Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Zdaję sobie sprawę, że na ogólne pytanie można dostać tylko ogólną odpowiedź

To może spróbuję trochę uprościć gąszcz informacji i odpowiedzieć ogólnie:

Zmiękczacz/odżelaziacz składa się z głowicy sterującej i złoża (reszta elementów jest raczej standardowa i nie różni się zbytnio w kolejnych modelach - zbiorniki, obudowy, rurki, itd).

Złoże decyduje o tym jaką funkcję pełni dany filtr (np. żywica jonitowa do zmiękczaczy, ciężkie złoże katalityczne do odżelaziaczy, itd). Są też złoża wielofunkcyjne (np. mieszanki żywic lub zeolit Crystal Right - usuwają kilka rzeczy na jednym filtrze). Różnica w wydajności (bo funkcjonalnie wszystkie robią to samo) między poszczególnymi złożami jednego typu (czyli np. jonitem do zmiękczania) nie jest wielka - powiedzmy rzędu 20% między najlepszym (najdroższym), a najtańszym złożem. Pozostaje jeszcze kwestia trwałości złoża i zanieczyszczeń, które mogą być z niego wymywane w czasie pracy, ale na te parametry mało kto zwraca uwagę.

Głowica jest elementem, który decyduje o tym jak filtr będzie pracował. Odpowiada za regeneracje czy płukanie złóż. Powinna być dobrana do danego typu złoża i wielkości filtra. Producentów głowic jest mnóstwo, ale tych "dobrych" jest w zasadzie trzech: Clack, Fleck i Autotrol. Różnic między poszczególnymi głowicami jest cała masa i trudno je porównać, ale ogólnie patrząc to liczy się tu jakość wykonania i dopracowanie (bo jak padnie głowica to pada cały filtr). Najtańsze są głowice chińskie - z popularnych "marek": RX, BNT i inne dwu- trzyliterowe skróty.

...czy z podanych niżej modeli są jakieś, których należy unikać?

Cenowo nr 2 wydaje się bardzo atrakcyjny.

Do tej pory wiedziałem tylko że ten cosmowater 22 jest OK. Ale jest 9 stów droższy od pozycji nr 2, szkoda by było przepłacić.

1. KOMPAKTOWY FILTR ZMIĘKCZAJĄCY GE OSMONICS/ USA DIAMOND 20 LOGIX AUTOTROL - cena kolo 1900pln

2. KOMPAKTOWY ZMIĘKCZACZ MAXI SLIM ECO RX 25 - pomocyjna cena 1300pln

3. Odżelaziacz (zmiękczacz) w jednym urządzeniu kompaktowym CRYSTAL – 30 / CR100 - CRYSTAL RIGHT - cena 2500

4. Auqfilter AV-30-VT cena koło 1700pln

Nr.1 Głowica Autotrola - OK,

Nr.2 zdaje się zawierać głowicę RX - unikać.

Nr.3 Nie wiadomo jaka głowica - unikać, złoże Crystal Right 100 - ma swoje wymagania i trzeba rozsądnie dobrać głowicę i zastosowanie

Nr.4 Nie wiem czy to w ogóle zmiękczacz? -może podaj linka

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki!

Link do specyfikacji nr 4

http://www.bluewater24.pl/pdf/Karta-XMB-AF-30-VT.pdf

Unikać - głowica RX. Do tego mocno naciągane parametry i brak informacji o złożu.

Edytowane przez qbek17

Dzięki wszystkim.

To pociągnę Was jeszcze za język - poza samodzielnym składaniem komponentów, czy jest jakiś produkt, który polecacie?

Górna granica 2500PLN, inaczej to na razie odpuszczę.

Jak kupisz w detalu czesci skladowe (glowice, zbiornik, zloze) i sam to poskladasz, to nie wyjdzie Ci to taniej niz kupienie gotowego urzadzenia z montazem. Troche jak skladanie samochodu z czesci zamiennych. W detalu nie kupisz czesci skladowych w dobrych cenach.

Do tego potrzebujesz dosyc specjalistycznej wiedzy jak policzyc czestotliwosc regeneracji w zaleznosci od skladu wody, sposobu regeneracji i konkretnego typu zloza.

Jakkolwiek,. za 2500 powinienes byc w stanie spokojnie kupic jakis zacny zmiekczacz.

marcin

Witam, czy może ktoś polecić firmy zajmujące się uzdatnianiem wody z okolic Bydgoszczy, jako że pojawiła się realna szansa na zakup, chciałem zorientować się w temacie tzn otrzymać jakieś propozycje(wyceny), ale w tym mieście nikt nie chce zarobić.:jawdrop:

Madpol białe błota Roman Majewicz, mogę polecić z czystym sumieniem.

Witam

Kupiłem zmiękczacz logix760, z tego co teraz widzę, nie ma w nim mieszacza, więc mam bardzo miękką wodę. Czy można kupić taki mieszacz niezależnie od zmiękczacza i zainstalować?

Pozdrawiam

Można zainstalować By-Pass przed głowicą i regulować nim twardość wody - wpuszczając do obiegu daną dawkę wody surowej.

Koledzy, doradźcie na podst. swojego doświadczenia jak to jest z żywotnością pomp głębinowych?

Mam UMBRA Pompe, która działa standardowo od ~2 lat. Jak każde urządzenie może się kiedyś zepsuć. Nie robię żadnych przeglądów a może powinienem? Jak to ma wyglądać? Co przeglądać, wymieniać?

Czy jak już występują awarie to są częste i co ulega awariom najczęściej? Czy ze wzgl. na jakieś zużycie materiału następuje spadek wydajności czy zdarzają się raczej kompletne "pady" tak, że pompa nic nie pompuje? Czy można, jakie i gdzie kupić części zamienne aby na bieżąco ją regenerować? Czy może lepiej kupić drugą i niech leży czekając na szybką wymianę?

Trochę tych pytań ale mam obawy, że jak coś padnie to jesteśmy kompletnie bez wody, no ew. jakaś mała pompka aby do wiaderka naciągnąć ze studni.

Z czasem trochę wydajność pomp spada. Najczęściej uszkadzaj się wirniki, ale częściej następuje przeciążenie i spalenie pompy. Przy cenie Umbry (1500-2000zł) lepiej kupić zapasową pompę i niech leży.

Możesz sobie także kupić tanią pompę, żeby w razie czego założyć, a w między czasie reklamować Umbrę. Jeżeli sam podmienisz pompę to ok. Ale jeżeli ma przyjechać studniarz i brać za to dodatkową kasę to bezsensu.

Witam

Kupiłem zmiękczacz logix760, z tego co teraz widzę, nie ma w nim mieszacza, więc mam bardzo miękką wodę. Czy można kupić taki mieszacz niezależnie od zmiękczacza i zainstalować?

Pozdrawiam

Możesz regulować twardość inaczej - dokupując zawór bypass do głowicy lub zaworami ręcznymi. Nie są to metody "zgodne ze sztuką" bo te zawory z założenia nie są regulacyjne tylko odcinające, ale da się to zrobić.

Witam

Pozdrawiam

Jeśli to logix na korpusie 255 (kopułka air check przy głowicy) to ma ona mieszacz wewnętrzny na 4 krzywce od tyłu. Musisz zobaczyć czy masz tam wkręconą śrubę regulacyjną do odchylania krzywki. Jeśli nie to można ją w każdej chwili zamontować i masz regulację domieszania twardej wody.

woda surowa.jpg

Koledzy jakie złoże proponowali byście na taką właśnie wodę ? Aktualnie mam CR ale problem w tym że nie zbija mi żelaza! Twardość spadła do 11 jednostek, mangan do 31 jednostek a żelazo pozostałe bez zmian :(

woda uzdatniona.jpg

Tutaj podaje wyniki wody po filterku.

Edytowane przez jimmy871
..

Koledzy jakie złoże proponowali byście na taką właśnie wodę ? Aktualnie mam CR ale problem w tym że nie zbija mi żelaza! Twardość spadła do 11 jednostek, mangan do 31 jednostek a żelazo pozostałe bez zmian :(

Jak duży masz ten filtr? Jaka głowica? Jak często regeneracja (i jakie czasy)?

Wysokość butli to ok 110cm, jej średnica to ok 34cm. Wsypane zostały dwa worki CR i wydaje mi się że jeszcze "coś ciemnego"..

Głowica Logix 762c a jej ustawienia to:

3.5kg

110g/l

850 (brak jednostek)

Regeneracja następuje po przepływie 3.6 m3 wody.

Pozdrawiam i licze na pomoc!

To jakiś dziwny system. Zbiornik 13x44 - niski. Mała ilość soli na regenerację. Z tych ustawień nie wywnioskuję jak to się regeneruje.

Przy tak niskim zbiorniku żelazo może przebijać, ale mangan też powinien zostać...

[ATTACH=CONFIG]280022[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]280023[/ATTACH]

Tutaj podaje wyniki wody po filterku.

Parametry wody przed stacją nie wskazują na to by złoże CR sobie nie poradziło z usunięciem takiej zawartości żelaza z wody, ponieważ zarówno pH, twardość jak i przewodność są w normach dla pracy tego złoża.

Analiza wody nie wskazuje również na problemy z utlenialnością wody. Najprawdopodobniej problem leży nie w złożu, a w samej instalacji.

Zawartość chlorków i sodu w badaniu przed i po wyraźnie wskazuje na to, że złoże jest nie do płukane. Może być to spowodowane następującymi czynnikami: ustawienie głowicy, zbyt duże wypełnienie butli złożem, zbyt małe ciśnienie wynikające z zapchania się filtru mechanicznego, zbyt słabej pompy lub samo złożę mogło się zakleić żelazem przez długotrwałe nie do płukanie go. Istniej możliwość również, że odejście do kanalizacji może być w zbyt małym przekroju.

Przy takich parametrach wody każda dostępna na polskim rynku technologia do usuwania żelaza powinna funkcjonować poprawnie. Zarówno te na drodze utlenienia jak i wymiany jonowej.