KLARSAN 31.10.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Witam Czy może mi Pan powiedzieć czy to są dobre wyniki badań. Są to wyniki po zastosowaniu stacji uzdatniania wody. pH wynik 7,1+-0,1 dopuszczalna 6,5-9,5 przewodność elektryczna wynik 1799+-36 dopuszczalna 2500 twardość wynik <5 dopuszczalna 60-500 mangan ogólny 0,04 dopuszczalna 0,05 zęlazo ogólne 0,13+-0,02 dopuszczalna 0,2 mam dostać dodatkowo wycenę gotową stację uzdatniania wody POZDRAWIAM Woda ma dobre paramtery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewik 01.11.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Dostałem ofertę na zamontowanie zmiękczacza Ecowater ESM 15 CE+ . Czy to coś nowego w ofercie Ecowatera czy jakiś staroć w nowej obudowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.11.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Dostałem ofertę na zamontowanie zmiękczacza Ecowater ESM 15 CE+ . Czy to coś nowego w ofercie Ecowatera czy jakiś staroć w nowej obudowie? Nie wiem czy to "nowość w ofercie" ale z opisu nie wynika nic szczególnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario66 03.11.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 witam obecnie mam w mieszkaniu dzbanek brita i zapewnia mi on brak kamienia w czajniku więc widzę że faktycznie działa, ponieważ kupuję nowe mieszkanie zastanawiam się nad instalacją jakiegoś filtra dla całej instalacji, który zapewniłby mi brak kamienia w sprzęcie AGD oraz bateriach (zlew, prysznic itp.) znalazłem deklarowane przez mojego dostawcę parametry wody (klejam poniżej), czy ktoś z Państwa mógłby mi doradzić jaki system powinienem zastosować i jakie są jego orientacyjne koszty instalacji i eksploatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.11.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 witam obecnie mam w mieszkaniu dzbanek brita i zapewnia mi on brak kamienia w czajniku więc widzę że faktycznie działa, ponieważ kupuję nowe mieszkanie zastanawiam się nad instalacją jakiegoś filtra dla całej instalacji, który zapewniłby mi brak kamienia w sprzęcie AGD oraz bateriach (zlew, prysznic itp.) znalazłem deklarowane przez mojego dostawcę parametry wody (klejam poniżej), czy ktoś z Państwa mógłby mi doradzić jaki system powinienem zastosować i jakie są jego orientacyjne koszty instalacji i eksploatacji? [ATTACH=CONFIG]287211[/ATTACH] Jeśli już coś instalować to tylko zmiękczacz. Jednak w mieszkaniu bywa trudniej z instalacją, bo zazwyczaj masz 2 piony i osobno wodę ciepłą i zimną. Ja osobiście mam w bloku założony zmiękczacz na wodę zimną (miałem jeden wspólny pion na całe mieszkanie) i działa to całkiem nieźle - woda do pralki, zmywarki, kibelka jest miękka. Woda do mycia jest mieszaniną wody miękkiej i twardej (i jednak widać osady z kamienia, choć zdecydowanie mniej niż przed montażem zmiękczacza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 03.11.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Powiedzcie mi Panowie jeszcze jedno, dlaczego po uruchomieniu zmiękczacza nadal pojawiają mi się białe plamy na bateriach??Woda jest już miękka bo robiłem już kilka razy testy.Ogólnie wody jeszcze nie badałem ale postaram się to w tym roku zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.11.