Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

usunie to co dobre w sensie? bo podobno przepuszcza minerały:)

OK. Przepuszcza minerały. To dobrze jeśli jest ich w sam raz. Ale jak jest ich nadmiar to też przepuści... Dla mnie to trochę na siłę szukanie zastosowania dla tej formy filtracji w domowych warunkach - nie daje pewności i bezpieczeństwa jak RO, a zatrzymuje niewiele więcej niż zwykłe wkłady PP. Do tego jednorazowe membrany.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie tyle kwestia wersji głowicy, co sterownika. Taka opcja jest w najnowszym sterowniku - CK

Trochę mnie zbiłeś z tropu, nie znalazłem nigdzie wersji CK na stronie producenta

http://www.clackcorp.com/water-treatment/control-valves-fittings-accessories/

Tam są 4 typy regeneracji: meter immediate, meter delayed, time clock delayed or pressure differential

2 ostatnie są jasne a co oznaczają 2 pierwsze ?

Jest to opisane w karcie katalogowej, wynika z nazwy, ale też widać to na oko. Złoże monosferyczne ma ziarna w jednym rozmiarze (zazwyczaj ok. 0,6 mm), a standardowe są bardzo zróżnicowane (03-1,2 mm).

Jakieś konkretne złoże możesz polecić ?

Głowicę (nie tylko sterownik) w wersji do takiej regeneracji. A do tego wodę bez zanieczyszczeń mechanicznych i żelaza bo w takiej regeneracji nie ma pierwszego etapu płukania wstecznego więc złoże musi być "czyste" mechanicznie.

Zanieczyszczenia mechaniczne wyeliminuje filtr ale odnośnie żelaza to nie mam pojęcia jakie jest stężenie. Warto się porywać na regeneracje upflow przy szambie ? Jaka będzie oszczędność wody ?

Trochę mnie zbiłeś z tropu, nie znalazłem nigdzie wersji CK na stronie producenta

http://www.clackcorp.com/water-treatment/control-valves-fittings-accessories/

Tam są 4 typy regeneracji: meter immediate, meter delayed, time clock delayed or pressure differential

2 ostatnie są jasne a co oznaczają 2 pierwsze ?

CK jest nową wersją robioną pod konkretną firmę...

Meter immediate/delayed to regeneracja objętościowa natychmiastowa/opóźniona - czyli jak się licznik objętości wyzeruje to startuje regeneracja.

Jakieś konkretne złoże możesz polecić ?

Dobre są złoża Lewatit (wszystkie są monosferyczne, np. Lewatit S1567 albo MonoPlus S108 ) albo Dowex Marathon/Monosphere.

Zanieczyszczenia mechaniczne wyeliminuje filtr ale odnośnie żelaza to nie mam pojęcia jakie jest stężenie. Warto się porywać na regeneracje upflow przy szambie ? Jaka będzie oszczędność wody ?

Oszczędność procentowo będzie spora. Ale w liczbach bezwzględnych to nie będą oszałamiające ilości. Coś ok 50 litrów z regeneracji...

To dystrybutor Clacka w Belgii - PWG. W Polsce ich oddziałem jest Alamo.

Niestety na ich stronie nie ma nic o tej wersji Clacka.

Jeszcze jedno pytanie w celach edukacyjnych. Normalnie kupując jakąś głowice weźmy dla przykładu tego Clack CI (objętościowy) regeneracja następuje bo zmiękczeniu określonej ilości wody czyli teoretycznie biorąc przewymiarowany zmiękczacz i tak się nic nie traci bo regeneracja będzie załóżmy raz na miesiąc.

Ale domyślam się, że nie jest tak różowo. Jest jakiś maksymalny okres pomiędzy regeneracjami ?

Póki co do zakupu uzdatniacza daleko, ale planuje instalację wodną i stad moje pytanko. Czy uzdatniacz może być na piętrze? Cała kotłownia będzie u mnie nietypowo na piętrze (pc, bojler, wm), dlatego też chciałabym umieścić tam uzdatniacz i rozdzielacze do całej wody. Czy nie jest to błąd projektowy? Na dole nie mam za bardzo miejsca na uzdatniacz i dlatego tak chciałabym to wykonać?

Da się tak, spadek ciśnienia nie będzie za duży?

Czołem Listo

Właśnie mam świeżutkie,jeszcze gorące wyniki badania mojej wody ze studni głębinowej 18 m głębokiej

W skrócie

Odczyn pH 5.2 norma 6.5-9.5

Amoniak 0.20

Azotany 59 mg norma 50

azotyny 0.013 norma 0.50

żelazo poniżej 100 norma 200

mangan 70 ug/l norma 50

chlorki 29,2 norma 250

twardość ogólna 174 norma 60-500

wapń 51

magnez 11.7 norma 30-125

indeks nadmanganianowy 0.62

fosforany 0.043

Jakieś porady do uzdatniania wody??

Myślałem też o lampie UV na wszelki wypadek?

Z góry dzięki za pomoc

Dent

Ustawienia wyglądają całkiem nieźle... z taką uwagą, że masz na stałe podaną objętość, a nie wiem jakie masz parametry wody więc nie ma jak policzyć czy regeneracja jest co odpowiednią objętość. Dawka soli jest całkiem duża, i jest jeden dodatkowy backwash ale to nie zaszkodzi. Tu masz tabelę z ustawieniami: http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr100_PL.pdf

Ilość wody do zbiornika solanki jest prawidłowa. Przez te 90 min jest zasysana solanka i przepychana przez zbiornik.

Dzieki,

Zastanawia mnie jednak nadal etap "brine". Solanka znika ze zbiornika w przeciagu max. 40 min. Przez kolejne 50 min urzadzenie zasysa resztki wody i powietrze. Czy to normalne , czy tak ma byc ? W zbiorniku solanki jest okolo 20 moze 30 l wody.

Piotr

Witam :bye:

Proszę o poradę odnośnie poprawy jakości wody (studnia głębinowa 22 m, pompa na ok. 16 m). Pompa głębinowa - 4SD 3-18 230V Omnigena antypiaskowa, Zbiornik hydroforowy 300l pionowy ZBO Hydro Vacuum.

Woda bakteriologicznie czysta.

Poziom żelaza 2025 (norma 200).

Mangan: 245 (norma 50)

PH: 7,4

Nie zbadałam twardości, ale woda na pewno nie jest miękka.

Woda podgrzana w termie nieprzyjemnie pachnie, a gdy jest dłużej nie używana, tj. ok.2-4 tyg. (w domu na razie nie mieszkam na stałe) - leci z czarnym osadem. Woda pozostawia też żółty osad w umywalce czy brodziku.

Chciałabym kupić jakiś zestaw filtrów, ale zanim zwrócę się do jakiejś firmy chciałabym zasięgnąć porady co sensownego zastosować.

Z góry dziękuję za pomoc.

Beata

Witam.Mam podobne problemy jak pani powyzej. Woda zawiera wysokie stezenie zelaza i manganianu. Potrzebuje kogos kto przygladnal by sie mojej instalacji i polecił dobor filtrow i wykonał usluge. Najlepiej gdyby to byla firma osoba z woj. małopolskiego rej pow. limanowskiego. Sprawa jest dosc pilna bo chciałbym jak najszybciej sie wprowadzic a bez wody nie da sie egzystowac.

Czołem Listo

Właśnie mam świeżutkie,jeszcze gorące wyniki badania mojej wody ze studni głębinowej 18 m głębokiej

W skrócie

Odczyn pH 5.2 norma 6.5-9.5

Amoniak 0.20

Azotany 59 mg norma 50

azotyny 0.013 norma 0.50

żelazo poniżej 100 norma 200

mangan 70 ug/l norma 50

chlorki 29,2 norma 250

twardość ogólna 174 norma 60-500

wapń 51

magnez 11.7 norma 30-125

indeks nadmanganianowy 0.62

fosforany 0.043

Jakieś porady do uzdatniania wody??

Myślałem też o lampie UV na wszelki wypadek?

Z góry dzięki za pomoc

Dent

Woda ogólnie OK

Co do filtra mechanicznego - http://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Filtr-Atlas-Filtri-BX-20/36 z wkładem http://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Wklad-Atlas-Filtri-FA-20-BX/170

Lampa uv (zależy od zapotrzebowania) - http://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Lampa-Sterilight-S5Q-PA/306

Do picia zasugerować można zamontowanie Stelli w celu usunięcia azotanów - http://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Odwrocona-osmoza-Puricom-Stella/7

Witam :bye:

Proszę o poradę odnośnie poprawy jakości wody (studnia głębinowa 22 m, pompa na ok. 16 m). Pompa głębinowa - 4SD 3-18 230V Omnigena antypiaskowa, Zbiornik hydroforowy 300l pionowy ZBO Hydro Vacuum.

Woda bakteriologicznie czysta.

Poziom żelaza 2025 (norma 200).

Mangan: 245 (norma 50)

PH: 7,4

Nie zbadałam twardości, ale woda na pewno nie jest miękka.

Woda podgrzana w termie nieprzyjemnie pachnie, a gdy jest dłużej nie używana, tj. ok.2-4 tyg. (w domu na razie nie mieszkam na stałe) - leci z czarnym osadem. Woda pozostawia też żółty osad w umywalce czy brodziku.

Chciałabym kupić jakiś zestaw filtrów, ale zanim zwrócę się do jakiejś firmy chciałabym zasięgnąć porady co sensownego zastosować.

Z góry dziękuję za pomoc.

Beata

Jeżeli chcesz zainwestować w całą stację uzdatniania wody zaproponowałbym ze względu na żelazo mangan i twardość wody:

- napowietrzenie wody

- za hydroforem filtr mechaniczny Cintropur NW 25 lub 32

- jonowymiennik (wielkość jonowymymiennika w zależności od poboru wody)

- jeśli jest zapach zaproponowałbym jeszcze kolumnę węglową

Wersja ekonomiczna:

- filtr mechaniczny NW 32

- filtr węglowy NW 32 TE z zasypem

rozwiązanie to nie będzie spełniało 100% oczekiwań

"Jeżeli chcesz zainwestować w całą stację uzdatniania wody zaproponowałbym ze względu na żelazo mangan i twardość wody:

- napowietrzenie wody

- za hydroforem filtr mechaniczny Cintropur NW 25 lub 32

- jonowymiennik (wielkość jonowymymiennika w zależności od poboru wody)

- jeśli jest zapach zaproponowałbym jeszcze kolumnę węglową"

czy muszę wymieniać hydrofor? mam przeponowy

Musieć, nie musisz, możemy Ci zrobić bez napowietrzania. Kwestia tego, czy zapach jest dlatego, że woda stoi 4 tygodnie i zapach jest ze zbiornika, czy z wody surowej? Zapraszamy do kontaktu telefonicznego po więcej informacji :)

Niestety, zimna woda też "pachnie", choć nie tak jak podgrzana...

Co do planowanego zużycia wody - na razie korzystamy (5 osób) z domu okresowo (dom wymaga remontu), ale docelowo chciałabym uruchomić w domu agroturystykę - 4 pokoje (ok.10 - 20 osób). W 6 łazienkach będą prysznice (ewentualnie 1 wanna). Mogłabym zorientować się w kosztach instalacji, które Pan zaproponował.

Niestety, zimna woda też "pachnie", choć nie tak jak podgrzana...

Co do planowanego zużycia wody - na razie korzystamy (5 osób) z domu okresowo (dom wymaga remontu), ale docelowo chciałabym uruchomić w domu agroturystykę - 4 pokoje (ok.10 - 20 osób). W 6 łazienkach będą prysznice (ewentualnie 1 wanna). Mogłabym zorientować się w kosztach instalacji, które Pan zaproponował.

Proponowane rozwiązanie:

1. Napowietrzacz

Cena - 290 zł

2. Zbiornik hydroforowy ocynkowany 300 litrów

Cena - 969 zł

3. Odżelaziacz - odmanganiacz 13x54 IR-DEF Clack CI

Cena - 3 100 zł

4. Filtr mechaniczny NW 25

Cena - 270 zł

4. Zmiękczacz wody

dla potrzeb 5 osób wystarczy zmiękczacz Denver Plus 30

Cena - 2200 zł

Obecny zbiornik hydroforowy można zamontować za stacją uzdatniania wody jak bufor wody uzdatnionej.

Zmiękczacz wody możemy zaproponować większy w sytuacji zwiększenia zapotrzebowania możemy rozbudować system o kolejną kolumnę filtracyjną.

Zmiękczacz wody 12x48 PUR Clack CI

Cena - 3 600 zł

A mogłby mi ktos wycenic taka przydomowa stacje uzdatniania bo widze ze koszty niesamowite.

Co do moich wynikow to:

żelazo 1187ug/l

mangan 756ug/l

reszta w normie

Woda na raczej twarda zreszta to chyba norma na południu Polski.Studnia ma ok. 11m.głebokosci. Woda non stop uzywana studnia wielokrotnie oprozniana. Domek i instalacja max pod 5 osob.