Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

Powoli kończę poszczególne etapy budowy i obecnie przyszedł czas na docelowe uruchomienie wewnętrznej instalacji wodnej.

Przebrnąłem przez cały wątek i mam totalny mętlik w głowie odnośnie sposobu uzdatnienia wody z mojej studni głębinowej.

Wyniki badań mojej wody:

Odczyn pH - 7,5 pH

Twardość ogólna - 164 mg/l CaCO3

Żelazo - 358 ug/l

Chlorki - 12 mg/l

Jon amonowy - 1,0 mg/l

Azotyny - <0,025 mg/l

Azotany - <0,40 mg/l

Utlenialność - 1,0 mg/l

Mangan - 11 ug/l

Dodatkowy problem to dość intensywny zapach siarkowodoru, który utrzymuje się od samego początku (studnia została wywiercona prawie 3 lata temu).

Ścieki będą trafiać do POŚ (zainstalowana ale jeszcze nie uruchomiona)

Proszę znawców tematu o wskazówki i porady w jaki sposób doprowadzić moją wodę "do porządku".

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wyniki badań mojej wody:

Odczyn pH - 7,5 pH

Twardość ogólna - 164 mg/l CaCO3

Żelazo - 358 ug/l

Chlorki - 12 mg/l

Jon amonowy - 1,0 mg/l

Azotyny - <0,025 mg/l

Azotany - <0,40 mg/l

Utlenialność - 1,0 mg/l

Mangan - 11 ug/l

Dodatkowy problem to dość intensywny zapach siarkowodoru, który utrzymuje się od samego początku (studnia została wywiercona prawie 3 lata temu).

Ścieki będą trafiać do POŚ (zainstalowana ale jeszcze nie uruchomiona)

Jeśli masz hydrofor bezprzeponowy to trzeba dać napowietrzanie, do tego filtr mechaniczny, jonowymienniki (np. Aqua Multi 10x44).

Normalnie wypadałoby dać odżelaziacz i napowietrzanie ale są przekroczone jony amonowe, a tego odżelaziacz nie usunie.

Napowietrzanie jest w celu usunięcia zapachu. Będzie to powodować wytrącanie się żelaza, ale ponieważ nie jest go dużo dobry filtr mechaniczny (np. Atlas Filtri Hydra) sobie poradzi.

Jak masz przeponowy hydrofor to będzie trochę gorzej. Można sobie poradzić bez napowietrzania, ale jest bardzo duża szansa, że zapach zostanie. Sól jest w takiej ilości, że nie zaszkodzi POŚ.

Jeśli masz hydrofor bezprzeponowy to trzeba dać napowietrzanie, do tego filtr mechaniczny, jonowymienniki (np. Aqua Multi 10x44).

Normalnie wypadałoby dać odżelaziacz i napowietrzanie ale są przekroczone jony amonowe, a tego odżelaziacz nie usunie.

Napowietrzanie jest w celu usunięcia zapachu. Będzie to powodować wytrącanie się żelaza, ale ponieważ nie jest go dużo dobry filtr mechaniczny (np. Atlas Filtri Hydra) sobie poradzi.

Jak masz przeponowy hydrofor to będzie trochę gorzej. Można sobie poradzić bez napowietrzania, ale jest bardzo duża szansa, że zapach zostanie. Sól jest w takiej ilości, że nie zaszkodzi POŚ.

Na czas budowy zainstalowany został zbiornik przeponowy o poj. 100L ale biorę pod uwagę jego wymianę na ocynkowany bezprzeponowy.

Aktualnie posiadam pompę Omnigena 3T32, która jest zanurzona na głębokość ok. 42-44 m. Czy w tym przypadku poradzi sobie ona z napowietrzaniem wody i wypłukiwaniem złoża? Rozumiem, że wielkość zbiornika/butli 10x44 będzie OK.

Właśnie ze względu na intensywny zapach siarkowodoru radziłbym dać odżelaziacz ze złożem katalitycznym zamiast jonitów (one nie usuwają siarkowodoru). Samo napowietrzanie może go trochę zmniejszyć ale raczej nie usunie w całości.

Z amoniakiem jest inaczej - napowietrzanie ma szansę znacznie go zmniejszyć (przy tym pH zdecydowana większość jest w stanie gazowym) i nie widzę potrzeby stosowania złoża do jego usuwania (tym bardziej, że jest ono droższe w zakupie i eksploatacji oraz dodajemy sól do oczyszczalni).

Aktualnie posiadam pompę Omnigena 3T32, która jest zanurzona na głębokość ok. 42-44 m. Czy w tym przypadku poradzi sobie ona z napowietrzaniem wody i wypłukiwaniem złoża? Rozumiem, że wielkość zbiornika/butli 10x44 będzie OK.

Obawiam się, że pompa może być za słaba na wypłukanie nawet zbiornika 10". Chyba, że poziom wody jest na kilku metrach a nie na 40 - wtedy może być na styk.

Masz teraz (przynajmniej) trzy opcje:

1) zmniejszyć zbiornik - np 9x48

2) wypełnić zbiornik lżejszym złożem (od razu podpowiem żeby nie brać pod uwagę BIRMu - nie usuwa siarkowodoru)

3) postawić spory hydrofor, a na filtrze głowicę Clack CI, w której możesz podzielić płukanie na kilka etapów.

Właśnie ze względu na intensywny zapach siarkowodoru radziłbym dać odżelaziacz ze złożem katalitycznym zamiast jonitów (one nie usuwają siarkowodoru). Samo napowietrzanie może go trochę zmniejszyć ale raczej nie usunie w całości.

Z amoniakiem jest inaczej - napowietrzanie ma szansę znacznie go zmniejszyć (przy tym pH zdecydowana większość jest w stanie gazowym) i nie widzę potrzeby stosowania złoża do jego usuwania (tym bardziej, że jest ono droższe w zakupie i eksploatacji oraz dodajemy sól do oczyszczalni).

Nie mogę się nie zgodzić.

Jeżeli zastosujemy złoże katalityczne jest szansa, że jednak amoniak nie zejdzie, może się okazać, że będzie go 0,3 mg/l, a może być go 0,6 mg/l. Tu by trzeba było wykonać test na wodzie albo zaryzykować.

Z napowietrzaniem + jonowymiennik sytuacja jest podobna. Moim zdaniem powinno sobie poradzić z usunięciem zapachu, zawsze można dać nieco większy zbiornik hydroforowy (jak jest miejsce) i zwiększyć czas kontaktu wody z powietrzem.

Chyba, że faktycznie zapach jest "bardzo, bardzo" intensywny na zimno. Dlatego najlepiej było by przetestować wodę na złożach.

Może okazać się, że złoża katalizujące utlenienie Fe, Mn wraz z napowietrzaniem poradzi sobie ze wszystkimi problemami ale trzeba uważać na jony amonowe.

Tu by trzeba było wykonać test na wodzie albo zaryzykować.

Dlatego radzę zaryzykować z tańszym rozwiązaniem :)

Wydaje mi się, że siarkowodór może być trudniejszy do usunięcia (w przypadku gdy samo napowietrzanie nie wystarczy) niż pozbycie się resztek amoniaku (tu można np. dostawić mały zbiornik przepływowy z zeolitem - koszt będzie znikomy bo nie potrzeba do tego głowicy sterującej).

Bardzo dziękuje za dotychczasowe informacje.

Może okazać się, że złoża katalizujące utlenienie Fe, Mn wraz z napowietrzaniem poradzi sobie ze wszystkimi problemami ale trzeba uważać na jony amonowe.

... 2) wypełnić zbiornik lżejszym złożem (od razu podpowiem żeby nie brać pod uwagę BIRMu - nie usuwa siarkowodoru)

Rozumiem, że w tym przypadku w grę wchodzi Klarsanit, Defeman czy może coś jeszcze? Pyrlox chyba będzie za ciężki dla mojej pompy.

... 3) postawić spory hydrofor, ....

Jeżeli chodzi o zbiornik to będzie on o poj. 300L. Czy to już odpowiednia wielkość?

Rozumiem, że w tym przypadku w grę wchodzi Klarsanit, Defeman czy może coś jeszcze? Pyrlox chyba będzie za ciężki dla mojej pompy.
Defeman jest chyba jeszcze cięższy od Pyroloxu... ale wszystkie te złoża mają podobny ciężar więc i podobne wymagania co do pompy. Myślę, że wybierając ten typ złoża należałoby ograniczyć wielkość zbiornika do max 9x48".

Jeżeli chodzi o zbiornik to będzie on o poj. 300L. Czy to już odpowiednia wielkość?

Tak, to jest taka standardowa wielkość do takich zastosowań. Dopilnuj aby był on z wyposażeniem, czyli z dysza rozbryzgową i odpowietrznikiem.

Tak niskie pH znacznie utrudni usunięcie żelaza i manganu. Ja tu widzę dwie opcje:

1) złoże regenerowane chemicznie (czyli np. Greensand) - w karcie podają, że działa od pH 6.2

2) najpierw złoże podnoszące pH (np. Calcite) a po nim odżelaziacz z dowolnym złożem (czyli np. Pyrolox, który tylko płuczesz wodą)

Biorąc pod uwagę koszty to chyba lepiej by było wybrać wersję nr 1.

witam

Jestem przed kupnem uzdatniacza i chciałem dopytać.....,qbek znalazłem twój post bodajże z 2010 roku:),gdzie piszesz że w domu lepiej nie stosować greensand ponieważ jest on regenerowany nadmanganianem potasu który jest szkodliwy,chciałbym to zweryfikować,bo czytałem tez odwrotne opinie.Wolałbym w domku nie ryzykowac bo mam małe dzieci. A może polecilibyście mi konkretny zestaw do mnie..?

5 osób w domu, pobór wody jakiś 1m3 na dzień(max),przypomnę jeszcze moje wyniki:

ŻELAZO - 0,90 mg/l

MANGAN - 0,35 mg/l

AZOTYNY - 0,055 mg/l

AZOTANY - 7,31 mg/l

BARWA - 80

TWARDOŚĆ- 0,92 mil/l

ODCZYN Ph - 6,31

PRZEWODNOŚĆ - 160 ,3 mikrosimens/cm3

Prosiłbym o konkretne urządzenia a nawet sklep od razu bo jest taki natłook urządzeń ze się gubię.Jestem w stanie wydać więcej jeśli ten nadmanganian potasu ma stwarzać ryzyko.

pozdrawiam

Nadmanganian potasu to silny utleniacz, a do takiego filtra będziesz go sypał na kilogramy. Zagrożeniem jest samo przechowywanie takiej ilości stężonej chemii w domu. W kwestii wody to nie ma wielkiego znaczenia bo sprawna głowica powinna po regeneracji wszystko wypłukać przed puszczeniem wody w rury.

W twojej wodzie nie ma zbyt wiele tego żelaza i manganu - ich usunięcie nie powinno być problemem gdyby nie tak niskie pH.

Żeby dobrać konkretne urządzenie trzeba wziąć pod uwagę wydajność pompy, rodzaj hydroforu, zagospodarowanie ścieków i zużycie wody - dlatego ciężko podać link do jednego jedynego sprzętu, który w tym przypadku będzie idealny. Jak już się zdecydujesz na jakieś rozwiązanie (każde ma jakieś wady i zalety oraz ryzyko) to wtedy można dobrać komponenty i szukać dobrego sklepu.

Nadmanganian potasu to silny utleniacz, a do takiego filtra będziesz go sypał na kilogramy. Zagrożeniem jest samo przechowywanie takiej ilości stężonej chemii w domu. W kwestii wody to nie ma wielkiego znaczenia bo sprawna głowica powinna po regeneracji wszystko wypłukać przed puszczeniem wody w rury.

W twojej wodzie nie ma zbyt wiele tego żelaza i manganu - ich usunięcie nie powinno być problemem gdyby nie tak niskie pH.

Żeby dobrać konkretne urządzenie trzeba wziąć pod uwagę wydajność pompy, rodzaj hydroforu, zagospodarowanie ścieków i zużycie wody - dlatego ciężko podać link do jednego jedynego sprzętu, który w tym przypadku będzie idealny. Jak już się zdecydujesz na jakieś rozwiązanie (każde ma jakieś wady i zalety oraz ryzyko) to wtedy można dobrać komponenty i szukać dobrego sklepu.

Hydrofor 100l/min(mogę kupić o większej,z tym nie ma problemu),oczyszcalnia scieków biologiczna.

Więc jeśli problemem jest niskie pH ,to może najpierw je podnieść trochę(nie za wiele) jeśli tak się da ,a potem odzelaziacz,ale czy potrzebuje napowietrzanie? potem,jakie złoże(bezobsługowe najlepiej),no i w końu jakie to jest urządzenie które podnosi pH?

w końcu jak duży zbiornik pod tą wydajność...10x54 ?

Chciałem zrobić wyceny w dwóch sklepach ,ale w jednym mi napisali ze nie podejmują sie uzdatniania tej wody ,a z innego nie odpisali w ogóle ,stąd prośba o namiar na sklep (może być internetowy),ale tak zeby obsługa była na normalnym poziomie.

pozdrawiam

Przeczytałęm o złożu COROSEX które podnosi pH ale podobno musi byc zachowany duży przepływ ciągły bo zbyt długi kontakt ze złożem może podnieść pH do 10-11.Więc jakaś alternatywa?

Edytowane przez Kasia242

Hydrofor 100l/min(mogę kupić o większej,z tym nie ma problemu),

Zgaduje, ze to 100L/min to z etykietki na produkcie, taka reklama.

Podaj typ pompy, bo moze sie okazac ze w praktyce to nawet polowy tego nie ma.

oczyszcalnia scieków biologiczna.

To zapomnij o zlozu regenerowanym nadmanganianem potasu, bo Ci zniszczy zycie biologiczne w oczyszczalni.

Więc jeśli problemem jest niskie pH ,to może najpierw je podnieść trochę(nie za wiele) jeśli tak się da ,a potem odzelaziacz,ale czy potrzebuje napowietrzanie?

Odzleziaacz klasyczny raczej wymaga napowietrzenia wody. Samo dobre napowietrzenie i odgazowanie wody moze (nie musi) minimalnie podniesc pH. Mozesz zrobic test w butelce, wybeltac wode, odstawic i sprawdzic pH. Jesli w wodzie znajduje sie CO2 to jego ulotnienie zwiekszy pH.

marcin

Przeczytałęm o złożu COROSEX które podnosi pH ale podobno musi byc zachowany duży przepływ ciągły bo zbyt długi kontakt ze złożem może podnieść pH do 10-11.Więc jakaś alternatywa?

Dlatego jest złoże Calcite - podnosi pH do niższego poziomu, ale działa wolniej.

Zgaduje, ze to 100L/min to z etykietki na produkcie, taka reklama.

Podaj typ pompy, bo moze sie okazac ze w praktyce to nawet polowy tego nie ma.

marcin

Dobrze ale nie róbmy z tego zagadnienia...mogę kupić taką co ma 200l/min...to nie o to chodzi,po prostu kupię taką jaka jest wymagana by nie było problemu z wydajnością przy tych filtrach,a jaka ma być ta wydajność żeby wszystko hulało jak należy,to już sie zwracam do fachowców.:)

Ok czyli najpierw złoże calcite,poczytałęm,węglan wapnia,niestety zadych info nie znalazłem,ile tego musi być w jakim pojemniku itd..sprzedają samo złoże,teraz o ile mi to złoże podniesie pH z tych 6,31?

Teraz za złożem z tym calcite, rozumiem odżelaziacz, czy wystarczy o przepustowości 1m3/dobę czy lepiej przewymiarować,i teraz ostatnie...na jakim złozu ten odżelaziacz przy moim wartościach żelaza i manganu? ...Nie chciałbym kupować armaty żeby zabić komara:)

I jeśli to nie kłopot prosiłym o jakis link sklepu,może być na priw. bo szukam po necie ale ten nie ma tego, tamten czegoś innego,a chciałbym to złożyć w jedym sklepie.

Rozumiem że allegro sobie odpuścić,widziałem tam te zbiorniki z jakimiś głowicamirzekł bym bezfirmowymi.?

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

Dobrze ale nie róbmy z tego zagadnienia...mogę kupić taką co ma 200l/min...to nie o to chodzi,po prostu kupię taką jaka jest wymagana by nie było problemu z wydajnością przy tych filtrach,a jaka ma być ta wydajność żeby wszystko hulało jak należy,to już sie zwracam do fachowców.:)

To jest zagadnienie. Jak kupisz tak co ma piekna naklejke na obudowie 200L/min (max) to tez sie moze okazac za mala. Nie wazne jaka jest wydajnosc maksymalna, przy pracy bez obciazenia, bez pompowania do gory itd. Wazne jest jak jest katalogowa wydjanosc przy zadanej wysokosci podnoszenia. Zeby kupic dobra, musisz patrzec wlasnie na ten parametr, a konkretnie patrzac na wykres wydajnosci.

Kolejna rzecz to czy pompa jest glebinowa (w studni) czy ssaca na powierzchni. Wydajnosc pompy ssącej drastycznie zalezy od tego jak głęboko jest poziom wody i wtedy wszelakie dane o wydajnosci mozna sobie w zasadzie wsadzic, i nalezaloby zrobic praktyczny test wydajosci ze stoperem i wiaderkiem.

Teraz za złożem z tym calcite, rozumiem odżelaziacz, czy wystarczy o przepustowości 1m3/dobę czy lepiej przewymiarować,i teraz ostatnie...na jakim złozu ten odżelaziacz przy moim wartościach żelaza i manganu? ...Nie chciałbym kupować armaty żeby zabić komara:)

Wydajnosci 1m3/dobe to baaaaaardzo mało. Jeden kran to potrafi byc 0,5m3/h (na godzine)!

Jesli nie masz 5 łazienek okupowanych równolegle, to zbiornik 10x54 powinien Ci wystaczyc. Katalogowo powienie przefiltrowac okolo 0.6 m3/h.

Taka predkosc filtracji mozna chwilowo przekroczyc. Tzn, jesli ktos bierze prysznic i z niego leci 0.6m3.h to odkrecenie na chwile innego kranu, sluszczenie wody w WC nie zaszkodzi.

marcin

Wydajnosci 1m3/dobe to baaaaaardzo mało. Jeden kran to potrafi byc 0,5m3/h (na godzine)!

Jesli nie masz 5 łazienek okupowanych równolegle, to zbiornik 10x54 powinien Ci wystaczyc. Katalogowo powienie przefiltrowac okolo 0.6 m3/h.

Taka predkosc filtracji mozna chwilowo przekroczyc. Tzn, jesli ktos bierze prysznic i z niego leci 0.6m3.h to odkrecenie na chwile innego kranu, sluszczenie wody w WC nie zaszkodzi.

marcin

Przepraszam zdaje się że pomyliłęm wydajność ze zużyciem...1m3 to dobowe zużycie a wydajność rzeczywiście może być większa:)

Pompa hydroforowa ,lustro wody na 4 metrach,teraz na budowie mam miniaturowy hudrofor Omnigeny o wydajnosci na tabliczce 35l/min. za 200 zł....i cisnienie jest super,także kupno jakiejkolwiek 2-3 razy wiekszej pompy to będzie masakra,dlatego pisałem ze nie róbmy zagadnienia,tutaj z wydajnością mojej studni nie ma absolutnie żadnego problemu.

pozdrawiam

witam

Jestem przed kupnem uzdatniacza i chciałem dopytać.....,qbek znalazłem twój post bodajże z 2010 roku:),gdzie piszesz że w domu lepiej nie stosować greensand ponieważ jest on regenerowany nadmanganianem potasu który jest szkodliwy,chciałbym to zweryfikować,bo czytałem tez odwrotne opinie.Wolałbym w domku nie ryzykowac bo mam małe dzieci. A może polecilibyście mi konkretny zestaw do mnie..?

5 osób w domu, pobór wody jakiś 1m3 na dzień(max),przypomnę jeszcze moje wyniki:

ŻELAZO - 0,90 mg/l

MANGAN - 0,35 mg/l

AZOTYNY - 0,055 mg/l

AZOTANY - 7,31 mg/l

BARWA - 80

TWARDOŚĆ- 0,92 mil/l

ODCZYN Ph - 6,31

PRZEWODNOŚĆ - 160 ,3 mikrosimens/cm3

Prosiłbym o konkretne urządzenia a nawet sklep od razu bo jest taki natłook urządzeń ze się gubię.Jestem w stanie wydać więcej jeśli ten nadmanganian potasu ma stwarzać ryzyko.

pozdrawiam

Usunięcie żelaza i manganu z Twojej wody nie stanowiłoby problemu gdyby nie niskie pH i wysoka barwa. Moglibyśmy zaryzykować i postawić stację ze złożem Klarsanit-Defeman, ale nie jestem pewny czy takie rozwiązanie jest wystarczające. Można również postawić dwie butle, ale to nie będzie ekonomiczne wyjście.

Najlepiej by było gdybyś podesłał do nas próbkę wody i wypróbujemy działanie różnych złóż filtracyjnych. Wtedy dostaniesz konkretną ofertę.