Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Czy w związku z tym przed zainstalowaniem zmiękczacza można przeprowadzić chałupniczy zabieg odkamienienia instalacji, a mianowicie wlać do zbiornika jakieś 50l(100?) octu, zamieszać, włączyć pompę cyrkulacyjną, i niech to sobie przez noc rozpuszcza kamień. Czy ocet nie zareaguje jakoś z instalacją(rury plastik, troszkę miedzi, zbiornik chyba stal, standardowo).

Czy może miękka woda nie rozpuści kamienia sama?

Z octem to chyba szkoda zachodu. Lepiej kwas cytrynowy. Ale poza rozpuszczeniem starych osadów trzeba by je wypłukać. A do tego to już jakiś filtr by się przydał, przepłukanie instalacji, itp.

Ale tak jak piszesz - woda miękka też rozpuści kamień tylko dużo wolniej.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry,

Z zainteresowaniem od pewnego czasu śledzę wątek poświęcony uzdatnianiu. Ponieważ zawodowo jestem związany z badaniami laboratoryjnymi, odrobinę znam temat z drugiej (trzeciej) strony, wobec czego pozwolę sobie wrzucić od czasu do czasu swoje trzy grosze do dyskusji.

Z octem to chyba szkoda zachodu. Lepiej kwas cytrynowy. Ale poza rozpuszczeniem starych osadów trzeba by je wypłukać. A do tego to już jakiś filtr by się przydał, przepłukanie instalacji, itp.

Ale tak jak piszesz - woda miękka też rozpuści kamień tylko dużo wolniej.

Woda miękka (zmiękczona) nie rozpuści kamienia. W dyskusji o twardości zapomina się często o zasadowości wody (nie mylić z odczynem pH), która stabilizuje ją pod względem agresywności wobec "kamienia kotłowego".

Pozdrawiam,

Krzysztof

Witam, chciałabym wykonać badanie fiz-chem wody, powiedzcie na obecność jakich pierwiastków powinna być zbadana? Tam gdzie wykonam te badania trzeba podać te które nas interesują.

Wiadomo managan, żelazo, amoniak coś jeszcze?

U nas możesz wykonać analizę fiz-chem wody. Wystarczy przesłać butelkę z wodą do naszego laboratorium w Łodzi :)

Kurcze i u mnie jest twarda woda... Czajnik po miesiącu wygląda, jakby miał pokłady z kilku epok kamienia... Tak teraz wszedłem na stronę all.. i trochę mnie zaskoczyły ceny zmiękczaczy wody.

Wiem, że są różne zestawy filtrów itp. Mam wodę z wodociągu, jedną z najlepszych, jakie mogą. Myślę, że niejedna woda butelkowa ma gorsze parametry, wode mozna pić normalnie z kranu nie bojąc sie o choroby itp. Ale ten kamień.

1. Zadam pytania: w jakich rozsądnych pieniądzach można kupić skuteczny zmiękczacz wody dla domu 4 osobowego?

2. Jak bardzo inwazyjne jest zamontowanie zmiękczacza w domu już wykończonym? Pytam, ponieważ jak zmiękczacz kosztuje 2k, to na razie na pewno nie będę go montował..

Dzięki za odp.

Twardość węglanowa to nie jest zasadowość. Upraszczając - ona odpowiada zasadowości.

Woda po zmiękczeniu w dalszym ciągu posiada swoją zasadowość (pojemność kwasową) i dlatego (zwykle) nie będzie miała tendencji do rozpuszczania osadów węglanowych.

Pozdrawiam,

Krzysztof

U nas możesz wykonać analizę fiz-chem wody. Wystarczy przesłać butelkę z wodą do naszego laboratorium w Łodzi :)

Dzięki, ale już za późno, bo zawiozłam do badania na mangan, żelazo, utlenialność, jon amonowy, azotyn, azotany, twardość. Mam nadzieję, że wystarczy do założenia filtrów.

Panowie doradźcie jaki filtr sznurkowy powinien być pomiędzy hydroforem a filtrem ze złożem ?

Miałem 10mikronów (10"), to po ok 2 miesiącach był cały zabity utlenionym Fe (którego mam pod dostatkiem), w efekcie spadło ciśnienie a filtr ledwo dał radę się płukać. Czy warto dać większy rozstaw, np 20mikronów ?

1. Zadam pytania: w jakich rozsądnych pieniądzach można kupić skuteczny zmiękczacz wody dla domu 4 osobowego?

2. Jak bardzo inwazyjne jest zamontowanie zmiękczacza w domu już wykończonym? Pytam, ponieważ jak zmiękczacz kosztuje 2k, to na razie na pewno nie będę go montował..

Dzięki za odp.

Od razu odpowiedź na dwa pytania: dobry zmiękczacz to ok 2 kPLN, a najtańszych chińskich zestawów (za 1300) moim zdaniem nie ma sensu instalować.

Panowie doradźcie jaki filtr sznurkowy powinien być pomiędzy hydroforem a filtrem ze złożem ?

Miałem 10mikronów (10"), to po ok 2 miesiącach był cały zabity utlenionym Fe (którego mam pod dostatkiem), w efekcie spadło ciśnienie a filtr ledwo dał radę się płukać. Czy warto dać większy rozstaw, np 20mikronów ?

Albo większy mikronaż (np. 20 um) albo wymieniać wkłady.

Woda miękka (zmiękczona) nie rozpuści kamienia.

Woda po zmiękczeniu w dalszym ciągu posiada swoją zasadowość (pojemność kwasową) i dlatego (zwykle) nie będzie miała tendencji do rozpuszczania osadów węglanowych.

Widzę tu pewną niekonsekwencję :)

Z doświadczenia wiem, że woda miękka będzie rozpuszczać osady. Wolniej lub szybciej w zależności od parametrów wody (m.in. od tego o czym piszesz), ale będzie się to działo.

Widzę tu pewną niekonsekwencję :)

Z doświadczenia wiem, że woda miękka będzie rozpuszczać osady. Wolniej lub szybciej w zależności od parametrów wody (m.in. od tego o czym piszesz), ale będzie się to działo.

Z mojego doświadczenia także wynika, że miękka woda może rozpuszczać osady. Mówi się wtedy, że woda ma charakter korozyjny/agresywny.

Ale moje doświadczenie mówi mi również, że woda zmiękczona, posiadająca swoją zasadowość nie będzie rozpuszczała osadów, bo nie ma - m. in. przez swoją zasadowość - korozyjnego charakteru.

Jest duża różnica między wodą miękką, o niewielkiej zasadowości i mineralizacji, która jest zwykle korozyjna, a wodą zmiękczoną, o średniej czy dużej mineralizacji i takiej zasadowości.

Wód miękkich zwykle Państwo nie zmiękczacie (choć spotykałem się już z różnymi handlowymi majstersztykami). Zmiękczacie wody twarde, stabilne albo wręcz takie, w których równowaga jest przesunięta w drugą stronę i nie zmienia się po zmiękczeniu. I do tego się odnoszę w pierwszym poście, a propos twierdzenia, że woda po zmiękczeniu będzie rozpuszczać osady.

Krzysztof

Hejka, mam wyniki badań i prośbę :)

żelazo 800 (norma 200)

mangan 164 (norma 50)

jon amonowy 0,48 (norma 0,50)

twardość ogólna mval/dm3 7,92

twardość węglanowa mg/dm3 396 (norma 60-500)

reszta parametrów w normie

Czy jest możliwe zastosowanie jakiegoś filtra wielofunkcyjnego? Coś co usunie nadmiar żelaza, manganu i jednocześnie zmiękczy wodę?

Czy jest możliwe zastosowanie jakiegoś filtra wielofunkcyjnego? Coś co usunie nadmiar żelaza, manganu i jednocześnie zmiękczy wodę?

Możliwe. Ale podaj też pozostałe parametry (np. pH) i przepływ na jaki ma być ten filtr.

Witam wszystkich.

Bardzo proszę o radę i ew sugestie na poniższe

Mam problem z wodą - ciepłą z zasobnika - strasznie śmierdzi - siarkowodór ???

Ujęcie własne ok10m, zbiornik przeponowy ok 100l, piec jednofunkcyjny współpracujący zasobnikiem 120l w zbiorniku buforowym Elktromet multi duo ( zbiornik w zbiorniku.)

Na moje oko to zimna woda ma zółtawy kolor ( ale zacieków na misce WC ( ok 2 miesięcy ) nie ma )

Wykonałem badania wody:

1. Utlenialność z KMno4: 4,9 mg/l

2. Twardość: 256 mg/l

3. Amoniak: 0.12 mg/l

4. Azotyny: 0,073 mg/l

5. Azotany: 11 mg/l

6. Chlorki: 22 mg/l

7. Żelazo: 71 mg/l

8. Mangan: 33,4 mg/l

Mętność: 0,54 NTU

Barwa(Pt): 15 mg/l ( metoda D)

Zapach w 23stC: nieakceptowalny:

pH: 6,9

Uwagi: zapach gnilny

Przegrzewanie wody, dezynfekcja instalacji, wymiana anody magnezowej na tytanową, napowiertzanie, filtr węglowy - troche czytam o tym i nie wiem jakie kroki poczynić najpierw. Od czego zacząć. Okolice Warszawy

Z góry dzięki za pomoc