qbek17 23.02.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 W idealnym świecie tak powinno być. Niestety rzeczywistość jest inna Aktualnie najpopularniejsze są chyba zbiorniki Wave Cyber - i od kiedy są na rynku (jakieś 5 lat) nie ma z nimi problemów. Były próby wprowadzenia jeszcze tańszych (np. HTComa) ale to dopiero była "CHińszczyzna" przez duże CH Słyszałem też o europejskim niewypale (chyba AquaShell albo jakoś podobnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek7878 01.03.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Czesc! Mam takie badania wody: Barwa po odwirowaniu mg Pt/dm 10Mętność NTU 10,9pH 6,9Chlorki mg/dm 9,2Żelazo mg/dm 1,492Twardość ogólna Mg CaCO3/dm; 308Amoniak mg/dm 0,273Azotyny mg/dm 0.297Azotany mg/dm -Alkaiczność mg/dm 4,1Mangan po odwirowaniu mg/dm 2,850 (to nie pomyłka)Wapń mg/dm 78,1Siarczany mg/dm 24,3 I tu moje pytanie, czy ta wodę da sie uzdatnić? A jeśli tak to jakie urządzenia mam kupić zeby rzeczywiście woda stała się zdatna do picie? Nie chce wyrzucić pieniedzy w błoto, dlatego proszę o pomoc. Z góry dziękuje za podpowiedzMaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.03.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witaj, Wszystko się da uzdatnić - kwestia kosztów W twoim przypadku widziałbym dwie opcje: 1) Odżelaziacz: przy dość niskim pH polecałbym złoże Pyrolox lub Catalox; ewentualnie mieszanka ze złożem podnoszącym pH. Jeśli jest taka możliwość to można dodatkowo napowietrzyć złoże. Powinien usunąć żelazo i mangan oraz trochę barwy i mętności. Wymaga silnego płukania (wymagana mocna pompa) 2) Zmiękczacz i odżelaziacz w jednym, na złożu CR100: podniesie pH, usunie twardość, żelazo, mangan, amoniak oraz trochę barwy i mętności. Będzie trochę droższy, ale usunie więcej i nie wymaga aż tak mocnej pompy. Regenerowany solanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek7878 01.03.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Dziękuje za szybką odpowiedz. Mam jeszcze takie pytanie: czy wspomniane urządzenie (jedno albo drugie) usunie całe żelazo i mangan czy tylko cześć? Firmy z którymi kontaktowałem się do tej pory proponowały jedno-,dwu- lub trzystopniowy proces filtracji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.03.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Jeśli rozmiar tych zestawów będzie odpowiedni do przepływu to powinny zdjąć wszystko. Ale takich rzeczy nikt nie zagwarantuje - po prostu zależą od wielu parametrów. Oczywiście, że można to zrobić wielostopniowo, ale dobre płukanie takiego zestawu jest trudne do realizacji. Nie mówiąc już o spadku ciśnienia, kosztach instalacji, regeneracji i miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redwater 01.03.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 WitamZainstalowalem sobie zmiekczacz na glowicy logix-760 (objetosciowa), oraz zloze purolite-C100E 30l.I teraz mam pytanie, bo uruchomilem to i pomiar twardosci weglanowej po przejsciu przez filtr jest taki sam jak woda ze studni, czyli 14 st. dH, co jest nie tak ? Dodam, ze na poczatku jak puscilem wode to przez chwile leciala o barwie zoltej a potem juz normalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 01.03.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam Zainstalowalem sobie zmiekczacz na glowicy logix-760 (objetosciowa), oraz zloze purolite-C100E 30l. I teraz mam pytanie, bo uruchomilem to i pomiar twardosci weglanowej po przejsciu przez filtr jest taki sam jak woda ze studni, czyli 14 st. dH, co jest nie tak ? Dodam, ze na poczatku jak puscilem wode to przez chwile leciala o barwie zoltej a potem juz normalna. Prawdopodobnie nie uruchomiłeś regeneracji po podłaczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redwater 01.03.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 uruchomilem, w nocy sie odbyla ustawienie bylo na 2 w nocy standardowo. Pomiar robilem testem akwaryjnym KH twardosci ogolnej weglanowej, moze tu jest blad ? a moze zle parametry ustawilem, moze ktos mi podpowie jak to ustawic ? ustawione tak:hardness: 270capacity: 1,4salt amount: Hdays: 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 01.03.2010 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Czesc! Mam takie badania wody: Barwa po odwirowaniu mg Pt/dm 10 Mętność NTU 10,9 pH 6,9 Chlorki mg/dm 9,2 Żelazo mg/dm 1,492 Twardość ogólna Mg CaCO3/dm; 308 Amoniak mg/dm 0,273 Azotyny mg/dm 0.297 Azotany mg/dm - Alkaiczność mg/dm 4,1 Mangan po odwirowaniu mg/dm 2,850 (to nie pomyłka) Wapń mg/dm 78,1 Siarczany mg/dm 24,3 I tu moje pytanie, czy ta wodę da sie uzdatnić? A jeśli tak to jakie urządzenia mam kupić zeby rzeczywiście woda stała się zdatna do picie? Nie chce wyrzucić pieniedzy w błoto, dlatego proszę o pomoc. Z góry dziękuje za podpowiedz Maciek Raz uzdatniałem taką wodę z podobną ilością manganu to było pod Kielcami do tego czasu nie myślałem że może być tyle manganu w wodzie. Zamontowałem tam durzy odżelaziacz na dolomicie tradycyjne napowietrzanie aspiratorem na zbiorniku przepływowym jako drugie urządzenie odżelaziacz na Grinsendzie. I udało się ale czy w twiim przypadku zadziała to niewiadomo. wymaga to testów drugiego stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 01.03.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 uruchomilem, w nocy sie odbyla ustawienie bylo na 2 w nocy standardowo. Pomiar robilem testem akwaryjnym KH twardosci ogolnej weglanowej, moze tu jest blad ? a moze zle parametry ustawilem, moze ktos mi podpowie jak to ustawic ? Niestety ta żywica ma na początku "trudny Start" dlategi ja po zamontowaniu uruchamiam dwie regeneracje na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redwater 01.03.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 dzieki, moze spojrzysz jeszcze na parametry, dopisalem do mojego poprzedniego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 01.03.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 dzieki, moze spojrzysz jeszcze na parametry, dopisalem do mojego poprzedniego postu. Niestety w tym ci nie pomogę osobiście stosuję zawory Flecka i nie jestem zwolennikiem elektroniki przy filtrach. Może ci pomoze ktoś inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 01.03.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 jakie filtry mechaniczne (ile mikronów) stosowac na instalacji (woda ze studni)? w tej chwili mam załozony 20 mikronow i czy to wystarczy czy dac drobniejszy? Które sa lepsze filtry sznurkowe czy piankowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 01.03.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Przez sznurek przy nie systematycznej wymianie przepusci zanieczyszczenia a pianka zapcha się i w końcu zacznie dławić ciśnienie. Polecam piankę 20mikronów to najlepsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.03.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 20 mikronów na wlocie do domu powinno w zupełności wystarczyć. Niezależnie jakie stosujesz (sznurkowe czy piankowe) należałoby je wymieniać zanim się całkowicie zatkają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 01.03.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Przez sznurek przy nie systematycznej wymianie przepusci zanieczyszczenia a pianka zapcha się i w końcu zacznie dławić ciśnienie. Polecam piankę 20mikronów to najlepsza opcja. Czyli te 20 mikro wystarczy ? nie ma sensu dawac drobniejszych filtrow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.03.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 redwater - nie znam dokładnie programowania Autotrola, więc nie pomogę ci z tym, ale po uruchomieniu zmiękczacza należałoby zrobić podwójną regenerację i dobrze go wypłukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.03.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Czyli te 20 mikro wystarczy ? nie ma sensu dawac drobniejszych filtrow? Drobniejszy szybciej się zapcha, będzie konieczna częstsza wymiana i będzie większy spadek ciśnienia. Jeśli już chcesz lepiej doczyścić wodę to lepiej zastosować 2 takie filtry szeregowo: jeden grubszy (np.50 mikronów), a po nim drobniutki (np. 10 czy 5 mikronów). Zależnie od rodzaju zanieczyszczeń jeden będziesz wymieniał częściej niż drugi ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 01.03.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Czyli te 20 mikro wystarczy ? nie ma sensu dawac drobniejszych filtrow? Drobniejszy szybciej się zapcha, będzie konieczna częstsza wymiana i będzie większy spadek ciśnienia. Jeśli już chcesz lepiej doczyścić wodę to lepiej zastosować 2 takie filtry szeregowo: jeden grubszy (np.50 mikronów), a po nim drobniutki (np. 10 czy 5 mikronów). Zależnie od rodzaju zanieczyszczeń jeden będziesz wymieniał częściej niż drugi ;] nie chodzi o to czy chce lepiej doczyscic wode chodzi mi o to czy jest sens jej lepszego doczyszczenia np ze wzgledu na ochrone kranow,zaworow i dla zdrowia przy spozywaniu jej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.03.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Moim zdaniem - nie ma sensu Tzn. nie ma sensu montować drobniejszych filtrów sznurkowych/piankowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts