szoko 03.04.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Super dziękuję za rady. Jeśli mogę prosić o polecenie czegoś z półki cenowej zm work dla porównania, to będę wdzięczny. Najlepiej z Wrocławia, ale niekoniecznie. W dobie kurierów chyba nie będzie problemu z wysyłką. Widziałem, że Denver 30 jest mocno reklamowany, ale może qubek podrzucisz jeszcze jakiś pomysł? Co do puszczania w ziemię, to dren idzie od 1 do 2 metrów niżej, więc trawie i tujom raczej nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.04.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Ja też mam ten sam problem i doszedłem do wniosku, że niestety muszę zainwestować w plastikowy zbiornik jak do szamba ok. 3000 l (cena coś ponad 2000 zł), wkopać go w ziemię i raz w roku zamawiać szambiarkę do wywozu solanki. Nie wiem czy to optymalne rozwiązanie ale chętnie zapoznam się z innymi opiniami i pomysłami. To co opisujesz to jedno rozwiązanie, drugim jest puszczanie solanki do POŚa. Zazwyczaj ilość ścieków jest na tyle duża, że solanka jest mocno rozcieńczona i kończy się najwyżej na lekkim wahnięciu w pracy oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.04.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Super dziękuję za rady. Jeśli mogę prosić o polecenie czegoś z półki cenowej zm work dla porównania, to będę wdzięczny. Najlepiej z Wrocławia, ale niekoniecznie. W dobie kurierów chyba nie będzie problemu z wysyłką. Widziałem, że Denver 30 jest mocno reklamowany, ale może qubek podrzucisz jeszcze jakiś pomysł? Co do puszczania w ziemię, to dren idzie od 1 do 2 metrów niżej, więc trawie i tujom raczej nie zaszkodzi. Ten ZM Work jest dosyć tani... i to jest pytanie dlaczego Denver jest reklamowany ale to taki sam gotowiec jak Ruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałgd 07.04.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Witajcie, mam zamiar kupić jonizator do wody biontech-207 z pojedynczą filtracją. Chciałbym jednak pić jak najczystszą wodę i wydaje mi się że jakiś mały filterek w jonizatorze to za mało, i tak zacząłem przeglądać filtry podzmywakowe aż w końcu trafiłem na model Excito-B (przedtem chciałem global water ale jakoś nie podpasiły mi). Czy ma ktoś doświadczenie z tymi filtrami? Jakość filtrów wg opisu wydaje się najlepsza z tych co można znaleźć w internecie.Druga sprawa, jak sprawdzić jakość wody w moim kranie? Chlorem nigdy nie śmierdziała ale ma metaliczny posmak, w czajniku wytrąca się kamień- wizyta w sanepidzie czy może skontaktowanie się z dostawcą wody i powołanie się na jego parametry? pozdrawiam i proszę o pomoc bo w ogóle się na tym nie znamedit: sprzedawca zaproponował mi zamiast excito-b odwróconą osmozę z mineralizatorem......już zgłupiałemhttp://woda.com.pl/p527,fro5m-aquafilter-ro6-z-mineralizacja-5-lat-gwarancji.htmlmoże w takim wypadku styknie naczyniowy jonizator? jak to jest z mineralizacją po osmozie? czy taka woda po mineralizacji podda się jonizacji? Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Michałgd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MEK77 07.04.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Temat powraca, potrzebuję uzdatnić taka wodę:- pH 7,4 pH- przewodność elektryczna właściwa 425 uS/cm- stężenie azotu amonowego 0,46 mg/l- stężenie azotu azotynowego 0,024 mg/l- stężenie azotu azotanowego <0,9 mg/l- stężenie żelaza 1400ug/l- stężenie manganu 132 ug/l- sumaryczna wartość wapnia i magnezu 221 mg/l- indeks nadmanganianowy 0,9 mg/l pompa głębinowa Omnigena 3,5SC3-19 wydajność 5.5m3 i 9 bar max zbiornik hydroforowy 300l tradycyjny ocynkowany.Uzdatniona woda ma zasilać dom jednorodzinny 4 osobowy. Zużycie wody ok 16m3/miesiąc ( dwie łazienki z prysznicami i wanna, dwa wc, + kuchnia, pralka,zmywarka).Oczyszczalnia biologiczna. Aktualnie jest to jeszcze budowa mam zamontowane filtry bb10 20u, 10u, 5u i po ok 16m3 zarastają wytraconym żelazem a i dodatkowa na zaworach czerpanych widać rdzawy kolor. Docelowo chce zamontować coś automatycznego i uzdatnić wodę całkowicie. W temacie jestem zielony wiec proszę o poradę.Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 07.04.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Gdzie masz napisane, że jest niezdrowa dla celów spożywczych? Ja czytam wszystko co się da, szukam, analizuje i tak do oporu. Przykładowo biorę googla i szukam informacji o twardości wody i czytam 10-15 artykułów spośród pierwszych 30-40 wyników wyszukiwania. I zdania są podzielone na temat tego czy miękka jest zdrowa, np.: http://www.wodadlazdrowia.pl/pl/27842/0/Artykul_M._Drobniak_i_T._Latour.html http://wsse.krakow.pl/strona2/index.php/obszary-dzialan/nadzor-sanitarny/85-woda/55-wplyw-twardosci-wody-na-zdrowie-czlowieka Pewnie u dystrybutorow osmozy. marcin Przychodzi ekipa budowlana na budowę, ogląda już zrealizowane etapy i rzecze: kto Panu tak to spier....ł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.04.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witajcie, mam zamiar kupić jonizator do wody biontech-207 z pojedynczą filtracją. Na prawdę chcesz wydać ponad 3kPLN na coś takiego...??? Opis jest takim bełkotem, że pozwolę sobie tylko zacytować fragment... "Aktywny Wodór sam w sobie jest uzdrowicielem, kiedy tlen jest niszczycielem" albo "Jest wiele prac naukowych i nie tylko, popierających potrzebę spożywania wody alkalicznej aniżeli kwaśnej, z uwagi na niezwykle mocne zakwaszenie środowiska człowieka i negatywne działanie na jego organizm." Dalej sobie darowałem czytanie - szkoda czasu (chyba, że w kategorii żartu). Druga sprawa, jak sprawdzić jakość wody w moim kranie? Ty na poważnie? Przecież chcesz wydać kilka tysięcy na "jonizator", który jest "najlepszy z tych co można znaleźć w internecie", a nie znalazłeś w tym samym internecie informacji jak sprawdzić jakość wody w kranie? Jeśli to były poważne pytania to wybacz mój prześmiewczy ton ale temat jonizatorów już był wałkowany kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.04.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Temat powraca, potrzebuję uzdatnić taka wodę: - pH 7,4 pH - przewodność elektryczna właściwa 425 uS/cm - stężenie azotu amonowego 0,46 mg/l - stężenie azotu azotynowego 0,024 mg/l - stężenie azotu azotanowego <0,9 mg/l - stężenie żelaza 1400ug/l - stężenie manganu 132 ug/l - sumaryczna wartość wapnia i magnezu 221 mg/l - indeks nadmanganianowy 0,9 mg/l pompa głębinowa Omnigena 3,5SC3-19 wydajność 5.5m3 i 9 bar max zbiornik hydroforowy 300l tradycyjny ocynkowany. Uzdatniona woda ma zasilać dom jednorodzinny 4 osobowy. Zużycie wody ok 16m3/miesiąc ( dwie łazienki z prysznicami i wanna, dwa wc, + kuchnia, pralka,zmywarka). Oczyszczalnia biologiczna. Aktualnie jest to jeszcze budowa mam zamontowane filtry bb10 20u, 10u, 5u i po ok 16m3 zarastają wytraconym żelazem a i dodatkowa na zaworach czerpanych widać rdzawy kolor. Docelowo chce zamontować coś automatycznego i uzdatnić wodę całkowicie. Potrzebujesz odżelaziacza. Hydrofor już masz więc wypadałoby dodać napowietrzanie (w formie inżektora lub sprężarki), później filtr ze złożem (np. Pyrolox, G1, Defeman, itp) i głowicą automatyczną. Jeśli chcesz jeszcze zmiękczyć wodę to możesz od razu postawić filtr wielofunkcyjny - będzie droższy, ale oda razu pozbędziesz się też twardości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.04.2015 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Przychodzi ekipa budowlana na budowę, ogląda już zrealizowane etapy i rzecze: kto Panu tak to spier....ł. A potem sama sp....la swoja robote..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MEK77 08.04.