qbek17 11.04.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 usunie to co dobre w sensie? bo podobno przepuszcza minerały:) OK. Przepuszcza minerały. To dobrze jeśli jest ich w sam raz. Ale jak jest ich nadmiar to też przepuści... Dla mnie to trochę na siłę szukanie zastosowania dla tej formy filtracji w domowych warunkach - nie daje pewności i bezpieczeństwa jak RO, a zatrzymuje niewiele więcej niż zwykłe wkłady PP. Do tego jednorazowe membrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałgd 11.04.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstr 12.04.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 To nie tyle kwestia wersji głowicy, co sterownika. Taka opcja jest w najnowszym sterowniku - CK Trochę mnie zbiłeś z tropu, nie znalazłem nigdzie wersji CK na stronie producenta http://www.clackcorp.com/water-treatment/control-valves-fittings-accessories/ Tam są 4 typy regeneracji: meter immediate, meter delayed, time clock delayed or pressure differential 2 ostatnie są jasne a co oznaczają 2 pierwsze ? Jest to opisane w karcie katalogowej, wynika z nazwy, ale też widać to na oko. Złoże monosferyczne ma ziarna w jednym rozmiarze (zazwyczaj ok. 0,6 mm), a standardowe są bardzo zróżnicowane (03-1,2 mm). Jakieś konkretne złoże możesz polecić ? Głowicę (nie tylko sterownik) w wersji do takiej regeneracji. A do tego wodę bez zanieczyszczeń mechanicznych i żelaza bo w takiej regeneracji nie ma pierwszego etapu płukania wstecznego więc złoże musi być "czyste" mechanicznie. Zanieczyszczenia mechaniczne wyeliminuje filtr ale odnośnie żelaza to nie mam pojęcia jakie jest stężenie. Warto się porywać na regeneracje upflow przy szambie ? Jaka będzie oszczędność wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.04.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Trochę mnie zbiłeś z tropu, nie znalazłem nigdzie wersji CK na stronie producenta http://www.clackcorp.com/water-treatment/control-valves-fittings-accessories/ Tam są 4 typy regeneracji: meter immediate, meter delayed, time clock delayed or pressure differential 2 ostatnie są jasne a co oznaczają 2 pierwsze ? CK jest nową wersją robioną pod konkretną firmę... Meter immediate/delayed to regeneracja objętościowa natychmiastowa/opóźniona - czyli jak się licznik objętości wyzeruje to startuje regeneracja. Jakieś konkretne złoże możesz polecić ? Dobre są złoża Lewatit (wszystkie są monosferyczne, np. Lewatit S1567 albo MonoPlus S108 ) albo Dowex Marathon/Monosphere. Zanieczyszczenia mechaniczne wyeliminuje filtr ale odnośnie żelaza to nie mam pojęcia jakie jest stężenie. Warto się porywać na regeneracje upflow przy szambie ? Jaka będzie oszczędność wody ? Oszczędność procentowo będzie spora. Ale w liczbach bezwzględnych to nie będą oszałamiające ilości. Coś ok 50 litrów z regeneracji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstr 13.04.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 CK jest nową wersją robioną pod konkretną firmę... Możesz mi na PW podać nazwę firmy, chętnie się zapoznam z ich ofertą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.04.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Możesz mi na PW podać nazwę firmy, chętnie się zapoznam z ich ofertą. To dystrybutor Clacka w Belgii - PWG. W Polsce ich oddziałem jest Alamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.04.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Przez najbliższy tydzień mam wakacje bez internetu Jakby ktoś coś chciał to odpowiem po powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstr 13.04.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 To dystrybutor Clacka w Belgii - PWG. W Polsce ich oddziałem jest Alamo. Niestety na ich stronie nie ma nic o tej wersji Clacka. Jeszcze jedno pytanie w celach edukacyjnych. Normalnie kupując jakąś głowice weźmy dla przykładu tego Clack CI (objętościowy) regeneracja następuje bo zmiękczeniu określonej ilości wody czyli teoretycznie biorąc przewymiarowany zmiękczacz i tak się nic nie traci bo regeneracja będzie załóżmy raz na miesiąc. Ale domyślam się, że nie jest tak różowo. Jest jakiś maksymalny okres pomiędzy regeneracjami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 13.04.