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Powiedzcie mi Panowie jeszcze jedno, dlaczego po uruchomieniu zmiękczacza nadal pojawiają mi się białe plamy na bateriach?? Woda jest już miękka bo robiłem już kilka razy testy. Ogólnie wody jeszcze nie badałem ale postaram się to w tym roku zrobić. Standardowe niezrozumienie tego co robi zmiekczacz. Lub niedoinformowanie. Bo zmiekczacz to nie destylator. Usuwa magnez i wapn ktore tworza tzw kamien kotlowy. Wszelkie pozostalem mozliwe sole w wodzie pozostaje. Ale te nie tworza twardego, ciezkiego do usuniecia osadu. Ten osad ktory Ci zostal usuwa sie po przetarciu szmatka/gabka. Nie trzeba go ani szorowac ani traktowac chemicznie zeby zniknal. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarson78 03.11.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Standardowe niezrozumienie tego co robi zmiekczacz. Lub niedoinformowanie. Bo zmiekczacz to nie destylator. Usuwa magnez i wapn ktore tworza tzw kamien kotlowy. Wszelkie pozostalem mozliwe sole w wodzie pozostaje. Ale te nie tworza twardego, ciezkiego do usuniecia osadu. Ten osad ktory Ci zostal usuwa sie po przetarciu szmatka/gabka. Nie trzeba go ani szorowac ani traktowac chemicznie zeby zniknal. marcin I wszystko jasne, dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario66 03.11.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Jeśli już coś instalować to tylko zmiękczacz. Jednak w mieszkaniu bywa trudniej z instalacją, bo zazwyczaj masz 2 piony i osobno wodę ciepłą i zimną. Ja osobiście mam w bloku założony zmiękczacz na wodę zimną (miałem jeden wspólny pion na całe mieszkanie) i działa to całkiem nieźle - woda do pralki, zmywarki, kibelka jest miękka. Woda do mycia jest mieszaniną wody miękkiej i twardej (i jednak widać osady z kamienia, choć zdecydowanie mniej niż przed montażem zmiękczacza) dokładnie jak mówisz będą dwa osobne piony, ale rozumiem że warto zainstalować na samej zimnej, jakie są koszty eksploatacji ? z tego co czytałem wiążą się z dosypywaniem soli co jakiś czas, gdzie umieściłeś urządzenie i jakie ma mniej więcej wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.11.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 dokładnie jak mówisz będą dwa osobne piony, ale rozumiem że warto zainstalować na samej zimnej, jakie są koszty eksploatacji ? z tego co czytałem wiążą się z dosypywaniem soli co jakiś czas, gdzie umieściłeś urządzenie i jakie ma mniej więcej wymiary? Na dwa piony musiałbyś zamontować dwa oddzielne urządzenia - to się słabo opłaca. Ja robiłem remont i podciągnąłem rury do garderoby (przy okazji przeniosłem tam pralkę). Sól to minimalny koszt - kilka PLN miesięcznie. Najmniejsze urządzenia pewnie zmieszczą się w szafce kuchennej, ale nie są one robione w tym celu i często trzeba kombinować z docinaniem szafek. Poza tym musisz mieć odpływ do kanalizacji w pobliżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario66 04.11.2014 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 dzięki za informacje, jeszcze dwa pytanka: - jakiej wydajności masz ten zmiękczacz na całe mieszkanie, jak ją dobrać wg zużycia wody?- jaki musi być dostęp do urządzenia (ile wolnej przestrzeni nad nim), sół wsypuje się od góry tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.11.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 dzięki za informacje, jeszcze dwa pytanka: - jakiej wydajności masz ten zmiękczacz na całe mieszkanie, jak ją dobrać wg zużycia wody? - jaki musi być dostęp do urządzenia (ile wolnej przestrzeni nad nim), sół wsypuje się od góry tak? Jeśli będziesz montował 2 zmiękczacze to bierz jak najmniejsze. Jak chcesz jeden na całe mieszkanie to myślę, że też wystarczy taki mniejszy (15-20 litrów) - w końcu zmiękczasz tylko wodę zimną. Przestrzeń nad zmiękczaczem potrzebna jest taka żeby wsypać sól... chociaż możesz też kupić zmiękczacz z osobnym zbiornikiem na sól i wtedy nad zmiękczaczem nie potrzebujesz przestrzeni (a zbiornik, np. 20 litrów, możesz mieć "ruchomy") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
procesor777 07.11.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Witam ponownie(po, bagatela, 9 miesiącach prawie). Dawno temu, w tym poście ( Link ) opisywałem swój problem z siarkowodorem w studni głębinowej, podałem wyniki badań wody. Temat później ucichł, bo woda była z drugiej studni, pieniędzy na SUW nie było ale teraz przed zimą czas byłoby się zabrać za dobranie czegoś. Jakiś czas temu(~miesiąc) wysłałem zapytania do kilku firm zajmujących się uzdatnianiem. Otrzymałem od nich przeróżne oferty i chciałbym żebyście je przeanalizowali i powiedzieli która z nich jest najlepsza, o ile w ogóle jakakolwiek jest sensowna. Opis mojego problemu jest w sumie w linku wyżej, w razie czego mogę odpowiedzieć na dodatkowe pytania. Oto oferty: 1. Firma CleanWater: "W nawiązaniu do rozmowy telefonicznej przesyłam dwie propozycje. 1. Filtr mechaniczny + SUW ze złożem Ecomix + filtr węglowy BB20 - cena zestawu 3500 zł 2. Filtr mechaniczny + napowietrzanie + SUW ze złożem CR100 - cena zestawu 3400 zł " 2. Firma "Serwis robót wiertniczych": "W takim wypadku polecałbym: Odżelaziacz wody Blue Soft 1035GT/ RX , który oprócz żelaza i manganu utlenia siarkowodór do wolnej siarki i osadza w złożu stacji uzdatniania, po czym każdego dnia a raczej nocy płukane jest wstecznie do kanalizacji. Koszt zakupu stacji wynosi 1800zł + koszt przesyłki i może sobie Pan kupić osobiście: http://sklep.osmoza.pl/odzelaziacz-wody-blue-soft-1035gt-rx-p-830.html Należy tylko wysłać wyniki badania wody na adres e-mail firmy, w celu doboru złoża stacji uzdatniania. Koszt założenia-robocizny wyniesie około 400-500zł + materiały hydrauliczne" 3. Firma Aquakros: "U Pana występuje ponadnormatywny jon amonowy oraz wysoka twardość. Jak Pan twierdzi woda ma silny zapach siarkowodoru i to by Pan chciał w pierwszej kolejności usunąć. Będą potrzebne urządzenia Do usunięcia siarkowodoru 1.Filtr mechaniczny 10” z wkładem - 53 zł brutto 2.EKO-OPTIMO 120/FA – 2650 zł brutto 3. Filtr węglowy 10” z wkładem – 127 zł/brutto 4. Materiały przyłączeniowe ok 300 zł (szacunkowo) brutto 5. Montaż, ustawienie głowicy rozruch- 350 zł/brutto Do usunięcia amoniaku i twardości dodatkowo potrzeba 6.Urządzenie EKO-OPTIMA 60/O RX63B-3+B EC-A – 3510zł/brutto 7.Materiały przyłączeniowe ok 300 zł (szacunkowo) bruttob 8.Montaż, ustawienie głowicy rozruch- 350 zł/brutto (łącznie z poprzednim 600 zł a nie700 zł) 9.Mineralizator plus wylewka w kuchni – 170 zl/brutto 10.Analiza wody po uzdatniaczu- 80 zł Ewentualnie można zastosować urządzenie EKO-OPTIMA 60/O RX63B-3+B EC-A i jeżeli będzie utrzymywał się dalej zapach siarkowodoru dołoażyć urządzenie EKO-OPTIMO 120/FA Po urządzeniu EKO-OPTIMO 120/FA woda będzie napowietrzona tzn. np po nalaniu do szklanki będzie biała ale powietrze zaraz się ulotni i woda stanie się przeźroczysta. Jeżeli to przeszkadza możemy dołożyć zbiornik ocynkowany (ok 150 l powinno wystarczyć) z odpowietrzaczem." 4. Firma Aqua Service " W nawiązaniu do zapytania ofertowego przedstawiamy ofertę stacji uzdatniania wody o wydajności 1,3 – 1,7 m3/h : I. CENA URZĄDZEŃ NR POZ. WYSZCZEGÓLNIENIE JED. ILOŚĆ CENA ZA SZT. 1. Układ napowietrzania- sprężarka naścienna kpl 1 980,00ZŁ 2. Kolumna z węglem aktywnym 28l (sterowanie ręczne) kpl. 1 1720,00ZŁ 4. Zmiękczacz AV25 sterowanie objętościowe kpl. 1 1900,00ZŁ Zakres handlowy oferty: 1. Cena urządzeń brutto 2. Termin ważności oferty: 30 dni 3. Cena nie uwzględnia materiałów przyłączeniowych " Ad 4. Tyle że 4 oferta nie uwzględnia chyba faktu, że mam przeponowy zbiornik czyli o ile dobrze myślę to nie da się założyć napowietrzania(bez zmiany zbiornika) Tak więc to są oferty, nie ukrywam, że zaskoczyła mnie rozbieżność cenowa i bardzo różne podejście(np. "Pan sobie sam kupi"). W związku z tym byłbym wdzięczny za doradzenie, która z nich może być najlepsza, ewentualnie zaproponowanie konkretnych urządzeń (tak żeby hydraulik z tego SUW złożył ) jeśli uważacie, że powyższe oferty są złe/nieekonomiczne/ktoś chce mnie naciągnąć itp Pozdrawiam procesor777 Edytowane 7 Listopada 2014 przez procesor777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.11.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) 1. Firma CleanWater: "W nawiązaniu do rozmowy telefonicznej przesyłam dwie propozycje. 1. Filtr mechaniczny + SUW ze złożem Ecomix + filtr węglowy BB20 - cena zestawu 3500 zł 2. Filtr mechaniczny + napowietrzanie + SUW ze złożem CR100 - cena zestawu 3400 zł " Obie propozycje nie usuwają siarkowodoru. Do tego drogie złoża, które (jeśli mają służyć tylko jako zmiękczacz) są nieekonomiczne przy takiej twardości. 2. Firma "Serwis robót wiertniczych": "W takim wypadku polecałbym: Odżelaziacz wody Blue Soft 1035GT/ RX , który oprócz żelaza i manganu utlenia siarkowodór do wolnej siarki i osadza w złożu stacji uzdatniania, po czym każdego dnia a raczej nocy płukane jest wstecznie do kanalizacji. Koszt zakupu stacji wynosi 1800zł + koszt przesyłki i może sobie Pan kupić osobiście: http://sklep.osmoza.pl/odzelaziacz-wody-blue-soft-1035gt-rx-p-830.html Należy tylko wysłać wyniki badania wody na adres e-mail firmy, w celu doboru złoża stacji uzdatniania. Koszt założenia-robocizny wyniesie około 400-500zł + materiały hydrauliczne" Firma odsyła do kogoś innego po zakup sprzętu, więc i "ktoś" bierze odpowiedzialność za dobór i działanie. A to co proponują jest na słabiutkiej chińskiej głowicy i raczej za małe. 3. Firma Aquakros: "U Pana występuje ponadnormatywny jon amonowy oraz wysoka twardość. Jak Pan twierdzi woda ma silny zapach siarkowodoru i to by Pan chciał w pierwszej kolejności usunąć. Będą potrzebne urządzenia Do usunięcia siarkowodoru 1.Filtr mechaniczny 10” z wkładem - 53 zł brutto 2.EKO-OPTIMO 120/FA – 2650 zł brutto 3. Filtr węglowy 10” z wkładem – 127 zł/brutto 4. Materiały przyłączeniowe ok 300 zł (szacunkowo) brutto 5. Montaż, ustawienie głowicy rozruch- 350 zł/brutto Do usunięcia amoniaku i twardości dodatkowo potrzeba 6.Urządzenie EKO-OPTIMA 60/O RX63B-3+B EC-A – 3510zł/brutto 