Jastrząb 14.05.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Odradzasz stację ręczną?? Czy w ogóle te produkty o których mowa?? W ofercie mają też opcję z automatem. Generalnie sam nie wiem w którą stronę iść... Opcja reczna zdecydowanie powinienes omijac. Taki filtr plucze sie co..~tydzien. Trwa to 10-15 minut. Tyle musialbys poswiecic czasu stojac z zegarkiem przy uirzadzeniu. Przestawic "korbke", poczkac 3minuty, przestawic korbke, poczekac 10minut, przestawic, poczekac 3 minut. Przestawic. Jedyny plus, ze mozna piwo przy tym wypic Na poczatku szum wody zadziala na Ciebie uspokajajaco. Po 5 razach sie znudzi, potem to znienawidzisz. Pytali Cie o pompe, bo odzelaziacz potrzebuje byc wyplukany solidnym strumieniem wody. Im ciezsze zloze i wiekszy filtr tym wiecej tej wody potrzeba. Niedoplukiwanie spowoduje ze filtr nie bedzie dzialal dobrze i skroci mu sie zywot. A ta reczna glowica po prostu za malo wody przepuszcza zeby nawet wielka pompa dala Ci rade duzy filtr wyplukac. Mowiac obrazowo ma za male dziurki w srodku. Glowice automatyczne raczej nie maja tego mankamentu. Jesli ta glowica ma przeplyw 7 galonow na minute (to jest ~1500L/h), to przy proponowanym przez sprzedawce zbiorniku 12" predkosc plukania zloza bylaby na poziomie 20m/h, Lekkie zloza odzelaziajace wymagaja 25-30m/h. Polecany tu pyrolox wymaga przynajmniej 60m/h. Masz odpowiedz na pytanie o rzetelnosc i fachowosc tego spredawcy marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.05.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Glowice automatyczne raczej nie maja tego mankamentu. To chyba za duże uogólnienie - ta sama głowica (ten sam korpus czyli te same przepływy) występuje też w wersji automatycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 14.05.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 witam Mam wywierconą studnie abisynke,jakies 5-6 m głebokości...woda jest na cele wyłącznie budowlane i jest jej opór,natomiast nurtuje mnie pytanie czy dałoby sie ta wodą troszkę oczyścic:rolleyes:,tzn. wody oczywiscie nie badałem bo jej uzywać do sanitarki ani picia nigdy nie zamierzam ale ostatnio chciałem umyć auto no i te żółte zacieki...chodzi o to ze woda jest dosyć klarowna ale ma takie ciemno żółte zabarwienie,jakby taka słomkowa herbata bardzo słabiutka.Czy dałoby sie jakimis tanimi filtrami ją troszkę sklarować..pozbawić tego żółtej barwy? Nie żadna stacja uzdatniania..tylko 1-2 filterki w szeregu czy coś to da?,a jesli takk to jaki filtr tzn. wkład? Oczywiście docelowo będe miał głebinówke ale to za jakiś rok. dzięki z góry i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławoń 14.05.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Opcja reczna zdecydowanie powinienes omijac. Taki filtr plucze sie co..~tydzien. Trwa to 10-15 minut. Tyle musialbys poswiecic czasu stojac z zegarkiem przy uirzadzeniu. Przestawic "korbke", poczkac 3minuty, przestawic korbke, poczekac 10minut, przestawic, poczekac 3 minut. Przestawic. Jedyny plus, ze mozna piwo przy tym wypic Na poczatku szum wody zadziala na Ciebie uspokajajaco. Po 5 razach sie znudzi, potem to znienawidzisz. Pytali Cie o pompe, bo odzelaziacz potrzebuje byc wyplukany solidnym strumieniem wody. Im ciezsze zloze i wiekszy filtr tym wiecej tej wody potrzeba. Niedoplukiwanie spowoduje ze filtr nie bedzie dzialal dobrze i skroci mu sie zywot. A ta reczna glowica po prostu za malo wody przepuszcza zeby nawet wielka pompa dala Ci rade duzy filtr wyplukac. Mowiac obrazowo ma za male dziurki w srodku. Glowice automatyczne raczej nie maja tego mankamentu. Jesli ta glowica ma przeplyw 7 galonow na minute (to jest ~1500L/h), to przy proponowanym przez sprzedawce zbiorniku 12" predkosc plukania zloza bylaby na poziomie 20m/h, Lekkie zloza odzelaziajace wymagaja 25-30m/h. Polecany tu pyrolox wymaga przynajmniej 60m/h. Masz odpowiedz na pytanie o rzetelnosc i fachowosc tego spredawcy marcin To może polecicie gdzie kupię urządzenie spełniające moje wymagania, i za rozsądną cenę. Teraz jestem znowu w punkcie wyjścia. Chyba że zdecyduję się na wimest albo otago. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DjDario 14.05.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 (edytowane) Witam serdecznie. To i ja proszę o pomoc i potwierdzenie/zaprzeczenie czy idę w dobrym kierunku? Otóż rok temu miałem na działce wywierconą studnię o głębokości ok. 30m (rura 110 mm). Korzystałem dosyć intensywnie z tej studni, po czym po 3-4 miesiącach dałem wodę do badania w Sanepidzie. Badanie wykazało m.in. przekroczone ilości żelaza (pow. 4 mg/l), manganu (0,451 mg/l) i amoniaku (0,73 mg/l); mętność 9,9 NTU, PH 6,7; barwa 10 mg/l PT; zapach z5GH2S; przewodność elektryczna właściwa w temp. 25'C 616 nano S/cm; azotyny 0,036 mg/l; azotany 0,5 mg/l. Bakterii brak. Badanie było wykonywane we wrześniu 2013. Teraz woda "na oko" jest klarowna i nie ma brzydkiego zapachu jak na początku. Za miesiąc wchodzi na moją budowę ekipa do wykonania instalacji wod-kan i C.O. dlatego pomyślałem, że jest to dobry termin aby rozejrzeć się za jakąś dobrą stacją uzdatniania wody. Trafiłem do firmy Global Group z Warszawy. Wysłałem do nich butelki z wodą pobraną z mojej studni, by już kilka dni później otrzymać od nich kompleksową ofertę jak poniżej: STOPIEŃ I - NAPOWIETRZANIE:Inżektor DN20 + dysza rozbryzgowa 1 kpl. STOPIEŃ II - ZBIORNIK KONTAKTOWYHydrofor przepływowy (nie przeponowy) z zamontowanym odpowietrznikiem automatycznym (nie wchodzi w zakres niniejszej oferty), STOPIEŃ III - ODŻELAZIANIE, ODMANGANIANIE: Filtr automatyczny GlobaLine 100 Pyrolox 1 szt. - sterowanie zegarowe czasowe - zbiornik z kompozytu wzmacnianego włóknem szklanym - centralna głowica sterująca wykonana z kompozytu - przyłącze DN25 - wypełnienie - złoże Pyrolox i złoże na podsypce kwarcowej - wymiary kolumny: o26, H158 - zasilanie elektryczne 220V/50Hz STOPIEŃ IV - ZMIĘKCZANIE, ODŻELAZIANIE, ODMANGANIANIE:Zmiękczacz GLOBALINE A 20/E 1 szt. - usuwa jednocześnie żelazo, twardość, mangan - niskie koszty eksploatacji - urządzenie wykonane z materiałów niekorodujących - sterowanie objętościowe - pojemność jonowymienna 1000F x m3 - zużycie soli podczas regeneracji 2,2 kg - wymiary urządzenia: o21x110 cm; zb. 38x38x79 cm - średnica przyłączeń 1” (DN25) - ilość żywicy 21 dm3 Powyższy zestaw kosztować mnie będzie ok. 5200 PLN brutto (nie licząc hydroforu przepływowego, i nowej pompy którą planuję zakupić np. taką? http://hydrodom.pl/opis/679791/pompa-glebinowa-pedrollo-4sr-4-14-11kw-100lmin-92m.html ). Według tej firmy taki zestaw ma mi zagwarantować dobrą wodę przy absolutnie minimalnym stopniu obsługi z mojej strony (dosypywanie soli). Co sądzicie o tej ofercie i takim właśnie rozwiązaniu? Czy wg Was będzie to faktycznie dobry wybór? Dodam, że wodę potrzebuję do domku gdzie mieszkać będą 4 osoby, planuję przydomową oczyszczalnię ścieków. Szacuję, że zużyję przeciętnie 10-12 m3 na miesiąc. Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam, Edytowane 14 Maja 2014 przez DjDario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.05.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Czy dałoby sie jakimis tanimi filtrami ją troszkę sklarować..pozbawić tego żółtej barwy? Nie żadna stacja uzdatniania..tylko 1-2 filterki w szeregu czy coś to da?,a jesli takk to jaki filtr tzn. wkład? Moim zdaniem wkłady nic tu nie dadzą. Z opisu wynika, że to żelazo a do tego potrzebny jest odżelaziacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.05.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Witam serdecznie. To i ja proszę o pomoc i potwierdzenie/zaprzeczenie czy idę w dobrym kierunku? Otóż rok temu miałem na działce wywierconą studnię o głębokości ok. 30m (rura 110 mm). Korzystałem dosyć intensywnie z tej studni, po czym po 3-4 miesiącach dałem wodę do badania w Sanepidzie. Badanie wykazało m.in. przekroczone ilości żelaza (4 mg/l) i manganu (0,45 mg/l). Za miesiąc wchodzi na moją budowę ekipa do wykonania instalacji wod-kan i C.O. dlatego pomyślałem, że jest to dobry termin aby rozejrzeć się za jakąś dobrą stacją uzdatniania wody. Trafiłem do firmy Global Group z Warszawy. Wysłałem do nich butelki z wodą pobraną z mojej studni, by już kilka dni później otrzymać od nich kompleksową ofertę jak poniżej: STOPIEŃ I - NAPOWIETRZANIE: Inżektor DN20 + dysza rozbryzgowa 1 kpl. STOPIEŃ II - ZBIORNIK KONTAKTOWY Hydrofor przepływowy (nie przeponowy) z zamontowanym odpowietrznikiem automatycznym (nie wchodzi w zakres niniejszej oferty), STOPIEŃ III - ODŻELAZIANIE, ODMANGANIANIE: Filtr automatyczny GlobaLine 100 Pyrolox 1 szt. - sterowanie zegarowe czasowe - zbiornik z kompozytu wzmacnianego włóknem szklanym - centralna głowica sterująca wykonana z kompozytu - przyłącze DN25 - wypełnienie - złoże Pyrolox i złoże na podsypce kwarcowej - wymiary kolumny: o26, H158 - zasilanie elektryczne 220V/50Hz STOPIEŃ IV - ZMIĘKCZANIE, ODŻELAZIANIE, ODMANGANIANIE: Zmiękczacz GLOBALINE A 20/E 1 szt. - usuwa jednocześnie żelazo, twardość, mangan - niskie koszty eksploatacji - urządzenie wykonane z materiałów niekorodujących - sterowanie objętościowe - pojemność jonowymienna 1000F x m3 - zużycie soli podczas regeneracji 2,2 kg - wymiary urządzenia: o21x110 cm; zb. 38x38x79 cm - średnica przyłączeń 1” (DN25) - ilość żywicy 21 dm3 Powyższy zestaw kosztować mnie będzie ok. 5200 PLN brutto (nie licząc hydroforu przepływowego, i nowej pompy którą planuję zakupić np. taką? http://hydrodom.pl/opis/679791/pompa-glebinowa-pedrollo-4sr-4-14-11kw-100lmin-92m.html ). Według tej firmy taki zestaw ma mi zagwarantować dobrą wodę przy absolutnie minimalnym stopniu obsługi z mojej strony (dosypywanie soli). Co sądzicie o tej ofercie i takim właśnie rozwiązaniu? Czy wg Was będzie to faktycznie dobry wybór? Dodam, że wodę potrzebuję do domku gdzie mieszkać będą 4 osoby. Szacuję, że zużyję przeciętnie 10-12 m3 na miesiąc. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Koncepcja generalnie sluszna. Pare uwag. 0. Cena znosna. 1. Zdajes sobie sprawe ze po tym dostaniesz wode zmiekczona do 0. Bez magnezu i wapnia. Moze lecz nie musi Ci sie to podobac. 2. Dobrze zeby sie firma pochwalila jakim dokladnie zlozem zasypaliby II filtr.Dokladnie jaka zywica, to sie to koledzy wypowiedza. 3. Pompe wybrales bardzo solidna jeali chodzi o wydajnosc. I dobrze. Bo na swojej stronie naspisali ze ten filtr GlobaLine 100 Pyrolox potrzebuje do plukania 1.5m3/h. Wedlug producenta zloza Pyrolox, wymaga 3-3,5m3/h przy zbiorniku 10" (tak zakladam po objetosci zloza). Skad rozbieznosc? Nie wiem. Pytanie czy tam na pewno bedzie w srodku pyrolox, czy cos innego. A nazwa, phi. Mozna sobie filtr nazwac sojuz-100, nie znaczy zaraz ze filtr w kosmos poleci. Jesli bedziesz robil 2stopniowa filtracje ze zmiekczaniem to namawiam do pomyslu ktorego u siebie juz nie moglem wdrozyc. Pusc do kuchni 3 rurki. 2 normalnie na zimna/ciepla wode (zmiekczona do zera zeby zaciekow nie bylo) a 3 rurka puscic do kuchni wode po odzelaziaczu ale przed zmiekczeniem. Do mycia, zmywarki itp bedziesz mial miekka wode co akurat dobrze, do picia niezmiekczona z mineralami. Generlanie bedziesz mial i taka i taka, co kto woli. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.05.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 To może polecicie gdzie kupię urządzenie spełniające moje wymagania, i za rozsądną cenę. Teraz jestem znowu w punkcie wyjścia. Chyba że zdecyduję się na wimest albo otago. Co rozumiesz jako "rozsądna cena"? Z wujka googla na szybko znalazłem 2 oferty ze złożem Pyrolox i głowicą Clack w cenie ok 2,5 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.05.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Witam serdecznie. To i ja proszę o pomoc i potwierdzenie/zaprzeczenie czy idę w dobrym kierunku? Otóż rok temu miałem na działce wywierconą studnię o głębokości ok. 30m (rura 110 mm). Korzystałem dosyć intensywnie z tej studni, po czym po 3-4 miesiącach dałem wodę do badania w Sanepidzie. Badanie wykazało m.in. przekroczone ilości żelaza (4 mg/l) i manganu (0,45 mg/l). Za miesiąc wchodzi na moją budowę ekipa do wykonania instalacji wod-kan i C.O. dlatego pomyślałem, że jest to dobry termin aby rozejrzeć się za jakąś dobrą stacją uzdatniania wody. Trafiłem do firmy Global Group z Warszawy. Wysłałem do nich butelki z wodą pobraną z mojej studni, by już kilka dni później otrzymać od nich kompleksową ofertę jak poniżej: STOPIEŃ I - NAPOWIETRZANIE: Inżektor DN20 + dysza rozbryzgowa 1 kpl. STOPIEŃ II - ZBIORNIK KONTAKTOWY Hydrofor przepływowy (nie przeponowy) z zamontowanym odpowietrznikiem automatycznym (nie wchodzi w zakres niniejszej oferty), STOPIEŃ III - ODŻELAZIANIE, ODMANGANIANIE: Filtr automatyczny GlobaLine 100 Pyrolox 1 szt. - sterowanie zegarowe czasowe - zbiornik z kompozytu wzmacnianego włóknem szklanym - centralna głowica sterująca wykonana z kompozytu - przyłącze DN25 - wypełnienie - złoże Pyrolox i złoże na podsypce kwarcowej - wymiary kolumny: o26, H158 - zasilanie elektryczne 220V/50Hz STOPIEŃ IV - ZMIĘKCZANIE, ODŻELAZIANIE, ODMANGANIANIE: Zmiękczacz GLOBALINE A 20/E 1 szt. - usuwa jednocześnie żelazo, twardość, mangan - niskie koszty eksploatacji - urządzenie wykonane z materiałów niekorodujących - sterowanie objętościowe - pojemność jonowymienna 1000F x m3 - zużycie soli podczas regeneracji 2,2 kg - wymiary urządzenia: o21x110 cm; zb. 38x38x79 cm - średnica przyłączeń 1” (DN25) - ilość żywicy 21 dm3 Powyższy zestaw kosztować mnie będzie ok. 5200 PLN brutto (nie licząc hydroforu przepływowego, i nowej pompy którą planuję zakupić np. taką? http://hydrodom.pl/opis/679791/pompa-glebinowa-pedrollo-4sr-4-14-11kw-100lmin-92m.html ). Według tej firmy taki zestaw ma mi zagwarantować dobrą wodę przy absolutnie minimalnym stopniu obsługi z mojej strony (dosypywanie soli). Co sądzicie o tej ofercie i takim właśnie rozwiązaniu? Czy wg Was będzie to faktycznie dobry wybór? Dodam, że wodę potrzebuję do domku gdzie mieszkać będą 4 osoby. Szacuję, że zużyję przeciętnie 10-12 m3 na miesiąc. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Na początek podaj pełne wyniki z sanepidu. Po drugie zapytaj firmę od oferty o producenta i typ głowicy sterującej. Po trzecie zapytaj konkretnie jakie złoże będzie w "czwartym" stopniu. Po czwarte dopytaj co to znaczy "Pyrolox i złoże na podsypce kwarcowej" - to ostatnie może być kluczowe dla tego co pisał Jastrząb, bo może być np.tak: odrobina pyroloxu i dużo piasku lub czegoś lżejszego (i nadal wszystko zgodnie z opisem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.05.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Na początek podaj pełne wyniki z sanepidu. Po drugie zapytaj firmę od oferty o producenta i typ głowicy sterującej. Po trzecie zapytaj konkretnie jakie złoże będzie w "czwartym" stopniu. Po czwarte dopytaj co to znaczy "Pyrolox i złoże na podsypce kwarcowej" - to ostatnie może być kluczowe dla tego co pisał Jastrząb, bo może być np.tak: odrobina pyroloxu i dużo piasku lub czegoś lżejszego (i nadal wszystko zgodnie z opisem). http://global.com.pl/product/filtry-odzelaziajaco-odmanganiajace-globaline-mito/ Autotrol 163 Masz nosa: " zastosowano mix złoża katalitycznego Pyrolox i piasku filtracyjnego na podsypce ze żwirku. " Czyli pewnie pyroloxu jest 10cm, stad i predkosc plukania mala. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DjDario 14.05.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Panowie jesteście wielcy! Dziękuję za fachowe spojrzenie na mój temat. Uzupełniam wyniki badania mojej wody: żelazo (pow. 4 mg/l), mangan (0,451 mg/l) , amoniak (0,73 mg/l); mętność 9,9 NTU, PH 6,7; barwa 10 mg/l PT; zapach z5GH2S; przewodność elektryczna właściwa w temp. 25'C 616 nano S/cm; azotyny 0,036 mg/l; azotany 0,5 mg/l. Bakterii brak. Badanie było wykonywane we wrześniu 2013. Teraz woda "na oko" jest klarowna i nie ma brzydkiego zapachu jak to było na początku Zaraz napiszę maila do specjalisty, który przygotowywał ofertę dla mnie i podpytam o kolejne informacje czyli o producenta i typ głowicy sterującej i typ złoża. O coś jeszcze wypytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DjDario 14.05.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 @Jastrząb: "Zdajesz sobie sprawe ze po tym dostaniesz wode zmiekczona do 0. Bez magnezu i wapnia." - Szczerze to nie wiedziałem nawet o tym! Nie znam się na wodzie, ale nie chcę pić wody bez przydatnych organizmowi biopierwiastków. Z rozmowy jaką przeprowadziłem z pracownikiem tej firmy, zrozumiałem że w moim przypadku STOPIEŃ IV jest zalecany, bo dzięki temu woda zostanie bardziej dokładnie "doczyszczona" z resztek żelaza i manganu, a przy okazji zostanie zmiękczona. Ja tak to zrozumiałem/odebrałem. BYć może nie potrzebuję tego IV STOPNIA ze zmiękczaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.05.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Panowie jesteście wielcy! Dziękuję za fachowe spojrzenie na mój temat. Uzupełniam wyniki badania mojej wody: żelazo (pow. 4 mg/l), mangan (0,451 mg/l) , amoniak (0,73 mg/l); mętność 9,9 NTU, PH 6,7; barwa 10 mg/l PT; zapach z5GH2S; przewodność elektryczna właściwa w temp. 25'C 616 nano S/cm; azotyny 0,036 mg/l; azotany 0,5 mg/l. Bakterii brak. Badanie było wykonywane we wrześniu 2013. Teraz woda "na oko" jest klarowna i nie ma brzydkiego zapachu jak to było na początku Zaraz napiszę maila do specjalisty, który przygotowywał ofertę dla mnie i podpytam o kolejne informacje czyli o producenta i typ głowicy sterującej i typ złoża. O coś jeszcze wypytać? Od początku: żelazo nie jest równe 4 mg/l tylko powyżej 4 mg/l - to może oznaczać np 4,1 mg/l albo 10 mg/l. Jeśli tak napisali w sanepidzie to ja bym szedł do nich z reklamacją bo taki wynik nie jest jednoznaczny. amoniak jest trochę przekroczony, pH jest niskie , a zapach bardzo silny (siarkowodór). Wniosek z tego jest taki, że problemów jest więcej niż tylko żelazo i mangan. Napowietrzanie może tu pomóc, ale po nim przyda się solidny odżelaziacz ze złożem katalitycznym (czyli np z pyroloxem) - i nie wiem czy rozmiar 10x54 wystarczy. Kolejny stopień może być faktycznie przydatny - jakbym miał strzelać w ciemno to bym wziął złoże AquaMulti (ze względu na amoniak). Jak będziesz pytał u specjalisty to zapytaj jakie im wyniki wyszły z badania próbek, które im wysłałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DjDario 14.05.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Mam przed sobą wyniki badań sanepidu i tam piszą dokładnie tak: Żelazo (metoda spektrofotometryczna, PN-ISO 6332:2001) powyżej 4000 nano g/l; dopuszczalne wartości: 200.Przypomnę, że badania były robione na nowo-wywierconej studni (odwiert 31.07.2013, a badanie wody 23.09.2013). Od tamtego czasu studnię starałem się mocniej eksploatować, więc odnoszę wrażenie, że jakość wody uległa poprawie (woda nie jest mętna i zapiaszczona jak kiedyś, no i już tak nie śmierdzi). Trochę szkoda mi kasy, bo poszedłbym teraz jeszcze raz do sanepidu wykonać świeże badania tej wody. A może jednak warto wydać niecałe 300 zł na takie badanie zanim zamówię jakąkolwiek stację uzdatniania ?? Ta firma w przesłanej mi ofercie zapewnia, że "Zaproponowany Państwu schemat uzdatniania gwarantuje otrzymanie wody o wymaganej jakości. W szczególności w przypadku uzdatniania wody pitnej, gwarantujemy jakość wody zgodną z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 29.03.2007r. (Dz.U. Nr 61, poz. 417) określającym jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi." w sumie to chyba standardowe zapewnienie hmm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.05.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Mam przed sobą wyniki badań sanepidu i tam piszą dokładnie tak: Żelazo (metoda spektrofotometryczna, PN-ISO 6332:2001) powyżej 4000 nano g/l; dopuszczalne wartości: 200. Przypomnę, że badania były robione na nowo-wywierconej studni (odwiert 31.07.2013, a badanie wody 23.09.2013). Od tamtego czasu studnię starałem się mocniej eksploatować, więc odnoszę wrażenie, że jakość wody uległa poprawie (woda nie jest mętna i zapiaszczona jak kiedyś, no i już tak nie śmierdzi). Trochę szkoda mi kasy, bo poszedłbym teraz jeszcze raz do sanepidu wykonać świeże badania tej wody. A może jednak warto wydać niecałe 300 zł na takie badanie zanim zamówię jakąkolwiek stację uzdatniania ?? Jeśli mówisz, że woda się zmieniła (ustabilizowała?) to moim zdaniem warto wykonać ponowne badania. Nie musi to być sanepid - często taniej jest w innych instytucjach (uczelnie, laboratoria, instytuty, itd). Co do tego co napisali - to jest z ich strony czyste lenistwo i naciąganie - jeśli wynik jest poza zakresem jakiejś metody to się zmienia metodę i ponawia analizę, a nie podaje wynik, który może być wieloznaczny. Ta firma w przesłanej mi ofercie zapewnia, że "Zaproponowany Państwu schemat uzdatniania gwarantuje otrzymanie wody o wymaganej jakości. W szczególności w przypadku uzdatniania wody pitnej, gwarantujemy jakość wody zgodną z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 29.03.2007r. (Dz.U. Nr 61, poz. 417) określającym jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi." w sumie to chyba standardowe zapewnienie hmm? Regułka standardowa - ale ciekaw jestem jak by się z tego wywiązali - z jednej strony nie wiadomo ile jest żelaza, a z drugiej oferują filtr zmiękczający do zera (co nie jest zgodne ze wspomnianym Rozporządzeniem). Jeśli planujesz wydać kilka tys. PLN na filtry, to moim zdaniem dobrze jest zainwestować te kilkaset PLN w badania wody przed filtrem i zaraz po ich założeniu. To będzie jedyna podstawa do egzekwowania gwarancji jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DjDario 15.05.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Bardzo dziękuję za cenne merytoryczne wsparcie. Bez Was bym zginął w gąszczu informacji Niestety w moim mieście jestem zdany tylko na lokalny Sanepid, lub PWiK gdzie też wykonują takie badania. W takim razie zanim zakupie jakiekolwiek filtry to najpierw zbadam wodę jeszcze raz. Wtedy upewnię się jaka ta woda jest na prawdę, i zapewne pozwoli to bardziej precyzyjnie dobrać metodę uzdatniania. Oprócz tych parametrów które miałem badane ostatnio, co jeszcze warto poddać analizie? Bo jak już płacę to niech badania będą kompletne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
debrzyna 15.05.2014 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Zbadaj utlenialność Ja poległem właśnie na niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.05.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Zbadaj utlenialność Ja poległem właśnie na niej. Wysoka utlenialnosc to raczej plytkie studnie, tudziez tereny torfowe itp. Z dobrze izolowanej glebinowej studni problem raczej nie jest czesty, choc moge sie mylic. Ale warto, choc nie wszedzie to robia w standardowym zestawie badan fizykochemicznych. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławoń 15.05.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Co rozumiesz jako "rozsądna cena"? Z wujka googla na szybko znalazłem 2 oferty ze złożem Pyrolox i głowicą Clack w cenie ok 2,5 tys. Cena jaką zaproponował mi wimest była dla mnie najlepsza, niestety bez żądanego efektu po uzdatnieniu wody. Proponujecie mi stację ze złożem Pyrolox i głowicą Clack, a co z innymi złożami?? Dostałem niedawno ofertę ze złożem Klarsanit+Defeman z głowicą FLECK 5000. Możecie się wypowiedzieć na ich temat?? P.S. Nie jest to oferta od Pana z allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.05.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Cena jaką zaproponował mi wimest była dla mnie najlepsza, niestety bez żądanego efektu po uzdatnieniu wody. Proponujecie mi stację ze złożem Pyrolox i głowicą Clack, a co z innymi złożami?? Dostałem niedawno ofertę ze złożem Klarsanit+Defeman z głowicą FLECK 5000. Możecie się wypowiedzieć na ich temat?? P.S. Nie jest to oferta od Pana z allegro Może zaczynając od głowicy - ciężko znaleźć coś na jej temat bo to już chyba nieco starszy model. Pytanie też w jakiej wersji jest to głowica, z jakim sterownikiem? Mieszanka złóż może być OK, ale: w jakich proporcjach i jakie są wymogi płukania? Defeman jest praktycznie takim samym złożem jak Pyrolox, natomiast Klarsanit to autorska mieszanka jednej z firm (nie chwalą się dokładnym składem). I teraz pytanie czy taka głowica poradzi sobie z płukaniem ciężkiego złoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts