sherif 24.08.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam ! Dostałem wyniki wody: PH 7,5 TWARDOŚĆ 217 NORMA 500ŻELAZO...... 1854 NORMA 200MANGA.......569 NORMA 50UTLENIALNOŚĆ 4,9 NORMA 5 Dodatkowo woda śmierdzi deko jakby jajem. Sklep i hydraulik proponują zbiornik hydroforowy ocynkowany (z racji zapachu) bez przepony (z racji filtrów). Do tego filtr oparty na złożu Pyrolox z głowicą clack. Złoże podobno jest naturalne i wytrzymałe, filtr ma załatwić kwestię magnezu oraz żelaza a także siarkowodór. Koszt ok 2700. Czy to dobry wybór ? Czy jeden filtr poradzi sobie z tak przekroczonym żelazem i manganem ? Czy ten filtr nie wymaga tego zbiornika na sól ? Jak będzie z twardością wody ? Z góry dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.08.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam ! Dostałem wyniki wody: PH 7,5 TWARDOŚĆ 217 NORMA 500 ŻELAZO...... 1854 NORMA 200 MANGA.......569 NORMA 50 UTLENIALNOŚĆ 4,9 NORMA 5 Dodatkowo woda śmierdzi deko jakby jajem. Sklep i hydraulik proponują zbiornik hydroforowy ocynkowany (z racji zapachu) bez przepony (z racji filtrów). Do tego filtr oparty na złożu Pyrolox z głowicą clack. Złoże podobno jest naturalne i wytrzymałe, filtr ma załatwić kwestię magnezu oraz żelaza a także siarkowodór. Koszt ok 2700. Czy to dobry wybór ? Czy jeden filtr poradzi sobie z tak przekroczonym żelazem i manganem ? Czy ten filtr nie wymaga tego zbiornika na sól ? Jak będzie z twardością wody ? Z góry dzięki za info. Pyrolox poradzi sobie poradzi z zelazem, manganem. Zapach tez powinien zniknac. Twardosc pozostanie taka sama. Filtr jest plukany tylko woda, nic do regeneracji nie wymaga. Pyrolox jest ciezki wymaga solidnej pompy. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 24.08.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Pyrolox poradzi sobie poradzi z zelazem, manganem. Zapach tez powinien zniknac. Twardosc pozostanie taka sama. Filtr jest plukany tylko woda, nic do regeneracji nie wymaga. Pyrolox jest ciezki wymaga solidnej pompy. marcin Czyli ten Pyrolox to dobra opcja, jest jakaś alternatywa ? Jak z ta twardością, 217 to woda średnio- twarda? Warto coś z tym kombinować. Pompę mam taką samą jak ty (Grundfoss SQ3-65), nawet dokładnie , więc chyba powinna dać radę. Dzięki za info !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.08.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Czyli ten Pyrolox to dobra opcja, jest jakaś alternatywa ? Jak z ta twardością, 217 to woda średnio- twarda? Warto coś z tym kombinować. Pompę mam taką samą jak ty (Grundfoss SQ3-65), nawet dokładnie , więc chyba powinna dać radę. Dzięki za info !!! Pompa da rade wyplukac 10" zbiornik z Pyroloxem. Inne alternatywy to oczywiscie greensand (regenerowany chemicznie - tez usuwa siarkowodor). ale dochodza w nim koszty chemii do regeneracji, jakies 20PLN miesiecznie trzeba by zalozyc. Z popularnych złoż jest jeszcze Birm, ale masz raczej wysoka utlenialnosc i prawdopodobnie siarkowodor, a to złoże tego nie lubi. Kolejna opcja to mieszanki jonitów, które usuna wszystko łączeni z twardoscia. Twardosc jest srednia. Ale i tak ja zobaczysz w czajniku, w kabinie prysznicowej itd. Jak wode zmikekczysz, to zacieki tez beda ale zejda bez szorowania. Moje osobiste zdanie jest takie, ze warto. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.08.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Witam ! Dostałem wyniki wody: PH 7,5 TWARDOŚĆ 217 NORMA 500 ŻELAZO...... 1854 NORMA 200 MANGA.......569 NORMA 50 UTLENIALNOŚĆ 4,9 NORMA 5 Dodatkowo woda śmierdzi deko jakby jajem. Sklep i hydraulik proponują zbiornik hydroforowy ocynkowany (z racji zapachu) bez przepony (z racji filtrów). Do tego filtr oparty na złożu Pyrolox z głowicą clack. Złoże podobno jest naturalne i wytrzymałe, filtr ma załatwić kwestię magnezu oraz żelaza a także siarkowodór. Koszt ok 2700. Czy to dobry wybór ? Czy jeden filtr poradzi sobie z tak przekroczonym żelazem i manganem ? Czy ten filtr nie wymaga tego zbiornika na sól ? Jak będzie z twardością wody ? Z góry dzięki za info. Dowiedz się konkretnie jakie wielkości jest ten filtr z Pyroloxem (i czy nie jest to mieszanka piasku z pyroloxem) i jaka głowica Clack (prawdopodobnie będzie to wersja TC). Tak jak pisał Marczak - jest spora utlenialność. Z tego względu dobrym wyborem byłaby mieszanka jonitów. Złoża Ecomix lub AquaMulti występują w wersjach na podwyższoną organikę i tutaj by się to sprawdziło. Ewentualnie można pomyśleć o małym odżelaziaczu (np. 9x48 na Pyroloxie) i za tym złoże wielofunkcyjne do zmiękczania, usunięcia organiki i ewentualnych resztek żelaza i manganu. Ale dwa filtry to zazwyczaj większy koszt niż jeden... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.08.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Google kłamie ;P Mam dokładnie taki: [ATTACH=CONFIG]276024[/ATTACH] Więc chyba bez przepony. Goła blacha w środku Masz rację - Google kłamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.08.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Jest podwyższona utlenialność co może powodować trudności przy usuwaniu żelaza. Związki żelaza mogą występować w trwałych związkach skompleksowanych. Najlepiej sprawdzić taką wodę. Jeżeli po nalaniu do butelki i odstaniu kilku dni, całe żelazo opadnie na dno, a woda nad nim będzie klarowna i bez barwy - to znaczy, że nie będzie najmniejszego problemu z usunięciem żelaza. Jeżeli jednak będzie inaczej - wtedy potrzebne by były dodatkowe testy.Wydaje mi sie, ze nigdy bedzie tak, ze cale zelazo sie w sloiku utleni i opadnie na dno chocby tydzien stało. Czesc zelaza, pozostanie w wersji nieutlenionej, rozpuszczalnej, przez co woda bedzie ponad osadem klarowna. Taki test nadaje sie do jednego - jako test negatywny. Jesli wiadomo, ze woda zawiera zelazo, ale zelazo sie nie utlenia i nie opada na dno, a woda caly czas pozostaje bez barwy, to może oznaczać problemy z usunieciem zelaza. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 25.08.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Dzięki Panowie, zrobię test z butelką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-Wirus- 26.08.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Jak najbardziej ok. Montować będziesz sam? Ile biorą za montaż? za montaż i konfigurację krzyknęli 600zł brutto. Skorzystam z ich usług montażowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.08.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Koledzy, czy możliwa jest sytuacja, że w wodzie ze studni, po roku, pojawia się zwiększona ilość żelaza? Po badaniu wykonanym ok rok temu było jego bardzo mało a teraz widzę, że w toaletach pojawia się smużka i woda przed osmozą ma metaliczny posmak (czuję przy myciu zębów). Woda może się zmieniać. Tym bardziej im płytsza studnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 29.08.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Witam przebrnąłem przez wątek ale mądrzejszy dużo nie jestem. Bardzo specjalistyczny poziom dyskusji. Mam wodę z sieci, ale ta pochodzi ze źródła głębinowego z ustrojów krasowych (okolice Krakowa). Woda, nie wdając się w detale, jest bardzo twarda i zażelaziona. Osad pokrywa wszystko natychmiast, w herbacie pływa biały kożuch z minerałów, a pod prysznicem osadza się rdzawy nalot żelazowy. Dodatkowo ciepła woda potrafi trochę zalatywać jak woda z metalowej rury. Moi sąsiedzi (sztuki 3) zainstalowali u siebie prostą stację do zmiękczania wody Cosmowater. Koszt w granicach 2200PLN. Ponoć poprawa jest bardzo wyraźna. Pytanie do znawców: czy ta stacja jest warta uwagi, i czy zaradzi na opisane powyżej dolegliwości. Czy występowanie żelaza ją może zniszczyć? Zaznaczę, że mam POŚ biologiczną (nie eko) i nie chcę ukatrupić bakterii (osad czynny i złoże). Będę bardzo wdzięczny za szybką opinię. P.S> proszę o informację dla laika, nie jestem geekiem zmiękczania wody P.S2>jestem nadciśnieniowcem i muszę unikać soli. Czy istnieją inne niż sodowe żywice i gdzie je kupić i czy można je stosować do tego urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.08.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Żywice można regenerowac kwasem (wtedy pracuja w cyklu wodorowym a nie sodowym) ale w domu jest to bardzo niepraktyczne. Raczej stosuje się dodatkowo odwróconą osmozę do wody pitnej. Moi sąsiedzi (sztuki 3) zainstalowali u siebie prostą stację do zmiękczania wody Cosmowater. Koszt w granicach 2200PLN. Ponoć poprawa jest bardzo wyraźna. Pytanie do znawców: czy ta stacja jest warta uwagi, i czy zaradzi na opisane powyżej dolegliwości. Czy występowanie żelaza ją może zniszczyć? Zaznaczę, że mam POŚ biologiczną (nie eko) i nie chcę ukatrupić bakterii (osad czynny i złoże). Poprawa jest wyraźna bo woda jest zmiękczona - to daje największy efekt. Na pewno też część żelaza się na zmiękczaczu zatrzymuje, ale skraca to jego żywotność. Żeby stwierdzić czy ta stacja się nadaje do tej wody potrzebne byłyby przynajmniej podstawowe parametry tej wody (twardość, żelazo, mangan, pH...) - bez tego można się opierać tylko na szczęściu (lub ewentualnie na doświadczeniach sąsiadów). Co do oczyszczalni to żadne bakterie nie lubią dużej ilości chlorków (z solanki stosowanej do regeneracji zmiękczacza). Jeśli ilość tych ścieków będzie mała w stosunku do objętości oczyszczalni to jest spora szansa, że nie zauważysz wpływu. PS. Czym się różni oczyszczalnia "eko" od "nie eko"?? Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 31.08.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 dzięki za odpowiedź i poświęcony czas parametry wody mam z wodociągu, nie muszę jej badać. Napisałem ogólnie bo i tak nie jestem na razie w stanie zainwestować w rozwiązanie za 10 koła.Oczyszczalnia przetwarza do 600 litrów na dobę, najfajniej by było gdyby dało się złoże regenerować częściowo i przez to jednorazowo zrzucać mniej solanki do oczyszczalni. Czy stacje uzdatniania posiadają taką opcję? Rozważam jeszcze wypuszczenie ścieków ze stacji do osobnej małej studzienki chłonnej, lub do głównej studni chłonnej, ale z pominięciem POŚ - taki bypass, dosyć nieskomplikowany i niedrogi. P.S> Oczyszczalnia Biologiczna to oczyszczalnia która posiada cały układ filtracyjny i złoża bakterii w obrębie zbiornika. Ma programator i pompę mamutową, specjalne złoża dla bakterii itp. Za zbiornika wypływa woda docelowo oczyszczona. Eko oczyszczalnia to szambo przepływowe - osadnik - i układ rozsączający w glebie na działce. Eko jest zasadniczo imitacją oczyszczalni, bo ścieki trafiają do gleby i trucie bakterii jej mniej szkodzi, bio to reaktor biologiczny i trzeba bakterie bardziej pieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.08.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 parametry wody mam z wodociągu, nie muszę jej badać. Teoretycznie woda z wodociągu nie powinna być zażelaziona... a norma twardości jest tak szeroka, że wypadałoby wiedzieć ile konkretnie jej jest żeby dobrać jakiś zmiękczacz. Wodociągi powinny ci udostępnić wyniki tej wody. Napisałem ogólnie bo i tak nie jestem na razie w stanie zainwestować w rozwiązanie za 10 koła. Jeśli to tylko zmiękczacz to koszty są bliższe 2 tys niż 10 tys. Oczyszczalnia przetwarza do 600 litrów na dobę, najfajniej by było gdyby dało się złoże regenerować częściowo i przez to jednorazowo zrzucać mniej solanki do oczyszczalni. Czy stacje uzdatniania posiadają taką opcję? Jest coś takiego jak regeneracja proporcjonalna ale to nie jest rozwiązanie w tym przypadku. Lepiej będzie stosować mniejszą dawkę soli przy regeneracji przeciwprądowej i w ten sposób ograniczyć ilość solanki. Mniejszy zmiękczacz regenerujesz częściej (mniejsza jednorazowa dawka soli), a większy rzadziej (ale większa jednorazowa dawka soli). Jeśli brać pod uwagę tylko zmiękczacz to bardziej ekonomicznie wychodzi utrzymanie większego zmiękczacza, ale nie potrafię powiedzieć co będzie korzystniejsze dla oczyszczalni. Rozważam jeszcze wypuszczenie ścieków ze stacji do osobnej małej studzienki chłonnej, lub do głównej studni chłonnej, ale z pominięciem POŚ - taki bypass, dosyć nieskomplikowany i niedrogi. Jeśli puścisz taką solankę do studni chłonnej to w jej okolicy nie spodziewaj się bujnej roślinności - sól będzie się tam zbierać w jednym miejscu i w dużej ilości. Takie rozwiązanie jest dobre przy odżelaziaczu, który jest regenerowany tylko przez płukanie wsteczne. P.S> Oczyszczalnia Biologiczna to oczyszczalnia która posiada cały układ filtracyjny i złoża bakterii w obrębie zbiornika. Ma programator i pompę mamutową, specjalne złoża dla bakterii itp. Za zbiornika wypływa woda docelowo oczyszczona. Eko oczyszczalnia to szambo przepływowe - osadnik - i układ rozsączający w glebie na działce. Eko jest zasadniczo imitacją oczyszczalni, bo ścieki trafiają do gleby i trucie bakterii jej mniej szkodzi, bio to reaktor biologiczny i trzeba bakterie bardziej pieścić. Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 31.08.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Dowiedz się konkretnie jakie wielkości jest ten filtr z Pyroloxem (i czy nie jest to mieszanka piasku z pyroloxem) i jaka głowica Clack (prawdopodobnie będzie to wersja TC). Tak jak pisał Marczak - jest spora utlenialność. Z tego względu dobrym wyborem byłaby mieszanka jonitów. Złoża Ecomix lub AquaMulti występują w wersjach na podwyższoną organikę i tutaj by się to sprawdziło. Ewentualnie można pomyśleć o małym odżelaziaczu (np. 9x48 na Pyroloxie) i za tym złoże wielofunkcyjne do zmiękczania, usunięcia organiki i ewentualnych resztek żelaza i manganu. Ale dwa filtry to zazwyczaj większy koszt niż jeden... Test zrobiłem, butelka stała kilka dni i nic się nie wytrąciło. Podobno dlatego mam zbiornik ocynkowany + napowietrzacze, to ma powodować utlenianie się i usuwać zapach. Niby robili już wiele filtrów w mojej ok i jak najbardziej zdało to egzamin. Filtr na oko ok 1m wys i ok 25-30cm średnicy. Złoże przyszło w dwóch workach jak cement + jakiś węgiel. Nie dostałem jeszcze faktury więc nie wiem dokładnie co to. Po jaki czasie można robić ponowne testy wody aby zweryfikować działanie ? Czy może być tak, że żelazo spadnie prawie do 0 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.09.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Test zrobiłem, butelka stała kilka dni i nic się nie wytrąciło. Podobno dlatego mam zbiornik ocynkowany + napowietrzacze, to ma powodować utlenianie się i usuwać zapach. Niby robili już wiele filtrów w mojej ok i jak najbardziej zdało to egzamin.Nie wytracilo sie w sloiku to nie wytraci sie w zbiorniku ocynkowanym. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.09.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Test zrobiłem, butelka stała kilka dni i nic się nie wytrąciło. Podobno dlatego mam zbiornik ocynkowany + napowietrzacze, to ma powodować utlenianie się i usuwać zapach. Niby robili już wiele filtrów w mojej ok i jak najbardziej zdało to egzamin. Filtr na oko ok 1m wys i ok 25-30cm średnicy. Złoże przyszło w dwóch workach jak cement + jakiś węgiel. Nie dostałem jeszcze faktury więc nie wiem dokładnie co to. Po jaki czasie można robić ponowne testy wody aby zweryfikować działanie ? Czy może być tak, że żelazo spadnie prawie do 0 ? Czyli zbiornik prawdopodobnie 10x44" (pojemność całkowita 49 litrów). Jeśli dwa worki Pyroloxu to razem 28 litrów... Jak do tego dali jakiś węgiel(?) i żwir na podsypkę to już się robi ciasno w zbiorniku, a złoże potrzebuje minimum 40% wolnej przestrzeni w zbiorniku. Pytanie jeszcze jaki dali restryktor do płukania - możesz sprawdzić na głowicy jak wygląda wyprowadzenie ścieków (kolanko czy prosto w górę)? Badania po filtrze są nawet wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 05.09.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 podążyłem jeszcze temat zmiękczania wody.Zdaję sobie sprawę, że na ogólne pytanie można dostać tylko ogólną odpowiedź, ale czy z podanych niżej modeli są jakieś, których należy unikać?Cenowo nr 2 wydaje się bardzo atrakcyjny. Do tej pory wiedziałem tylko że ten cosmowater 22 jest OK. Ale jest 9 stów droższy od pozycji nr 2, szkoda by było przepłacić. 1. KOMPAKTOWY FILTR ZMIĘKCZAJĄCY GE OSMONICS/ USA DIAMOND 20 LOGIX AUTOTROL - cena kolo 1900pln 2. KOMPAKTOWY ZMIĘKCZACZ MAXI SLIM ECO RX 25 - pomocyjna cena 1300pln 3. Odżelaziacz (zmiękczacz) w jednym urządzeniu kompaktowym CRYSTAL – 30 / CR100 - CRYSTAL RIGHT - cena 2500 4. Auqfilter AV-30-VT cena koło 1700pln z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.09.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Cenowo nr 2 wydaje się bardzo atrakcyjny. 2. KOMPAKTOWY ZMIĘKCZACZ MAXI SLIM ECO RX 25 - pomocyjna cena 1300pln Tania chinska glowice sterujaca nie cieszaca sie specjalna renoma. A glowice jak wiekszosc rzeczy mozna podzielic na tansze i lepsze. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubaman 05.09.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 rozumiem, unikaća pozostałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts