qbek17 16.02.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Nie mam pojęcia ile wody miesięcznie zużywamy. Nie ma licznika. Punktów poboru jest 14 (rodzina 2 osobowa i rodzina 4 osobowa, oddzielne kuchnie i łazienki). Można przyjąć, że jeden punkt poboru to przepływ ok 7 l/min. Jeśli to dwie rodziny to można spokojnie założyć, że jednocześnie mogą pracować 5-7 punktów. To daje przepływ chwilowy na poziomie 2-3 m3/h. To sporo bo standardowy zmiękczacz domowy ma maksymalny przepływ chwilowy na poziomie 1 - 1,5 m3/h. nie chcę zmiękczać do zera. Nie wiem czy twardość ustawia się w samej głowicy czy zmiękczacz schodzi do 0 a twardość ustawia się w mieszaczu. Zmiękczacz schodzi do zera, a twardość ustalasz mieszaczem. "W budowie obu głowic jest ogromna różnica - to dwa zupełnie różne urządzenia" - tzn. - rozumiem że sinik fiata się różni od silnika mercedesa ale nadal do silnik. Tutaj nie bardzo wiem co jest w środku jednej i drugiej. Czy Clack jest ze złota a RX z papieru? Czy chodzi o zasadę działania czy o użyte materiały? Clack ma system tłokowy - RX ma magiczne "ceramiczne dyski". To główna różnica w zasadzie działania. A poza tym różne materiały, inna konstrukcja i części, inna jakość, inna pewność działania. Oczywiście tak jak z silnikiem od fiata i mercedesa - oba robią to samo, ale jednak inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReksioGC 16.02.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Po jakim czasie zrobić ponowną analize wody?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.02.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Po jakim czasie zrobić ponowną analize wody?? Twardość powinna zejść od razu. Jeśli w instalacji jest jakiś zbiornik (zasobnik) to on może powodować rozcieńczanie starej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReksioGC 16.02.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Tak myślałem W instalacji jest bufor ciepła z 75 metrów rurki miedzianej fi 15. Poczekam jeszcze troche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_S1 16.02.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Można przyjąć, że jeden punkt poboru to przepływ ok 7 l/min. Jeśli to dwie rodziny to można spokojnie założyć, że jednocześnie mogą pracować 5-7 punktów. To daje przepływ chwilowy na poziomie 2-3 m3/h. To sporo bo standardowy zmiękczacz domowy ma maksymalny przepływ chwilowy na poziomie 1 - 1,5 m3/h. Zmiękczacz schodzi do zera, a twardość ustalasz mieszaczem. Clack ma system tłokowy - RX ma magiczne "ceramiczne dyski". To główna różnica w zasadzie działania. A poza tym różne materiały, inna konstrukcja i części, inna jakość, inna pewność działania. Oczywiście tak jak z silnikiem od fiata i mercedesa - oba robią to samo, ale jednak inaczej. Dziękuje za odpowiedź. Moga działać dwie pralki i zmywarka plus np;. dwa prysznice. Ewentualne kolejne pobory to chwileczkę i raczej nie 7l/min. Przyjmujac 2,1 m3/h (5 poborów po 7l/min) podany wyżej przykład zmiękczacza powinien się wyrobić. Pytanie czy reszta parametrów jest ok., czy żywica taka jak trzeba przy tej wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.02.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 co sądzicie o zmiękczaczu: maxima eco 26 ERIE? Złoże monosferyczne, płukanie przeciwprądowe. Domek, wodociąg, twardość 350 mg, zużycie ok. 20 m3 wody na miesiąc. Przy takim zużyciu i twardości raczej polecałbym coś na lepszym złożu (z większą pojemnością) albo o większej objętości (minimum 30 litrów). Co do głowicy to jak zwykle polecam Clack, a odradzam chińskie (RX, BNT, itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.02.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Dziękuje za odpowiedź. Moga działać dwie pralki i zmywarka plus np;. dwa prysznice. Ewentualne kolejne pobory to chwileczkę i raczej nie 7l/min. Przyjmujac 2,1 m3/h (5 poborów po 7l/min) podany wyżej przykład zmiękczacza powinien się wyrobić. Pytanie czy reszta parametrów jest ok., czy żywica taka jak trzeba przy tej wodzie? Żywica jest "najsłabsza z tych markowych" Jest jej dużo i powinno to wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_S1 16.02.