Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie jaką sprężarkę powietrza polecacie do napowietrzania wody? Chodzi mi o to aby była cicha bo hydrofor i odżelaziacz mam w kotłowni na poziomie mieszkania i nie chciałbym aby to hałasowało czy budziło nas w nocy :) No i by wydajność tego urządzonka była wystarczająca. Dziękuję za pomoc.

Posiadam zmiękczacz firmy Inwater model SKALAR EKO 20, głowica 368 / sterowanie objętościowe 606 ... tyle że na stronach producenta nic na temat tego produkt nie znajduję?! Czy wiadomo co to za produkt? Instrukcję i gwarancję z danymi firmy Inwater mam do tego zmięczacza, tyle że na stronach internetowych żadnych informacji o tym produkcie nie ma... Ponieważ nie planowałem zakupu zmiękczacza był to szybki wybór i zdałem się na sugestie instalatora. Chodziło o napełnienie instalacji grzewczej zmiękczoną wodą...

Woda z sieci posiada twardość 25 °fH po zmiękczeniu 7 °fH ...

Edytowane przez piotrek0m

Miałem podobny przypadek iłki które wypływały wraz z wodą spowodowały uszkodzenie dwóch pomp. Było ich tak dużo że czasem płynęło przez rurę istne błoto. Po kilku miesięcznej walce (wpompowałem w studnię pod ciśnieniem kilka m3 wody, odpopmowywałem studnię przez kilka dni) poprawę widać było przez dzień lub dwa a potem to samo. Zrobiłem nową studnię dosłownie 5 metrów od starej ale głębokość otworu wyniosła tylko 15m, wody jest tyle że nie jestem w stanie zmierzyć pompa ma wydajność ok 3,5m3/h a lustro ani drgnie - poprzednio miałem ok 800l/h. Teraz jest bomba zero iłków tylko troszkę podwyższony poziom żelaza. Studnie były wiercone innymi metodami pierwsza klasycznie na płuczkę druga kompresorem. Uważam że druga metoda jest lepsza ponieważ otwór nie jest zanieczyszczony bentonitem i jak pokazuje się woda można to łatwo stwierdzić po urobku.

Miałem podobny przypadek iłki które wypływały wraz z wodą spowodowały uszkodzenie dwóch pomp. Było ich tak dużo że czasem płynęło przez rurę istne błoto. Po kilku miesięcznej walce (wpompowałem w studnię pod ciśnieniem kilka m3 wody, odpopmowywałem studnię przez kilka dni) poprawę widać było przez dzień lub dwa a potem to samo. Zrobiłem nową studnię dosłownie 5 metrów od starej ale głębokość otworu wyniosła tylko 15m, wody jest tyle że nie jestem w stanie zmierzyć pompa ma wydajność ok 3,5m3/h a lustro ani drgnie - poprzednio miałem ok 800l/h. Teraz jest bomba zero iłków tylko troszkę podwyższony poziom żelaza. Studnie były wiercone innymi metodami pierwsza klasycznie na płuczkę druga kompresorem. Uważam że druga metoda jest lepsza ponieważ otwór nie jest zanieczyszczony bentonitem i jak pokazuje się woda można to łatwo stwierdzić po urobku.

Twoje klopoty nie wynikały z jakiejs ułomności metody wiercenia, tylko wykonawcy partacza ktory zakonczyl pierwsza studnie na glebokosci lub w warstwie w ktorej nie powinien.

A najlepsza (najdrozsza) metoda to IMHO wiercenie wewnatrz stalowej rury oslonowej, ktora potem juz tam zostaje.

Metoda pracochlonna, ale wiercacy widzi dokladnie w czym wierci i kiedy wiercenie zakonczyc. Zadne hektolitry pluczki czy wody pod cisnieniem nie niszcza odwiertu.

marcin

Witam :-)

Dom jednorodzinny, 3 osoby mieszkające na stałe, studnia 7m, hydrofor 300l, pompa 60l/min.

Wyniki badania wody ze studni są takie:

Żelazo mg/l 7,20

Mangan mg/l 4,90

Odczyn pH 7,1

Twardość ogólna mg/l 460

Utlenialność mg/l 2,10

Amoniak NH4 mg/l 0,35

Dostałem dwie oferty na stacje uzdatniania - co o nich sądzicie?

Oferta 1. Zestaw filtracyjny odżelaziający/odmanganiający MP2.

Zbiornik stalowy o poj. 150 l, śred. 420 mm wypełniony jest złożem aktywnym przystosowanym

do redukowania związków żelaza i manganu oraz mętności i barwy pochodzącej z żelaza.

Płukanie stacji jest manualne – zawory kulowe.

Zestaw zmiękczający/odmanganiający automat CRYSTAL 1354/RX.

Składa się ze zbiornika z tworzywa o poj. 100 l, średnica 330 mm wypełnionego żywicą

jonowymienną przystosowaną do redukowania w wodzie związków metali oraz twardości

ogólnej. Filtry są regenerowane solą NaCl.. Zbiornik solanki o pojemności 80 l.

Zmiękczacz jest automatyczny, należy dbać o poziom soli do regeneracji.

Oferta 2. STOPIEŃ 1 ZMIĘKCZANIE, USUWANIU ŻELAZA I MANGANU

Wymiennik jonowy ProZS50/CI1E (produkcja własna) 1 szt.

- wydajność godzinowa Qhmax = 1,6 m3/h,

- centralna głowica sterująca Clack V1EIDM-X-M wykonana z kompozytu

- sterowanie objętościowe (regeneracja po wykorzystaniu pojemności złoża)

- zawór mieszający (pozwala na uzyskanie oczekiwanej twardości wody)

- zawór obejściowy

- zbiornik ciśnieniowy kompozytowy wzmacniany włóknem szklanym fi=13”, H=54”

- wypełnienie: złoże Ecomix 50 l.

- zbiornik roztworowy 125 l

pozdrawiam

M

Bardzo proszę o informację czy do zmiękczacza na złożu Ecomix warto napowietrzać wodę. Zmiękczacz usuwa też żelazo 10,5 mg/l oraz mangan i zapach amoniaku. Teraz nie napowietrzam wody lecz niestety mam problem z dopukaniem złoża i jakością wody uzdatnionej. Pukanie zwrotne trwa często u mnie ponad 60 min. Mam też dziwny problem polegający na tym ,że po cyklu pukania, w zbiorniku ze złożem tworzy się dziwnie wysokie ciśnienie. Po uzdatnieniu woda jest ciągle złej jakości - po poborze wody w ilości około 0,5 m3 woda zaczyna być ok. Wielkość butli to 13/54.

Witam :-)

Dom jednorodzinny, 3 osoby mieszkające na stałe, studnia 7m, hydrofor 300l, pompa 60l/min.

Żelazo mg/l 7,20

Mangan mg/l 4,90

Odczyn pH 7,1

Twardość ogólna mg/l 460

Utlenialność mg/l 2,10

Amoniak NH4 mg/l 0,35

M

Oj.

W tym przypadku moja propozycja, to wywiercic glebsza studnie.

Bo woda dosyc maskaryczna. Pozbycie sie 5mg Manganu łatwe nie bedzie. To jest 100x ponad norme. O ile 7mg zelaza sie zdarza, ba nawet wiecej, to nie pamietam zeby ktos tu pytał o 5mg manganu. Zelazo usuwa sie duzo łatweiej niz mangan.

Do tego masakryczna twardosc.

Do tego studnia na tyle plytka, ze woda pewnie sie bedzie zmieniac sezonowo. Chyba ze te 7m od powierzchni to sama glina.

Bardzo proszę o informację czy do zmiękczacza na złożu Ecomix warto napowietrzać wodę. Zmiękczacz usuwa też żelazo 10,5 mg/l oraz mangan i zapach amoniaku. .

10mg Fe, mangan, amoniak, twardosc.... Kawy nie parzy?

To co warto zrobic, to dolozyc napowietrzanie i solidny odzelaziacz przed tym exomixem.

Wiercący studnię (mieli płacone od mb, więc w interesie wiercić jak najgłębiej) twierdzili, że im głębiej, tym gorzej będzie (a znają ten teren).

Gliny 150cm, potem piach, glina i znów piach.

Roczne wahania poziomu to ok. 1m (1,5-2,5m od powierzchni), choć ostatnio spadło o ok. 1,5m z powodu igłofiltrów przy budowie kolektora kanalizacji.

Studnia pracuje od dwóch lat i nie zauważyłem problemów z wydajnością.

Wiercący studnię (mieli płacone od mb, więc w interesie wiercić jak najgłębiej) twierdzili, że im głębiej, tym gorzej będzie (a znają ten teren).

Gliny 150cm, potem piach, glina i znów piach.

Roczne wahania poziomu to ok. 1m (1,5-2,5m od powierzchni), choć ostatnio spadło o ok. 1,5m z powodu igłofiltrów przy budowie kolektora kanalizacji.

Studnia pracuje od dwóch lat i nie zauważyłem problemów z wydajnością.

Gorzej w jakim sensie? Jakosci wody? Tego sie nie da stwierdzic. 5m dalej wywiercisz studnie na ta sama glebokosc i jakosc wody moze byc diametralnie rozna.

Malo tej gliny moim skromnym zdaniem zebysie solidnie odizolowac od powierchni. Co wiecej, wahanie wody wskazuje ze ta woda ze studni to praktycznie woda podskorna. Razem z poziomem, moze sie wahac jej sklad.

Sypniesz nawozem po trawniku, za krotki czas bedzie to w studni. Itd, itp.

Ale, to twoj wybor.

A co do filtrow. Jak pisalem, zawartosc manganu jest nieczesto widywana.

Pierwszy filtr jest wielki. Niby dobrze bo ma co usuwac. Ale pompa o faktycznej wydajnosci 3600l/h wypluczesz ten filtr z bardzo mala predkoscia.

Co wiecej, czy to 60L/min to wartosc z obudowy/pudelka pompy (tzw. wartosc mkslmalna - czyli przy pracy bez obciazenia? Czy wartosc faktycznie zmierzona w czasie pompowania hydroforu do paru atm? jesli to pierwsze, to ta pompa bedzie zdecydowanie za mala to wyplukania filtra o srednic 44cm. Tak na oko ze 2 razy za mala.

Reczna sterowanie plukanie filtra raz na tydzien czy dwa nawet bardzo szybko Ci sie znudzi.

Drugi filtr jest zas z niepolecana chinska glowica RX.

Przy drugiej ofercie to na 1 stopniu tego nie usuniesz razej. Nie takie ilosci zanieczyszczen. Choc papier przyjmie wszystko. A jak zadziala to na krotko.

Po mojemy 3 stopnie potrzebujesz na taka wode. Osobno na zelazo, mangan i twardosc.

marcin

Witam.

Poniżej podaje wyniki badania mojej wody.

Według mojej wiedzy to dwie wartości są zbyt duże. Azotany i twardość.

W domu mieszka rodzina 6-cio osobowa.

Proszę o doradztwo w doborze sprzętu do uzdatnienia tej wody.

Do usunięcia azotanów została zaproponowana mi kolumna na bazie PA202, widziałem tez kolumny na bazie IMAC HP555. Jaki wybór byłby lepszy?

Jaką głowice dobrać.

Jaka kolumnę do zmiękczenia wody dobrać?

Ekonomia nie jest priorytetem, ale oczywiście ważna. :rolleyes:

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Mętność NTU 0,59 ± 0,083

Barwa mg/l Pt 5,0 ± 1,13

pH 6,8 ± 0,13

Jon amonowy mg/l NH4+ < 0,051

Przewodność elektryczna właściwa w temp. 25ºC µS/cm 813 ± 333

Żelazo µg/l 21±33

Azotyny mg/l NO2- < 0,011

Azotany mg/l NO3- 48,8 ± 6,83

Mangan µgMn2+/dm3 < 451

Twardość ogólna mg/l CaCO3 444 ± 91

Chlorki mg/l 19, ± 0,51

Żelazo mg/l 7,20

Mangan mg/l 4,90

Odczyn pH 7,1

Twardość ogólna mg/l 460

Utlenialność mg/l 2,10

Amoniak NH4 mg/l 0,35

Dostałem dwie oferty na stacje uzdatniania - co o nich sądzicie?

Przy takich wynikach to szkoda pieniędzy i nerwów... koszt uzdatnienia takiej wody będzie ogromny. Te filtry już Ci Jastrząb omówił... i ja się zgadzam, że warto poszukać innej wody. A jak się uprzesz na uzdatnianie tej co jest to zacząć od wymiany pompy,dodaniu kompresora, porządnego odżelaziacza (a może i dwóch bo manganu takiej ilości raczej nie usuniesz na jednym filtrze) i zmiękczacza (mógłby być ze złożem wielofunkcyjnym to by też się zajął amoniakiem i utlenialnością).

Bardzo proszę o informację czy do zmiękczacza na złożu Ecomix warto napowietrzać wodę. Zmiękczacz usuwa też żelazo 10,5 mg/l oraz mangan i zapach amoniaku. Teraz nie napowietrzam wody lecz niestety mam problem z dopukaniem złoża i jakością wody uzdatnionej. Pukanie zwrotne trwa często u mnie ponad 60 min. Mam też dziwny problem polegający na tym ,że po cyklu pukania, w zbiorniku ze złożem tworzy się dziwnie wysokie ciśnienie. Po uzdatnieniu woda jest ciągle złej jakości - po poborze wody w ilości około 0,5 m3 woda zaczyna być ok. Wielkość butli to 13/54.

Po kolei - przy takiej ilości żelaza na pewno warto zrobić wszystko żeby zmniejszyć jego ilość, więc i napowietrzanie nie zaszkodzi. Samo złoże tego nie wymaga, ale chyba nikt nie przewidywał go do pracy w takich warunkach. Druga strona tego zabiegu jest taka, że jak napowietrzysz wodę to z dużym prawdopodobieństwem wytrąci się więcej żelaza zaklejającego złoże i hydrofor i rury...

Płukanie wsteczne ustawione na 60 minut nie ma sensu... Trzeba by się zastanowić z jakim przepływem to robić i w jakiej kolejności. Lepiej wyjdzie zrobić kilka krótszych płukań niż jedno długie.

W kwestii ciśnienia - masz tam manometr? czy jakoś inaczej to obserwujesz?

Co do jakości wody po regeneracji - płukanie robisz wodą surową więc zawierającą ogromną ilość zanieczyszczeń... zanim zobaczysz efekty działania filtra musisz wypłukać wodę po regeneracji, a to może trochę potrwać. I tak masz szczęście, że jest OK - nie spodziewałbym się :)

Według mojej wiedzy to dwie wartości są zbyt duże. Azotany i twardość.

Nie jestem pewny czy jednostki i wartość manganu są podane prawidłowo...

Do usunięcia azotanów została zaproponowana mi kolumna na bazie PA202, widziałem tez kolumny na bazie IMAC HP555. Jaki wybór byłby lepszy?

Jaką głowice dobrać.

Jaka kolumnę do zmiękczenia wody dobrać?

Z podanych złóż oczywiście HP555 jest lepszy. Ale z tymi azotanami jesteś na granicy normy... rozumiem, że ekonomia nie jest najważniejsza, ale jak jest ważna to ten etap można sobie darować :)

W kwestii głowicy polecam Clack. Teraz jest nowa fajna wersja sterownika, z różnymi bajerami i kolorowym ekranem :) (tak wiem - ekonomia...)

Co do rozmiaru kolumny to przydałoby się poznać zużycie miesięczne i wydajność chwilową (maksymalną)...

Co do rozmiaru kolumny to przydałoby się poznać zużycie miesięczne i wydajność chwilową (maksymalną)...

Dziękuję za odpowiedz, wartość manganu podana została prawidłowo. Jest to wartość śladowa, najmniejsza jaka mogą zmierzyć.

Wiem ze azotany są jeszcze w normie ale pewnie mogą być wyższe kiedy rolnicy wyjdą na pola. Chciałbym dobrać kolumnę dla azotanów też.

Co do zużycia wody to trudno mi określić, nie mam licznika. Ale pewnie około 20m3 na miesiąc, trzeba by było przyjąć wartości wyższe dla rodziny 6-cio osobowej. A co do chwilowego zużycia to potrafi pracować około trzech urządzeń pobierających wodę, plus dwa prysznice. Wtedy pewnie następuje największe zużycie chwilowe.

I mam jeszcze jedno pytanie, jaka żywica jest najlepsza dla zmiękczenia wody? Proszę o dobór kolumny dla zmiękczenia wody.

Dziękuję za odpowiedz, wartość manganu podana została prawidłowo. Jest to wartość śladowa, najmniejsza jaka mogą zmierzyć.

Wiem ze azotany są jeszcze w normie ale pewnie mogą być wyższe kiedy rolnicy wyjdą na pola. Chciałbym dobrać kolumnę dla azotanów też.

Co do zużycia wody to trudno mi określić, nie mam licznika. Ale pewnie około 20m3 na miesiąc, trzeba by było przyjąć wartości wyższe dla rodziny 6-cio osobowej. A co do chwilowego zużycia to potrafi pracować około trzech urządzeń pobierających wodę, plus dwa prysznice. Wtedy pewnie następuje największe zużycie chwilowe.

I mam jeszcze jedno pytanie, jaka żywica jest najlepsza dla zmiękczenia wody? Proszę o dobór kolumny dla zmiękczenia wody.