7.Materiały przyłączeniowe ok 300 zł (szacunkowo) bruttob 8.Montaż, ustawienie głowicy rozruch- 350 zł/brutto (łącznie z poprzednim 600 zł a nie700 zł) 9.Mineralizator plus wylewka w kuchni – 170 zl/brutto 10.Analiza wody po uzdatniaczu- 80 zł Ewentualnie można zastosować urządzenie EKO-OPTIMA 60/O RX63B-3+B EC-A i jeżeli będzie utrzymywał się dalej zapach siarkowodoru dołoażyć urządzenie EKO-OPTIMO 120/FA Po urządzeniu EKO-OPTIMO 120/FA woda będzie napowietrzona tzn. np po nalaniu do szklanki będzie biała ale powietrze zaraz się ulotni i woda stanie się przeźroczysta. Jeżeli to przeszkadza możemy dołożyć zbiornik ocynkowany (ok 150 l powinno wystarczyć) z odpowietrzaczem." Pierwsza część (odżelaziacz) jest chyba jedyną rozsądną propozycją od tej firmy - aczkolwiek kosztowną i wymagającą regeneracji chemicznej (koszty i ścieki). Druga część oferty (zmiękczacz) jest znów chybiony - tak jak pierwsza firma - proponują złoże Ecomix (czyli mieszankę jonitów), która przy tak wysokiej twardości jest nieekonomiczna. Do tego "mineralizator" - czyli co? Osmoza pod zlew? czy mineralizator na cały dom? (jeszcze nie widziałem takiego produktu). Pomysł, żeby zastosować tylko zmiękczacz jest słaby bo to złoże nie rusza siarkowodoru. 4. Firma Aqua Service " W nawiązaniu do zapytania ofertowego przedstawiamy ofertę stacji uzdatniania wody o wydajności 1,3 – 1,7 m3/h : I. CENA URZĄDZEŃ NR POZ. WYSZCZEGÓLNIENIE JED. ILOŚĆ CENA ZA SZT. 1. Układ napowietrzania- sprężarka naścienna kpl 1 980,00ZŁ 2. Kolumna z węglem aktywnym 28l (sterowanie ręczne) kpl. 1 1720,00ZŁ 4. Zmiękczacz AV25 sterowanie objętościowe kpl. 1 1900,00ZŁ Zakres handlowy oferty: 1. Cena urządzeń brutto 2. Termin ważności oferty: 30 dni 3. Cena nie uwzględnia materiałów przyłączeniowych " Ad 4. Tyle że 4 oferta nie uwzględnia chyba faktu, że mam przeponowy zbiornik czyli o ile dobrze myślę to nie da się założyć napowietrzania(bez zmiany zbiornika) Jedyna oferta z napowietrzaniem, ale jak już zauważyłeś bez wzmianki o zmianie zbiornika hydroforowego. Filtr z węglem aktywnym ma szansę usunąć zapach wody, ale może też być świetnym miejscem namnażania bakterii (co może ponownie spowodować smród wody i inne gorsze problemy). O zmiękczaczu nie udało mi się wyszukać żadnych informacji, więc ciężko powiedzieć co proponują. Tak więc to są oferty, nie ukrywam, że zaskoczyła mnie rozbieżność cenowa i bardzo różne podejście(np. "Pan sobie sam kupi"). W związku z tym byłbym wdzięczny za doradzenie, która z nich może być najlepsza, ewentualnie zaproponowanie konkretnych urządzeń (tak żeby hydraulik z tego SUW złożył ) jeśli uważacie, że powyższe oferty są złe/nieekonomiczne/ktoś chce mnie naciągnąć itp Pozdrawiam procesor777 Myślę, że u Ciebie potrzebny jest taki układ: - napowietrzanie - duży hydrofor bezprzeponowy - opcjonalnie odżelaziacz (może być bez regeneracji chemicznej) - duży zmiękczacz Można kombinować żeby dać odżelaziacz (z regeneracją chemiczną) i nie dawać napowietrzania albo dać samo napowietrzanie bez odżelaziacza, ale w każdej z tych opcji jest duża dawka niepewności. Jeśli chodzi o konkretne urządzenia to możemy Ci pomóc z doborem, ale pierwszą rzeczą jest twoja decyzja o technologii uzdatniania - musisz wybrać czy robisz napowietrzanie (sprężarka czy zwężka)?, czy wymieniasz hydrofor?, czy w ogóle chcesz odżelaziacz? (i jeśli tak to potrzebne są informacje o pompie, możliwości odprowadzenia ścieków), itd. Edytowane 7 Listopada 2014 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
