Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Potrzebuję pomocy w wyborze pompy. Mam filtr 12 cali ze złożem Pyrolox i potrzebuję pompy o wydajności ok. 4,5 m3/h przy 6,5 bara. Mam już IBO 4SD 6-10, ale dziś przy jej montażu w rurze studziennej (w środku ma ok. 100 mm) okazało się że pompa o mały włos nie zaklinowała się trwale w środku. Z ledwością udało się ją wyszarpać do góry. To wina metalowej listwy osłonowej na kabel, która gdzieś tam haczyła. Boję się powtórki z rozrywki, dlatego wolałbym tamtą pompę oddać/zamienić na jakiś inną markę/model, ale w obudowie o mniejszej średnicy np. 3-3,5 cala. Czy możecie polecić konkretnie jakąś pompę, szukam i jakoś znaleźć nic nie mogę... no chyba że takiego Grundfosa SQ3-55 czy nawet SQ5-50, ale to już niemały wydatek rzędu 2,5 tys. zł :/ Może jest coś tańszego?

Jesli juz to 5-55, bo 3-55 ma zgodnie z symbole wydajnosc 3m3 przy 55m

marcin

Drogie te pompy Grundfosa, ale przynajmniej wyposażone już w szereg zabezpieczeń:

- przed suchobiegiem,

- przed wzrostem i spadkiem napięcia zasilającego

- przed przeciążeniem

- przed przegrzaniem

No i mają pływające wirniki więc nie zajadą się tak szybko na piasku. Wersję SQ5-50 najtaniej znalazłem za 2500 zł.

Znalazłem też o podobnej wydajności pompy:

- Omnigena 3,5 SC 5/17 za ok 580 zł.

- IBO 3,5" SCM 3/18 1.5 kW w podobnej cenie.

Różnica między Grundfosem a Omnigeną / IBO znaczna. Nie mam z tym żadnego doświadczenia, więc doradźcie mi proszę czy faktycznie warto inwestować tyle kasy w Grundfosa czy taka Omnigena nie wystarczy? Macie jakieś opinie o tej pompie? A może są jeszcze jakieś inne pompy o zbliżonych parametrach jakich potrzebuję?

Edytowane przez DjDario

Drogie te pompy Grundfosa, ale przynajmniej wyposażone już w szereg zabezpieczeń:

- przed suchobiegiem,

- przed wzrostem i spadkiem napięcia zasilającego

- przed przeciążeniem

- przed przegrzaniem

No i mają pływające wirniki więc nie zajadą się tak szybko na piasku. Wersję SQ5-50 najtaniej znalazłem za 2500 zł.

Znalazłem też o podobnej wydajności pompy:

- Omnigena 3,5 SC 5/17 za ok 580 zł.

- IBO 3,5" SCM 3/18 1.5 kW w podobnej cenie.

Różnica między Grundfosem a Omnigeną / IBO znaczna. Nie mam z tym żadnego doświadczenia, więc doradźcie mi proszę czy faktycznie warto inwestować tyle kasy w Grundfosa czy taka Omnigena nie wystarczy? Macie jakieś opinie o tej pompie? A może są jeszcze jakieś inne pompy o zbliżonych parametrach jakich potrzebuję?

Ja mam takie doswiadczenie. SQ3-65 przepracowalo w studni 4.5 roku. Dom plus podlewanie sporego ogrodu.

Zostala sprawdzona jw w serwisie grundfoss'a - stan idealnay, trzyma parametry fabryczne.

Sasiad wrzcil omginene do studni. Moc chyba 0.75 (grundofoss 1,15). ale wydajnosc zdecydowanie mniejsza.

Dzialka uzywana rereacyjnie - po roku zaczela wywalac bezpiecznik roznicowy

marcin

Witam

Od kilku dni ma zamontowany w domu zmiękczacz wody INWATER LOGA SOFT 16 ale dopiero wczoraj go uruchomiłem i w związku z tym mam kilka pytań.

Wsypałem do niego soli włączyłem zasilacz do gniazdka, wszystko się uruchomiło, zaczął się odpowietrzać i gdy przyszedł czas na napełnianie zbiornika soli wodą on nalał sobie tylko troszkę wody na dnie. Czy tak to powinno wyglądać, że tej wody w tak dużym zbiorniku ma być tylko trochę na dnie??

Skąd będę wiedział kiedy mam dosypać soli?

Pomóżcie mi też w programowaniu sterownika.

Trzeba tam ustawić czas - chodzi tu o godzinę?

Dawkę soli jaką mam wprowadzić?

Trzeba też ustawić pojemność w metrach sześciennych i też nie wiem jaką wprowadzić?

Skąd będę wiedział że zmiękczacz działa prawidłowo, bo jak na razie jest włączony i zmienia się tylko czas na wyświetlaczu i nie słychać aby on coś robił.

Pomóżcie laikowi opanować i uruchomić prawidłowo to urządzenie.

Dodam że wodę mam ze studni głębinowej, kanalizacji nie posiadam, zamiast tego jest przydomowa oczyszczalnia.

Z góry wielkie dzięki.

Instrukcja http://zielonykran.pl/data/file_attachment/32/3288-loga-soft-4_8_16_25.pdf

Edytowane przez jarson78

Witam

Od kilku dni ma zamontowany w domu zmiękczacz wody INWATER LOGA SOFT 16 ale dopiero wczoraj go uruchomiłem i w związku z tym mam kilka pytań.

Wsypałem do niego soli włączyłem zasilacz do gniazdka, wszystko się uruchomiło, zaczął się odpowietrzać i gdy przyszedł czas na napełnianie zbiornika soli wodą on nalał sobie tylko troszkę wody na dnie. Czy tak to powinno wyglądać, że tej wody w tak dużym zbiorniku ma być tylko trochę na dnie??

Skąd będę wiedział kiedy mam dosypać soli?

Pomóżcie mi też w programowaniu sterownika.

Trzeba tam ustawić czas - chodzi tu o godzinę?

Dawkę soli jaką mam wprowadzić?

Trzeba też ustawić pojemność w metrach sześciennych i też nie wiem jaką wprowadzić?

Skąd będę wiedział że zmiękczacz działa prawidłowo, bo jak na razie jest włączony i zmienia się tylko czas na wyświetlaczu i nie słychać aby on coś robił.

Pomóżcie laikowi opanować i uruchomić prawidłowo to urządzenie.

Dodam że wodę mam ze studni głębinowej, kanalizacji nie posiadam, zamiast tego jest przydomowa oczyszczalnia.

Z góry wielkie dzięki.

Instrukcja http://zielonykran.pl/data/file_attachment/32/3288-loga-soft-4_8_16_25.pdf

Co do programowania to instrukcji ze zmiękczaczem nie dostałeś? Podejrzewam, że masz głowicę Logix, jeśli tak to być może sterownik głowicy jest wstępnie zaprogramowany, jeśli tak to musisz mu tylko wprowadzić twardość wody wejściowej i skorygować zegar. Uruchomienie powinieneś przeprowadzić zgodnie z DTR-ką, Jeśli tylko włączyłeś zasilanie to głowica mogła się tylko pozycjonować na stan pracy. Podczas pierwszego uruchomienia należy przejść poszczególne etapy regeneracji w celu sprawdzenia ich poprawnej pracy ( na refillu i slow rains sprawdzasz szczelność w układzie solankowym). Jeśli masz głowicę objętościową a taką powinieneś mieć ( chyba że zakupiłeś po taniości głowicę czasową) to zegar powinien zmieniać się co kilka sekund z ilością wody pozostałą do regeneracji. Podczas normalnej pracy tj. zmiękczania wody nie zauważysz nic innego. Zmiękczacz domyślnie programowany jest na regenerację w nocy i wtedy na pewno usłyszysz i zaobserwujesz działanie zmiękczacza.

Ja mam takie doswiadczenie. SQ3-65 przepracowalo w studni 4.5 roku. Dom plus podlewanie sporego ogrodu.

Zostala sprawdzona jw w serwisie grundfoss'a - stan idealnay, trzyma parametry fabryczne.

Sasiad wrzcil omginene do studni. Moc chyba 0.75 (grundofoss 1,15). ale wydajnosc zdecydowanie mniejsza.

Dzialka uzywana rereacyjnie - po roku zaczela wywalac bezpiecznik roznicowy

marcin

U mnie Omnigena działa 3 lata. Wyłącznik różnicowoprądowy niekoniecznie musi wyrzucać z powodu awarii pompy. Z resztą dla pomp głębinowych nie ma obowiązku stosowania różnicówek. W razie wątpliwości można sprawdzić rezystancję izolacji uzwojeń i kabla zasilającego pompę.

Co do programowania to instrukcji ze zmiękczaczem nie dostałeś? Podejrzewam, że masz głowicę Logix, jeśli tak to być może sterownik głowicy jest wstępnie zaprogramowany, jeśli tak to musisz mu tylko wprowadzić twardość wody wejściowej i skorygować zegar. Uruchomienie powinieneś przeprowadzić zgodnie z DTR-ką, Jeśli tylko włączyłeś zasilanie to głowica mogła się tylko pozycjonować na stan pracy. Podczas pierwszego uruchomienia należy przejść poszczególne etapy regeneracji w celu sprawdzenia ich poprawnej pracy ( na refillu i slow rains sprawdzasz szczelność w układzie solankowym). Jeśli masz głowicę objętościową a taką powinieneś mieć ( chyba że zakupiłeś po taniości głowicę czasową) to zegar powinien zmieniać się co kilka sekund z ilością wody pozostałą do regeneracji. Podczas normalnej pracy tj. zmiękczania wody nie zauważysz nic innego. Zmiękczacz domyślnie programowany jest na regenerację w nocy i wtedy na pewno usłyszysz i zaobserwujesz działanie zmiękczacza.

Programowałem go zgodnie z instrukcją i pierwsze uruchomienie również przeprowadziłem zgodnie z instrukcją.

Wczoraj kupiłem test twardości wody i po sprawdzeniu jak mam wodę ze zmiękczacza wyszło mi że bardzo twardą.

W instrukcji pisze że trzeba ustawić twardość wody za pomocą śruby regulacyjnej. Czyli mam tą śrubę odkręcać i za każdym razem sprawdzać twardość wody??

Co z pozostałymi ustawieniami w przypadku tak twardej wody - czas, dawka soli, pojemność w metrach sześciennych, jakie wartości ustawić na sterowniku??

Co z pozostałymi ustawieniami w przypadku tak twardej wody - czas, dawka soli, pojemność w metrach sześciennych, jakie wartości ustawić na sterowniku??

Te wartości powinny być ustawione przez producenta - on wie jakie i ile złoża jest w danym egzemplarzu. A dawkę soli dobiera się właśnie do tego jaka ma być pojemność.

Te wartości powinny być ustawione przez producenta - on wie jakie i ile złoża jest w danym egzemplarzu. A dawkę soli dobiera się właśnie do tego jaka ma być pojemność.

To dlaczego w instrukcji pisze aby je ustawić??

A co z dawką soli, skąd mam wiedzieć jaka ma być pojemność??

To dlaczego w instrukcji pisze aby je ustawić??

A co z dawką soli, skąd mam wiedzieć jaka ma być pojemność??

Może instrukcja jest "ogólna" i opisuje jak zrobić całe programowanie... ?

Ciężko mi zgadywać co autor miał na myśli.

Takie informacje powinien ustawić producent. Prostszą drogą będzie do niego zadzwonić (lub do sprzedawcy) i zapytać o ustawienie głowicy. Trudniejszą (ale może skuteczniejszą) będzie zagłębienie się w temat i zrobienie całego programowania samemu - ale do tego potrzebujesz informacji o złożu i wersji głowicy.

Tej głowicy nie znam ale czytając instrukcję nie wydaje się trudne jej zaprogramowanie, tak jak napisane na wstępie DTR sterownik może być wstępnie zaprogramowany i trzeba tylko sprawdzić poprawność nastaw. Zgodnie z instrukcją : dawka soli dla Logasoft 16 - 2kg na regenerację, do obliczenia pojemności potrzebna jest informacja o ilości złoża i twardości wody surowej, w DTR jest wzór na obliczenie tej pojemności. Co do śruby regulacji domieszania wody to ustawiasz ją zgodnie ze swoim odczuciem, ja u siebie nie robię domieszania więc wodę mam miękką poniżej 1 st niemieckiego, niektórzy zalecają wodę o twardości 2-3 st niemieckie. Zależy od twej woli jeśli chcesz mieć domieszanie to wkręcasz lub wykręcasz śrubę by-passu i badasz wodę po zmiękczaczu, ustawiasz twardość pod siebie. Pisałeś jeszcze że wodę masz ze swojej studni głębinowej jakie masz inne parametry wody takie jak żelazo mangan itp. Masz badanie tej wody? Czy ktoś dobierał ci zmiękczacz na tą wodę?

Tej głowicy nie znam ale czytając instrukcję nie wydaje się trudne jej zaprogramowanie, tak jak napisane na wstępie DTR sterownik może być wstępnie zaprogramowany i trzeba tylko sprawdzić poprawność nastaw. Zgodnie z instrukcją : dawka soli dla Logasoft 16 - 2kg na regenerację, do obliczenia pojemności potrzebna jest informacja o ilości złoża i twardości wody surowej, w DTR jest wzór na obliczenie tej pojemności. Co do śruby regulacji domieszania wody to ustawiasz ją zgodnie ze swoim odczuciem, ja u siebie nie robię domieszania więc wodę mam miękką poniżej 1 st niemieckiego, niektórzy zalecają wodę o twardości 2-3 st niemieckie. Zależy od twej woli jeśli chcesz mieć domieszanie to wkręcasz lub wykręcasz śrubę by-passu i badasz wodę po zmiękczaczu, ustawiasz twardość pod siebie. Pisałeś jeszcze że wodę masz ze swojej studni głębinowej jakie masz inne parametry wody takie jak żelazo mangan itp. Masz badanie tej wody? Czy ktoś dobierał ci zmiękczacz na tą wodę?

Dzięki za odpowiedź.

Powiedz mi czy odkręcając śrubę regulacyjną by-pass będę zwiększał czy zmniejszał twardość wody?

Niestety wody jeszcze nie badałem ale postaram się ją jeszcze w tym roku przebadać, no i rzecz jasna zmiękczacz nie był dobierany na tą wodę.

Człowiek który mi go montował, a robił mi on wszystko w domu jeśli chodzi o wodę kanalizacje i gaz mówił że już kilka takich w mojej okolicy zakładał u ludzi którzy mają też studnie głębinowe.

Dzięki za odpowiedź.

Powiedz mi czy odkręcając śrubę regulacyjną by-pass będę zwiększał czy zmniejszał twardość wody?

Niestety wody jeszcze nie badałem ale postaram się ją jeszcze w tym roku przebadać, no i rzecz jasna zmiękczacz nie był dobierany na tą wodę.

Człowiek który mi go montował, a robił mi on wszystko w domu jeśli chodzi o wodę kanalizacje i gaz mówił że już kilka takich w mojej okolicy zakładał u ludzi którzy mają też studnie głębinowe.

Odkręcając śrubę twardość powinna rosnąć.

To że zamontował kilka takich urządzeń nie musi znaczyć, że są one prawidłowo dobrane... jeśli nikt nigdy nie badał wody, a hydraulik zawsze mówił, że "kilka już zamontował" :)

Tego nie wiem czy są prawidłowo dobrane.

A powiedz mi jeszcze czy jeśli zrobię dzisiaj test i okażę się że woda jest jeszcze twarda to które z ustawień muszę zmienić, i czy zwiększyć czy zmniejszyć ??

Jeśli nadal będzie twarda to albo jest coś źle podłączone (i to nie jest kwestia ustawień głowicy), albo masz duży hydrofor i pobierasz mało wody (wtedy możesz mierzyć jeszcze starą, nie-zmiękczoną wodę).

Witam

Czy może mi Pan powiedzieć czy to są dobre wyniki badań. Są to wyniki po zastosowaniu stacji uzdatniania wody.

pH wynik 7,1+-0,1 dopuszczalna 6,5-9,5

przewodność elektryczna wynik 1799+-36 dopuszczalna 2500

twardość wynik <5 dopuszczalna 60-500

mangan ogólny 0,04 dopuszczalna 0,05

zęlazo ogólne 0,13+-0,02 dopuszczalna 0,2

mam dostać dodatkowo wycenę gotową stację uzdatniania wody

POZDRAWIAM

Witam

Czy może mi Pan powiedzieć czy to są dobre wyniki badań. Są to wyniki po zastosowaniu stacji uzdatniania wody.

pH wynik 7,1+-0,1 dopuszczalna 6,5-9,5

przewodność elektryczna wynik 1799+-36 dopuszczalna 2500

twardość wynik <5 dopuszczalna 60-500

mangan ogólny 0,04 dopuszczalna 0,05

zęlazo ogólne 0,13+-0,02 dopuszczalna 0,2

Wyniki są dobre - woda jest miękka (poniżej normy).

mam dostać dodatkowo wycenę gotową stację uzdatniania wody

???