To moze osmoza dla wody pitnej, zamiast calej kolumny?

marcin

Po kolei - przy takiej ilości żelaza na pewno warto zrobić wszystko żeby zmniejszyć jego ilość, więc i napowietrzanie nie zaszkodzi. Samo złoże tego nie wymaga, ale chyba nikt nie przewidywał go do pracy w takich warunkach. Druga strona tego zabiegu jest taka, że jak napowietrzysz wodę to z dużym prawdopodobieństwem wytrąci się więcej żelaza zaklejającego złoże i hydrofor i rury...

Płukanie wsteczne ustawione na 60 minut nie ma sensu... Trzeba by się zastanowić z jakim przepływem to robić i w jakiej kolejności. Lepiej wyjdzie zrobić kilka krótszych płukań niż jedno długie.

W kwestii ciśnienia - masz tam manometr? czy jakoś inaczej to obserwujesz?

Co do jakości wody po regeneracji - płukanie robisz wodą surową więc zawierającą ogromną ilość zanieczyszczeń... zanim zobaczysz efekty działania filtra musisz wypłukać wodę po regeneracji, a to może trochę potrwać. I tak masz szczęście, że jest OK - nie spodziewałbym się :)

Oczywiście pukanie wsteczne jest robione w kilku cyklach naprzemiennych z opcja "rinse" i łącznie trwa około godziny. Dziwne ciśnienie tworzy się w zmiękczaczu, tak jak by tam było powietrze. Po zakończeniu cyklu płukania i zamknięciu dopływu wody ( zaworem za hydroforem) zmiękczacz działa przez chwilę jak hydrofor z poduszką powietrzną. Wg oficjalnej ulotki Ecomix bez problemu radzi sobie z taką wodą jak mam ja. Ulotka jest poda adresem : http://www.alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/Ecomix_A_PL.pdf

Wg oficjalnej ulotki Ecomix bez problemu radzi sobie z taką wodą jak mam ja. Ulotka jest poda adresem : http://www.alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/Ecomix_A_PL.pdf

Jak to mowia, papier przyjmie wszystko. Pytanie jak czesto stawiaja firmy te zloze do usuwania 10mg zelaza.

Mnie przy tym zlozu zastanawia pare rzecz.

Patrze na prezentacje złoza, sklada sie ono z pomieszanych paru roznych skladnikow:

- pare cm materialu "obojetnego" do susuwania Fe, czytaj "piasek"

- pare cm "złoża adsorpcyjnego" do usuwania Fe i Mn.

- potem jonit

Zeby usunac 10mg Fe w "tradycyjnym" podjesciu trzeba by taka wode przepuscic pewnie przez metr z okladem dobrego zloza katalitycznego.

Czego producent tu dosypuje, ze te pare cm zalatwia sprawe? Czy moze Fe przelazi do jonitu? Kazdy jonit usuwa zelazo. Tyle ze do czasu. Jaka bedzie zywotnosc tego zloza (konkretnie jonitu?) przy takim stezeniu Fe? Odzelaziacz z dobrym zlozem popracuje 5 lub wiecej lat. A glowny powod zakonczenia zywota to fizyczne poscieranie ziaren zloza, ktore sie robi mniej chropowate i trudniej wylapuje zanieczyszczenia.

Ja sie pytam, w czym tkwi haczyk (tudziez oszustwo?)

Druga rzecz. Wedlu tej ulotki z alamo, nominalna predkosc filtracji to jakies 26m/h!! Predkosc plukania (patrzac po restryktorze) polowe, jakies 13m/h. Gdyby bylo odwrotnie to bym nie protestowal. A tak, cos mi nie pasuje. Ja mam 13" odzelaziacz z lekkim zlozem (Birm). Plukcze go 2x szybciej raz na tydzien. Przez 2-3 minuty leci do kanalizacji woda brunatnego koloru. A zelazam am 3.5mg. Szczerze, na tzw "chlopski rozum" to ja sie nie dziwie, ze w tym przypadku trzeba to plukac przez godzine, zeby sie wszystkiego pozbyc.

Nie zajmuje sie zawodowo filtracja wody. Ot walczylem kiedys ze swoim odzelaziaczem, (prostowalem po parataczach), tudziez ratowalem jakies filtry sasiadow. Przy okazji wyczytalem wszystko co sie dalo w temacie. I to nie tylko fora internetowe, ale jakies naukowe opracowania, porownania skutecznosci roznych zloz, jakies fizyczne podstawy tego co sie w takim filtrze dzieje.

To co pisza przy tym zlozu (skutecznosc, warunki eksploatacji), przeczy praktycznie wszystkiemu co sie dowiedzialem.

Reasumujac: WTF?

marcin