procesor777 09.11.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 Witam:) Odpisuję z opóźnieniem ale wczoraj mnie wirus rozłożył zupełnie... Dzięki za uświadomienie jak to mnie każda z firm chciała naciągnąć A więc tak. Nie wiem jaka jest różnica cenowa ale załóżmy że zdecydowałbym się na tą wersję z odżelaziaczem. Co do napowietrzania to wiem że zwężka jest tańsza więc jeśli moja pompa sobie poradzi i zwężka spełni swoje zadanie to chyba nie ma sensu wydawać kasy na sprężarkę? Ale ewentualnie mógłbyś napisać jaki to koszt Teraz co do Twoich pytań: - wymiana zbiornika(czyli byłbym wdzięczny za propozycję jakiegoś, miejsca jest dosyć sporo, rodzina 4 osobowa, wiec tej wody jakoś ogromnie dużo nie trzeba też) - pompa jest firmy Omnigema model SKM 150, pompa jest w studni na jakichś 17 metrach myślę, ogólnie podnosi wodę na wysokość myślę max 18-19m. - ze ściekami nie ma problemu - jest szambo przydomowe, może do niego spływać cokolwiek, możliwość podłączenia też jest. Pozdrawiam i w razie innych pytań na pewno odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.11.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2014 A więc tak. Nie wiem jaka jest różnica cenowa ale załóżmy że zdecydowałbym się na tą wersję z odżelaziaczem. Co do napowietrzania to wiem że zwężka jest tańsza więc jeśli moja pompa sobie poradzi i zwężka spełni swoje zadanie to chyba nie ma sensu wydawać kasy na sprężarkę? Ale ewentualnie mógłbyś napisać jaki to koszt Teraz co do Twoich pytań: - wymiana zbiornika(czyli byłbym wdzięczny za propozycję jakiegoś, miejsca jest dosyć sporo, rodzina 4 osobowa, wiec tej wody jakoś ogromnie dużo nie trzeba też) - pompa jest firmy Omnigema model SKM 150, pompa jest w studni na jakichś 17 metrach myślę, ogólnie podnosi wodę na wysokość myślę max 18-19m. - ze ściekami nie ma problemu - jest szambo przydomowe, może do niego spływać cokolwiek, możliwość podłączenia też jest. To od początku: 1 - pompa jest słabiutka i przy takiej głębokości studni nie ma co liczyć na jej wykorzystanie ani przy płukaniu odżelaziacza ani nawet przy napowietrzaniu - wydajność rzędu 0,6 m3/h to niestety nie ten rząd wielkości. 2 - szambo jest dobre jeśli potrzebujemy zrzucić ścieki z chemią, ale niestety słabe jeśli się patrzy pod kątem pojemności - przy płukaniu odżelaziacza idzie sporo wody i przy częstym płukaniu robi się to dodatkowy koszt. Rozwiązaniem problemu z pompą może być odpowiednio duży hydrofor - ale mam tu na myśli naprawdę duży zbiornik (>500 litrów) i głowica z możliwością dzielenia regeneracji odżelaziacza na kilka etapów (np. Clack CI). Rozwiązaniem problemu z szambem może być zrobienie oddzielnego wyprowadzenia na popłuczyny z odżelaziacza (np. do studni chłonnej) - przy odżelaziaczu bez regeneracji chemicznej ta woda jest bezpieczna i można ją swobodnie puścić w ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 10.11.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 ph 7,4 norma 6.5-9.5 amoniak 2.9 norma 0.5 mangan 40 norma 50 żelazo 186 norma 200 twardość 466 norma 60-500 Według nas tak wygląda odpowiednie rozwiązanie: Napowietrzacz 3/4" 290 zł Zbiornik hydroforowy bezprzeponowy 300 litrów 950 zł Cintropur NW 25 265 zł Jonowymiennik AM 1054 CI 3450 zł Chociaż najlepiej jak byś wysłał próbkę wody. Wtedy można na spokojnie zbadać efektywność złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.11.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Jonowymiennik AM 1054 CI 3450 zł. Przecież to będzie to samo co w tych ofertach, które procesor777 podawał - to złoże nie rusza siarkowodoru, a to jest ten główny problem. Żelaza i manganu jest mało. Gdyby nie ten siarkowodór to zgadzam się, że takie złoże byłoby odpowiednie, ale nie w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta_89 10.11.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Mysle nad zakupem zmiekczacza wody(?) AQUAHOME 20-N VIESSMANN. Dom ok 145m2 woda z wodociagu w okolicach Radomia-gmina Jedlińsk bardzo twarda smierdzaca chlorem. Rodzina 4os, pralka zmywarka i ja zuzywam sporoooo wody do kapieli. Pytania: 1 gdzie musi byc usytuowany zmiekczacz 2 jaki bylby koszt miesieczny jego eksploatacji 3 czy AQUAHOME 20-N VIESSMANN to dobry wybór? )czy wzstarczy dla 4os rodz? 4 czy podczas kapieli ciepla woda rowniez bedzie zmiekczona? 5 czy zmiekczacz moze stac np w kotlowni jesli mam tam odplyw? 6 czy moze byc uzywana przy przydomowej oczyszczalni? 7 czy ustawi i zamontuje go zwykly hydraulik czy musze brac serwis? Jak widzisz jestem laikiem a firmy czekaja tylko zeby mnie oskubac z kasy. Prosze doradz cos bo nie wiem od czego zaczac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.11.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Mysle nad zakupem zmiekczacza wody(?) AQUAHOME 20-N VIESSMANN. Dom ok 145m2 woda z wodociagu w okolicach Radomia-gmina Jedlińsk bardzo twarda smierdzaca chlorem. Rodzina 4os, pralka zmywarka i ja zuzywam sporoooo wody do kapieli. Pytania: 1 gdzie musi byc usytuowany zmiekczacz Na samym wejściu wody do domu, tuż za wodomierzem. 2 jaki bylby koszt miesieczny jego eksploatacji to zależy ile dokładnie wody zużywacie, "sporoooo" to mało matematyczna wartość.Po drugie - jak twarda jest ta woda. 3 czy AQUAHOME 20-N VIESSMANN to dobry wybór? To zależy pod jakim kątem na to patrzysz... jest to solidny produkt, ale na pewno dopłaca się za markę. Można też dobrać coś bardziej dopasowanego pod własne potrzeby. czy wzstarczy dla 4os rodz? Patrz nr.2 4 czy podczas kapieli ciepla woda rowniez bedzie zmiekczona? Jeśli zamontujesz zmiękczacz na wejściu wody (przed piecem) to tak - zmiękczona będzie woda i zimna i ciepła 5 czy zmiekczacz moze stac np w kotlowni jesli mam tam odplyw? Może. 6 czy moze byc uzywana przy przydomowej oczyszczalni? Generalnie producenci oczyszczalni tego zakazują lub odradzają, ale praktyka mówi, że przy dobrych wiatrach nie ma problemu. Żeby trochę ulżyć bakteriom z oczyszczalni można zmniejszyć dawkę soli (np. stosując zmiękczacz z regeneracją przeciwprądową). 7 czy ustawi i zamontuje go zwykly hydraulik czy musze brac serwis? Zazwyczaj kumaty hydraulik wystarczy, ale zdarzają się "specjaliści", którzy podłączają wylot do wlotu... Jak widzisz jestem laikiem a firmy czekaja tylko zeby mnie oskubac z kasy. Prosze doradz cos bo nie wiem od czego zaczac. Zacznij od określenia twardości i zużycia.Mając te dane będziesz wiedzieć jak dużego zmiękczacza szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts