Kasia242 03.08.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam Zgodnie z wczesniejszymi sugestiami,zrobiłęm badanie wody: ŻELAZO - 0,90 mg/lMANGAN - 0,35 mg/lAZOTYNY - 0,055 mg/lAZOTANY - 7,31 mg/lBARWA - 80 TWARDOŚĆ- 0,92 mil/lODCZYN Ph - 6,31PRZEWODNOŚĆ - 160 ,3 mikrosimens/cm3 I teraz zwracam się z prośbą do ekspertów, jak to uzdatnić,co polecacie.Priorytet jest taki żeby było jak najbardziej bezobsługowo.I czy w ogóle jest sens z takimi wynikami?pozdrawiam Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.08.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Witam Zgodnie z wczesniejszymi sugestiami,zrobiłęm badanie wody: ŻELAZO - 0,90 mg/l MANGAN - 0,35 mg/l AZOTYNY - 0,055 mg/l AZOTANY - 7,31 mg/l BARWA - 80 TWARDOŚĆ- 0,92 mil/l ODCZYN Ph - 6,31 PRZEWODNOŚĆ - 160 ,3 mikrosimens/cm3 I teraz zwracam się z prośbą do ekspertów, jak to uzdatnić,co polecacie.Priorytet jest taki żeby było jak najbardziej bezobsługowo.I czy w ogóle jest sens z takimi wynikami? pozdrawiam Czy rozumiesz przez "czy jest sens"? - czy powinno sie to uzdatniac bo woda bedzie uciazliwa w uzytkowaniu? - czy da sie to uzdatnic? Obie odpoowiedzi sa twierdzace. Taka ilosc zelaza nawet przy niskim pH bedzie Ci zostawiac brazowe smugi/plamy. Jako ze pH niskie, to pewnie odzelaziacz ze zlozem podnoszacym pH. Druga opcja to zloza jonowymienne, ale tu nie znam ich ograniczen co do pH i twardosci wody (a tu niska twardosc). Pierwsze zloze tylko plukane woda, wiec oblsuga ogranicza sie do przegladu sprzetu raz do roku. W drugim przypadku trzeba dosypywac soli do zbiornika, ale przy duzym zbiorniku zrobisz to raz na pol roku. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.08.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Witam Zgodnie z wczesniejszymi sugestiami,zrobiłęm badanie wody: ŻELAZO - 0,90 mg/l MANGAN - 0,35 mg/l AZOTYNY - 0,055 mg/l AZOTANY - 7,31 mg/l BARWA - 80 TWARDOŚĆ- 0,92 mil/l ODCZYN Ph - 6,31 PRZEWODNOŚĆ - 160 ,3 mikrosimens/cm3 I teraz zwracam się z prośbą do ekspertów, jak to uzdatnić,co polecacie.Priorytet jest taki żeby było jak najbardziej bezobsługowo.I czy w ogóle jest sens z takimi wynikami? pozdrawiam Tak niskie pH znacznie utrudni usunięcie żelaza i manganu. Ja tu widzę dwie opcje: 1) złoże regenerowane chemicznie (czyli np. Greensand) - w karcie podają, że działa od pH 6.2 2) najpierw złoże podnoszące pH (np. Calcite) a po nim odżelaziacz z dowolnym złożem (czyli np. Pyrolox, który tylko płuczesz wodą) Biorąc pod uwagę koszty to chyba lepiej by było wybrać wersję nr 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 04.08.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Witam. Czy orientujecie się kto (firma/województwo) serwisuje zmiękczacze firmy Puricom Denver Plus 30 ???? Mieszkam w zachodniopomorskim. Dziękuję za odpowiedz. Co tam jest do serwisowania? Głowice skonfiguruje Ci sprzedawca, a potem co 2-3 miesiące dosypujesz worek soli. U mniej już leci 3 rok eksploatacji i właśnie tak wygląda cały mój "serwis". Co do instalacji samego urządzenia to tak jak z każdym zmiękczaczem - poradzi sobie byle jaki hydraulik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 04.08.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Tak niskie pH znacznie utrudni usunięcie żelaza i manganu. Ja tu widzę dwie opcje: 1) złoże regenerowane chemicznie (czyli np. Greensand) - w karcie podają, że działa od pH 6.2 2) najpierw złoże podnoszące pH (np. Calcite) a po nim odżelaziacz z dowolnym złożem (czyli np. Pyrolox, który tylko płuczesz wodą) Biorąc pod uwagę koszty to chyba lepiej by było wybrać wersję nr 1. Dzięki serdeczne za pomoc,zaraz przeglądnę te złoża. A prosiłbym o doprecyzowanie jakie urządznie zamontowac..tzn. domyślam się że odżelaziacz ale to zloże do podniesienia pH to gdzie ono ma być w tym samym co zloże do odżelaziania? Nie bardzo ogarniam jakie to maja być urządzenia. A co byście powiedzieli na resztę wskazań tzn. azotany ,azotyny itd.czy na to jest recepta? pozdrawiam Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 04.08.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Dzięki serdeczne za pomoc,zaraz przeglądnę te urządzenia z poleconymi złożami. A co byście powiedzieli na resztę wskazań tzn. azotany ,azotyny itd.czy na to jest recepta? pozdrawiam Azotany najczęściej usuwane są z wody na selektywnych żywicach jonowymiennych (anionitach). Innym sposobem usuwania azotanów (jak również innych soli) jest częściowa demineralizacja wody metodą odwróconej osmozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.08.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Dzięki serdeczne za pomoc,zaraz przeglądnę te złoża. A prosiłbym o doprecyzowanie jakie urządznie zamontowac..tzn. domyślam się że odżelaziacz ale to zloże do podniesienia pH to gdzie ono ma być w tym samym co zloże do odżelaziania? Nie bardzo ogarniam jakie to maja być urządzenia. A co byście powiedzieli na resztę wskazań tzn. azotany ,azotyny itd.czy na to jest recepta? pozdrawiam Azotyny i azotany są w normie... możesz stawiać dodatkowe filtry - tylko po co? Gdybyś chciał podnosić pH to potrzebny byłby dodatkowy zbiornik z tym złożem. Dodatkowo podnosi się wtedy twardość, więc na koniec niewykluczone, że chciałbyś wodę zmiękczyć... i koło się zamyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.08.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 A co byście powiedzieli na resztę wskazań tzn. azotany ,azotyny itd.czy na to jest recepta? pozdrawiam Ale przeciez azotyny i azotany masz pare razy ponizej normy? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 04.08.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Ale przeciez azotyny i azotany masz pare razy ponizej normy? marcin A to moja pomyłka sądziłęm że azotany mam przekroczone,widocznie zle porównałem w tabelce;),no to super. No i co z tymi urządzeniami? Czyli rozumiem że z takim niskim pH nie da się odżelazić wody? No bo rzeczywiście podnosić pH żeby potem obniżac twardość wody...troszkę bzdura...nie chciałbym rezygnować z tej miękkiej wody jak ostatnio umyłem auto tą wodą to nie miałem ani jednego zacieku ideał,do mycia fajna...tylko to żelazo i mangan.. pozdrawiam i dziękuje za rady Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.08.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Czyli rozumiem że z takim niskim pH nie da się odżelazić wody? Da się, tyle że jest to trudniejsze i wymaga innego typu uzdatniania (np. złoża regenerowanego nadmanganianem potasu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 04.08.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Ok rozumiem,czytałem o tym złozu Geensand i działa od pH 6,2..czyli zmieściłbym sięz moim pH O samych odżelaziaczach troszkę powertowałem forum i widzę ze polecacie z głowicą Clack,cokolwiek to znaczy:).Czy po zamontowaniu odżelaziacza praktykuje sie wykonywanie ponownego badania wody już tej uzdatnionej żeby się przekonać że działa wszystko dobrze,czy raczej nie trzeba?ok dziękuję za pomoc pozdrawiam Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.08.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2014 Ok rozumiem,czytałem o tym złozu Geensand i działa od pH 6,2..czyli zmieściłbym sięz moim pH O samych odżelaziaczach troszkę powertowałem forum i widzę ze polecacie z głowicą Clack,cokolwiek to znaczy:). Czy po zamontowaniu odżelaziacza praktykuje sie wykonywanie ponownego badania wody już tej uzdatnionej żeby się przekonać że działa wszystko dobrze,czy raczej nie trzeba? ok dziękuję za pomoc pozdrawiam Głowica to akurat taka część filtra, która ma największy wpływ na użytkowanie. Clack to dobre, niezawodne głowice. Z ponownym badaniem wody nie ma reguły - jak ktoś chce to robi to badanie, a jak nie chce to nie. Zazwyczaj w komplecie z filtrem jest test kropelkowy na obecność żelaza (czy twardości w przypadku zmiękczaczy) i można sobie od ręki sprawdzić działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DjDario 05.08.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 No waśnie z tym pH to też się trochę obawiam, bo u mnie również jest niskie.Jak wodę badałem rok temu w Sanepidzie to pH wyszło 6,7. W tym roku badałem wodę ponownie w laboratorium PWiK, gdzie pH wyszło 6,86. No a z 3-4 tyg. temu próbkę wody wysyłałem kurierem do firmy Klarsan zajmującej się uzdatnianiem wody, no i im wyszło pH tylko 6,2. Czy tak niski wynik pH mógł być efektem tego, że od chwili pobrania próbki wody z ujęcia do chwili badania minęły 3-4 dni? Reszta wyników ich badania wypadła następująco: BARWA mg Pt/l 22 MĘTNOŚĆ NTU 26 TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 120 ŻELAZO mg Fe/l 5,5 MANGAN mg Mn/l 0,45 Ale zaznaczam, że upłynęło kilka dni - co mogło też wpłynąć na otrzymane wyniki badań. Czy Waszym zdaniem Pyrolox poradzi sobie u mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.08.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 No waśnie z tym pH to też się trochę obawiam, bo u mnie również jest niskie.Jak wodę badałem rok temu w Sanepidzie to pH wyszło 6,7. W tym roku badałem wodę ponownie w laboratorium PWiK, gdzie pH wyszło 6,86. No a z 3-4 tyg. temu próbkę wody wysyłałem kurierem do firmy Klarsan zajmującej się uzdatnianiem wody, no i im wyszło pH tylko 6,2. Czy tak niski wynik pH mógł być efektem tego, że od chwili pobrania próbki wody z ujęcia do chwili badania minęły 3-4 dni? Reszta wyników ich badania wypadła następująco: BARWA mg Pt/l 22 MĘTNOŚĆ NTU 26 TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 120 ŻELAZO mg Fe/l 5,5 MANGAN mg Mn/l 0,45 Ale zaznaczam, że upłynęło kilka dni - co mogło też wpłynąć na otrzymane wyniki badań. Czy Waszym zdaniem Pyrolox poradzi sobie u mnie ? pH powinno się mierzyć w wodzie przepływającej - nie po kilku dniach. Bardziej ufałbym pomiarom sanepidu (przynajmniej w kwestii pH). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dewelopper 08.08.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 @Marczak* Podbijam! Skoro powiedziałeś, że jesteś w stanie doradzić/rozwiązać problemy to mam dla Ciebie zagwostkę. W ogrodzie mam starą studnię głębinową. Studnia ma około 15-20 metrów głębokości. W tamtym roku stwierdziliśmy, że skoro nie mamy instalacji pociągnietej tak żeby podlewać rośliny nie płacąc podwójnie to uruchomimy studnię. Zamówiłem pompę głębinową Pompa Głębinowa IBO SCM 2/14-1,1 z hydrop-u. Lustro wody spokojnie przykrywało pompę i wszystko działało przez jakieś 1.5miesiąca, potem pompa przestała zasysać. Wyjmowałem ją, rozkręcałem dogadałem się nawet w kwestii wymiany ale sytuacja się powtórzyła. Jak myślisz czy studnię trzeba poszerzac? Na dnie jest czysty piach a woda wypływa z podziemnej groty w której jest źródło także może wymiana pompy pomoże? W sklepie powiedziano mi, że jeśli się zdecyduję to nie będzie problemu, tylko nie wiem jaką drogę podjąć...czy to kwestia zlego doboru z mojej strony??nie chcę też wymieniać pompy na inną jeśli może się okazać że to problem mojej niewiedzy w tym temacie. Może powinienem zastosować pompę zatapialną? Nie potrzebuję czystej wody pod cisnieniem, potrzebuję ciurkającej wody do podlewania ogrodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Wirus- 08.08.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Bardzo proszę o pomoc w doborze sposobu i sprzętu na uzdatnienie wody. Oto moje wyniki: Jak widać do zlikwidowania jest porządna dawka żelaza i manganu. Dno studni głębinowej na ok. 45m. Lustro wody nie jestem pewny dokładnie ale ok. 5-7m. Pompa wisi na 15-18m Moja pompa głębinowa to Omnigena 3,5SC3/21 87mm 95L/min 230V Zbiornik hydroforowy Wimest ZCS/150/6 150L 1. Co możecie mi doradzić z moim sprzętem aby woda nadawała się do użytku. Jeżeli będzie to konieczne to jestem gotów zmienić hydrofor bo czytałem, że do uzdatniaczy stosuje się czasami jakieś specjalne. Zależy mi przede wszystkim (jeżeli to możliwe oczywiście) aby uzdatniacze były jak najmniej obsługowe tzn. aby co tydzień/miesiąc nie musieć wymieniać filtrów czy dosypywać jakiś proszków. 2. Czytałem gdzieś, że uzdatniacze montuje się za hydroforem. Czy to prawda? Zastanawiam się, czy to ma sens gdyż jak zostawię aktualną wodę w hydroforze to po kilku dniach cała woda jest brązowo-żółta i ścianki hydroforu w osadzie. Dlatego na moją logikę uzdatniacze powinny być przed hydroforem ale może się nie znam, oświećcie mnie 3. Twardość mojej wody balansuje na krawędzi. Czy warto inwestować od razu razem z odżelaziaczem w zmiękczacz? Czy znacząco podnosi to koszt uzdatniania? 4. Czy możecie polecić jakąś markę uzdatniaczy lub firmę która obsługuje woj. łódzkie? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i poświęcony czas. Bardzo mi zależy nad rozwiązaniem tego problemu gdyż jest to ostatnia przeszkoda przed przeprowadzką. Pozdrawiam Wirus Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez -Wirus- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.08.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2014 Bardzo proszę o pomoc w doborze sposobu i sprzętu na uzdatnienie wody. Oto moje wyniki: [ATTACH=CONFIG]273921[/ATTACH] Jak widać do zlikwidowania jest porządna dawka żelaza i manganu. Wartość żelaza jest podejrzanie "równa"... proponowałbym dopytać czy to nie jest koniec zakresu pomiarowego ich metody, bo jeśli tak to żelaza może być znacznie więcej. Dno studni głębinowej na ok. 45m. Lustro wody nie jestem pewny dokładnie ale ok. 5-7m. Pompa wisi na 15-18m Moja pompa głębinowa to Omnigena 3,5SC3/21 87mm 95L/min 230V Zbiornik hydroforowy Wimest ZCS/150/6 150L Pompa da ci jakieś 4,5 m3/h (75 l/min) przy ciśnieniu 4 bar. Dodając opory i straty myślę, że możesz liczyć na realne 4 m3/h. Zbiornik hydroforowy - google zna zbiornik ZPS (zamiast ZCS) - masz taki z przeponą? 1. Co możecie mi doradzić z moim sprzętem aby woda nadawała się do użytku. Jeżeli będzie to konieczne to jestem gotów zmienić hydrofor bo czytałem, że do uzdatniaczy stosuje się czasami jakieś specjalne. Zależy mi przede wszystkim (jeżeli to możliwe oczywiście) aby uzdatniacze były jak najmniej obsługowe tzn. aby co tydzień/miesiąc nie musieć wymieniać filtrów czy dosypywać jakiś proszków. Czyli chciałbyś model bez regeneracji chemicznej. Do niego potrzebne jest napowietrzanie, czyli raczej zmiana hydroforu byłaby konieczna. Jeśli żelaza będzie więcej niż 3 mg/l to może być konieczne uzdatnianie na dwóch stopniach. Jeśli to faktycznie 3 mg/l to może wystarczy jeden filtr. Co do konkretów to poczytaj kilka ostatnich stron tego wątku - już były przerabiane takie modele - złoże Pyrolox, zbiornik 12x52, głowica raczej 1.25" niż 1". 2. Czytałem gdzieś, że uzdatniacze montuje się za hydroforem. Czy to prawda? Zastanawiam się, czy to ma sens gdyż jak zostawię aktualną wodę w hydroforze to po kilku dniach cała woda jest brązowo-żółta i ścianki hydroforu w osadzie. Dlatego na moją logikę uzdatniacze powinny być przed hydroforem ale może się nie znam, oświećcie mnie Tak, to prawda. Lepiej mieć brudny hydrofor (i co jakiś czas go czyścić) niż stawiać filtr, który ma pracować na maksymalną wydajność pompy przez kilkadziesiąt sekund, a później stać nieużywany przez kilkadziesiąt minut. Za hydroforem masz dużo mniejsze przepływy więc filtr może być mniejszy. 3. Twardość mojej wody balansuje na krawędzi. Czy warto inwestować od razu razem z odżelaziaczem w zmiękczacz? Czy znacząco podnosi to koszt uzdatniania? Przy takiej twardości zdecydowanie warto. Zmiękczacz też powinien być solidnych rozmiarów. I znów wracając do ilości żelaza - jeśli będzie go więcej niż 3 mg/l to jako drugi stopień możesz dać filtr multifunkcyjny (ze złożem zmiękczającym i odżelaziającym jednocześnie). 4. Czy możecie polecić jakąś markę uzdatniaczy lub firmę która obsługuje woj. łódzkie? W Łodzi jest np. firma WaterTech, ale w tej branży nie ma rejonizacji Możesz np. kupić sprzęt w necie i zlecić montaż swojemu hydraulikowi - tak zazwyczaj jest najtaniej. Ale jeśli chcesz kompleksowej obsługi i serwisu na miejscu to rozejrzyj się w lokalnych firmach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sea doo 14.08.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, Mam problem z zaciekami/plamami na armaturze. Sama woda pozostawia zacieki na kranach, umywalkach oraz płytkach. Po użytkowaniu i od razu wytarciu mokrych powierzchni do sucha, nie powstają zacieki/plamy. Zacieków tych nie można doczyścić żadnymi płynami do kamienia i rdzy czy proszkami do odkamieniania (Cilit zostawiałem na kilka godzin). Chyba nie jest to kamień, ponieważ na płycie grzejnej w czajniku nie mam żadnych osadów. Problemem również są plamy pozostające na lakierze samochodu po myciu, można je usunąć dopiero używając pasty polerskiej. Użytkuję zmiękczacz Viessmann Aquahome 18 około 11 lat, regenerację złoża wykonuje automatyczne w zależności od zużycia wody (codziennie lub co 2 dni). Przedstawiam dodatkowo badania fizyczno-chemiczne wody po zmiękczaczu, proszę o przeanalizowanie co może być przyczyną zacieków. Woda dostarczana jest przez wodociąg miejski. Rozważam zakup urządzenia wszystko w jednym: odżelaziacz, zmiękczacz, odmanganiacz (chyba, że lepiej oddzielnie), regeneracja może być również przeprowadzana przy użyciu soli tabletkowanej lub w inny sposób (chemia) (w zależności co będzie lepsze i przyniesie lepszy efekt wizualny, smakowy i ekonomiczny). Dodatkowe informacje: - 4 osoby ( 8 jak przyjedzie rodzina) - zmywarka (2-3 razy w miesiącu) - pralka (2 razy w tygodniu) - zużycie wody ok 16m3 Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Domek jest zamieszkiwany non stop przez 4 osoby. Naczynia zmywane są przeważnie w zlewie. Pralka już poprawiona. Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez sea doo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.08.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Użytkuję zmiękczacz Viessmann Aquahome 18 około 11 lat, regenerację złoża wykonuje automatyczne w zależności od zużycia wody (codziennie lub co 2 dni). To jaka jest twardość na wejściu, że tak często regenerujesz zmiękczacz??? Ze zdjęć wygląda na kamień, ale w badaniu wychodzi niska twardość. Żelazo i inne zanieczyszczenia są też na w miarę niskim poziomie więc zmiana urządzenia na wielofunkcyjne raczej nie pomoże. Czy od początku użytkowania zmiękczacza efekt był ten sam czy osady pojawiły się ostatnio (może już po badaniu wody?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sea doo 15.08.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Badań wody na wejściu nie mam, natomiast osady o których piszę pojawiają się od kilku lat (obecne badania są aktualne, były wykonane po pojawieniu się osadów). Nie pamiętam jak wyglądała początkowa praca zmiękczacza w pierwszych latach po zainstalowaniu. W ostatnim czasie próbowaliśmy korzystać z wody przy różnych ustawieniach zmiękczania. Woda była twarda lub miękka i zawsze pojawiały się osady. Przerwy między regeneracjami złoża, zmiękczacz reguluje sam mając ustawioną tylko godzinę o której ma rozpocząć regenerację. Zastanawiam się czy moje złoże po 11 latach eksploatacji może powodować takie osady ? Jak często przy 4 osobowej rodzinie zmiękczacz powinien wykonywać regenerację (w przybliżeniu) ?Przypomnę, że osady, które wyglądają jak kamień są nie do usunięcia dostępnymi środkami Cilit (pianka, żel, płyn), W5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts