Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Co sądzicie o tej ofercie i elementach składowych zaproponowanego systemu? Mnie się wydaje że jest OK, z tym że ja się na tym nie znam :/

Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia. Otóż w projekcie mam założone że ścieki będą spływać do przydomowej oczyszczalni ścieków z rozsączaniem (działka jest duża 1700 m2 więc jest gdzie puszczać wodę :D )

Czy w tym przypadku mogę mieć regenerację chemiczną, czy jednak muszę pozostać przy regeneracji z płukaniem wstecznym?

Który sposób regeneracji filtra jest bardziej wygodny w obsłudze?

Wygodniejszy w obsludze jest system tylko z plukaniem. Nic z nim nie robisz po za okresowym (raz do roku) przegladem.

Do tego, na nadmanganian wydasz ~200PLN w roku. Ale co wazeniejsze, nadmanganian to silny utleniacz. Zabije wszystkie bakterie w oczyszczalni na smierc!

A po trzecie. Ja mialem nieprzyjemnosc skorzystac z firmy Econet (warszawa). Jak cos nie dzialalo, to mnie olali i zostawili z problemem.

marcin

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OK jutro mam dostać jeszcze rozwiązanie z radomskiej firmy akwa-filtry.pl Jestem z nimi po rozmowie telefonicznej i Pan zaoferował I stopniowy system oparty na jakimś lżejszym złożu bez konieczności napowietrzania (mogę mieć zwykły hydrofor przeponowy i przeciętną pompę jeśli chodzi o wydajność). Wiem, że regeneracja odbywa się przez płukanie i dozowaną sól. Jeśli dobrze zapamiętałem to chodzi chyba o jakiś multisystem oparty na zeolicie ?

Jutro poznam szczegóły to dam znać i chętnie usłyszę opinię specjalistów tego forum, bo nadal błądzę i nie wiem zupełnie na co się zdecydować :(

Edytowane przez DjDario

OK jutro mam dostać jeszcze rozwiązanie z radomskiej firmy akwa-filtry.pl Jestem z nimi po rozmowie telefonicznej i Pan zaoferował I stopniowy system oparty na jakimś lżejszym złożu bez konieczności napowietrzania (mogę mieć zwykły hydrofor przeponowy i przeciętną pompę jeśli chodzi o wydajność). Wiem, że regeneracja odbywa się przez płukanie i dozowaną sól. Jeśli dobrze zapamiętałem to chodzi chyba o jakiś multisystem oparty na zeolicie ?

Jutro poznam szczegóły to dam znać i chętnie usłyszę opinię specjalistów tego forum, bo nadal błądzę i nie wiem zupełnie na co się zdecydować :(

Pewnie zaproponuje Ci Crystal Right albo mieszankę jonitów. Ale to nie są rozwiązania na taki poziom żelaza.

witam

Wczoraj robiłem sobie prosty test wody (tej na 6 metrach,abisynka),dwoma róznymi testami różnych firm.

Wyniki z grubsza:

pH - 6,3

alkaliczność - 120

Twardość - 180

chlor - 0

żelazo -0,8-1,0 mg /litr(przekroczone powinno być max 0,2)

azotyny - 0,5

azotany - 5 (minimalnie przekroczone)

Jest to woda właściwie gruntowa ..głębsza

Problem jest własciwie tylko z żelazem,bo ta woda ma słuzyć jedynie do celów gospodarczych,moze jednak da się jakims niedrogim filterkiem lub zestawem filtrów wyeliminować ten lekko słomkowy kolor wody i choć troszkę obnizyc żelazo?

Widziałem w Leroyu taki filtr kubełkowy normalny..i jest do niego także wkład odżelaziajacy...warto? A jeśli chodzi o te azotany to jakim wkładem je można obnizyc?

Zaznaczam woda nie ma słuzyć do celów sanitarnych...no moze teraz latem basenik napełnic pare razy .

dzieki i pozdrawiam

witam

Wczoraj robiłem sobie prosty test wody (tej na 6 metrach,abisynka),dwoma róznymi testami różnych firm.

Wyniki z grubsza:

pH - 6,3

alkaliczność - 120

Twardość - 180

chlor - 0

żelazo -0,8-1,0 mg /litr(przekroczone powinno być max 0,2)

azotyny - 0,5

azotany - 5 (minimalnie przekroczone)

Jest to woda właściwie gruntowa ..głębsza

Problem jest własciwie tylko z żelazem,bo ta woda ma słuzyć jedynie do celów gospodarczych,moze jednak da się jakims niedrogim filterkiem lub zestawem filtrów wyeliminować ten lekko słomkowy kolor wody i choć troszkę obnizyc żelazo?

Widziałem w Leroyu taki filtr kubełkowy normalny..i jest do niego także wkład odżelaziajacy...warto? A jeśli chodzi o te azotany to jakim wkładem je można obnizyc?

Zaznaczam woda nie ma słuzyć do celów sanitarnych...no moze teraz latem basenik napełnic pare razy .

dzieki i pozdrawiam

Problem z żelazem wiąże się też z niskim pH - ciężko je będzie wytrącić. Możesz próbować małymi filterkami jeśli planujesz mało tej wody używać, ale jeśli ma to być większa wydajność to zupełnie się to nie będzie opłacało.

Azotanów możesz się pozbywać na anionitach. Nie sądzę żeby ktoś robił takie wkłady bo jest to zbyt rzadko spotykany problem. Można zamówić filtr z takim złożem ale będzie to kosztowne (zależnie od wielkości).

Dzięki za odpowiedz:)

Ale dopytam jeszcze gdybym sobie zrobił osobne podejscie tylko w celu miec wodę pitną na budowie powiedzmy wystarczy spokojnie 5-10 litrów na cały dzień...to bez bawienia sie w szczegóły czy np. filtr z odwróconą osmoza da na wyjsci wodę bezpieczna? Czy najpierw odzelaziacz w kubelku? Przeznam ze sie gubie juz w tych filtrach i nie wiem za bardzo co do czego ...

Co to sa anionity..?

Dzięki za odpowiedz:)

Ale dopytam jeszcze gdybym sobie zrobił osobne podejscie tylko w celu miec wodę pitną na budowie powiedzmy wystarczy spokojnie 5-10 litrów na cały dzień...to bez bawienia sie w szczegóły czy np. filtr z odwróconą osmoza da na wyjsci wodę bezpieczna? Czy najpierw odzelaziacz w kubelku? Przeznam ze sie gubie juz w tych filtrach i nie wiem za bardzo co do czego ...

Co to sa anionity..?

Jak chcesz mieć tylko jeden kran z wodą pitną to osmoza będzie najlepsza i najbardziej pewna. Możesz na nią puścić wodę surową (bez wstępnego uzdatnienia) ale to skróci żywotność membrany. Z drugiej strony taniej co roku wymienić membranę niż postawić odżelaziacz na jeden kran.

Anionity to żywice jonowymienne, które wymieniają z wodą aniony. Można za ich pomocą usunąć z wody azotany.

Zdecydowałem się na zmiękczacz, ktoś mi powiedział że się u mnie fajnie sprawdzi zwłaszcza jeśli chodzi o baterie łazienkowe i szyby prysznicowe....JAk narazie jestem bardzo zadowolony z mojej stacji, Mniej chemii używam i woda jakaś taka śliska jest:D Znajomi mają często ubaw bo twierdzą, że coś mi się w domu zepsuło bo nie mogą do końca spłukać rąk (właśnie ta śliska woda to powoduje) naprawdę polecam zmiękczacze wszystkim teraz, bo to wbrew pozorom spora oszczędność no i wygoda bo nie muszę szorować wszystkiego odkamieniaczem:D

Akwa zaproponuje ci CR-kę ale odradzam Ci urządzenie od nich. Zamontowali urządzenie u kolegi i nie dość, że spierdzielili montaż (dali za małą średnicę węża ściekowego co znacznie ograniczało przepływ przy płukaniu) to jeszcze nie umieli dobrze zaprogramować głowicy w efekcie czego filtr płukał się dwa razy rzadziej niż powinien. Zawsze po płukaniu kolega miał brudną wodę w instalacji. Także wiedza u nich jest mizerna.

Dziś zakupiłem ten filterek kubełkowy fi 10 +wkład odzelaziajacy i jest albo coś nie tak albo ja to zle zamontowałem.

Cisnienie za filtrem nie dość że jest tragicznie niskie to jeszcze hydrofor nie jest w stanie napelnić baniaka poprzez ten filterek tzn. moze napełni ale bedzie to trwało chyba z godzinę,cisnienie pulsuje ia kran pluje wodą,dodam że srednica przyłącza tego filtra to 1 cal.

Instalacje mam w ten sposób ze wchodzi rura ze studni,mufa,poten zawór kulowy - filtr odzelaziający który kupiłem - hydrofor i za hydroforem kran.

druga sprawa jest taka że mimo wszystko przepuscilem przez filterek wode jakies 10-15 minut tak było w instrukcjii..a woda za filtrem identyczna jak przed,dalej ma słomkowy kolor i przynajmneij na zapach i wygląd wygląda identycznie.

A może ten filtr wpiałem w zlym miejscu? ...czy te filtry kubełkowe maja taki słaby przepływ? Jesli tak ma lecieć w domu woda w kranie to jest masakra. Może sa jakies inne propozycje jak tę wode filtrowac a jednoczesnie miec stałe cisnienie za filtrami.

No chyba ze to jest niemozliwe..to wtedy zostaje założyć zestaw filtracyjny na jeden kran do wody pitnej a reszte zasilac bezpośrednio.

Problem w tym ze do mycia chciałbym takze mieć wode która jest chociaz przezroczysta bez tych zacieków...Macie jeakies propozycje bez zadnych półsrodków?

Dziś zakupiłem ten filterek kubełkowy fi 10 +wkład odzelaziajacy i jest albo coś nie tak albo ja to zle zamontowałem.

Cisnienie za filtrem nie dość że jest tragicznie niskie to jeszcze hydrofor nie jest w stanie napelnić baniaka poprzez ten filterek tzn. moze napełni ale bedzie to trwało chyba z godzinę,cisnienie pulsuje ia kran pluje wodą,dodam że srednica przyłącza tego filtra to 1 cal.

Instalacje mam w ten sposób ze wchodzi rura ze studni,mufa,poten zawór kulowy - filtr odzelaziający który kupiłem - hydrofor i za hydroforem kran.

druga sprawa jest taka że mimo wszystko przepuscilem przez filterek wode jakies 10-15 minut tak było w instrukcjii..a woda za filtrem identyczna jak przed,dalej ma słomkowy kolor i przynajmneij na zapach i wygląd wygląda identycznie.

A może ten filtr wpiałem w zlym miejscu? ...czy te filtry kubełkowe maja taki słaby przepływ? Jesli tak ma lecieć w domu woda w kranie to jest masakra. Może sa jakies inne propozycje jak tę wode filtrowac a jednoczesnie miec stałe cisnienie za filtrami.

No chyba ze to jest niemozliwe..to wtedy zostaje założyć zestaw filtracyjny na jeden kran do wody pitnej a reszte zasilac bezpośrednio.

Problem w tym ze do mycia chciałbym takze mieć wode która jest chociaz przezroczysta bez tych zacieków...Macie jeakies propozycje bez zadnych półsrodków?

Bez półśrodków to się stawia normalną kolumnę odżelaziającą i solidną pompę do jej płukania. Wszystkie wkłady to półśrodki.

Jeśli patrzysz na wodę 15 min po założeniu wkładu (a za wkładem jest hydrofor) to woda, która jest w kranie jest wodą z hydrofora. Spuść najpierw tą wodę i dopiero po ponownym napełnieniu woda będzie miarodajna.

Te wkłady mają niskie przepływy dlatego raczej montuje się je za hydroforem. Pompa nabija wodę do hydroforu z maksymalną wydajnością, a taki filtr jest solidną przeszkodą więc spadek ciśnienia będzie duży.

Z gory przepraszam za trywialne pytanie. Mianowicie gdzie woda po wyjsciu z uzdatniacza powinna byc poprowadzona?

W kotlowni bede mial pompe i zbiornik CWU. Pytam bo moj hydraulik mnie tak skolowl, ze juz sam nie wiem gdzie co powinno byc. Zimna wode mam doprowadzona do uzdatniacza i powrot wcal nie wchodzi do kotlowni. Od drazu mowie, ze przy montazu mnie niestety nie bylo.

Dziekuje za odpowiedz.

Bez półśrodków to się stawia normalną kolumnę odżelaziającą i solidną pompę do jej płukania. Wszystkie wkłady to półśrodki.

Jeśli patrzysz na wodę 15 min po założeniu wkładu (a za wkładem jest hydrofor) to woda, która jest w kranie jest wodą z hydrofora. Spuść najpierw tą wodę i dopiero po ponownym napełnieniu woda będzie miarodajna.

Te wkłady mają niskie przepływy dlatego raczej montuje się je za hydroforem. Pompa nabija wodę do hydroforu z maksymalną wydajnością, a taki filtr jest solidną przeszkodą więc spadek ciśnienia będzie duży.

Nie nie ja po prostu pusciłem wode z kranu i ona leciała na biezaco przez filtr a pompa pracowała cały czas zbiornik ma tylko 24 ltry...i woda nadal po tym filtrze jest żołta..rzekłbym ze nawet bardziej mętna niz bez wkładu..może musi sie dotrzec...ten wkład.

Tak jak mówie woda wpływała ze studni przez filtr do baniaka i do kranu.po kolei:)

Ok juz szukam takiej kolemny w takim razie.

A taka kolumna to ma wydajność konkretna? tzn bez spadków cisnienia?..powiedzmy 5 barów za kolumną bedzie na stałe?

dzieki za pomoc i pozdrawiam

Poczytałem o tych kolumnach rzeczywiscie idealne ..od 2 do 4 tysiecy...mógłbym zainwestowac ale znowu mnei rozbroiło ten przepływ....0,8m3/h...czyli 13 litrów na mnutę... wiec to cisnienie nadal dość słabe,chyba ze ja nie rozumiem sposobu montazu? czy taka kolumnę ,,wpina ,, sie za zbiornikiem przeponowym czy przed?

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

Nie nie ja po prostu pusciłem wode z kranu i ona leciała na biezaco przez filtr a pompa pracowała cały czas zbiornik ma tylko 24 ltry...i woda nadal po tym filtrze jest żołta..rzekłbym ze nawet bardziej mętna niz bez wkładu..może musi sie dotrzec...ten wkład.

Tak jak mówie woda wpływała ze studni przez filtr do baniaka i do kranu.po kolei:)

Ok juz szukam takiej kolemny w takim razie.

A taka kolumna to ma wydajność konkretna? tzn bez spadków cisnienia?..powiedzmy 5 barów za kolumną bedzie na stałe?

dzieki za pomoc i pozdrawiam

Kolumne dobiera się do przepływu i ciśnienia jakie ma być w instalacji. Jak dasz dużą kolumnę przy małym przepływie to spadek ciśnienia będzie niezauważalny. Wpina się to za zbiornikiem, ale zależnie od parametrów wody może być potrzebne napowietrzanie więc zbiornik przeponowy odpada. Drugą opcją jest odżelaziacz regenerowany chemicznie - on nie potrzebuje napowietrzania, ale do regeneracji dajesz nadmanganian potasu albo podchloryn sodu.

Ten wkład trzeba najpierw przepłukać żeby pozbyć się z niego pyłu - na początku woda może płynąć naprawdę czarna. Jeśli taki syf poszedł na zbiornik to teraz może się przeciągnąć w czasie to wypłukiwanie.

Z gory przepraszam za trywialne pytanie. Mianowicie gdzie woda po wyjsciu z uzdatniacza powinna byc poprowadzona?

W kotlowni bede mial pompe i zbiornik CWU. Pytam bo moj hydraulik mnie tak skolowl, ze juz sam nie wiem gdzie co powinno byc. Zimna wode mam doprowadzona do uzdatniacza i powrot wcal nie wchodzi do kotlowni. Od drazu mowie, ze przy montazu mnie niestety nie bylo.

Dziekuje za odpowiedz.

Nie bardzo wiem o co pytasz... wszystko zależy od konkretnego układu. Generalnie robi się tak, że woda uzdatniona idzie na cały dom i wszystkie urządzenia. Przed filtrem zazwyczaj robi się odejście wody na ogród.

Nie bardzo wiem o co pytasz... wszystko zależy od konkretnego układu. Generalnie robi się tak, że woda uzdatniona idzie na cały dom i wszystkie urządzenia. Przed filtrem zazwyczaj robi się odejście wody na ogród.

U mnie wyglada to tak

http://images52.fotosik.pl/373/54d5a0f495474174gen.jpg

Filtr wody jest w piwnicy,dalej woda idzie na podlewaczki. Droga rura "biegnie" dalej przez piwnice do kotlowni z pompa i zbiornkiem CWU

http://images53.fotosik.pl/373/1f843d4451a9e0bbgen.jpg

, kolankiem laczy sie z rurka, po metrze przebija sciane do garazu. Tam znajdowac sie bedzie uzdaniacz.

http://images51.fotosik.pl/373/e4402dd8f2869b50gen.jpg

Czy z tego punktu woda po oczyszczeniu powinna wrocic do kotlowni do zbiornika CWU czy na budynek?

Zastanawiam sie czy hydraulik wie co robi?

Edytowane przez Tomaszs131

U mnie wyglada to tak

Filtr wody jest w piwnicy,dalej woda idzie na podlewaczki. Droga rura "biegnie" dalej przez piwnice do kotlowni z pompa i zbiornkiem CWU

, kolankiem laczy sie z rurka, po metrze przebija sciane do garazu. Tam znajdowac sie bedzie uzdaniacz.

Czy z tego punktu woda po oczyszczeniu powinna wrocic do kotlowni do zbiornika CWU czy na budynek?

Zastanawiam sie czy hydraulik wie co robi?

Czyli na pierwszym zdjęciu: pierwsza rura od lewej idzie na podlewanie ogrodu, a druga (z filtrem i reduktorem ciśnienia) do kotłowni, tak?

Jeśli tak, to ta rura idąca do kotłowni powinna iść prosto do zmiękczacza i dopiero po nim wracać do kotłowni.

Na drugim zdjęciu widać chyba 3 rurki, z czego jedna zaślepiona? Na trzecim zdjęciu widać już tylko dwie rurki...

Czyli na pierwszym zdjęciu: pierwsza rura od lewej idzie na podlewanie ogrodu, a druga (z filtrem i reduktorem ciśnienia) do kotłowni, tak?

Jeśli tak, to ta rura idąca do kotłowni powinna iść prosto do zmiękczacza i dopiero po nim wracać do kotłowni.

Na drugim zdjęciu widać chyba 3 rurki, z czego jedna zaślepiona? Na trzecim zdjęciu widać już tylko dwie rurki...

Jest tak jak mowisz, a po lewej na podlewaczki aruga do kotlowni.

Ta zaslepiona to cyrkulacja. Na trzecim zdjeciu widac miejsce, w ktorym bedzie stal zmiekczacz. Rura ze zmieczacza idzie dalej na po przez garaz na budynek.

Edytowane przez Tomaszs131

Witam,

Potrzebuje podpowiedzi jaki filtr kupic aby odchlorowywal wode z prysznica? Najlepiej jakby to byl jakis dobry wymienny filtr przykrecany do baterii. Istnieje cos takiego?

Usuniecie chloru to wegiel aktywny. Czy usuniesz go filtrem tak malym ze mozna go przykrecic do baterii (przysnic) to szczerze watpie. Troche tego wegla musi byc zeby go wylapac przy dosyc szybkim przepywie wody w prysznicu.

marcin