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Żywica jest "najsłabsza z tych markowych" Jest jej dużo i powinno to wystarczyć. To jaka byłaby "średnia" lub "najlepsza" z markowych. Rohm&Haas Amberlite IR120Na , Bayer MonoPlus S100 wyczytałem, że to odpowiedniki Purolite C100E. Czy jakieś inne propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hrokos 16.02.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Przy takim zużyciu i twardości raczej polecałbym coś na lepszym złożu (z większą pojemnością) albo o większej objętości (minimum 30 litrów). Co do głowicy to jak zwykle polecam Clack, a odradzam chińskie (RX, BNT, itp) maxima ma złoże Lewatit i zamiast 26 litrów wziąć 30 litrów. Co sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.02.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 maxima ma złoże Lewatit i zamiast 26 litrów wziąć 30 litrów. Co sądzisz? Lewatit to bardzo dobre złoża... tylko gdzie znalazłeś info, że w maximach jest właśnie to? (Szukałem i jedyne co znalazłem to informacja o tym, że złoże jest monosferyczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.02.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 To jaka byłaby "średnia" lub "najlepsza" z markowych. Rohm&Haas Amberlite IR120Na , Bayer MonoPlus S100 wyczytałem, że to odpowiedniki Purolite C100E. Czy jakieś inne propozycje. IR120Na jest OK ale nie jest monosferyczny (tak samo jak C100E - tu się zgodzę, że to odpowiednik) S100 już parę lat temu zastąpiono S108 (i już nie ma marki Bayer - teraz firma to Lanxess, a marka to Lewatit) - ale to jest już "mercedes", raczej nie do kupienia w ilościach "nie hurtowych". Ma większą pojemność i 100% monosferyczność. Coś pomiędzy to byłby np. Dowex Marathon czy jakiś inny monosferyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_S1 16.02.2015 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 IR120Na jest OK ale nie jest monosferyczny (tak samo jak C100E - tu się zgodzę, że to odpowiednik) S100 już parę lat temu zastąpiono S108 (i już nie ma marki Bayer - teraz firma to Lanxess, a marka to Lewatit) - ale to jest już "mercedes", raczej nie do kupienia w ilościach "nie hurtowych". Ma większą pojemność i 100% monosferyczność. Coś pomiędzy to byłby np. Dowex Marathon czy jakiś inny monosferyk. Nawet nie chcę wnikać czym się różni monosferyczny od nie monosferycznego. Np Dowex Marathon ale jaki rodzaj do takiej wody pewnie jest też kilka jak nie kilkanaście. A coś dostępnego, dobrego i używanego w zmiękczaczach. Widzę duża wiedze w temacie i dziękuje za wszelkie porady. Nie chciałbym jednak przerostu formy nad treścią jeżeli chodzi o zmiękczacz. Czy do tej wody i ilości 2m3/h da się kupić coś dobrego w cenie do 2.5 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 17.02.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Zmiękczacz wody WaterMark 30 (http://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Zmiekczacz-WaterMark-30/358) - z regeneracją upflow, złożem monosferycznym i przepływem maksymalnym 2,1m3/h - jak skorzystasz z kodu 5% to będziesz miał ~2550zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.02.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Nawet nie chcę wnikać czym się różni monosferyczny od nie monosferycznego. Np Dowex Marathon ale jaki rodzaj do takiej wody pewnie jest też kilka jak nie kilkanaście. A coś dostępnego, dobrego i używanego w zmiękczaczach. Widzę duża wiedze w temacie i dziękuje za wszelkie porady. Nie chciałbym jednak przerostu formy nad treścią jeżeli chodzi o zmiękczacz. Czy do tej wody i ilości 2m3/h da się kupić coś dobrego w cenie do 2.5 tyś. Nie wiem za ile był ten pierwszy zmiękczacz od którego zacząłeś rozmowę, ale bez przerostu formy nad treścią to on jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.02.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Zmiękczacz wody WaterMark 30 ... Tylko szkoda, że z głowicą BNT... Nie udało mi się znaleźć na oficjalnej stronie producenta informacji, że sypią do niego jonit monosferyczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka_1719513182 17.02.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Dzień dobry, Temat prężny, więc zaryzykuję pytanie i z góry dziękuję za pomoc i sugestie. Szykuję się od dłuższego czasu do wykończenia łazienki w małym domu jednorodzinnym (1 łazienka 2 osoby przewidywane zużycie ok. 3 m3). Wpierw jednak muszę uzdatnić wodę z własnego ujęcia. Przez chwilę zastanawiałam się czy podłączyć wodę z wodociągów, ale jednak wolę uniknąć takiego rozwiązania. Woda z własnego ujęcia - abisynka na ok. 11 m, woda potrzebna tylko do mycia i celów gospodarczych. Do picia przywozimy ze studni oligoceńskiej. Pralki i zmywarki nie ma i nie będzie Parametry: Mętność - 3,7 mg SiO2/dm3 Barwa - 20 mg Pt/dm3 Zapach- nieakceptowalny (siarkowodór, ale tylko okresowo - czasem jest, czasem nie ma = płytka studnia) Odczyn - 7,15 PH Twardość ogólna 182 - mg CaCO3/dm3 Żelazo ogólne - 1,1 mg Fe/dm3 Chlorki - 22 mg Cl/dm3 Amoniak - 0,28 mg N/dm3 Azotyny - 0,003 mg N/dm3 Azotany - 0,58 mg N/dm3 Mangan - 0,17 mg Mn/dm3 Chlor - n.w. Czyli podsumowując - woda miękka, z żelazem i manganem, czasem zw. organiczne Zależy mi na jak najbardziej kompaktowym rozwiązaniu, o ile to możliwe, stąd pytanie czy stacje uzdatniania wody + ew. filtr mechaniczny na wejściu sprawdzą się w tym przypadku? Wiem że Viessman to tylko nalepka i takie same urządzenia jak Aquamix-N można dostać taniej, ale jeszcze nie wiem gdzie Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.02.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Czyli podsumowując - woda miękka, z żelazem i manganem, czasem zw. organiczne Filtr wielofunkcyjny by tu pasował, ale zmiękczy dodatkowo wodę. Jeśli to nie problem to chyba będzie to najbardziej kompaktowe rozwiązanie. Alternatywą jest odżelaziacz, ale pozostaje wtedy kwestia organiki. No i pytanie o układ hydrauliczny (jaka pompa, hydrofor, itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka_1719513182 18.02.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Filtr wielofunkcyjny by tu pasował, ale zmiękczy dodatkowo wodę. Jeśli to nie problem to chyba będzie to najbardziej kompaktowe rozwiązanie. Alternatywą jest odżelaziacz, ale pozostaje wtedy kwestia organiki. No i pytanie o układ hydrauliczny (jaka pompa, hydrofor, itp) Omnigena J1000 z małym zbiornikiem, ale chcemy przy okazji wymienić go na większy - 150 l. Czy mogę prosić o przykładowe modele filtrów wielofunkcyjnych? Może być na priv. Przejrzałam kilkanaście urządzeń tego typu i większość opiera się głównie o węgiel aktywny, a nie mamy chloru. W innych wprost piszą, że mangan i żelazo jest przeszkodą. Czyli pewnie zależy wszystko od dobrania złoża filtracyjnego, tylko czy wszystkie filtry mają w tej kwestii pełną dowolność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.02.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Omnigena J1000 z małym zbiornikiem, ale chcemy przy okazji wymienić go na większy - 150 l. Jeśli to ten model, który znalazłem (JY1000) to nie za mocna ta pompa - do odżelaziacza mogłaby być za słaba. Do filtra wielofunkcyjnego wystarczy. Przejrzałam kilkanaście urządzeń tego typu i większość opiera się głównie o węgiel aktywny, a nie mamy chloru. W innych wprost piszą, że mangan i żelazo jest przeszkodą. Czyli pewnie zależy wszystko od dobrania złoża filtracyjnego, tylko czy wszystkie filtry mają w tej kwestii pełną dowolność? Chyba nie rozumiem pytania. Dobór złoża to podstawa. Złoża są różne do różnych zastosowań. Nie ma jednego uniwersalnego. Do Twoich parametrów pasowałoby złoże AquaMulti, ale woda będzie jeszcze bardziej zmiękczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka_1719513182 19.02.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Chyba nie rozumiem pytania. Dobór złoża to podstawa. Złoża są różne do różnych zastosowań. Nie ma jednego uniwersalnego. Do Twoich parametrów pasowałoby złoże AquaMulti, ale woda będzie jeszcze bardziej zmiękczona. Chodziło mi o to, czy do każdego modelu filtra wielofunkcyjnego można dowolnie dobrać każde złoże, czy raczej jest tak, że niektóre filtry są (przykładowo) "bardziej przystosowane" do złóż do odżelaziania/odmanganiania, ale do usuwania zw.organicznych już niekoniecznie lub odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts