kam.76 12.03.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Gorzej w jakim sensie? Jakosci wody? Tego sie nie da stwierdzic. 5m dalej wywiercisz studnie na ta sama glebokosc i jakosc wody moze byc diametralnie rozna. Malo tej gliny moim skromnym zdaniem zebysie solidnie odizolowac od powierchni. Co wiecej, wahanie wody wskazuje ze ta woda ze studni to praktycznie woda podskorna. Razem z poziomem, moze sie wahac jej sklad. Sypniesz nawozem po trawniku, za krotki czas bedzie to w studni. Itd, itp. Ale, to twoj wybor. A co do filtrow. Jak pisalem, zawartosc manganu jest nieczesto widywana. Pierwszy filtr jest wielki. Niby dobrze bo ma co usuwac. Ale pompa o faktycznej wydajnosci 3600l/h wypluczesz ten filtr z bardzo mala predkoscia. Co wiecej, czy to 60L/min to wartosc z obudowy/pudelka pompy (tzw. wartosc mkslmalna - czyli przy pracy bez obciazenia? Czy wartosc faktycznie zmierzona w czasie pompowania hydroforu do paru atm? jesli to pierwsze, to ta pompa bedzie zdecydowanie za mala to wyplukania filtra o srednic 44cm. Tak na oko ze 2 razy za mala. Reczna sterowanie plukanie filtra raz na tydzien czy dwa nawet bardzo szybko Ci sie znudzi. Drugi filtr jest zas z niepolecana chinska glowica RX. Przy drugiej ofercie to na 1 stopniu tego nie usuniesz razej. Nie takie ilosci zanieczyszczen. Choc papier przyjmie wszystko. A jak zadziala to na krotko. Po mojemy 3 stopnie potrzebujesz na taka wode. Osobno na zelazo, mangan i twardosc. marcin Myślałem nad jonizatorem wody dla wody pitnej. Czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kam.76 12.03.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 To moze osmoza dla wody pitnej, zamiast calej kolumny? marcin Przepraszam źle kliknąłem. Myślałem nad jonizatorem wody dla wody do picia, gotowania. Czy to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.03.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Myślałem nad jonizatorem wody dla wody do picia, gotowania. Czy to dobry pomysł? Otworzylem pierwsza z brzegu stronke na temat jonizacji wody. Chemie i fizyke w szkole mialem parenascie lat temu, ale brzmi jak pseudonaukowy bełkot. Ja bym nie kupil. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.03.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 ...wartość manganu podana została prawidłowo. Jest to wartość śladowa, najmniejsza jaka mogą zmierzyć. Mangan µgMn2+/dm3 < 451 Norma mówi, że manganu powinno być maksymalnie 50 µg/l. Według tego co podałeś to może być go 9 x więcej... Co do zużycia wody to trudno mi określić, nie mam licznika. Ale pewnie około 20m3 na miesiąc, trzeba by było przyjąć wartości wyższe dla rodziny 6-cio osobowej. A co do chwilowego zużycia to potrafi pracować około trzech urządzeń pobierających wodę, plus dwa prysznice. Wtedy pewnie następuje największe zużycie chwilowe. I mam jeszcze jedno pytanie, jaka żywica jest najlepsza dla zmiękczenia wody? Proszę o dobór kolumny dla zmiękczenia wody. Przy takim zużyciu i twardości proponowałbym duży zmiękczacz - minimum to 10x54", ale raczej celowałbym w 13x54". W tej drugiej opcji dałoby się 75 litrów złoża i regeneracja wypadałaby co ok 9 m3 czyli 2x w miesiącu lub trochę częściej. Z żywic proponowałbym np. Lewatit S1567. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.03.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Oczywiście pukanie wsteczne jest robione w kilku cyklach naprzemiennych z opcja "rinse" i łącznie trwa około godziny. Dziwne ciśnienie tworzy się w zmiękczaczu, tak jak by tam było powietrze. Po zakończeniu cyklu płukania i zamknięciu dopływu wody ( zaworem za hydroforem) zmiękczacz działa przez chwilę jak hydrofor z poduszką powietrzną. Zbiornik jest plastikowy i kumuluje odrobinę ciśnienia. Raczej nie jest to nic nadzwyczajnego. Wg oficjalnej ulotki Ecomix bez problemu radzi sobie z taką wodą jak mam ja. Ulotka jest poda adresem : http://www.alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/Ecomix_A_PL.pdf Według tej ulotki nie ma podanej żywotności złoża, ani żadnych obietnic skuteczności. Widziałem już, żeby takie złoża radziły sobie ze złą wodą, ale nie trwało to długo i wymagało solidnego płukania i regeneracji (a to także skraca żywotność). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.03.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Myślałem nad jonizatorem wody dla wody do picia, gotowania. Czy to dobry pomysł? A co ten jonizator miałby zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.03.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) A co ten jonizator miałby zrobić? Oj chlopie. No jonizowac przeciez!! Na jakiejs stronie wyczytalem, z "uwolnione" elektrony ze zjoniowanej wody lepiej transportuja tlen organizmie. Wiec dalej nie czytalem i nie wiem czy kury pojone zjonizowana woda lepiej sie niosa czy nie. marcin Edytowane 12 Marca 2015 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kam.76 12.03.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Oj chlopie. No jonizowac przeciez!! Na jakiejs stronie wyczytalem, z "uwolnione" elektrony ze zjoniowanej wody lepiej transportuja tlen organizmie. Wiec dalej nie czytalem i nie wiem czy kury pojone zjonizowana woda lepiej sie niosa czy nie. marcin Chodzi bardziej o picie w domowych warunkach wody alkalicznej, nie zakwaszonej. W ten sposób pomoc odkwasić organizm i utrzymać prawidłowe pH organizmu. Proszę poczytać lepiej. Chociaż nie wiem, może kury tez się lepiej niosą pijąc taka wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.03.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Chodzi bardziej o picie w domowych warunkach wody alkalicznej, nie zakwaszonej. W ten sposób pomoc odkwasić organizm i utrzymać prawidłowe pH organizmu. Proszę poczytać lepiej. A skad wiesz ze Twoj organizm wymaga "odkwaszania"? Da sie to jakos zmierzyc? I chodzi mi o calosciowy wynik, a nie czastkowy jak np pH moczu. Tez proponuje poczytac. Chcesz wode zmiekczac. Czyli usunac jony wapnia i magnezu (zastepujac je jonami sodu). Spowoduje to o ironio zakwaszenie wody. Rzeczona jonizacja polega na rodzielniu wody na kwasowa i alkaliczna. (http://www.jonizacjawody.pl/jonizacja_wody.html). A skoro woda miekka jest kwasna...... Chcesz zjesc jabłko i miec jabłko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kam.76 12.03.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 A skad wiesz ze Twoj organizm wymaga "odkwaszania"? Da sie to jakos zmierzyc? I chodzi mi o calosciowy wynik, a nie czastkowy jak np pH moczu. Tez proponuje poczytac. Chcesz wode zmiekczac. Czyli usunac jony wapnia i magnezu (zastepujac je jonami sodu). Spowoduje to o ironio zakwaszenie wody. Rzeczona jonizacja polega na rodzielniu wody na kwasowa i alkaliczna. (http://www.jonizacjawody.pl/jonizacja_wody.html). A skoro woda miekka jest kwasna...... Chcesz zjesc jabłko i miec jabłko. Ciesze się ze doczytałeś więcej. Przy dzisiejszym "typowym" trybie żywienia raczej na pewno większość ludzi potrzebuje odkwaszania. Ale chciałbym uniknąć dalszych takich dyskusji. Wiem ze chce próbuję wybić klina klinem. Do użytku w domu woda miękka - kwaśna, a do picia alkaliczna. Większość wód ma odczyn kwaśny a jej uzdatnienie poprzez żywice tylko to pogłębia. Ale to nie jest problem dla tego urządzenia. Z tego co mi wiadomo. qbek17 dziękuje za podpowiedz w sprawie żywicy zmiękczacza. czy kolumnę do usunięcia azotanów trzeba ustawić jako drugą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.03.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Przy dzisiejszym "typowym" trybie żywienia raczej na pewno większość ludzi potrzebuje odkwaszania. Faktycznie, dalsza dyskusja zbedna Tylko zasugeruje, zeby dla pelni efektu, założyc na rury pare magnetyzerow bo wtedy lepiej się toksyny z organizmu usuwaja (a przy "typowym" trybie żywienia, na pewno, wiekszość. ludzi...), oraz koniecznie (!) upewnij sie, że pod filtrami nie biegnie niedajboze zadna żyła wodna! O rzeczach oczywistych jak spluwanie przez lewe ramie pierwszego łyka wody juz wspominal nie bede pozdrawiam, marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.03.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Większość wód ma odczyn kwaśny... Z tym się nie zgodzę... przez ostatnie kilkadziesiąt stron tego wątku zdarzyło się może kilka osób z wodą o pH niższym niż 6,8-7,0. A to nie jest jeszcze pH kwasowe tylko zupełnie neutralne. czy kolumnę do usunięcia azotanów trzeba ustawić jako drugą? Tak będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 13.03.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Witam. Poniżej podaje wyniki badania mojej wody. Według mojej wiedzy to dwie wartości są zbyt duże. Azotany i twardość. W domu mieszka rodzina 6-cio osobowa. Proszę o doradztwo w doborze sprzętu do uzdatnienia tej wody. Do usunięcia azotanów została zaproponowana mi kolumna na bazie PA202, widziałem tez kolumny na bazie IMAC HP555. Jaki wybór byłby lepszy? Jaką głowice dobrać. Jaka kolumnę do zmiękczenia wody dobrać? Ekonomia nie jest priorytetem, ale oczywiście ważna. Z góry dziękuje i pozdrawiam. Mętność NTU 0,59 ± 0,083 Barwa mg/l Pt 5,0 ± 1,13 pH 6,8 ± 0,13 Jon amonowy mg/l NH4+ < 0,051 Przewodność elektryczna właściwa w temp. 25ºC µS/cm 813 ± 333 Żelazo µg/l 21±33 Azotyny mg/l NO2- < 0,011 Azotany mg/l NO3- 48,8 ± 6,83 Mangan µgMn2+/dm3 < 451 Twardość ogólna mg/l CaCO3 444 ± 91 Chlorki mg/l 19, ± 0,51 Nie możemy jednocześnie na złożach jonowymiennych usuwać azotanów i twardości po zastosowaniu takiego układu woda może być słona. Można zaproponować jonowymiennik na przekroczony mangan. Do usunięcia azotanów zaproponować można odwróconą osmozę. Ze względu na dużą zawartość azotanów mógłbyś wykonać badanie na obecność bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mono777 14.03.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Witam wiem, że na pewno się powtórzę ;P, ale szukam jakiegoś zmiękczacza wody do ok 2 tyś zł , dom jednorodzinny 3-4 osoby. Robiłem badanie twardości wody miejskiej TITRANT ERIE i wynik to 35 °fH - czyli woda bardzo twarda. Znalazłem zmiękczacz ze sterowaniem firmy AUTOTROL model LOGIX głowica objętościowa 255/760. http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-na-duzy-dom-zm-work-30-gratisy-i5100421803.html. ,a może lepiej DENVERA tak polecanego przez specjalistów http://www.krainawody.pl/406-zmiekczacz-denver-plus-30.html albo głowica clack http://www.krainawody.pl/429-zmiekczacz-pur-0844-ci.html Jaki zbiornik z żywicą 20 czy 30, zużycie miesięczne wody to ok. 3 - 4 m3. Już mam mętlik w głowie dlatego proszę o opinię i ewentualne sugestię z góry dziękuję i pozdrawiam. Edytowane 14 Marca 2015 przez mono777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.03.2015 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 ...a może lepiej DENVERA tak polecanego przez specjalistów Chyba chciałeś powiedzieć "reklamowanego"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mono777 14.03.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Chyba chciałeś powiedzieć "reklamowanego"? tak właśnie reklamowanego to tak szczerze który wariant byście polecili CLACK http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-pur-0844-ci-na-caly-dom-3-4-osoby-i5098069027.html czy Autotrol Logx http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-na-duzy-dom-zm-work-30-gratisy-i5100421803.html Edytowane 14 Marca 2015 przez mono777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 14.03.