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Potrzebujesz odżelaziacza. Hydrofor już masz więc wypadałoby dodać napowietrzanie (w formie inżektora lub sprężarki), później filtr ze złożem (np. Pyrolox, G1, Defeman, itp) i głowicą automatyczną. Jeśli chcesz jeszcze zmiękczyć wodę to możesz od razu postawić filtr wielofunkcyjny - będzie droższy, ale oda razu pozbędziesz się też twardości. Zapomniałem dopisać ze już w hydroforze posiadam dyszę rozbryzgową + mini kompresor z wydajnością 25l/min. Jaką głowicę automatyczną polecasz? Jaka duża butla ze złozem 10x54" czy 13x54"? Czy przed filtrem ze złożem zastosować jakiś filtr mechaniczny, jak tak to ile micronow? Zastanawiam się nad zmiękczeniem wody co prawda woda nie jest za twarda ale na naczyniach gdzie gotuje wodę widać osad z kamienia. Co byś polecił? Wielkie dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.04.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Zapomniałem dopisać ze już w hydroforze posiadam dyszę rozbryzgową + mini kompresor z wydajnością 25l/min. Jaką głowicę automatyczną polecasz? Jaka duża butla ze złozem 10x54" czy 13x54"? Czy przed filtrem ze złożem zastosować jakiś filtr mechaniczny, jak tak to ile micronow? Zastanawiam się nad zmiękczeniem wody co prawda woda nie jest za twarda ale na naczyniach gdzie gotuje wodę widać osad z kamienia. Co byś polecił? Wielkie dzięki za informacje Myślę, że 10x54 wystarczy, tym bardziej, że do płukania 13x54 twoja pompa może być na granicy możliwości... Ze względu na POŚ sugerowałbym jednak osobny zmiękczacz. Twardość masz niewielką, więc i zmiękczacz mógłby być niewielki. Moim zdaniem najlepsze są głowice Clack. Co do filtrów mechanicznych to jeśli postawisz odżelaziacz to wystarczy najgrubszy filtr tak żeby osłonić głowicę przed piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MEK77 08.04.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Myślę, że 10x54 wystarczy, tym bardziej, że do płukania 13x54 twoja pompa może być na granicy możliwości... Ze względu na POŚ sugerowałbym jednak osobny zmiękczacz. Twardość masz niewielką, więc i zmiękczacz mógłby być niewielki. Moim zdaniem najlepsze są głowice Clack. Co do filtrów mechanicznych to jeśli postawisz odżelaziacz to wystarczy najgrubszy filtr tak żeby osłonić głowicę przed piaskiem. Właśnie popłuczyny z solanki w dużej ilości mogą mi zabić bakterię. Niewielki zmiękczacz to jaki masz na myśli? Jakim przepływem maksymalny ma być przy zużyciu wody ok 16m3/miesiąc ( dwie łazienki z prysznicami i wanna, dwa wc, + kuchnia, pralka,zmywarka). 2-2.5 m3/h czy może być coś poniżej 2 ok 1.5m3/h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 08.04.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Temat powraca, potrzebuję uzdatnić taka wodę: - pH 7,4 pH - przewodność elektryczna właściwa 425 uS/cm - stężenie azotu amonowego 0,46 mg/l - stężenie azotu azotynowego 0,024 mg/l - stężenie azotu azotanowego <0,9 mg/l - stężenie żelaza 1400ug/l - stężenie manganu 132 ug/l - sumaryczna wartość wapnia i magnezu 221 mg/l - indeks nadmanganianowy 0,9 mg/l pompa głębinowa Omnigena 3,5SC3-19 wydajność 5.5m3 i 9 bar max zbiornik hydroforowy 300l tradycyjny ocynkowany. Uzdatniona woda ma zasilać dom jednorodzinny 4 osobowy. Zużycie wody ok 16m3/miesiąc ( dwie łazienki z prysznicami i wanna, dwa wc, + kuchnia, pralka,zmywarka). Oczyszczalnia biologiczna. Aktualnie jest to jeszcze budowa mam zamontowane filtry bb10 20u, 10u, 5u i po ok 16m3 zarastają wytraconym żelazem a i dodatkowa na zaworach czerpanych widać rdzawy kolor. Docelowo chce zamontować coś automatycznego i uzdatnić wodę całkowicie. W temacie jestem zielony wiec proszę o poradę. Z góry dziękuję Można to zrobić na dwa sposoby 1. napowietrzacz odżelaziacz-odmanganiacz 13x54 IR-DEF tylko nie usuwamy azotu amonowego jest na granicy 2. jonowymiennik 12x48 z usuwaniem azotu amonowego można wykorzystać filtry BB, który już masz jeden przed stacją drugi za stacją uzdatniania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorzyk 08.04.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 A jaka będzie różnica między membraną np vontrona a filmtec bo widzę różnica w cenie jest ogromna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.04.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 A jaka będzie różnica między membraną np vontrona a filmtec bo widzę różnica w cenie jest ogromna? Jedna jest markowa, a druga tania Parametry katalogowo mają bardzo podobne, a jak jest w praktyce to nie wiadomo (chyba nikt kto stosuje tańsze membrany nie bawi się w sprawdzanie ich jakości). Moim zdaniem w domowych warunkach nie zobaczysz/poczujesz różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.04.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Można to zrobić na dwa sposoby 1. napowietrzacz odżelaziacz-odmanganiacz 13x54 IR-DEF tylko nie usuwamy azotu amonowego jest na granicy 2. jonowymiennik 12x48 z usuwaniem azotu amonowego można wykorzystać filtry BB, który już masz jeden przed stacją drugi za stacją uzdatniania Tylko w pierwszym przypadku trzeba by zweryfikować rzeczywistą wydajność pompy, a w drugim dodamy sporo soli do POŚa (dlatego sugerowałem rozdzielenie zmiękczacza od odżelaziacza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałgd 08.04.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 niestety nie znalazłem na forum tematów o jonizatorach, raczyłbyś mnie pokierować szefie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puoyui 08.04.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Dzień dobry,Mam pytanie odnośnie ustawień regeneracji złoża Crystal Right 100.Butla 60 litrow (10 54), zawór Clack WS1 CI, 40 litrow Crystal Right 100.W tej chwili dla opcji "softening" mam nastepujace ustawienia:1- backwash : 16 min2- brine : 90 min (dn)3- backwash 8 min4- rinse 6 min5- fill 6,05 kgCapacity : 1.3kgRegen 4.0 m3 Czy są one optymalne dla wlasciwej regeneracji złoża ? Jesli nie to prosze o sugestie jak powinny zostac zmodyfikowane.Jeszcze jedno. Zauwazylem ,ze podczas kroku 5 (fill) zbiornik na solanke zostaje wypelniony woda w ilosci okolo 10-15 litrow. Czy to wystraczajace podczas gdy krok 2 (brine) jest ustawiony na 90 minut wiec te 10-15 litrow solanki zuzywane jest w przeciagu zaledwie kilkunastu minut. Z gory dziekuje za pomoc.Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.04.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Dzień dobry, Mam pytanie odnośnie ustawień regeneracji złoża Crystal Right 100. Butla 60 litrow (10 54), zawór Clack WS1 CI, 40 litrow Crystal Right 100. W tej chwili dla opcji "softening" mam nastepujace ustawienia: 1- backwash : 16 min 2- brine : 90 min (dn) 3- backwash 8 min 4- rinse 6 min 5- fill 6,05 kg Capacity : 1.3kg Regen 4.0 m3 Czy są one optymalne dla wlasciwej regeneracji złoża ? Jesli nie to prosze o sugestie jak powinny zostac zmodyfikowane. Jeszcze jedno. Zauwazylem ,ze podczas kroku 5 (fill) zbiornik na solanke zostaje wypelniony woda w ilosci okolo 10-15 litrow. Czy to wystraczajace podczas gdy krok 2 (brine) jest ustawiony na 90 minut wiec te 10-15 litrow solanki zuzywane jest w przeciagu zaledwie kilkunastu minut. Z gory dziekuje za pomoc. Piotr Ustawienia wyglądają całkiem nieźle... z taką uwagą, że masz na stałe podaną objętość, a nie wiem jakie masz parametry wody więc nie ma jak policzyć czy regeneracja jest co odpowiednią objętość. Dawka soli jest całkiem duża, i jest jeden dodatkowy backwash ale to nie zaszkodzi. Tu masz tabelę z ustawieniami: http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr100_PL.pdf Ilość wody do zbiornika solanki jest prawidłowa. Przez te 90 min jest zasysana solanka i przepychana przez zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.04.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 niestety nie znalazłem na forum tematów o jonizatorach, raczyłbyś mnie pokierować szefie? Nie znalazłeś bo tu nie ma o czym pisać... to naciąganie i pseudonaukowy bełkot. Za każdym razem jak się temat pojawiał to szybko znikał bo kończyły się argumenty i jakoś nikt nie potrafił podać źródeł tych "wielu prac naukowych i nie tylko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts