Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam

Mam problem ze zmiękczeniem wody. Woda z ujęcia głębinowego trafia do filtra odżelaziacza następnie jest zmiękczana. Woda po odżelazieniu ma 33 stopnie niemieckie, po przejściu przez zmiękczacz ma 3 stopnie. Niby prawidłowo, ale w czajniku nadal osadza się biały osad, po kąpieli czuję twardą wodę na rękach i twarzy, nie mówiąc o białych plamach na urządzeniach sanitarnych. Urządzenie do zmiękczania to ALTECH zm 20

Czy miał ktoś może podobny problem?

POZDRAWIAM

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest tani, chiński zmiękczacz. Nie oczekiwalbym po nim rewelacyjnych efektów. Może jest zbyt mały na taką twardość, a może źle ustawiony..?

Inna sprawa to zawartość w wodzie innych związków niż twardość. One też mogą dawać osad.

Witam

Mam kłopot z woda ujecie własne głębokość 19 metrów fatalne wyniki badan na obecność żelaza (3800 na 200 norma) i manganu (1450 na 50 norma) reszta parametrów miesci się w średnich normach.

Mam od znajomego który musiał się podłączyć do sieci miejskiej 3 letni zestaw Clack WS1 TC. Mam pytanko jakie złoze mam zasypac do urządzenia.

Mam kilka typów ale po studiowaniu forów dot. tematu mam taki mętlik w głowie że nie potrafie już wybrać konkretnie.

Może któryś z kolegów bardziej ogarniętych w temacie podsunie mi jakąś odpowiedż.

Moje typy złoża

- greensandplus

- mtm firmy clack

- fmh firmy cwg

- filtersorb fmh

- crystal-right

Nie szukam oszczędności przy zakupie złoża ale też nie chciałbym być nabity w butelke i dostać czegoś co jest mi zbędne i nieadekwatne do moich oczekiwan i potrzeb.

Z góry dziękuje za odpowiedż.

Pozdrawiam Robert

Podałeś tylko jaką masz głowicę - to jeszcze nic nie mówi o tym jakie złoże (ani ile) go tam możesz zasypać. Poza tym pozostaje kwestia doboru złoża do twojej pompy, sposobu odprowadzania ścieków, wydajności filtra, itd.

Podaj pozostałe parametry bo one też mają znaczenie (nawet jeśli są w normie).

Wszystko już wiem :)

Złoże MULTIX- 5 to nazwa wymyślaona w firmie sprzedającej te urządzenia. Wymyślili ją ze względu na to że czasami mają złorze AquaMulti a czasem inne (nie pamiętam nazwy), więc wymyślili swoją nic nie znaczącą nazwę :)

Zdecydowałem się wziąść od nich "ODŻELAZIACZ- ODMANGANIACZ - ZMIĘKCZACZ 2-ELEMENTOWY RIDER 35 MULTIX- 5 USA "na gotowo ze wszystkim wyjdzie jakieś 3500 brutto. Złoże jakie w tej chwili zasypują to AquaMulti. Głowica Autotrol. 35 litrów złoża.

W tej cenie filtr wstępny siatkowy do ręcznego płukania.

Montarz na początku lutego.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

Zbiornik około 70 litrów

To może być 10x54 (62 litry) lub 12x48 (79 litrów) lub jeszcze coś pośredniego... A taka rozbieżność to duża różnica w przepływach :)

moja pompa to grudziąc sm (do 4,5 m3/h)

Wystarczy do płukania wszystkiego - tylko czy studnia też ma taką wydajność?

zbiornik hydroforowy przeponowy

Czyli odpadają złoża wymagające napowietrzania

odprowadzenie ścieków jest zadnych problemów z odpływem

OK

inne parametry

- stezenie jonow wodoru 7,4 norma 6.5-9.5

- amonowy jon 0,39 norma 0,50

- twardosc 382 norma 500

Czy chcesz też wodę zmiękczyć czy tylko pozbyć się żelaza i manganu?

Do tego wszystkiego głowica może być w różnych wersjach - trzeba będzie to zweryfikować i (prawie na pewno) dostosować do nowego złoża.

Na tą chwilę wydaje mi się, że najlepszym wyborem byłby greensand plus.

Witam,

czy moglibyście pomóc mi w doborze filtrów do domu jednorodzinnego?

Zasilanie jest z sieci wodociągowej miasta.

Myślałem o filtrach mechanicznych firmy BWT jednak nie znam się na tym kompletnie.

z góry dziękuję za odpowiedź.

Do czego mają być te filtry? Czy tylko zanieczyszczenia mechaniczne (muł, piasek, rdza)? Masz tego strasznie dużo?

Możesz zamontować filtr samopłuczący (automatyczny), który będzie wygodny ale drogi. Możesz też kupić filtr z płukaniem ręcznym (tańszy), albo z wkładami wymiennymi (najtańszy w zakupie, ale później trzeba kupować wkłady).

Czy to ma być filtr na jeden kran czy na cały dom (jak dużo punktów poboru)?

Zbiornik 10x54

Myśle że studnia da rade ;)

Głównym zadaniem filtra jest pozbycie się żelaza i manganu ale .... może jak się da dobrać złoże to i zmiękczenie nie zaszkodzi

Co potrzeba do weryfikacji głowicy (jakieś wklejki z kodami itp)

I jaka ilośc złoża jest potrzebna do zasypki

Pozdrawiam Robert

To może być 10x54 (62 litry) lub 12x48 (79 litrów) lub jeszcze coś pośredniego... A taka rozbieżność to duża różnica w przepływach :)

Wystarczy do płukania wszystkiego - tylko czy studnia też ma taką wydajność?

Czyli odpadają złoża wymagające napowietrzania

OK

Czy chcesz też wodę zmiękczyć czy tylko pozbyć się żelaza i manganu?

Do tego wszystkiego głowica może być w różnych wersjach - trzeba będzie to zweryfikować i (prawie na pewno) dostosować do nowego złoża.

Na tą chwilę wydaje mi się, że najlepszym wyborem byłby greensand plus.

Zbiornik 10x54

Myśle że studnia da rade

Głównym zadaniem filtra jest pozbycie się żelaza i manganu ale .... może jak się da dobrać złoże to i zmiękczenie nie zaszkodzi

Pozdrawiam Robert

Myślę, że przy tak wysokim poziomie Fe i Mn (i jednocześnie nie za dużym rozmiarze filtra) to jednoczesne zmiękczanie może być trudne.

W dolnej części głowicy, tuż nad gwintem powinna być naklejka z kodem (coś w stylu V1TCBT-Z). Z tego kodu można sporo wyczytać - o ile głowica nie była już przerabiana. Najlepiej sprawdzić ją "na żywo". DO greensandu musi być inżektor, kolanko do podłączenia wężyka, itd.

Jeśli to miałby być greensand to dajesz podsypkę żwirową (ok 8-10 kg) i dwa worki złoża (ok 30 litrów).

Myślę, że przy tak wysokim poziomie Fe i Mn (i jednocześnie nie za dużym rozmiarze filtra) to jednoczesne zmiękczanie może być trudne.

W dolnej części głowicy, tuż nad gwintem powinna być naklejka z kodem (coś w stylu V1TCBT-Z). Z tego kodu można sporo wyczytać - o ile głowica nie była już przerabiana. Najlepiej sprawdzić ją "na żywo". DO greensandu musi być inżektor, kolanko do podłączenia wężyka, itd.

Jeśli to miałby być greensand to dajesz podsypkę żwirową (ok 8-10 kg) i dwa worki złoża (ok 30 litrów).

Dzieki za odp. naprawde Twoja znajomośc tematu jest perfekcyjna :)

Mysle że na razie trzeba sie pozbyć tego gó... w postaci żelaza i manganu a o zmiękczeniu pomyśleć w pózniejszym czasie.

Na głowicy mam taką wklejke V1TCDTC-03

Jakiś konkretny inżektor zakupic czy nie ma to jakiegoś szczególnego znaczenia

Złoże greensand czy greensand plus

Jaka podsypka żwirowa jakas konkretna firma czy cokolwiek i o jakiej gradacji.

Sorki za tak szczegółowe i laickie pytania ale ja naprawde w tym temacie jestem całkowicie zielony.

Pozdrawiam Robert

U mnie jak się okazało było za dużo żelaza i manganu. Nie chcieliśmy się z tym bawić samodzielnie, więc zamówiłam firmę AqvaSystem, która najpierw sama zbadała wodę, a potem dobrała odpowiednie złoże do filtra i go profesjonalnie zamontowała. Niby koszt większy niż sam zakup, ale przekonało mnie to, że ich filtry nie mają kosztów eksploatacji, trzeba je tylko płukać i nic ma się nie dziać złego z nimi. No i przede wszystkim woda będzie naprawdę czysta.

U mnie jak się okazało było za dużo żelaza i manganu. Nie chcieliśmy się z tym bawić samodzielnie, więc zamówiłam firmę AqvaSystem, która najpierw sama zbadała wodę, a potem dobrała odpowiednie złoże do filtra i go profesjonalnie zamontowała. Niby koszt większy niż sam zakup, ale przekonało mnie to, że ich filtry nie mają kosztów eksploatacji, trzeba je tylko płukać i nic ma się nie dziać złego z nimi. No i przede wszystkim woda będzie naprawdę czysta.

Aha. To jak sie kupuje filtr od innej firmy, to taki filtr bedzie miał koszty eksploatacyjne, bedzie sie psul a woda nie bedzie czysta.

To brzmi jak bardzo nieudolna reklama.

Do czego mają być te filtry? Czy tylko zanieczyszczenia mechaniczne (muł, piasek, rdza)? Masz tego strasznie dużo?

Możesz zamontować filtr samopłuczący (automatyczny), który będzie wygodny ale drogi. Możesz też kupić filtr z płukaniem ręcznym (tańszy), albo z wkładami wymiennymi (najtańszy w zakupie, ale później trzeba kupować wkłady).

Czy to ma być filtr na jeden kran czy na cały dom (jak dużo punktów poboru)?

Chciałbym założyć filtry na cały dom, 7 punktów poboru wody.

Myślałem raczej o filtrach z wkładami, np. jeden filtr 10 mikronów (chyba tak to się pisze) do oczyszczenia mechanicznego, i drugi z wkładem z węgla aktywnego.

Jednak nie znam się na tym kompletnie i nie wiem czy ktoś mi bajek nie naopowiadał.

U mnie w mieście woda jest pobierana ze studni głębinowej, ma trochę metaliczny posmak i jest mocno chlorowana (testery akwarystyczne tak wskazują).

Będę wdzięczny za każdą sugestię, nie ukrywam że nie chcę przepłacać za rozwiązania które się nie sprawdzają.

Chciałbym założyć filtry na cały dom, 7 punktów poboru wody.

Myślałem raczej o filtrach z wkładami, np. jeden filtr 10 mikronów (chyba tak to się pisze) do oczyszczenia mechanicznego, i drugi z wkładem z węgla aktywnego.

Przy 7 punktach jeden standardowy filtr nie wystarczy. Zakładając, że tylko 3 punkty będą pracowały jednocześnie to przepływ będzie na poziomie 1 m3/h. To jest górna granica pracy takiego filtra, a jak będzie już trochę zabrudzony to i ten przepływ będzie zbyt duży.

Do filtracji mechanicznej możesz się rozejrzeć za filtrami firmy Cintropur - mają duże przepływy i zazwyczaj w opcji możliwość płukania wkładu.

Ewentualnie filtry typu BigBlue.

Z filtrami węglowymi jest jeszcze słabiej z przepływem.

Druga sprawa to koszty. Jeśli w wodzie jest sporo zanieczyszczeń to filtry szybko się zapchają i będą wymagały wymiany. Zakładając wymianę co 3 miesiące (4x/rok) to koszty wkładów szybko cię zniechęcą. A może być potrzeba częstszej wymiany...

To już twoja decyzja czy chcesz iść tą drogą czy od razu zainwestować w solidne filtry, w których nie wymienia się wkładów tylko płucze/regeneruje się złoże. Koszt zakupu sporo wyższy, ale z czasem mogą się okazać tańsze :)

Na głowicy mam taką wklejke V1TCDTC-03

Według kodu to inżektor jest od zbiornika 8" © więc wymagałby wymiany na taki do zbiornika 10" (E). Do tego na pewno nowy restryktor DLFC (ogranicznik przepływu przy płukaniu) - prawdopodobnie odpowiedni byłby rozmiar 6.5 gpm.

Jakiś konkretny inżektor zakupic czy nie ma to jakiegoś szczególnego znaczenia

Ma to duże znaczenie.

Złoże greensand czy greensand plus

W tej chwili do kupienia jest tylko greensand plus.

Jaka podsypka żwirowa jakas konkretna firma czy cokolwiek i o jakiej gradacji.

Tu akurat nie ma większej różnicy. Dobrze żeby był to piasek kwarcowy a nie żwir płukany (z rzeki). Granulacja ok 2-3 mm powinna być OK.

Przy 7 punktach jeden standardowy filtr nie wystarczy. Zakładając, że tylko 3 punkty będą pracowały jednocześnie to przepływ będzie na poziomie 1 m3/h. To jest górna granica pracy takiego filtra, a jak będzie już trochę zabrudzony to i ten przepływ będzie zbyt duży.

Do filtracji mechanicznej możesz się rozejrzeć za filtrami firmy Cintropur - mają duże przepływy i zazwyczaj w opcji możliwość płukania wkładu.

Ewentualnie filtry typu BigBlue.

Z filtrami węglowymi jest jeszcze słabiej z przepływem.

Druga sprawa to koszty. Jeśli w wodzie jest sporo zanieczyszczeń to filtry szybko się zapchają i będą wymagały wymiany. Zakładając wymianę co 3 miesiące (4x/rok) to koszty wkładów szybko cię zniechęcą. A może być potrzeba częstszej wymiany...

To już twoja decyzja czy chcesz iść tą drogą czy od razu zainwestować w solidne filtry, w których nie wymienia się wkładów tylko płucze/regeneruje się złoże. Koszt zakupu sporo wyższy, ale z czasem mogą się okazać tańsze :)

W takim razie co byś polecił z tych solidniejszych filtrów.

Na początku brałem pod uwagę filtr mechaniczny Honeywell z automatycznym płukaniem, ale pewne osoby mówiły że te z wymiennymi filtrami są lepsze.

W takim razie co byś polecił z tych solidniejszych filtrów.

Na początku brałem pod uwagę filtr mechaniczny Honeywell z automatycznym płukaniem, ale pewne osoby mówiły że te z wymiennymi filtrami są lepsze.

Honeywelle też będą OK. To już nie kwestia marki tylko doboru odpowiedniego modelu.