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Cześć, a ja mam 2 pytania. Pierwsze, to dotyczące 2 powyższych proponowanych zmiękczaczy. Czy ważna jest tu wielkość maksymalna przepływu wody? Tańszy ma aż 5,9m3 na godzinę, droższy jedynie 1,1. Czy w tej sytuacji, gdy chcę nabrać wannę wody, to skoro w ciągu dajmy na to 5-u minut nabieram 200l, to nie oznacza to, że ten z przepływem 1,1 nie zmiękczy jej wystarczająco, lub co gorsza, nie spowolni przepływu(zmniejszy ciśnienia?) Mieszkamy w 4 osoby, wodę mamy twardą - wapń i magnez w górnych granicach normy. Strasznie się wszystko zasyfia.Drugie to dotyczące sprzętu do neutralizacji azotanów. Wyczytałem tu, że należy za zmiękczaczem postawić kolumnę do odwróconej osmozy(cokolwiek to oznacza:)) Czy mogę prosić o linka do takiego sprzętu? Na alledrogo znalazłem zestawy filtrów , które w cenie około 300pln robią odwróconą osmozę, ale przy b.małym przepływie(280 l na godz.). To coś do akwarystyki, więc pewnie do domu niewystarczające.http://allegro.pl/filtr-ro-ust-m-ro5-osmoza-pieciostopniowa-75gpd-i5147851264.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.03.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 to tak szczerze który wariant byście polecili Ja bym wybrał ten z Clackiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.03.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Pierwsze, to dotyczące 2 powyższych proponowanych zmiękczaczy. Czy ważna jest tu wielkość maksymalna przepływu wody? Tańszy ma aż 5,9m3 na godzinę, droższy jedynie 1,1. 5,9 to raczej przepływ maksymalny przez głowicę, a nie wydajność całego układu. Albo po prostu ktoś się rozpędził w obietnicach... Wydajność obu będzie podobna - 1,0-1,1 m3/h. Czy w tej sytuacji, gdy chcę nabrać wannę wody, to skoro w ciągu dajmy na to 5-u minut nabieram 200l, to nie oznacza to, że ten z przepływem 1,1 nie zmiękczy jej wystarczająco, lub co gorsza, nie spowolni przepływu(zmniejszy ciśnienia?) Jak napełniasz wannę to odkręcasz jeden kran. Ten kran ma wydajność ok 7 (może do wanny więcej - załóżmy 9) litrów na minutę. Czyli przepływ wynosi 0,54 m3/h = połowa wydajności zmiękczacza. O ile w tym samym czasie nie będziesz miał włączonej pralki, zmywarki, spłuczki do kibelka i drugiego kranu to wszystko będzie w porządku. A nawet teoretycznie to zmiękczacz w takiej sytuacji nie zmniejszy ciśnienia tylko przepływ będzie za szybki żeby zmiękczyć wodę do końca, więc przepuści trochę twardości. Drugie to dotyczące sprzętu do neutralizacji azotanów. Wyczytałem tu, że należy za zmiękczaczem postawić kolumnę do odwróconej osmozy(cokolwiek to oznacza:)) Czy mogę prosić o linka do takiego sprzętu? Na alledrogo znalazłem zestawy filtrów , które w cenie około 300pln robią odwróconą osmozę, ale przy b.małym przepływie(280 l na godz.). To coś do akwarystyki, więc pewnie do domu niewystarczające. http://allegro.pl/filtr-ro-ust-m-ro5-osmoza-pieciostopniowa-75gpd-i5147851264.html To co znalazłeś to faktycznie zestaw do akwarystyki. I jego wydajność to 280 litrów, ale nie na godzinę tylko na dobę Do picia stosuje się taki sam zestaw tylko ze zbiornikiem na wodę filtrowaną, tak żebyś nie musiał czekać 10 minut na jedną szklankę wody. Na allegro jest tego pełno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 15.03.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Dzięki qubek17!A przy okazji jeszcze jedno pytanie. Może dla niektórych zabrzmi głupio, ale i tak je zadam:)Ponieważ mieszkamy już 3 lata, a woda jest b.twarda, zauważyłem spadek wydajności podgrzewania CWU. Po prostu subiektywnie odczuwam,że woda grzeje się dłużej. Mam zbiornik 300l. z podwójną wężownicą(solary i ekogroszek). Po stanie anody już po roku(strasznie zakamieniona), domyślam się, że i wężownice wyglądają podobnie. Czy w związku z tym przed zainstalowaniem zmiękczacza można przeprowadzić chałupniczy zabieg odkamienienia instalacji, a mianowicie wlać do zbiornika jakieś 50l(100?) octu, zamieszać, włączyć pompę cyrkulacyjną, i niech to sobie przez noc rozpuszcza kamień. Czy ocet nie zareaguje jakoś z instalacją(rury plastik, troszkę miedzi, zbiornik chyba stal, standardowo).Czy może miękka woda nie rozpuści kamienia sama? Edytowane 15 Marca 2015 przez szoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts