Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

W poniedziałek robię kolejne badanie wody z mojej studni głębinowej (niestety utlenialności nie badają). Natomiast uzyskałem odpowiedzi od specjalisty przygotowującego ofertę na filtry dla mnie, i tak:

Producent i typ głowicy: Osmonics Autotrol, głowice 263/440, 255/762 lub 255/440

Żywica Purolite C100E

Pyrolox miesza się z piaskiem w stosunku 1:5

Co do zmiękczania takie info uzyskałem: Tak, zmiękczenie wody eliminuje z wody jony wapnia i magnezu, ale z niej nie zrobimy np. Muszynianki. Woda idealna dla picia, byłaby kiepska pod względem użytkowym (pranie, mycie, instalacja c.o i c.w.u. itp.). Priorytetem jest usunięcie żelaza, manganu przy spełnieniu warunków by woda spełniała normę wody pitnej (poziom twardości 60 mg/ l jest poziomem zalecanym, nie wymaganym i nie ma już obowiązku ,,dotwardzania wody''.)

Co o tym sądzicie? ;-)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W poniedziałek robię kolejne badanie wody z mojej studni głębinowej (niestety utlenialności nie badają). Natomiast uzyskałem odpowiedzi od specjalisty przygotowującego ofertę na filtry dla mnie, i tak:

Producent i typ głowicy: Osmonics Autotrol, głowice 263/440, 255/762 lub 255/440

Żywica Purolite C100E

Pyrolox miesza się z piaskiem w stosunku 1:5

Co do zmiękczania takie info uzyskałem: Tak, zmiękczenie wody eliminuje z wody jony wapnia i magnezu, ale z niej nie zrobimy np. Muszynianki. Woda idealna dla picia, byłaby kiepska pod względem użytkowym (pranie, mycie, instalacja c.o i c.w.u. itp.). Priorytetem jest usunięcie żelaza, manganu przy spełnieniu warunków by woda spełniała normę wody pitnej (poziom twardości 60 mg/ l jest poziomem zalecanym, nie wymaganym i nie ma już obowiązku ,,dotwardzania wody''.)

Co o tym sądzicie? ;-)

Filtr piaskowy kurka a nie zaden Pyrolox :-(

No, ale Pyrolox jest "pare" razy drozszy od piasku.

Moim zdaniem nie warto. Powiniens szukac filtra calkowicie zasypanego pyroloxem, bo masz niskie pH. Piasek sie na daje do odzelaziania i stosuje sie go w instalacjach przemyslowych z racji niskiej ceny, ale potrzebuje czasu zeby sie "wypracowac", i raczej wskazane by bylo wyzsze pH. Zmiana pH w zastosowania przemyslowych jest prosta.

Zalozenie tego filtra jest takie ze u gory jest piasek ktory usuwa zelazo, potem 10-15cm Pyroloxu ktore usunie mangan. Ale przy dosyc niskiem pH, ja bym nie kombinowal w ten sposob bo faktycznie Ci ten filtr nawet zelaza nie usunie.

A co Ci mieli powiedziec o zmiekczaniu. Sprzedac chca. Co do wody o 0 twardosci opinie sa podzielone. Ja tak mam i zyje. Ale smakowo (na zimno) jakbym mial do wyboru normalna i zmiekczona do 0 to wybral bym nie zmiekczana. DLatego namaiwaim do pomyslu dodatkowa rura.

Moja rada. Kup tak duzy filtr zasypany calkowicie pyroloxem na ile pompa Ci pozoli wyplukac. Na pewnoe 10", moze 12".

Postaw pouzywaj. Zobaczysz czy i ile zelaza/manganu Ci po nim zostaje. W razie potrzeby dostawisz kolejny- odzalaziajacy tylko czy wielofunkacyjny.

Muszynianka jest woda mineralna (a nie stolowa) czyli musi miec jakas solidna zawartosc mineralow. Z Twoje takiej sie nie da zrobic. Ale po dobrym przefiltrowaniu z zelaza woda moze byc nieroznialna od 90% butelkowanych.

marcin

Co o tym sądzicie? ;-)

To po prostu naciągnie faktów, żeby nie powiedzieć kłamstwo.

Filtr "Pyrolox" który ma 20% Pyroloxu. "STOPIEŃ IV - ZMIĘKCZANIE, ODŻELAZIANIE, ODMANGANIANIE: Zmiękczacz GLOBALINE A 20/E 1 szt. " z żywicą, która nie ma nic wspólnego z odżelazianiem ani odmanganianiem. Obietnica spełnienia normy, ale tylko rozumianej według własnej interpretacji. Omijać takich z daleka!!

No to znów jestem w kropce, bo ja się na tym kompletnie nie znam, a w mojej okolicy (Rybnik, woj. śląskie) nie trafiłem jeszcze na jakąś solidną, polecaną firmę, która zna się dobrze na sprawie. Nie chcę kupować bubla, ale też nie jestem rozrzutny jeśli chodzi o kasę... A jeśli poproszę tamtą firmę o zasypanie całości Pyroloxem (czyli opcja bez udziału piasku) to wtedy pewnie cena mnie dobije za ten zestaw?

Co do zmiękczania to chyba dobry pomysł jest jaki podał Jastrząb, czyli 3 rurki doprowadzone do kuchni.

W przyszłym tygodniu otrzymam świeże wyniki badań mojej wody - wtedy opiszę tutaj wyniki, i zobaczymy czy jest coś lepiej, no i czym tę wodę najlepiej będzie uzdatnić. Bardzo Wam dziękuję!!! Miłego weekendu! :)

Mam już nowe wyniki badania wody - skan w załączeniu. Proszę zerknijcie i doradźcie w prosty sposób jaki system, filtry zastosować i gdzie to wszystko najlepiej będzie kupić? Dziękuję!

No i widzisz... żelazo powyżej 4 mg okazało się prawie 6 mg więc 50% więcej. Za to zapach zniknął tak jak sam wyczuwałeś. Ale pH nadal jest niskie, a manganu sporo, za to bardzo miękka ta woda.

Moim zdaniem takie wyniki prowadzą do tego, że potrzebujesz solidnego odżelaziacza i nie potrzebujesz zmiękczacza.

Mając solidną pompę możesz wybierać odżelaziacz z ciężkim złożem, który wymaga mocnego płukania (np. 13x54 z Pyroloxem). Napowietrzanie nie zaszkodzi, a może tylko pomóc więc je też bym proponował zrobić.

DjDario

Pewno niektórzy pomyślą że jestem uczulony ale zrób próbe słoikową zeby upewnić sie, ze żelazo po napowietrzaniu sie wytraci.

Jestes uczulony.

W sloiku utleniasz zelazo tlenem z powietrza. Moze sie udac ale nie musi, zaleznie w jakich zwiazkach zelazo jest uwiezione.

Nigdy sie 100% zelaza tak nie utleni. Po to sie sypie zloza katalityczne zeby katalizowaly proces utleniania zelaza.

Pozytywny test sloikowy powie Ci ze zelazo sie utlenia latwo, wiec zloze katalityczne bardzo sie nie natrudzi.

Negatywny wynik zas nie dowodzi jeszcze ze zelaza sie nie da wogole usunac.

Zwlaszcza ze tutaj jest niskie pH, wiec samoistne utlenianie nie zachodzi zbyt chetnie.

Reasumuja, nie strasz ;-)

marcin

No właśnie ta woda jest zadziwiająco miękka, więc chyba nie ma w ogóle sensu aby stosować system zmiękczania prawda?

PH wody również jest stosunkowo niskie, czy to dobrze czy źle? Na co konkretnie ma wpływ ten parametr?

Babka z laboratorium PWIK która wykonywała badanie wody, zażartowała sobie nawet tak: całkiem niezłą ma Pan tę wodę, azotyny/azotany są wzorcowe - może byśmy od Pana tę wodę odkupowali... :-)))

Podsumowując co powinienem u siebie mieć:

I stopień: napowietrzanie Inżektorem,

II stopień: Hydrofor przepływowy z odpowietrznikiem automatycznym czy hydrofor zwykły?

II stopień: ODŻELAZIANIE, ODMANGANIANIE, czyli filtr wypełniony złożem Pyrolox o wymiarach 13 x 54 " ?

Gdzie kupię dobry filtr z Pyroloxem? Jakieś firmy możecie Panowie polecić? ;-)

A jaka pompa do studni aby była wystarczająco wydajna? Czy taka sobie poradzi http://hydrodom.pl/opis/679791/pompa-glebinowa-pedrollo-4sr-4-14-11kw-100lmin-92m.html ?

Stokrotne dzięki za pomoc! Ja w tej materii jestem ciemny i nie chcę kupić bubla.

Pozdrawiam!

PS. a ten test słoikowy to jak wykonać ? ;-)

Edytowane przez DjDario

Gdzie kupię dobry filtr z Pyroloxem? Jakieś firmy możecie Panowie polecić? ;-)

Pyrolox to pyrolox, nie ma znaczenia kto go sprzeda. Do tego musisz miec glowice dobrej firmy (Clack, Autotrol, Fleck) i zbiornik. To jest spory filtr i potrzebuje duzo wody do plukania. Pamietam, ze ktorys Fleck mial stosunkowo nieduzy przeplyw wody przy plukaniu, wiec tu uwaga na modele.

A jaka pompa do studni aby była wystarczająco wydajna? Czy taka sobie poradzi http://hydrodom.pl/opis/679791/pompa-glebinowa-pedrollo-4sr-4-14-11kw-100lmin-92m.html ?

To takiego pyroloxa musisz miec pompe o faktycznej wydajnosci przynajmnije 5m3/h. Duzo. Powyzsza pompa jest na granicy.

PS. a ten test słoikowy to jak wykonać ? ;-)

Nalewasz pol sloika wody. Zakrecasz i solidnie mieszasz z powietrzem. Odkrecasz i odstawiasz. Jesli zelazo jest stosunkowo latwo utlenialne, to woda najpierw zmetnieje a potem sie wyklaruje jak na dno opadnie wytracone zelazo. Ten sam proces zajdzie pozniej (chocby czesciowo) w przeplywowym hydroforze. Jako ze proces potrzebuje czasu dlatego dla takiego filtra jest zalecany jak najwiekszy hydrofor, zeby woda jak najdluzej miala kontakt z powietrzem (jak najwiecej zelaza sie utlenilo). Wtedy filtr dziala juz tylko jak filtr mechaniczny, filtrujac wytracone w zbiorniku zelazo. Oczywiscie jak pisalem nigdy sie tak 100% nie utleni dlatego potrzebujesz filtra ze zlozem katalitycznym ktore załąwi reszte.

marcin

Najbezpieczniej moim zdaniem będzie wymienić złoże na multifunkcyjne. Pozostaje tylko pytanie - czy określona objętość złoża (dopasowana do paramterów wody) wejdzie do obecnej butli uzdatniającej. Nie mogę nigdzie znaleźć info o zmiękczaczu Galaxy 35/800...

Witam po dłuższej przerwie

może pamiętacie wątek walki z podwyższonym żelazem i manganem za pomocą zmiękczacza Galaxy ? Historia ma swój finał, z którym się podzielę, żeby dorzucić małą cegiełkę do zbiorowej wiedzy. W skrócie skarżyłem się , ze mimo wymiany złoża w zmiękczaczu, żelazo i mangan wyskoczyły ponad normę. Wyjaśnienie jest bardzo trywialne, ale doszedłem do tego po dłuższym czasie. Serwisant po wymianie złoża, w dobrej wierze ale bez zbytniego wgłębiania się w cel całej instalacji postanowił zwiększyć trochę twardość wody (bo była koło 0) i na wyjściu zmiękczacza odkręcił mało widoczny dla laika mikser w wyniku czego dalej do instalacji szła woda tylko w połowie przepuszczona przez zmiękczacz, a w połowie "surowa"...... Proste i piękne. Teraz po zakręceniu miksera wszystko jest w porządku, woda trzyma normy poza twardością która znowu jest około 0 (czyli maksymalnie miękka).

Trzy wnioski i porady, przepraszam z ich oczywistość

1) nie kupować motocykla do przewozu jabłek, czyli w tym przypadku zmiękczacza do zbicia żelaza i manganu. Co prawda cel podstawowy został osiągnięty, ale sprzedawca z firmy od zmiękczacza nawet słowem się nie zająknął że jest to urządzenie w zasadzie do czegoś innego i mogą być niepożądane skutki uboczne

2) Wiedza i fachowość serwisów - powyższy przypadek mówi sam za siebie. Trzeba się albo samemu doktoryzować, albo znaleźć właściwego fachowca.

3) Co dalej - na razie zostawię system w stanie jakim jest. Jeśli parametry wody znowu się pogorszą to albo wymienię ponownie złoże na optymalne (opcja oszczędnościowa, może tymczasowa), albo postawię odżelaziacz i układ napowietrzania - opcja wypasiona/docelowa). Gdybym miał dzisiejszą wiedzę to 10 lat temu od razu poszedłbym w docelową opcję.

Duże podziękowania za cenne rady dla Kolegów (z nicków wynika że sami faceci ;-) ) qbek17, marczak, hytryulik- dzięki !

Ja dalej szukam, i pytam gdzie się da. Porozsyłałem e-maile z wynikami badania mojej wody, po przeróżnych firmach które zajmują się uzdatnianiem wody. Przed chwilą otrzymałem od firmy BWT z Warszawy takie info:

Pana woda jest bardzo zanieczyszczona. Wysoka barwa może świadczyć o dużej ilości związków organicznych. Konieczna jest dwustopniowa filtacja i dozowanie podchlorynu sodu w celu utlenienia związków żelaza i manganu.

Proponuje:

Poz.1) Uklad dozowania podchlorynu

- Dozomat 60 700,-EUR

- wodomierz kontaktowy DN20 83,-EUR

Poz.2) Pierwszy stopień odżelaziania

- filtr typ ERF 25/13 AG 1100,-EUR

- węże 25/25 32,-EUR

- Multiblock Inline 70,-EUR

Poz.3) Drugi stopień odżelaziania I odmanganianie

- filtr typ ERF 25/12 Greensand 1250,-EUR

- węże 25/25 32,-EUR

- Multiblock Inline 70,-EUR

Poz.4) Narurowy filtr z węglem aktywnym

- Aqua Big 20”, 1” 196,-EUR

Ceny netto.W razie pytań proszę o email lub telefon."

Nie wiem co to za zwyczaj podawania cen w Euro, ale mniejsza już o to - sumaryczna kwota w wysokości 3533 Euro (netto) to chyba jakaś pomyłka lub żart?!?! Czy moja woda jest faktycznie aż tak beznadziejna że muszę wywalać na system filtrów aż tyle kasy??!

Błagam dajcie mi namiar (może być na PRIV) na pewną, sprawdzoną firmę która sprzeda mi dokładnie to co trzeba i za normalne pieniądze. Szukam, szukam ale znaleźć sensownych speców nie potrafię :(

BWT z Warszawy takie info:

Pana woda jest bardzo zanieczyszczona. Wysoka barwa może świadczyć o dużej ilości związków organicznych. Konieczna jest dwustopniowa filtacja i dozowanie podchlorynu sodu w celu utlenienia związków żelaza i manganu.

Może swiadczyc, ale dozowanie chemii jest konieczne. Dla mnie to zwykle naciaganie.

Ja mam 3.5mg Fe a barwe mialem ....52. Po jednym 13" filtrze barwa wynosi 0,92

Owszem, mozesz miec duzo zwiazkow organicznych, ale Oni tego nie wiedza.

Co do cen wypowiem sie 1 przykladem.

- filtr typ ERF 25/13 AG 1100,-EUR

Tu masz sugerowane ceny detaliczne warszawskiej hurtowni:

http://www.alamowaterpoland.com/ftp/cennik/Cennik_2013_USD_EUR.pdf

60L zloza filter plus (to taki "zaawansowany piasek") = 62USD

zbiornik 13x54 - 154USD

glowica clack - 258USD

Suma, razem z jakimis pomniejszymi drobiazgami 500USD czyli jakies 365EUR. 3 x za duzo.

Cenia sie ;-)

marcin

Ja dalej szukam, i pytam gdzie się da. Porozsyłałem e-maile z wynikami badania mojej wody, po przeróżnych firmach które zajmują się uzdatnianiem wody. Przed chwilą otrzymałem od firmy BWT z Warszawy takie info:

...

Nie wiem co to za zwyczaj podawania cen w Euro, ale mniejsza już o to - sumaryczna kwota w wysokości 3533 Euro (netto) to chyba jakaś pomyłka lub żart?!?! Czy moja woda jest faktycznie aż tak beznadziejna że muszę wywalać na system filtrów aż tyle kasy??!

Trafiłeś na chyba najdroższą firmę w kraju :) To część dużego koncernu więc i ceny mają koncernowe... :) Nie przejmuj się ich ofertą, nie masz takiej tragedii w wodzie :)

Dodam jeszcze jedno. Nie musisz od razu stawiac kilkustopniowej filtracji. Postaw jeden duzy filtr jak Ci tu sugerowano, ale przygotuj rury zeby mozna bylo za nim postawic kolejny. Zobacz jak sobie poradzi 1 filtr. Drugi postawisz jesli bedzie trzeba.

Takiemu filtrowi trzeba dac troche czasu. Nie badaj wody za nim 5 minut po uruchomieniu, ale raczej tydzien dwa. I nie bezposrednio po plukaniu.

marcin

Przepraszam, że tak wiercę i dopytuję, ale nie mam nikogo kogo w tym temacie mógłbym się poradzić (wszyscy w około mają dostęp do wodociągu, więc nie mają i nie korzystają ze studni, natomiast moja działka leży za daleko od wodociągu i stąd mój problem).

Czyli muszę sobie zamówić:

1) Filtr 13x54 zasypany Pyroloxem (w 100%, bez domieszki piasku, tak?) i do tego głowica np. firmy Clack, Autotrol.

2) Pompa do studni o wydajności min. 5m3/h np. taka http://hydrodom.pl/opis/1531015/pompa-glebinowa-qs-4x5-1715-15400v-ot-100l-104m.html

3) Zbiornik w postaci hydroforu przeponowego 300 l, czy musi być w moim przypadku ten przepływowy?

I to byłby I stopniowa filtracja, a w razie gdyby się nie sprawdziła (odpukać!) to wtedy zastosuję drugi stopień, tak? A co z napowietrzaniem? Czym to się realizuje? Schemat połączenia jak w załączonym pliku? ;-)

Czy coś pomieszałem, pomyliłem, co jest jeszcze ważne? Zadzwonię do wspomnianej firmy Alamo Water aby zapytać o taki zestaw...

Dziękuję za pomoc!!!

odzelazianie.JPG

Edytowane przez DjDario

Przepraszam, że tak wiercę i dopytuję, ale nie mam nikogo kogo w tym temacie mógłbym się poradzić (wszyscy w około mają dostęp do wodociągu, więc nie mają i nie korzystają ze studni, natomiast moja działka leży za daleko od wodociągu i stąd mój problem).

Czyli muszę sobie zamówić:

1) Filtr 13x54 zasypany Pyroloxem (w 100%, bez domieszki piasku, tak?) i do tego głowica np. firmy Clack, Autotrol.

2) Pompa do studni o wydajności min. 5m3/h np. taka http://hydrodom.pl/opis/1531015/pompa-glebinowa-qs-4x5-1715-15400v-ot-100l-104m.html

3) Zbiornik w postaci hydroforu przeponowego 300 l, czy musi być w moim przypadku ten przepływowy?

I to byłby I stopniowa filtracja, a w razie gdyby się nie sprawdziła (odpukać!) to wtedy zastosuję drugi stopień, tak? A co z napowietrzaniem? Czym to się realizuje? Schemat połączenia jak w załączonym pliku? ;-)

Czy coś pomieszałem, pomyliłem, co jest jeszcze ważne? Zadzwonię do wspomnianej firmy Alamo Water aby zapytać o taki zestaw...

Dziękuję za pomoc!!!

Jeśli ma być napowietrzanie to hydrofor musi być bez przepony!

Alamo jest hurtownią i raczej nie sprzedają do klientów indywidualnych, ale oczywiście możesz dzwonić :)

Jeśli ma być napowietrzanie to hydrofor musi być bez przepony!

Alamo jest hurtownią i raczej nie sprzedają do klientów indywidualnych, ale oczywiście możesz dzwonić :)

Probowalem, nie sprzedaja.

Ale moga polecic kogos kto sprzeda w takich cenach jak jest w ich cenniku.

Firma/instalator dostaje duze upusty od ceny w tym cenniku, wiec mozesz je traktowac jako sugerowane ceny detaliczne.

Lub inaczej, jak dostaniesz cos w takiej cenie jak jest w tym cenniku, to sprzedawca zarabia, ale Cie nie oskubie jakos ponadprzecietnie.

marcin

Formalnie na dnie musi byc cienka warstwa grubego zwiru, ktory potrzymuje wlasciwe zloze. Ale powyzej to juz sam pyrolox.

Uczulam na patrzenie na wykres pracy pompy. Ta pompa niby daje 100L/min. Ale to jest jej wydajnosc maksymalna, gdy pracuje bez obciazenia.

Gdy pompe podlaczysz do hydroforu ktory ma sie np napoimpowac do 4atm, to pompa bedzie miala mniejsza wydajnosc. Taka, jaka jest na wykresie przy wysokosci podnoszenia 40m. Czyli mniej. Do tego, dochodza jakies opory na rurach ktore znowu zjedza cos z wydajnosci (ale juz nie duzo). Kolejne, napowietrzanie mozna zrealizowac albo sprezarka, albo inzektorem. Inzektor zweza przeplyw wody wiec tez ogranicza przeplyw. Ile tego nie wiem. Ale ja bym na twoim miejscu szukal pompy ktora wydjanosc tych 5m3 miala przy wyokosci podnoszenia przynajmniej 50m (5 atm).

marcin

Wielkie podziękowania za uzyskane wskazówki i pomoc!!! Dziś przyszła kolejna oferta do mnie - tym razem firma blisko mnie, bo z Bielska Białej. Napisali tak:

W odniesieniu do wyników badań wody wystarczający będzie sam odżelaziacz.Patrząc kompleksowo zaoferowaliśmy opcjonalnie zmiękczacz gdyż przy tej twardości będzie się już osadzał kamień,białe osady na garnkach,suche włosy i skóra. Proponujemy obniżyć twardość do ok 60 mg/l-w/w problemy znikną. Niemniej jednak nie montując zmiękczacza woda nadal będzie w normie! Ostatnim elementem opcjonalnym jest lampa UV. W tym momencie nie ma Pan bakterii, ale po deszczach lub roztopach może coś napłynąć,nie mamy tez pewności czy coś nie zanieczyści studni. Lampa UV zapewnia wodę pozbawiona bakterii chorobotwórczych.

A więc propozycja:

1. Odżelazianie i odmanganianie - Proponujemy zastosowanie odżelaziacza ze złożem Greensand Plus Econet FGr 13. Filtr do usuwania żelaza i manganu Econet FGr zawiera złoże regenerowane chemicznie – wymaga uzupełniania nadmanganianu potasu w zbiorniku chemii. Okresowo czyści się lub wymienia inżektor w głowicy sterującej.Odżelazianie i odmanganianie to proces podstawowy, który spowoduje, iż:

 woda nie będzie miała właściwości barwiących (takie efekty dają związki żelaza i manganu),

 zostanie usunięty zapach siarkowodoru i zapach żelazisty, być może też gnilny,

 zapobiegnie się tworzenia osadów żelazisto-manganowych w instalacji wodnej.

2. Zmiękczanie wody – OPCJONALNIE. Proponujemy zmiękczacz Econet FZm 10/1. W ten sposób:

 ograniczy się tworzenie kamienia kotłowego – ochrona urządzeń i instalacji ciepłej wody,

 ograniczy się zużycie detergentów i środków myjących,

 zapobiegnie się wysuszaniu skóry...

3. Dezynfekcja za pomocą lampy bakteriobójczej UV - OPCJONALNIE. Zastosowanie lampy bakteriobójczej UV Econet V 20 to metoda fizycznej dezynfekcji bez użycia środków chemicznych.

---

Elementy:

Filtry Econet kompletowane są z solidnych i sprawdzonych komponentów. Takie urządzenia pracują bezawaryjnie wiele lat. Dobrana technologia gwarantuje bardzo wysoką jakość wody uzdatnionej.

Zbiorniki filtracyjne Wave Cyber z tworzywa sztucznego wzmocnionego włóknem szklanym, z rurą centralną i dyszą rozdzielczą zapewniają prawidłowy przebieg procesu filtracji.

Zawory sterujące to istotne elementy instalacji. Proponowane zawory firmy Clack odznaczają się dużą niezawodnością oraz możliwością zaprogramowania cykli pracy i płukania dostosowaną do wymagań Klienta.

Złoże Greensand Plus jest najczęściej stosowanym i najbardziej skutecznym materiałem filtracyjnym do usuwania z wody związków żelaza i manganu. Przewiduje się trwałość złoża 10 – 15 lat. Złoże regenerowane jest roztworem nadmanganianu potasu oraz płukane wodą.

Zbiornik na nadmanganian potasu (KMnO4) składa się ze zbiornika, rusztu pokrytego fizeliną oraz zaworu pływakowego.

Parametry techniczne:

 złoże filtracyjne: Greensand Plus + hydroantracyt

 zbiornik filtracyjny: 13 x 54’’

 zbiornik na nadmanganian potasu 20 l

 w zestawie 1 kg nadmanganianu potasu

 typ zaworu CLACK WS1.TC – regeneracyjny (czasowy)

 wymagania: pompa 50 dm3/min, przy ciśnieniu min 2,5 bar, gniazdo elektryczne 230 V, odpływ do kanalizacji

 elementy dodatkowe - by-pass

CENY:

Odżelaziacz Econet FGr 13: 2 725,00 netto,

Zmiękczacz Econet FZm 10/1- opcjonalnie: 2 950 zł netto,

Lampa bakteriobójcza UV Econet V 20 - OPCJONALNIE: 1 200 zł netto,

By – pass – do każdego filtra osobny 108,00 zł netto,

Dostawa, montaż ,armatura 800 zł

Badanie wody po usłudze: gratis

Dezynfekcja instalacji: gratis

Co sądzicie o tej ofercie i elementach składowych zaproponowanego systemu? Mnie się wydaje że jest OK, z tym że ja się na tym nie znam :/

Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia. Otóż w projekcie mam założone że ścieki będą spływać do przydomowej oczyszczalni ścieków z rozsączaniem (działka jest duża 1700 m2 więc jest gdzie puszczać wodę :D )

Czy w tym przypadku mogę mieć regenerację chemiczną, czy jednak muszę pozostać przy regeneracji z płukaniem wstecznym?

Który sposób regeneracji filtra jest bardziej wygodny w obsłudze?

Edytowane przez DjDario