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Póki co do zakupu uzdatniacza daleko, ale planuje instalację wodną i stad moje pytanko. Czy uzdatniacz może być na piętrze? Cała kotłownia będzie u mnie nietypowo na piętrze (pc, bojler, wm), dlatego też chciałabym umieścić tam uzdatniacz i rozdzielacze do całej wody. Czy nie jest to błąd projektowy? Na dole nie mam za bardzo miejsca na uzdatniacz i dlatego tak chciałabym to wykonać? Da się tak, spadek ciśnienia nie będzie za duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DENT 16.04.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Czołem ListoWłaśnie mam świeżutkie,jeszcze gorące wyniki badania mojej wody ze studni głębinowej 18 m głębokiejW skrócieOdczyn pH 5.2 norma 6.5-9.5Amoniak 0.20Azotany 59 mg norma 50azotyny 0.013 norma 0.50żelazo poniżej 100 norma 200mangan 70 ug/l norma 50chlorki 29,2 norma 250twardość ogólna 174 norma 60-500wapń 51magnez 11.7 norma 30-125indeks nadmanganianowy 0.62fosforany 0.043Jakieś porady do uzdatniania wody??Myślałem też o lampie UV na wszelki wypadek?Z góry dzięki za pomocDent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puoyui 18.04.2015 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Ustawienia wyglądają całkiem nieźle... z taką uwagą, że masz na stałe podaną objętość, a nie wiem jakie masz parametry wody więc nie ma jak policzyć czy regeneracja jest co odpowiednią objętość. Dawka soli jest całkiem duża, i jest jeden dodatkowy backwash ale to nie zaszkodzi. Tu masz tabelę z ustawieniami: http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr100_PL.pdf Ilość wody do zbiornika solanki jest prawidłowa. Przez te 90 min jest zasysana solanka i przepychana przez zbiornik. Dzieki, Zastanawia mnie jednak nadal etap "brine". Solanka znika ze zbiornika w przeciagu max. 40 min. Przez kolejne 50 min urzadzenie zasysa resztki wody i powietrze. Czy to normalne , czy tak ma byc ? W zbiorniku solanki jest okolo 20 moze 30 l wody. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti_kul 18.04.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Witam Proszę o poradę odnośnie poprawy jakości wody (studnia głębinowa 22 m, pompa na ok. 16 m). Pompa głębinowa - 4SD 3-18 230V Omnigena antypiaskowa, Zbiornik hydroforowy 300l pionowy ZBO Hydro Vacuum. Woda bakteriologicznie czysta. Poziom żelaza 2025 (norma 200). Mangan: 245 (norma 50) PH: 7,4 Nie zbadałam twardości, ale woda na pewno nie jest miękka. Woda podgrzana w termie nieprzyjemnie pachnie, a gdy jest dłużej nie używana, tj. ok.2-4 tyg. (w domu na razie nie mieszkam na stałe) - leci z czarnym osadem. Woda pozostawia też żółty osad w umywalce czy brodziku. Chciałabym kupić jakiś zestaw filtrów, ale zanim zwrócę się do jakiejś firmy chciałabym zasięgnąć porady co sensownego zastosować. Z góry dziękuję za pomoc. Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulus25 18.04.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Witam.Mam podobne problemy jak pani powyzej. Woda zawiera wysokie stezenie zelaza i manganianu. Potrzebuje kogos kto przygladnal by sie mojej instalacji i polecił dobor filtrow i wykonał usluge. Najlepiej gdyby to byla firma osoba z woj. małopolskiego rej pow. limanowskiego. Sprawa jest dosc pilna bo chciałbym jak najszybciej sie wprowadzic a bez wody nie da sie egzystowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 20.04.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Czołem Listo Właśnie mam świeżutkie,jeszcze gorące wyniki badania mojej wody ze studni głębinowej 18 m głębokiej W skrócie Odczyn pH 5.2 norma 6.5-9.5 Amoniak 0.20 Azotany 59 mg norma 50 azotyny 0.013 norma 0.50 żelazo poniżej 100 norma 200 mangan 70 ug/l norma 50 chlorki 29,2 norma 250 twardość ogólna 174 norma 60-500 wapń 51 magnez 11.7 norma 30-125 indeks nadmanganianowy 0.62 fosforany 0.043 Jakieś porady do uzdatniania wody?? Myślałem też o lampie UV na wszelki wypadek? Z góry dzięki za pomoc Dent Woda ogólnie OK Co do filtra mechanicznego - http://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Filtr-Atlas-Filtri-BX-20/36 z wkładem http://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Wklad-Atlas-Filtri-FA-20-BX/170 Lampa uv (zależy od zapotrzebowania) - http://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Lampa-Sterilight-S5Q-PA/306 Do picia zasugerować można zamontowanie Stelli w celu usunięcia azotanów - http://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Odwrocona-osmoza-Puricom-Stella/7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 20.04.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Witam Proszę o poradę odnośnie poprawy jakości wody (studnia głębinowa 22 m, pompa na ok. 16 m). Pompa głębinowa - 4SD 3-18 230V Omnigena antypiaskowa, Zbiornik hydroforowy 300l pionowy ZBO Hydro Vacuum. Woda bakteriologicznie czysta. Poziom żelaza 2025 (norma 200). Mangan: 245 (norma 50) PH: 7,4 Nie zbadałam twardości, ale woda na pewno nie jest miękka. Woda podgrzana w termie nieprzyjemnie pachnie, a gdy jest dłużej nie używana, tj. ok.2-4 tyg. (w domu na razie nie mieszkam na stałe) - leci z czarnym osadem. Woda pozostawia też żółty osad w umywalce czy brodziku. Chciałabym kupić jakiś zestaw filtrów, ale zanim zwrócę się do jakiejś firmy chciałabym zasięgnąć porady co sensownego zastosować. Z góry dziękuję za pomoc. Beata Jeżeli chcesz zainwestować w całą stację uzdatniania wody zaproponowałbym ze względu na żelazo mangan i twardość wody: - napowietrzenie wody - za hydroforem filtr mechaniczny Cintropur NW 25 lub 32 - jonowymiennik (wielkość jonowymymiennika w zależności od poboru wody) - jeśli jest zapach zaproponowałbym jeszcze kolumnę węglową Wersja ekonomiczna: - filtr mechaniczny NW 32 - filtr węglowy NW 32 TE z zasypem rozwiązanie to nie będzie spełniało 100% oczekiwań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti_kul 20.04.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 "Jeżeli chcesz zainwestować w całą stację uzdatniania wody zaproponowałbym ze względu na żelazo mangan i twardość wody: - napowietrzenie wody- za hydroforem filtr mechaniczny Cintropur NW 25 lub 32- jonowymiennik (wielkość jonowymymiennika w zależności od poboru wody)- jeśli jest zapach zaproponowałbym jeszcze kolumnę węglową" czy muszę wymieniać hydrofor? mam przeponowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 21.04.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Musieć, nie musisz, możemy Ci zrobić bez napowietrzania. Kwestia tego, czy zapach jest dlatego, że woda stoi 4 tygodnie i zapach jest ze zbiornika, czy z wody surowej? Zapraszamy do kontaktu telefonicznego po więcej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti_kul 21.04.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Musieć, nie musisz, możemy Ci zrobić bez napowietrzania. Kwestia tego, czy zapach jest dlatego, że woda stoi 4 tygodnie i zapach jest ze zbiornika, czy z wody surowej? Zapraszamy do kontaktu telefonicznego po więcej informacji Niestety, zimna woda też "pachnie", choć nie tak jak podgrzana... Co do planowanego zużycia wody - na razie korzystamy (5 osób) z domu okresowo (dom wymaga remontu), ale docelowo chciałabym uruchomić w domu agroturystykę - 4 pokoje (ok.10 - 20 osób). W 6 łazienkach będą prysznice (ewentualnie 1 wanna). Mogłabym zorientować się w kosztach instalacji, które Pan zaproponował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 22.04.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Niestety, zimna woda też "pachnie", choć nie tak jak podgrzana... Co do planowanego zużycia wody - na razie korzystamy (5 osób) z domu okresowo (dom wymaga remontu), ale docelowo chciałabym uruchomić w domu agroturystykę - 4 pokoje (ok.10 - 20 osób). W 6 łazienkach będą prysznice (ewentualnie 1 wanna). Mogłabym zorientować się w kosztach instalacji, które Pan zaproponował. Proponowane rozwiązanie: 1. Napowietrzacz Cena - 290 zł 2. Zbiornik hydroforowy ocynkowany 300 litrów Cena - 969 zł 3. Odżelaziacz - odmanganiacz 13x54 IR-DEF Clack CI Cena - 3 100 zł 4. Filtr mechaniczny NW 25 Cena - 270 zł 4. Zmiękczacz wody dla potrzeb 5 osób wystarczy zmiękczacz Denver Plus 30 Cena - 2200 zł Obecny zbiornik hydroforowy można zamontować za stacją uzdatniania wody jak bufor wody uzdatnionej. Zmiękczacz wody możemy zaproponować większy w sytuacji zwiększenia zapotrzebowania możemy rozbudować system o kolejną kolumnę filtracyjną. Zmiękczacz wody 12x48 PUR Clack CI Cena - 3 600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulus25 22.04.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 A mogłby mi ktos wycenic taka przydomowa stacje uzdatniania bo widze ze koszty niesamowite. Co do moich wynikow to: żelazo 1187ug/l mangan 756ug/l reszta w normie Woda na raczej twarda zreszta to chyba norma na południu Polski.Studnia ma ok. 11m.głebokosci. Woda non stop uzywana studnia wielokrotnie oprozniana. Domek i instalacja max pod 5 osob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts