KLARSAN 26.03.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Głowica z regeneracją przeciwprądową (upflow) pozwala na stosowanie niższych dawek soli do regeneracji zmiękczacza. Dzięki temu mniej chlorków trafia do POŚa i powoduje mniejsze zakłócenie w jej pracy. Nie tylko przy POŚu należy dobrać wielkość zmiękczacza do potrzeb a nie stawiać coś "na zapas". Dokładnie tak Wlewasz podchloryn do studni, czkasz kilka minut, pompujesz, odkręcasz każdy kran/punk tak aby leciała z niego woda z chlorem (wyczuwalny zapach), zakręcasz krany, czekasz kilka/kilkanaście godzin, płuczesz aż do zaniku zapachu i jeszcze trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tulipanowa 27.03.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witam, Jetem nowa na forum. Właśnie odebrałam wyniki badań wody ze studni przy moim domu z sanepidu. Możecie podpowiedzieć czy należałoby jakoś ją uzdatnić czy mogę jej używać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.03.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witam, Jetem nowa na forum. Właśnie odebrałam wyniki badań wody ze studni przy moim domu z sanepidu. Możecie podpowiedzieć czy należałoby jakoś ją uzdatnić czy mogę jej używać? [ATTACH=CONFIG]310279[/ATTACH] Wszystko w normie. Nawet twardość nie jest za wysoka... ale jak się uprzesz to możesz ją jeszcze trochę zmiękczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.03.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witam, Jetem nowa na forum. Właśnie odebrałam wyniki badań wody ze studni przy moim domu z sanepidu. Możecie podpowiedzieć czy należałoby jakoś ją uzdatnić czy mogę jej używać? [ATTACH=CONFIG]310279[/ATTACH] Farciarz..... Filtr narurowy na ewentualne zanieczyszczenia mechaniczne, piasek itp . Wzglednie jak powyzej, zmiekczyc wode mozna. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 27.03.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witam, Jetem nowa na forum. Właśnie odebrałam wyniki badań wody ze studni przy moim domu z sanepidu. Możecie podpowiedzieć czy należałoby jakoś ją uzdatnić czy mogę jej używać? [ATTACH=CONFIG]310279[/ATTACH] Zmiękczacz wody. Reszta w normie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.03.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Im więcej czytam o zmiękczaniu wody tym większy mam mętlik. W jednym miejscu, że same zalety w innym, że miękka jest świetna dla pralek, zmywarek i pryszniców i niezdrowa dla celów spożywczych, ehhhh ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.03.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Gdzie masz napisane, że jest niezdrowa dla celów spożywczych? Pewnie u dystrybutorow osmozy. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holl 31.03.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Witam Jestem w trakcie budowy domu i przygotowuję się powoli do montażu instalacji. Prosiłbym o dobranie urządzeń do uzdatniania wody. Załączam wyniki z wodociągów. Wynik analiz wody za miesiąc:luty 2015Parametry fizyczne i organoleptyczne Jednostka NDS Średnie wyniki badań Barwa PN-EN ISO 7887:2012 mg/l Pt akcept. bez nieprawidłowych zmian < 5Mętność PN-EN ISO 7027 : 2003 NTU akcept. bez nieprawidłowych zmian1 0.123Odczyn PN-EN ISO 10523:2012 pH 6,5 - 9,5 7.8Przewodność el.właściwa w 25ºC PN-EN-27888 : 1999 µS/cm 2500 762Zapach PB-5.4-01/15 wyd.03 z dnia 02.01.2014 - akcept. bez nieprawidłowych zmian akceptowalnySmak PB-5.4-01/15 wyd.03 z dnia 02.01.2014 - akcept. bez nieprawidłowych zmian akceptowalnyParametry chemiczne Jednostka NDS Średnie wyniki badań Stężenie amoniaku PB-5.4-01/11 wyd.02 z dnia 02.01.2014 mg/l NH4 0.5 < 0,06Stężenie azotanów PN-C-04576.08:1982 Norma archiwalna mg/l NO3 50 4.02Stężenie azotynów PB-5.4-01/04 wyd.05 z dnia 02.01.2014 mg/l NO2 0.1 < 0,03Stężenie żelaza PN-EN – ISO 15586 : 2005 mg/lFe 0.2 0.00431Stężenie manganu PN-EN – ISO 15586 : 2005 mg/l Mn 0.05 0.0099Sumaryczna zawartość Ca+Mg (Twardość ogólna) PN-ISO 6059:1999 mg/l CaCO3 - 339 mmol/l CaCO3 - 3.4 dH ( O n) - 19Parametry mikrobiologiczne Objetość probki ml NDWW jtk Średnie wyniki badań Liczba kolonii mikroorganizmów na agarze odżywczym w 22±2oC po 72h metoda płytek lanych PN-EN ISO 6222 : 2004 1 bez nieprawidłowych zmian 3 Escherichia coliMetoda filtracji membranowejPB - 5.4-02/01 wyd. 04 z dnia 02.01.2014 100 0 0 Bakterie grupy coliMetoda filtracji membranowejPB - 5.4-02/01 wyd. 04 z dnia 02.01.2014 100 0 0 Enterokoki(paciorkowce kałowe)Metod afiltracji membranowejPN - EN ISO 7899-2:2004 100 0 0 Clostridium perfringensmetoda filtracji membranowejDyrektywa Rady 98/83/WE z dn. 03.11.1998, zał. 3 100 0 - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 31.03.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ja mam pytanie z innej beczki. Co myślicie o zestawie składającym sie z złoża Purolite C100E, głowicy sterującej Clack Cl4, zbiornika 10x44 Canature. Ma to działać jako zmiękczacz wody (reszta parametrów ok) w domu 2+2 osoby?? Czy są jakieś ciekawe alternatywy dla takiego zestawu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.03.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ja mam pytanie z innej beczki. Co myślicie o zestawie składającym sie z złoża Purolite C100E, głowicy sterującej Clack Cl4, zbiornika 10x44 Canature. Ma to działać jako zmiękczacz wody (reszta parametrów ok) w domu 2+2 osoby?? Czy są jakieś ciekawe alternatywy dla takiego zestawu??? Poza tym że nie do końca wiem o co chodzi z głowicą CL4 to wygląda to OK. Złoże jest "standardowe", a mogłoby być monosferyczne i wtedy głowica może być z regeneracją upflow - jeśli masz wodę czystą mechanicznie i bez żelaza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.03.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Jestem w trakcie budowy domu i przygotowuję się powoli do montażu instalacji. Prosiłbym o dobranie urządzeń do uzdatniania wody. Załączam wyniki z wodociągów. Z tych wyników wszystko jest w normie. Twardość jest dosyć wysoka więc możesz rozważyć montaż zmiękczacza. Z czego będzie instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 31.03.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Poza tym że nie do końca wiem o co chodzi z głowicą CL4 to wygląda to OK. Złoże jest "standardowe", a mogłoby być monosferyczne i wtedy głowica może być z regeneracją upflow - jeśli masz wodę czystą mechanicznie i bez żelaza. No właśnie nie mogłem znaleźć tej głowicy na stornie producenta. Podpytałem i chodzi o głowicę Clack Ei - 4przyciskową. Woda będzie z wodociągu więc brudna nie jest. W ofercie na wszelki wypadek zaproponowano mi filtr BB10 z wkładem Pentek R30 co podobno zatrzyma wszelkie piaski czy inne zanieczyszczenia mechaniczne z wodociągu i zabezpieczy złoże. Szukam właśnie takiej opcji standard, bez wodotrysków ale dobrej jakości i w miarę bezawaryjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.03.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Z tą głowicą to trochę "maskowanie" tego że dają tańszą wersję elektroniki... standardowo jest płytka EI (4 przyciski) i CI (5 przycisków) - oczywiście ta druga jest nieco bogatsza. A teraz weszła jeszcze jedna wersja - CK. Różnice w cenie są minimalne (rzędu 50 PLN) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holl 31.03.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Z tych wyników wszystko jest w normie. Twardość jest dosyć wysoka więc możesz rozważyć montaż zmiękczacza. Z czego będzie instalacja? Jeśli chodzi o twardość wody to poprawiła się ostatnio, na wykresach PWIK analogicznie w tamtym roku była na poziomie 450mg/l CACO3 Jeśli chodzi o to z czego będzie instalacja to myślałem o rurach polipropylenowych, słusznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 01.04.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o twardość wody to poprawiła się ostatnio, na wykresach PWIK analogicznie w tamtym roku była na poziomie 450mg/l CACO3 Jeśli chodzi o to z czego będzie instalacja to myślałem o rurach polipropylenowych, słusznie ? 450 CaCO3 to też jest sporo. Rury PP jak najbardziej ok dla miękkiej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorzyk 02.04.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Odwrócona osmoza, która idealnie mieści się w kwocie, którą podałeś http://www.krainawody.pl/122-odwrocona-osmoza-puricom-stella.html Ja napisałem, że do 500 zł a tu jest 994 ;/ Tutaj znalazłem zestaw za 287zł w mojej okolicy wypowie się ktoś? http://filtrwody.pl/pl/p/FILTR-OSMOZA-RO6-VONTRON-75-GRATIS-ZAPAS-NA-18-MIESIECY/676 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.04.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Tutaj znalazłem zestaw za 287zł w mojej okolicy wypowie się ktoś? Ujdzie... jakość plastików pewnie nie powali, a chińska membrana może nie będzie tak żywotna jak amerykańska, ale za taką cenę to rozsądny kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 02.04.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Hej, czy urządzenie ZM-WORK 30 jest godne polecenia? Widzę, że jest tu ogólna opinia: głowice RX słabe bo chińskie, głowice CLACK najlepsze, głowice BNT też niepolecane. Nie wiem jak tu wypada głowica AUTOTROL. Prawdę powiedziawszy nie bardzo wiem czemu głowice są różnie oceniane(ma ktoś dane serwisowe na temat ilości reklamacji?, albo choć sprawdzone opinie fachowców?), jeśli robią to samo, ale niech będzie, nie wezmę najtańszego RX. U mnie urządzonie ma jedynie zmiękczać wodę. Poza osadami z wapnia/magnezu woda jest ok. Żelazo 0,22mg/L. Ten zmiękczacz dodatkowo nie wyłącza dopływu wody w czasie regeneracji złoża(purolite), więc mnie przekonuje. Wodę z regeneracji mam zamiar odprowadzać w ziemię poprzez odpływy rynien, tam gdzie wkopana jest rura drenarska. Mam POŚ, więc wolę jej nie katować. Cena tego urządzenia jest niezła, więc jestem o krok od zakupu. P.S: Jako alternatywę mam też zmiękczacz polskiej firmy, Ruby Line, co mnie kusi(popieram rodzimą produkcję. Zmiękczacz ma wymagane przeze mnie funkcje, a do tego niską cenę. Tylko nie wiem co z głowicą BNT. Ale gwarancja jest na nią na 5 lat, a skoro produkt jest z Polski, to chyba nie będzie problemu z serwisem? Tu link: http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-ruby-line-25-bnt-dodatki-promocja-i5231949747.html A tu link do zm work: http://allegro.pl/zmiekczacz-wody-na-duzy-dom-zm-work-30-gratisy-i5190842608.html Pozdrawiam. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez szoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.04.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Zaczne od końca bo mnie to niesamowicie rozbawiło P.S: Jako alternatywę mam też zmiękczacz polskiej firmy, Ruby Line, co mnie kusi(popieram rodzimą produkcję. Zmiękczacz ma wymagane przeze mnie funkcje, a do tego niską cenę. Tylko nie wiem co z głowicą BNT. Ale gwarancja jest na nią na 5 lat, a skoro produkt jest z Polski, to chyba nie będzie problemu z serwisem? To co określasz jako "rodzimą produkcję" jest najlepszym przykładem chińskiego przemysłu... i polskiego cwaniactwa. Firma która nie produkuje nic poza fakturami za import gotowych zestawów. Nie ma w nim nic z PL, nawet nie był rozpakowany po wyjęciu z kontenera. Dobra... wracając do faktów: funkcje ma ten zmiękczacz identyczne jak u innych producentów/dostawców, głowica ma gwarancję 4 letnią, ale uwaga - jest to gwarancja "producenta" czyli jak ci padnie to wysyłaj ją do producenta na swój koszt (przypomnę - do Chin); co do złoża to obawiam się, że to Purolite tylko z nazwy... ale nie masz jak tego zweryfikować - musisz wierzyć temu co powie dystrybutor. Serwis w PL nic nie zrobi z głowicą, która jest na gwarancji producenta... a jeśli nawet się pochyli nad problemem to i tak skończy się na wymianie na nową. czy urządzenie ZM-WORK 30 jest godne polecenia? Nic specjalnego, ale też nic strasznego... Widzę, że jest tu ogólna opinia: głowice RX słabe bo chińskie, głowice CLACK najlepsze, głowice BNT też niepolecane. Nie wiem jak tu wypada głowica AUTOTROL. Prawdę powiedziawszy nie bardzo wiem czemu głowice są różnie oceniane(ma ktoś dane serwisowe na temat ilości reklamacji?, albo choć sprawdzone opinie fachowców?), jeśli robią to samo, ale niech będzie, nie wezmę najtańszego RX. Ja mam dane na temat Clacka - 2 głowice miały problem (uszkodzenie mechaniczne) na 15 tysięcy głowic. Chińskie głowice (RX czy BNT) są słabe jakościowo... to kopie systemów Clacka, Flecka czy Autotrola. Kiedyś rozmawiałem z właścicielem firmy od uzdatniania, który pokusił się o wypróbowanie RXów - do wymiany poszły wszystkie (100%) zamontowanych głowic. I co z tego, że producent mu odesłał nowe głowice na wymianę... nikt mu nie zwróci za nerwy, czas, dojazdy i stracone zaufanie klientów. Ten zmiękczacz dodatkowo nie wyłącza dopływu wody w czasie regeneracji złoża(purolite), więc mnie przekonuje. Tak działa większość normalnych głowic... Wodę z regeneracji mam zamiar odprowadzać w ziemię poprzez odpływy rynien, tam gdzie wkopana jest rura drenarska. Mam POŚ, więc wolę jej nie katować. W ten sposób będziesz puszczał chlorki prosto w ziemię. Efekt będzie taki, że POŚ będzie działać pięknie, ale na terenie nic nie będzie rosnąć - nie wiem czy to dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarula 03.04.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 W ten sposób będziesz puszczał chlorki prosto w ziemię. Efekt będzie taki, że POŚ będzie działać pięknie, ale na terenie nic nie będzie rosnąć - nie wiem czy to dobry wybór. Ja też mam ten sam problem i doszedłem do wniosku, że niestety muszę zainwestować w plastikowy zbiornik jak do szamba ok. 3000 l (cena coś ponad 2000 zł), wkopać go w ziemię i raz w roku zamawiać szambiarkę do wywozu solanki. Nie wiem czy to optymalne rozwiązanie ale chętnie zapoznam się z innymi opiniami i pomysłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts