Jastrząb 17.04.2014 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Witam. Potrzebuje waszej pomocy, bo dzwoniłem do kilkunastu przedstawicieli montujących stacje i każdy mówi co innego ( głownie jego najlepsza). Woda ze studni - woda podskurna Parametry wody: ph - 7,03 przewodność 0,48 mS/cm Azot azotanowy N-NO3 - 1,7 mg/l Azot amonowy N-NH4 - 0,8 mg/l Fosfor 3,6 Potas 9,0 Wapń 56 Magnez 7,9 chlorki Cl- 8,3 Miedź < 0,15 Żelazo 0,6 Mangan <0,15 Cynk 4,8 Bor 0,003 Twardość z testu kropelkowego 11-12 dH Barwa - jak naleje do wanny tak z 1/2 to woda ma kolor słomkowo-zółty Co chciałbym zrobić z wodą: Zdjać jej żelaza - i do tego chciałbym zamontować odżelaziacz Wimest 150l - i na tym pozbyłbym się żelaza i troche manganu. Jeszcze jak pozbyć się koloru - podobno jest to wpływ związków pochodzenia organicznego - wpływ gleb torfowych których jest troszke koło mojego miejsca zamieszkania. Woda ze studni, pompa MH 1300 Inox, hydrofor 300 litrów starego typu z poduszką powietrzną. Pare komentarzy. Mam podejrzenia ze ta pompa nie wypluczesz takiego "kloca" jak 16" filtr zasypany jakims piaskiem. To jest filtr na 10-krotnie wiecej zelaza niz Ty masz. Ten filtr wedlug producenta wymag 4m3/h do plukania. Duzo jak na pompe glebinowa, nie mowiac juz o ssacej. Wydajosc pompy ssacej bardzo mocno zalezy od tego jak daleko jest od pompy do lustra wody (roznica wysokosci). Do tego, wimest jest filtrem, ktory wymaga recznego krecenia zaworami, zeby go wyplukac. A trzeba to robic czesto. Przy wodzie podskornej (duza szansa ze zanieczyszczonej bakteriologicznie) ja bym sie nie odwazyl opozniac plukania. Czyli raz na tydzien musisz poswiecic 10-15 minut na reczne krecenie zaworami. Znienawidzisz to bardzo szybko. Na taka ilosc zelaza filtr 10" zupelnie wystarczy. Jesli kolor pochodzi ze zwiazkow organicznych to i 16" wimest nie pomoze. Manganu ten filtr nie ruszy bo jest zasypany o ile wiem piaskiem. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.04.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Witam. Potrzebuje waszej pomocy, bo dzwoniłem do kilkunastu przedstawicieli montujących stacje i każdy mówi co innego ( głownie jego najlepsza). Woda ze studni - woda podskurna Parametry wody: ph - 7,03 przewodność 0,48 mS/cm Azot azotanowy N-NO3 - 1,7 mg/l Azot amonowy N-NH4 - 0,8 mg/l Fosfor 3,6 Potas 9,0 Wapń 56 Magnez 7,9 chlorki Cl- 8,3 Miedź < 0,15 Żelazo 0,6 Mangan <0,15 Cynk 4,8 Bor 0,003 Twardość z testu kropelkowego 11-12 dH Barwa - jak naleje do wanny tak z 1/2 to woda ma kolor słomkowo-zółty Co chciałbym zrobić z wodą: Zdjać jej żelaza - i do tego chciałbym zamontować odżelaziacz Wimest 150l - i na tym pozbyłbym się żelaza i troche manganu. Jeszcze jak pozbyć się koloru - podobno jest to wpływ związków pochodzenia organicznego - wpływ gleb torfowych których jest troszke koło mojego miejsca zamieszkania. Woda ze studni, pompa MH 1300 Inox, hydrofor 300 litrów starego typu z poduszką powietrzną. W sąsiednim wątku podawałeś inne pH - masz nowe badania? Mimo to nie licz na usunięcie manganu przy pH~7 bez złoża katalitycznego. A żelaza masz mało... Na jakiej głębokości masz lustro wody? Do płukania tego Wimesta twoja pompa może być za słaba. Jeśli doszedł jeszcze problem amoniaku to już tym bardziej radziłbym zastosować multijonit (Ecomix lub AquaMulti). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal031987 17.04.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Witam, w tamtym poście pisałem z pamięci ( z tego co mi przysłano z firmy dobiejącej urządzenia) a te dane są z mojego pomiaru z instytuty pod Warszawą.Pompa nie jest głębinowa, jest to zwykła pompa onimena o wydajności 100l/min, lustro wody jest ok 1,2-1,5 poniżej poziomu gruntu w okresie letnim. Ale jaki problem amoniaku? wszystko jest poniżej normy. Co do pompy to z czasem w planach mam marzenie kupi grundfosa 5 lub 7 komorowego. Co do Grudziadza SKA to jest problem bo nieraz zabraknie 1- fazy i już pompa nie pójdzie. Ten Wimest ma też złoże do usuwania manganu. Co do barwy to już wiem, jedynie złoże z węglem aktywnym, drogie rozwiązanie ale chyba w grę wchodzą wkłady BIGBlue 20" i wymiana co kilka miesięcy, bo złożę na węglu aktywnym też chyba trzeba wymieniać co jakiś czas .A czemu pompa ma być za słaba, w hydroforze będzie woda o ciśnieniu ok 4 barów min to 3 bary, połączenie ze studnią mam wykonane rurą stalową 1,1/4 cala jedynie na pompie mam zwężke do 1" a dalej do zbiornika 1,1/4". Do tej pory pompa sobie dobrze radzi, w prysznicu na poddaszu różnica wysokości od miejsca ujęcia do zasobnika wynosi 6,7m, ciśnienie nie jest takie jak na parterze ale w zupełności można się umyć. Jest delikatny spadek ciśnienia przed załączeniem pompy ale niema tragedii. Nie wiem na złożach się nie znam, wiec dlatego pisze tutaj, a co do bakterii, to nie wiem bo i tak jeżeli mają się rozwijać to bez znaczenia czy będzie złoże piaskowe czy go nie będzie, bo jak nie w złożu to w hydroforze będą. A wodę z danej studni użytkuj już ponad 20 laty, i do tej pory nikt się jeszcze nie rozchorował, i na badaniach nie było wykazanych bakterii. To czego oczekuje to jest pozbycie się tego nadmiaru żelaza i manganianu jeżeli jest wartość przekroczona, złoże np. Wimesta powinno sobie z tym poradzić, a dodatkowo nie jest tego tyle żeby złoże się zapchało w ciągu kilku dni. Teraz wszystko co się wytrąci zalega mi w hydroforze plus to co na filtrach się zbierze, w kranach po zastosowaniu filtrów 100 i 50u niema problemu z zapychajacymi się głowicami, ale chciałem dalej coś z tą wodą zrobić. Woda służy do mycia i do gotowania potraw i herbaty kawy. Czystą wodę to pije się z butelki żywiec zdrój. Ale podkreślam mogę być w błędzie dlatego proszę o pomoc na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.04.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Pompa nie jest głębinowa, jest to zwykła pompa onimena o wydajności 100l/min, lustro wody jest ok 1,2-1,5 poniżej poziomu gruntu w okresie letnim... A czemu pompa ma być za słaba, w hydroforze będzie woda o ciśnieniu ok 4 barów min to 3 bary... różnica wysokości od miejsca ujęcia do zasobnika wynosi 6,7m... 100 litrów ta pompa ci da przy zerowym ciśnieniu. Przy napełnieniu hydroforu do 3 barów i dodając te różnice wysokości i opory, ta pompa ma wydajność 50 l/min (3 m3/h), a to już za mało na taki odżelaziacz. Ale jaki problem amoniaku? wszystko jest poniżej normy. Norma mówi o 0,5 mg, a u Ciebie jest 0,8 - nie jest to dużo (wcześniejsza norma pozwalała na 1,5 mg), ale po coś tą normę zmieniono. Ten Wimest ma też złoże do usuwania manganu. Piasek też będzie usuwał mangan, w odpowiednich warunkach. Niestety u Ciebie tych warunków nie ma (za niskie pH). Może się za pół roku złoże wpracuje, a może nie - nie masz gwarancji. Co do barwy to już wiem, jedynie złoże z węglem aktywnym, drogie rozwiązanie ale chyba w grę wchodzą wkłady BIGBlue 20" i wymiana co kilka miesięcy, bo złożę na węglu aktywnym też chyba trzeba wymieniać co jakiś czas Węgiel to jeden sposób, a drugi to jonity. Oba sposoby polegają na usuwaniu organiki, która tą barwę powoduje. Jonity się regeneruje, a węgiel wymienia. Jak się upierasz na węgiel to faktycznie wkłady mogą być wygodniejsze, ale czy tańsze to nie wiem... na pewno będziesz je musiał wymieniać częściej niż węgiel w kolumnie z głowicą do płukania. To czego oczekuje to jest pozbycie się tego nadmiaru żelaza i manganianu Przy takich poziomach tych zanieczyszczeń wystarczy filtr z porządnym złożem w zbiorniku 10x54". Będzie tańszy i wygodniejszy w eksploatacji. Wimest pewnie sobie też poradzi z żelazem (jest go mało) ale czy z manganem to już mam wątpliwości. A do tego będziesz musiał go ręcznie obsługiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal031987 17.04.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 qbet 17 dziękuje za takie podejście do mojej sprawy. Mało jest ludzi którzy poświecaja swój czas aby pomóc innym. Jaki zestaw przy takich parametrach wody Sam byś zamontował. Przeglądałem w necie i czy takie podejdą: Czy takie urządzenie podejdzie, kompakt multi 5 w 1 http://bluewater24.pl/odzelaziacze-o...ix-a-2192.html czy może http://bluewater24.pl/odzelaziacze-o...right-35l.html lub http://bluewater24.pl/odzelaziacze-o...-rider-60.html Wspomne że jestem ograniczony co do wysokości stacji, wnęka ma 165 cm wysokości. Jak bedzie wyższy to w innym miejscu go ustawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.04.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 A czemu pompa ma być za słaba, w hydroforze będzie woda o ciśnieniu ok 4 barów min to 3 bary, połączenie ze studnią mam wykonane rurą stalową 1,1/4 cala jedynie na pompie mam zwężke do 1" a dalej do zbiornika 1,1/4". Do tej pory pompa sobie dobrze radzi, w prysznicu na poddaszu różnica wysokości od miejsca ujęcia do zasobnika wynosi 6,7m, ciśnienie nie jest takie jak na parterze ale w zupełności można się umyć. Jest delikatny spadek ciśnienia przed załączeniem pompy ale niema tragedii. Pojedynczy kran to pewnie wydatek wody max paruset litrow na godzine, [powiedzmy 400. A ten wimest chce do plukania .... 4000l/h. 10 razy wiecej. Nie wiem na złożach się nie znam, wiec dlatego pisze tutaj, a co do bakterii, to nie wiem bo i tak jeżeli mają się rozwijać to bez znaczenia czy będzie złoże piaskowe czy go nie będzie, bo jak nie w złożu to w hydroforze będą. Jesli zloza jest bardzo duzo (np rzeczony wimest), to bedzie w stanie teoretycznie zatrzymac bardzo duzo zelaza nim bedzie wymagal filtr plukania. Czyli plukanie bedzie mozna zrobic bardzo rzadko. To da bakteriom duzo czasu na rozrost na ziarnach zloza. One na zlozu w mikroporach kazdego ziarenka maja lepsze warunki do bytowania niz w hydroforze. W kazdej wodzie sa jakies bakterie. Wlasnie z tego wzgledu taki odzelaziacz nie powinien byc bardzo rzadko plukany, ale powiedzmy co 1-2 tygodnie, po to zeby ta flore odrobine przetrzebic w czasie plukania. A stawiac duzy filtr, o duzej pojemnosci na zanieczyszczenia, ktory wymaga duzo wody do plukania, i plukac go dlugo przed tym nim sie tymi zanieczyszczeniami "nasyci" to rozrzutnosc zwykla. Ja mam filtr o polowe mniejszy od tego wimesta, a zelaza 6 razy wiecej niz Ty. I spokojnie daje rade. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.04.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 qbet 17 dziękuje za takie podejście do mojej sprawy. Mało jest ludzi którzy poświecaja swój czas aby pomóc innym. Jaki zestaw przy takich parametrach wody Sam byś zamontował. Przeglądałem w necie i czy takie podejdą: Czy takie urządzenie podejdzie, kompakt multi 5 w 1 http://bluewater24.pl/odzelaziacze-o...ix-a-2192.html czy może http://bluewater24.pl/odzelaziacze-o...right-35l.html lub http://bluewater24.pl/odzelaziacze-o...-rider-60.html Wspomne że jestem ograniczony co do wysokości stacji, wnęka ma 165 cm wysokości. Jak bedzie wyższy to w innym miejscu go ustawie. Ja bym wybrał ten pierwszy (z Ecomixem), ale trochę bym w nim zmienił (np. złoże i głowicę) Nie wiem czy to jest takie oczywiste ale może powiem to tak - nie musisz wybierać takiego filtra jaki jest akurat wystawiony na stronie sklepu. To są urządzenia, które się dobiera i składa pod konkretne potrzeby i konkretną wodę. Jeśli chcesz mieć zestaw ze złożem A, głowicą B, w zbiorniku C, to możesz sobie taki właśnie dobrać i kupić. Jak masz mało miejsca to kupujesz taki, który się zmieści, a nie dopasowujesz miejsce do tego co akurat ktoś wystawił w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal031987 18.04.2014 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Ja wrzuciłem je jako przykładowe, czy to o takie chodzi. Wysłałem badania do kilku firm, i było albo zero odpowiedzi lub cena z kosmosu. Jedyne co konkretna oferta to otago, ale to na głowicy RX. A ja wole wydać troszkę więcej i mieć porządny układ, ale też nie chce wydać sporo kasy i się rozczarować. To jaki podzespoły, i czy może lepiej samemu poszukać podzespoły. kupić butle jakąś z atestem a nie chińskie badziewie, głowice porządną, a komponenty do złącza zamówić w jakieś firmie. W necie są sklepy co mają materiały do budowy takich układów i wtedy wiem co będzie w środku, a nie dostaje tylko to na papierze a co jest w środku to tylko oni wiedzą. Bo może być z wierzchu super a w środku oszczędność na maksa i zasypany czym popadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 18.04.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 W mojej instalacji do wody studziennej mam filtr wstępny i zmiękczacz. Do lodówki z dystrybutorem wody chciałbym dodatkowo dołożyć zestaw filtrów + lampa UV, wszystko w oparciu o produkty UST-M (głownie chodzi o lampę, filtry w przyszłości mogą się zmieniać):- filtr sedymentacyjny L-PS-Q,- UVLAMP 6W,- filtr węglowy L-GAC-Q. I teraz pytania:- czy to dobry pomysł?- czy jakość tych produktów jest w porządku (głownie chodzi o lampę)? Z tego wszystkiego najbardziej zależy mi na lampie, jako że woda ma być bezpośrednio do picia i chciałbym mieć pewność że się nadaje. A może polecilibyście coś innego? Przepływ określiłem jako około 2l/min = 120l/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.04.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 To jaki podzespoły, i czy może lepiej samemu poszukać podzespoły. kupić butle jakąś z atestem a nie chińskie badziewie, głowice porządną, a komponenty do złącza zamówić w jakieś firmie. W necie są sklepy co mają materiały do budowy takich układów i wtedy wiem co będzie w środku, a nie dostaje tylko to na papierze a co jest w środku to tylko oni wiedzą. Bo może być z wierzchu super a w środku oszczędność na maksa i zasypany czym popadnie To już byłby skrajny przypadek żebyś sobie sam składał to z komponentów Miałem na myśli raczej zamówienie w firmie (która da najlepszą ofertę) zestawu według swoich wymagań. W Twoim przypadku ja bym wybrał coś takiego: - głowica Clack - zbiornik akurat ma tu najmniejsze znaczenie (ja bym brał zwykły 10x54" Wave Cyber albo Canature) ale jak masz takie życzenie to i z kwasówki można sobie zamówić - złoże multifunkcyjne (typu Ecomix lub AquaMulti) ale w wersji do wody z dużą ilością organiki. W powyższym układzie woda wychodzi zmiękczona do zera. Jeśli chcesz tego uniknąć to wtedy potrzebujesz dwustopniowo (dwa filtry) z czego jeden to odżelaziacz (proponowałbym zbiornik 10x54, ze złożem Pyrolox lub G1 lub Defeman) a jako drugi - filtr ze złożem multifunkcyjnym (np. 10x35, z głowicą z mieszaczem żeby można było regulować twardość). Takie zapytanie wysłałbym do kilku firm i zobaczył co odpiszą (może zaproponują jakąś inną część, ale niech to uzasadnią). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.04.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 W mojej instalacji do wody studziennej mam filtr wstępny i zmiękczacz. Do lodówki z dystrybutorem wody chciałbym dodatkowo dołożyć zestaw filtrów + lampa UV, wszystko w oparciu o produkty UST-M (głownie chodzi o lampę, filtry w przyszłości mogą się zmieniać): - filtr sedymentacyjny L-PS-Q, - UVLAMP 6W, - filtr węglowy L-GAC-Q. I teraz pytania: - czy to dobry pomysł? - czy jakość tych produktów jest w porządku (głownie chodzi o lampę)? Z tego wszystkiego najbardziej zależy mi na lampie, jako że woda ma być bezpośrednio do picia i chciałbym mieć pewność że się nadaje. A może polecilibyście coś innego? Przepływ określiłem jako około 2l/min = 120l/h A nie myślałeś żeby tam zrobić pełny zestaw RO? Membrana daje taki poziom filtracji, że zatrzymuje ewentualne bakterie (nie byłaby konieczna lampa UV). Poza tym usuwa wszystko inne z wody (łącznie z sodem ze zmiękczacza). U rodziców mam taki właśnie układ z tym, że jest kranik przy zlewie (jak w zwykłym układzie RO) i na trójniku podłączona lodówka. Wszystko pięknie działa. Co do jakości filtrów UST-M to jak dla mnie jest OK, ale akurat z ich lampami nie miałem do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 18.04.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) A nie myślałeś żeby tam zrobić pełny zestaw RO? W sumie nie myślałem, jakoś lampa UV do bakterii przemawia, RO mniej. A co by tam musiało być? Zamiast lampy membrana? Czy jakiś full zestaw 8 stopniowy... Co do pełnego RO, to problem jest też w wielkości. Jest on jednak znacznie większy niż dodatkowy sterylizator + filtr wstępny. A jak wygląda kwestia kosztów eksploatacyjnych? Co ile zmienia się membranę? I jeszcze jedno: czy ma sens dokładać wkład mineralizujący? Czy nie będzie powodował osadów w instalacji lodówki, czyli generalnie ją niszczył? Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez kolorado Dodatkowe pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.04.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 W sumie nie myślałem, jakoś lampa UV do bakterii przemawia, RO mniej. A co by tam musiało być? Zamiast lampy membrana? Czy jakiś full zestaw 8 stopniowy... Skoro masz już filtr wstępny i zmiękczacz to nie potrzebujesz tu aż tylu "stopni". Wystarczy jeden lub dwa przed membraną (np. węgiel + 1 mikron), membrana i po membranie możesz (ale nie musisz) dać mineralizator i ewentualnie jeszcze węglowy. Pytanie czy chcesz mieć na wylocie podwójny kranik (z wodą mineralizaowaną i prosto po RO) czy tylko pojedynczy? Wygląda to tak: http://www.eco-factory.pl/userfiles/image/B102C.JPG http://www.eco-factory.pl/userfiles/image/B101C(1).jpg Jeśli nie chcesz mieć takiego kranika to podłączasz wylot z RO (tzn ze zbiornika, bo wiesz, że do takiego zestawy jest zbiornik? http://www.aquario.pl/1927-5120-thickbox/ro7-z-mineralizatorem-filtrem-di-baniakiem-i-podwojna-wylewka.jpg) bezpośrednio do lodówki i też jest fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.04.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Co do pełnego RO, to problem jest też w wielkości. Jest on jednak znacznie większy niż dodatkowy sterylizator + filtr wstępny. A jak wygląda kwestia kosztów eksploatacyjnych? Co ile zmienia się membranę? I jeszcze jedno: czy ma sens dokładać wkład mineralizujący? Czy nie będzie powodował osadów w instalacji lodówki, czyli generalnie ją niszczył? Wielkościowo dodajesz tylko zbiornik (ok 15 litrów) ale możesz go upchnąć np. głęboko w szafce narożnej. Do niego dochodzi tylko jeden wężyk. Membranę powinno się wymieniać co 3 lata, a wkłady co pół roku. Koszt wkładów to <50 PLN w sumie (w necie pewnie można znaleźć za kilkanaście PLN) Te wkłądy mineralizujące dają tak mało tych minerałów, że raczej nie ma co liczyć na osady. Spokojnie możesz taką wodę puszczać na lodówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 18.04.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 No z tym zbiornikiem to nie wiedziałem, czyli sprawa wygląda jeszcze gorzej. Problem z tym że mam lodówkę wolnostojącą, bez żadnych szafek w okolicy i planuję te urządzenia upchnąć z tyłu pomiędzy nią a ścianą. Poza tym sprawa kosztów. Z tego co widziałem, to musiałbym trochę dołożyć (bo do UV potrzebuję lampę i filtr 1mikron, węglowy już mam). Cały zestaw da się ładnie spiąć w zgrabny zestaw, bez żadnych wylewek, zbiorników itp ("wylewkę" mam w lodówce). Z drugiej strony zestaw RO powinien być tańszy w eksploatacji. Z opisów wynika że lampa starczy na rok, a kosztuje około 80-90PLN. Membrana co 3 lata to jednak powinno być mniej. Co mineralizatora, to skoro tak mało on wnosi, to czy w ogóle jest sens go instalować? A do zestawu z UV zamiast RO też ma sens go dawać (jeśli ma sens w ogóle)? Dzięki wielkie za sugestię z RO, mógłbyś jeszcze powiedzieć dlaczego taki układ wydaje Ci się lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.04.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 No z tym zbiornikiem to nie wiedziałem, czyli sprawa wygląda jeszcze gorzej. Problem z tym że mam lodówkę wolnostojącą, bez żadnych szafek w okolicy i planuję te urządzenia upchnąć z tyłu pomiędzy nią a ścianą. Zbiornika za lodówką raczej nie upchniesz... ale może nad? Poza tym weź pod uwagę, że do każdego filtra co jakiś czas musisz mieć dostęp. Poza zbiornikiem całą resztę zestawu zmieścisz gdzie zechcesz Do lampy UV musisz też mieć zasilanie elektryczne - a w RO wystarczy ciśnienie wody. U mnie jest tak, że osmoza jest w szafce pod zlewem, a wężyk do lodówki idzie po obwodzie kuchni jakieś 10-12 metrów. Poza tym sprawa kosztów. Z tego co widziałem, to musiałbym trochę dołożyć (bo do UV potrzebuję lampę i filtr 1mikron, węglowy już mam). Cały zestaw da się ładnie spiąć w zgrabny zestaw, bez żadnych wylewek, zbiorników itp ("wylewkę" mam w lodówce). Jak już wspominałem - nie musisz mieć tej wylewki. Możliwe też, że są dostępne mniejsze zbiorniki? (nie sprawdzałem). Wydaje mi się, że filtry USTMu będą takie same w obu przypadkach więc jak już jeden masz to by pasował w obu przypadkach. Z drugiej strony zestaw RO powinien być tańszy w eksploatacji. Z opisów wynika że lampa starczy na rok, a kosztuje około 80-90PLN. Membrana co 3 lata to jednak powinno być mniej. Koszt niezłej membrany na allegro to jakieś 75-100 PLN. Jak poszukać to pewnie znajdzie się tańsze. Co mineralizatora, to skoro tak mało on wnosi, to czy w ogóle jest sens go instalować? A do zestawu z UV zamiast RO też ma sens go dawać (jeśli ma sens w ogóle)? Chyba sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie Jest on raczej po to, żeby woda po RO spełniała (albo chociaż zbliżała się) normy wody pitnej (sama woda po RO jest "zbyt czysta" żeby spełniać normę) Dzięki wielkie za sugestię z RO, mógłbyś jeszcze powiedzieć dlaczego taki układ wydaje Ci się lepszy? Lampa UV działa tylko na bakterie, a membrana RO filtruje wodę. Po zmiękczaczu ubywa z wody wapnia i magnezu ale dodaje się sód. Poza tym wszelkie inne zanieczyszczenia (nawet w śladowych ilościach) mogą przechodzić przez zmiękczacz. Membrana jest bardzo skutecznym filtrem i ona faktycznie zabezpiecza wodę, a lampa UV tylko dezynfekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 18.04.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Dzięki! Czyli trzeba to wszystko jeszcze przemyśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal031987 18.04.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 (edytowane) Zestawy z głowicą clack to koszt ok 5 tys. http://sklep.osmoza.pl/odzelaziacz-multifunkcyjny-clack1248-ecomix-p-746.html ale złoże 40 litrów Upatrzyłem sobie taki zestaw, ma obiecujące parametry WIELOFUNKCYJNA STACJA UZDATNIANIA WODY 5 w 1 ECOMIX A 30/O 762 EC-A http://bluewater24.pl/zmiekczacze-wody/odzelaziacz-dwuelementowy-ecomix-a-2248.htmllub troszkę mniejszy WIELOFUNKCYJNA KOMPAKTOWA STACJA UZDATNIANIA WODY 5 w 1 ECOMIX A 25/O 760 EC-A CRISTALhttp://bluewater24.pl/zmiekczacze-wody/odzelaziacz-dwuelementowy-ecomix-a-2247.html Przeglądałem jeszcze złoża z węglem aktywnym 25 litrów cena 1,6 tys wytrzymałość złoża 1 rok. Wiec jak po zestawie bede miał jeszcze problem z barwą to zamocuje BB 20" plus wkłady węgla aktywnego 20" to cena od 60 do 140 zł, gdzie wytrzymalość jest do 6 miesiecy. I tak taniej wyjdzie i bede stosował wkłady węglowe gdy bedzie tylko potrzeba. Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez michal031987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 18.04.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Dzięki! Czyli trzeba to wszystko jeszcze przemyśleć... Rozważ też filtry przepływowe (bez konieczności magazynowania wody w zbiorniku). Są takie filtry RO (tyle, że dość drogie), ale alternatywą jest filtr z membraną ultrafiltracyjną. Na pewno nie będzie zajmował dużo miejsca i spokojnie zmieściłby się za lodówką. Jak patrze w necie to masz jakieś propozycje z Aquafilter czy też green filter ft-line. Trochę tego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.04.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 alternatywą jest filtr z membraną ultrafiltracyjną. Tak, ale kosztem dokładności filtracji. RO ma tą zaletę, że zatrzymuje bakterie - UF już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts