naturalnym zeolitem. Regeneracja solanką z celą chlorującą (lub od razu podchlorynem) będzie też działać na amoniak. Co do firm z Twojej okolicy to najbliżej chyba będzie coś w Jaśle lub Rzeszowie. Ale jeśli masz jakiegoś hydraulika, który to podłączy to możesz kupić filtr w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zyxof 14.04.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Witam, Czy mógłbym poprosić o pomoc w doborze stacji uzdatniania wody dla domku? Z góry dziękuje. Studnia jest na głębokości 70 m, pompa IBO SCM 3/25 (1800W, jednofazowa, 117l/min, H=108m), hydrofor 200 l, szambo 10m3. Aktualnie zamontowany tylko filtr BB 20'' i filtr sznurkowy 20 mikronów. Odczyn pH: 7,3 +- 0,1 [norma: 6,5 - 9,5] Przewodność elektryczna właściwa w 25 st. C uS/cm: 453 +-23 [norma 2500] Jon amonowy mg/l NH+4: 0,70 +-0,07 [norma 0,5] Azotany mg/l NO3: 0,06 +- 0,01 [norma 50] Azotyny mg/l NO2: <0,05 [norma 0,5] Twardość ogólna mg/l CaCO3: 207 +-4 [norma 60 - 500] Utlenialność (met. z KMnO4): 1,20 +-0,12 [norma 5] Żelazo ug/l: 556 +-39 [norma: 200] Mangan ug/l: 24 +-1 [norma: 50] Przekroczone są zawartości żelaza i jonu amonowego. Chciałbym też zmiękczyć wodę, ale nie koniecznie do 0. Aktualnie wychodzi mi jakieś 12 stopni niemieckich a myślę, żeby zmniejszyć do poziomu 6/7 stopni. Jeżeli źle myślę to też proszę o wyprostowanie mnie Z tego co się orientuję to mam możliwość zastosowania odżelaziacza regenerowanego nadmanganianem potasu i do tego zmiękczacz regenerowany solą. Inną opcją jest chyba zmiękczacz na złożu ecomix, który również wytrąca mangan i żelazo. Pytanie tylko czy poradzi sobie z taką ilością? Jeżeli dodatkowo nie będę chciał zmiękczać do 0 to by-passem pójdzie woda z żelazem i na wyjściu będę miał wynik uśredniony żelaza. Zastanawiam się też, który wariant zapewni najmniejszy zrzut wody (szambo). No i na koniec zastanawiam się czy montować dodatkowy filtr BB 20' z filtrem 5 mikronów, czy warto? Dziękuję za wszelkie rady i sugestie. Jeżeli przy okazji ktoś zna firmy z Łodzi i okolic, które podjęły by się montażu to też chętnie poproszę o namiary/oferty na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts