Tomaszs131 21.04.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Czy garaz jest odpowiednim miejscem dla uzdatniacza? Czy moze pracowac w tem. Ponizej +10 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.04.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 Czy garaz jest odpowiednim miejscem dla uzdatniacza? Czy moze pracowac w tem. Ponizej +10 stopni? To zalezy jakiego pewnie. Kazde zloze pewnie ma okreslony zakres temperatur w ktorych moze pracowac. Do tego rozpuszczalnosc ewentualnych regeneratow. Nie wiem jak sól do zmiekczaczy, ale nadmanganianu potasu do odzelaziacza to przy +5 rozpusci sie pewnie blisko polowe mniej niz przy +20. Moj odzelaziacz (zloze Birm) stoi w garazu. Temperatura potrafila sie ocierac o 0C przy dlugich a duzych mrozach i dzialal bez problemow. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talar11 21.04.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam wszystkich jestem pierwszy raz na forum. Mam prośbę o pomoc w doborze urządzeń uzdatniających wodę z własnej studni głębinowej głębokość ok. 18m.Studnia oddalona jest od domu 45m.4 osobowa rodzina ścieki odprowadzane do przydomowej biologicznej oczyszczalni.Aktualną pompę planuję wymienic na IBO 3,5SCM 3/25-1,8 (podnoszenie 110m., 117l/min.) Zrobiłem badanie wody:Mętność NTU 20 Barwa mg/l 15 Zapach - nieakceptowalny Odczyn pH 7,1 Twardość mg/l 320 Utlenialność mg/l 1,7 Amoniak mg/l 1,80 Azotyny mg/l 0,016 Azotany mg/l <0,50 Chlorki mg/l 17 Żelazo ogólne µg/l 1775 Mangan µg/l 695 Bakterie <1 Jakie filtry cząstek stałych zastosować?Czy 100µm jest wystarczający?Z regulatorem ciśnienia czy bez?Jaka głowica jakie złoże?Czy po wszystkich urządzeniach uzdatniających potrzebny jest jeszcze jeden filtr cząstek stałych zatrzymujący drobniejsze zanieczyszczenia?Nie mam jeszcze żadnych urządzeń.Zależy mi na wieloletniej niezawodności w rozsądnej cenie. Bardzo dziękuję za informacje. Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez Talar11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.04.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam wszystkich jestem pierwszy raz na forum. Mam prośbę o pomoc w doborze urządzeń uzdatniających wodę z własnej studni głębinowej głębokość ok. 18m. Studnia oddalona jest od domu 45m. 4 osobowa rodzina ścieki odprowadzane do przydomowej biologicznej oczyszczalni. Aktualną pompę planuję wymienic na IBO 3,5SCM 3/25-1,8 (podnoszenie 110m., 117l/min.) Zrobiłem badanie wody: Mętność NTU 20 Barwa mg/l 15 Zapach - nieakceptowalny Odczyn pH 7,1 Twardość mg/l 320 Utlenialność mg/l 1,7 Amoniak mg/l 1,80 Azotyny mg/l 0,016 Azotany mg/l <0,50 Chlorki mg/l 17 Żelazo ogólne µg/l 1775 Mangan µg/l 695 Bakterie <1 Jakie filtry cząstek stałych zastosować? Czy 100µm jest wystarczający? Z regulatorem ciśnienia czy bez? Jaka głowica jakie złoże? Czy po wszystkich urządzeniach uzdatniających potrzebny jest jeszcze jeden filtr cząstek stałych zatrzymujący drobniejsze zanieczyszczenia? Nie mam jeszcze żadnych urządzeń. Zależy mi na wieloletniej niezawodności w rozsądnej cenie. Bardzo dziękuję za informacje. Wszystko zalezy od tego co chcesz z ta woda zrobic. Formalnie przekroczone masz zelazo, mangan i amoniak. Zwlaszcza zelazo warto usunac bo psuje wode organoleptycznie plus przy wysokiej twardosci w perpektywie wielu lat bedzie zatykalo rury. Kolejne pytanie czy chcesz wode zmiekczac. Jesli tak, czy akceptujesz zmiekczanie do 0. I ostatnie, jakiego typu masz hydrofor (z workkiem czy bez worka) i jakiej wielkosci. Zzleznie od odpowiedzi mozliwosci jest wiele: - tylko odzelaziacz - zloza multifukncyjne na Fe, Mn, amoniak, cala twardosc - odzelaziacz + zmiekczacz ze zlozem do czesciowej redukcji twardosci i sproawdzenie amoniaku ponizej normy. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 22.04.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Tak, ale kosztem dokładności filtracji. RO ma tą zaletę, że zatrzymuje bakterie - UF już nie. No to RO przepływowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.04.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 No to RO przepływowe... Jest to jakaś alternatywa, ale znów... rozmiar musi być odpowiednio większy aby osiągnąć wymaganą wydajność (czyli te same problemy co ze zbiornikiem), a i koszty większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.04.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Czy garaz jest odpowiednim miejscem dla uzdatniacza? Czy moze pracowac w tem. Ponizej +10 stopni? Jest OK dopóki woda nie zamarza. No i kwestia rozpuszczalności, o której pisał Jastrząb, ale jak się to uwzględni przy obliczaniu dawki to nie jest to przeszkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.04.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Nie wiem jak sól do zmiekczaczy, ale nadmanganianu potasu do odzelaziacza to przy +5 rozpusci sie pewnie blisko polowe mniej niz przy +20. Przy soli jest mała zależność rozpuszczalności od temperatury, ale nadmanganian to 100% większa rozpuszczalność przy 10 stopniach wyższej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.04.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Jakie filtry cząstek stałych zastosować? Czy 100µm jest wystarczający? Z regulatorem ciśnienia czy bez? Jaka głowica jakie złoże? Czy po wszystkich urządzeniach uzdatniających potrzebny jest jeszcze jeden filtr cząstek stałych zatrzymujący drobniejsze zanieczyszczenia? Nie mam jeszcze żadnych urządzeń. Zależy mi na wieloletniej niezawodności w rozsądnej cenie. Zzleznie od odpowiedzi mozliwosci jest wiele: - tylko odzelaziacz - zloza multifukncyjne na Fe, Mn, amoniak, cala twardosc - odzelaziacz + zmiekczacz ze zlozem do czesciowej redukcji twardosci i sproawdzenie amoniaku ponizej normy. Jeśli nie masz jeszcze nic to chyba najlepszym (technicznie i ekonomicznie w dłuższej perspektywie) rozwiązaniem byłoby postawienie napowietrzania, hydroforu bez worka, odżelaziacza i złoża multifunkcyjnego. Co do filtrów cząstek stałych - jeśli masz zamiar stawiać uzdatnianie to poczekaj z filtrami mechanicznymi. Tzn na pewno dobrze jest zabezpieczyć głowice filtrów przed drobnymi piaskami, itp, ale ekonomiczniej wychodzi zrobić to zwykłym wkładem 10"/20". Jeśli się chcesz bawić w droższe filtry z płukaniem to na pewno nie zaszkodzą, ale czy efekt będzie lepszy od tych najprostszych to wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talar11 22.04.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Jeśli nie masz jeszcze nic to chyba najlepszym (technicznie i ekonomicznie w dłuższej perspektywie) rozwiązaniem byłoby postawienie napowietrzania, hydroforu bez worka, odżelaziacza i złoża multifunkcyjnego. Co do filtrów cząstek stałych - jeśli masz zamiar stawiać uzdatnianie to poczekaj z filtrami mechanicznymi. Tzn na pewno dobrze jest zabezpieczyć głowice filtrów przed drobnymi piaskami, itp, ale ekonomiczniej wychodzi zrobić to zwykłym wkładem 10"/20". Jeśli się chcesz bawić w droższe filtry z płukaniem to na pewno nie zaszkodzą, ale czy efekt będzie lepszy od tych najprostszych to wątpię Dziękuję za odzew. Wstępnie przymierzałem się do hydroforu 300l. bez worka oraz odżelaziacza i złoża multifunkcyjnego. Jeśli chodzi o zmiękczanie wody to chciałbym mieć możliwość regulacji i dostosowania do wymagań domowników. Jakie złoże najlepiej sie sprawdzi? Jaka głowica jakiś konkretny model? Czy regeneracja filtrów nie zmniejszy sprawności oczyszczalni biologicznej dla 4-5 osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.04.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Jakie złoże najlepiej sie sprawdzi? Jaka głowica jakiś konkretny model? Czy regeneracja filtrów nie zmniejszy sprawności oczyszczalni biologicznej dla 4-5 osób? Na pierwszy stopień (odżelaziacz) polecałbym Ci głowicę Clack w TC lub CI (wersja czasowa) i złoże np. Pyrolox, a na drugim stopniu głowicę Clack WS1 CI (objętościowa) i złoże AquaMulti. Jeśli chodzi o BOŚ, to po regeneracji solanką (drugi stopień), do oczyszczalni idzie woda z solą i chlorkami, która nie wpływa pozytywnie na bakterie. Ale regeneracja odbywa się stosunkowo rzadko, a ściek jest rozcieńczony więc nie wybije to wszystkich bakterii. Jeśli byś się bardzo obawiał takiego rozwiązania to stosując zwykły zmiękczacz (ale z regeneracją przeciwprądową) można trochę ograniczyć zużycie soli kosztem usuwania amoniaku, żelaza i manganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 22.04.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Dziękuję za odzew. Wstępnie przymierzałem się do hydroforu 300l. bez worka oraz odżelaziacza i złoża multifunkcyjnego. Jeśli chodzi o zmiękczanie wody to chciałbym mieć możliwość regulacji i dostosowania do wymagań domowników. Jakie złoże najlepiej sie sprawdzi? Jaka głowica jakiś konkretny model? Czy regeneracja filtrów nie zmniejszy sprawności oczyszczalni biologicznej dla 4-5 osób? Postaw odzelziacz. Pouzywaj 3 miesiace. Jest jakas tam sznasa, ze i amoniak odrobine po napowietrzeniu i filtracji z czasem spadnie. Wtedy bedziesz wiedzial czy potrzebujesz zloze multifukncyjne czy zwykly zmiekczacz jak pisal qbek z regeneracja przeciwpradowa (mniejsze zuzycie wody i soli na regeneracje). Po za tym plukanie odzelaziacza to spory zrzut wody (pareset litrow). Powiedzmy duza wanna wody. Jesli oczyszczalnia czegos takiego sie nie boi, to i plukania filtra sie nie przestraszy. Jest jeszcze opcja: odzelaziacz, potem zwykly zmiekczacz a pod zlew osmoza do wody pitnej. Jesli umywjesz zeby w wodzie z taka iloscia amoniaku nic Ci sie nie stanie. Stara norma pare lat temu byla 1.5mg, obecnie jest 0.5mg. Wedlug zaleceni WHO dawka toksyczna to 200mg na kg ciala. Norme zaostrzono z 1.5 do 0.5 z miedzy innymi z powodu takiego ze nadmiar amoniaku moze powodowac w sieci wodociagowej powstawanie warunkow bezltenowych a te generalnie nie sa korzystne dla wody. marcin Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.04.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Jest OK dopóki woda nie zamarza. No i kwestia rozpuszczalności, o której pisał Jastrząb, ale jak się to uwzględni przy obliczaniu dawki to nie jest to przeszkoda. Dzieki Panowie Jak by co to zbuduje budke I ocieple welna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talar11 22.04.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Na pierwszy stopień (odżelaziacz) polecałbym Ci głowicę Clack w TC lub CI (wersja czasowa) i złoże np. Pyrolox, a na drugim stopniu głowicę Clack WS1 CI (objętościowa) i złoże AquaMulti. Dzięki poproszę na priv gdzie mogę te elementy kupić i liczyć na wsparcie gdyby nie działało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talar11 22.04.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Postaw odzelziacz. Pouzywaj 3 miesiace. Jest jakas tam sznasa, ze i amoniak odrobine po napowietrzeniu i filtracji z czasem spadnie. Wtedy bedziesz wiedzial czy potrzebujesz zloze multifukncyjne czy zwykly zmiekczacz jak pisal qbek z regeneracja przeciwpradowa (mniejsze zuzycie wody i soli na regeneracje). Po za tym plukanie odzelaziacza to spory zrzut wody (pareset litrow). Powiedzmy duza wanna wody. Jesli oczyszczalnia czegos takiego sie nie boi, to i plukania filtra sie nie przestraszy. Jest jeszcze opcja: odzelaziacz, potem zwykly zmiekczacz a pod zlew osmoza do wody pitnej. Jesli umywjesz zeby w wodzie z taka iloscia amoniaku nic Ci sie nie stanie. Stara norma pare lat temu byla 1.5mg, obecnie jest 0.5mg. Wedlug zaleceni WHO dawka toksyczna to 200mg na kg ciala. Norme zaostrzono z 1.5 do 0.5 z miedzy innymi z powodu takiego ze nadmiar amoniaku moze powodowac w sieci wodociagowej powstawanie warunkow bezltenowych a te generalnie nie sa korzystne dla wody. marcin Dzięki Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oshiii 23.04.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 do jastrzab, lub gbek, mam pytanie:)kontaktowałem sie z lokalnym firmami w kwestii rozwiązań w mojej sytuacji(sprawa ma się dużej mętności)pierwsza firma która się odezwała proponuje "CINTROPUR NW 32 FILTR WODY WSTĘPNY EFEKT CYKLONOWY", zaznaczę ze o polchydronie nie słyszeli pytlem:)czy to da rade z tym mułem????a do tego filtr z atestem 1 mikron, poradźcie coś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.04.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 do jastrzab, lub gbek, mam pytanie:)kontaktowałem sie z lokalnym firmami w kwestii rozwiązań w mojej sytuacji(sprawa ma się dużej mętności)pierwsza firma która się odezwała proponuje "CINTROPUR NW 32 FILTR WODY WSTĘPNY EFEKT CYKLONOWY", zaznaczę ze o polchydronie nie słyszeli pytlem:)czy to da rade z tym mułem????a do tego filtr z atestem 1 mikron, poradźcie coś.... Nie dziwie sie ze firmy nie slyszaly o polchydronie. Mogly cos slyszec o podchlorynie (sodu). A co do filtra. Na co sie zdecydowales za tym filtrem? Chcesz stawaic ta kolumne z zeolitem, ktora upora sie tez z amoniakiem? Bo maly wstepny filtr 1 mikron, przy duzym zamuleniu zatka sie baaaaardzo szybko. Zamulenie to najczesciej drobne czastki, efekt cyklonowy ich nie zatrzyma pojda na wklad filtracyjny. Czesto bedziesz musial wymieniac wklady (koszty i uperdliwosc). Jak czesto, tego sie nie da policzyc, trzeba przetestowac. Kolumna filtracyjna zatrzyma zanieczyszczenia ale zloza filtracyjnego nie bedziesz musial wymieniac co chwile tylko pluczac woda o odwroconym kierunku przeplywu wyrzucisz zebrane zanieczyszczenia do kanalizacji. Ten filtr jest stosunkowo maly. NIe widze wymiarow wkladu ale z wymiarow calego filtra wynika ze ma srednice z 5-6cm (sam wklad). Jesli juz to szukaj jak najwiekszych filtrow. Do Big Blue wchodza wklady 10cm, to juz duza roznica. Jesli zamulenie chcesz usuwac tylko takimi filtrami (nie kolumna z zeolitem o ktorej pisal Qbek) to ja bym powiesil co najmniej 2 duze filtry. W pierwszy wsadzil gruby filtr, potem dokladniejsze. Obudowa Big Blue 20" w tym samym sklepie to jakies 150PLN. Nawet 3 bym zawiesil, jesli nie bedzie kolumny za tym. Masz problem z woda, malym jednym filterkiem tego nie rozwiazesz. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 26.04.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Mam zmiękczacz na głowicy Logix 760 (Autotrol zdaje się). W instrukcji mam coś takiego odnoście czynności serwisowych:Nie rzadziej niż raz w roku należy wyczyścić:1. zbiornik solanki2. filtr na końcu rury poboru solanki3. otwory w tubie solankowej zbiornika soli4. platformę soli.5. sitko inżektora i inżektor.Punkty 1, 2 i 5 są dla mnie jasne, ale za cholerę nie wiem co to "tuba solankowa" i "platforma soli". Ma ktoś pojęcie o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.04.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Mam zmiękczacz na głowicy Logix 760 (Autotrol zdaje się). W instrukcji mam coś takiego odnoście czynności serwisowych: Nie rzadziej niż raz w roku należy wyczyścić: 1. zbiornik solanki 2. filtr na końcu rury poboru solanki 3. otwory w tubie solankowej zbiornika soli 4. platformę soli. 5. sitko inżektora i inżektor. Punkty 1, 2 i 5 są dla mnie jasne, ale za cholerę nie wiem co to "tuba solankowa" i "platforma soli". Ma ktoś pojęcie o co chodzi? W zbiorniku solanki jest taka rura, w której jest zawór solankowy i pływak. Jedni to nazywają studnią, inni tubą albo jeszcze inaczej. Na dnie tego samego zbiornika jest ruszt/platforma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 26.04.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 W zbiorniku solanki jest taka rura, w której jest zawór solankowy i pływak. Jedni to nazywają studnią, inni tubą albo jeszcze inaczej. Na dnie tego samego zbiornika jest ruszt/platforma. Dzięki! Co za wymyślne nazwy. A w kompaktach też to jest? Bo jakoś nie rzuciło mi się w oczy, ale może gdzieś z tyłu jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts