zulus25 02.05.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Witam jeszcze raz ja posiadam dokładniejsze wyniki. Zalezy mi na konkretnej wycenie i szukam firmy ktora wykona usługe w małopolsce. Fe= 0,3 mg/l (0,2)Mn=0,292mg/l (0,05)twardosc Hd16pH 7,8NH4<0,1 mg/l (0,5)SiO2=5mg/lprzewodnosc 377,50us/cm2 Dom 4-5 osob, podłaczony do kanalizacji ,posiadam zbiornik przeponowy 150 l.Nie mam pojecia jaka mam pompe głebinowa;) Woda posiada specyficzny zapach,szczegolnie ciepła. Głebokosc studni 11 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.05.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Witam jeszcze raz ja posiadam dokładniejsze wyniki. Zalezy mi na konkretnej wycenie i szukam firmy ktora wykona usługe w małopolsce. Fe= 0,3 mg/l (0,2) Mn=0,292mg/l (0,05) twardosc Hd16 pH 7,8 NH4<0,1 mg/l (0,5) SiO2=5mg/l przewodnosc 377,50us/cm2 Dom 4-5 osob, podłaczony do kanalizacji ,posiadam zbiornik przeponowy 150 l.Nie mam pojecia jaka mam pompe głebinowa;) Woda posiada specyficzny zapach,szczegolnie ciepła. Głebokosc studni 11 m. Spora różnica między tymi wynikami a poprzednimi Pod te wartości można by zastosować złoże wielofunkcyjne (AquaMulti lub Ecomix), ale wtedy od razu zmiękczasz wodę. Jeśli chodzi tylko o usunięcie Fe i Mn to sporo zależy od wydajności pompy. Można próbować bez napowietrzania bo przekroczenia są niewielkie, ale zalecane jest zawsze napowietrzenie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.05.2015 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Witam, Mam następującą wodę: mętność 0,25 (1) barwa 3,7 akceptowalna zapach akceptowalny ph 5,5 (6,5-9,5) przewodność 467 (2500) twardość (CaCo3) 130 (60-500) żelazo poniżej oznaczalności (0,2) mangan 1,170 (0,05) chlorki 56,3 (250) amonowy jon 0,12 (0,5) azotyny poniżej oznaczalności azotany 49,1 (50) indeks nadmanganianowy 1,2 (5) bakterie sprawdzałem 7 miesięcy temu i nie było, teraz nie badałem, ze względu na podłączanie domów na około do kanalizacji miejskiej nie przypuszczam żeby się miało pogorszyć. Chcę się pozbyć manganu, po za tym woda jest używalna i akceptowalna. Jak zdążyłem się zorientować jest to sytuacja specyficzna, bo nie mam żelaza. Proszę o sugestie odnośnie filtrowania. Ze względu na brak miejsca w kotłowni instalacja napowietrzająca ze zbiornikiem odpada. Zostaje mi chyba filtr ze złożem regenerowanym nadmanganianem potasu, jakie będzie najlepsze? Czy wystarczy jeden stopień filtracji i czy będę musiał skorygować ph? Woda nie nadaje się na złoże greensand (to co napisałeś "filtr ze złożem regenerowanym nadmanganianem potasu"). Jest za niskie pH. Niska wartość odczynu pH znacznie utrudnia eliminację manganu. Wolimy to przetestować, by móc dać 100% gwarancje, że zasugerowana oferta zadział. Dajemy gwarancję zarówno na urządzenie i technologię więc przed dokonaniem zakupu/oferty musimy przetestować próbkę wody na różnych złożach. Jak jesteś zainteresowany to prosimy o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szoko 04.05.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 A jak twardość była przed zamontowaniem zmiękczacza? Cześć, było 27. Tyle, że teraz moje pytanie trochę traci na aktualności, ponieważ moja żona po podlewaniu czasem zapomni od razu wyłączyć bypassa i trochę wody może się mieszać. Choć nie wydaje mi się, żeby aż tyle, bo raczej są to krótkotrwałe potknięcia-sprawdzam ją zawsze;) A teraz w zbiorniku (300l) twardość wzrosła do 9. A zimna wciąż 1-2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.05.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Stopniowo zwiększa spadki ciśnienia... dla złoża Pyrolox (dla niego są dostępne informacje techniczne, a wasze złoże z tego co piszecie spowoduje mniejsze opory) przy przepływie 1 m3/h przez zbiornik 10x54 mamy spadek ciśnienia maksymalnie 0,5 bar. Normalne ciśnienie w domowej instalacji waha się zazwyczaj o ok 1 bar przy pracy hydroforu. Dlatego twierdzę, że takie spadki ciśnienia nie będą "zauważalne". Przy czystym złożu. Tak się dzieje w przypadku złóż pokrytych warstwą katalityczną czyli w tym przypadku piasku (czy według waszej nazwy Ironitu). Defeman (i inne tego typu złoża) są w całej objętości zbudowane z tego samego i nie ma takiej możliwości aby "warstwa się wytarła". Proponowane przez nas rozwiązanie bazuje na złożach Ironit i Defeman. Jedną z sześciu składowych złoża Ironit jest złoże piaskowe. Zadaniem złoża Ironit jest usunięcie żelaza (którego mamy w tym przypadku w wodzie surowej 0,66 mgFe/l), nieznaczne podniesienie odczynu pH wody, aby zwiększyć szybkość utleniania manganu i częściowe usunięcie manganu. Tak prawie już oczyszczona woda wpływa na złoże złoże Defeman w celu eliminacji pozostałego manganu (manganu w wodzie surowej w tym przypadku mamy 0,15 mgMn/l, a po złożu Ironit będzie go jedynie 0,05-0,10 mgMn/l). Po przepłynięciu przez złoże Defeman tak przygotowanej wody, wartość manganu nie wyniesie więcej niż 0,02-0,03 mg/l, a najprawdopodobniej będzie poniżej 0,02 mgMn/l, co daje użytkownikowi wysokiej jakości wodę uzdatnioną. Po prostu taka kombinacja złóż umożliwia dużą skuteczność usuwania żelaza i manganu. Oczywiście, że nie ma sensu przeginać z płukaniem, ale według producenta zalecane jest nawet codzienne płukanie złóż katalitycznych, co może prowadzić do ubytku masy złóż na poziomie 2%/rok. Idąc tą drogą płukanie co 2 dni spowoduje utratę 1% początkowej masy złoża czyli jakieś 200 gramów rocznie (=1 kg po 5 latach). To chyba nie są drastyczne ilości powodujące spadek wydajności filtra? Proszę to powiedzieć zakładom wodociągów, które co kilka lat regularnie uzupełniają złoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.05.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Proszę to powiedzieć zakładom wodociągów, które co kilka lat regularnie uzupełniają złoże. Zakłady wodociągowe to zupełnie inna konstrukcja, inna skala, inne przepływy... Ostatnio miałem do czynienia z filtrami gdzie złoża było 30 ton w jednym zbiorniku... tam ubytek 2% to jakieś 600 kg, więc nie dziwię się, że uzupełniają straty. Poza tym często większe ubytki z filtrów raczej są spowodowane wypłukiwaniem złoża zbyt silnym strumieniem lub awarią dysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Pero 04.05.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Proponowane przez nas rozwiązanie bazuje na złożach Ironit i Defeman. Jedną z sześciu składowych złoża Ironit jest złoże piaskowe. Zadaniem złoża Ironit jest usunięcie żelaza (którego mamy w tym przypadku w wodzie surowej 0,66 mgFe/l), nieznaczne podniesienie odczynu pH wody, aby zwiększyć szybkość utleniania manganu i częściowe usunięcie manganu. Tak prawie już oczyszczona woda wpływa na złoże złoże Defeman w celu eliminacji pozostałego manganu (manganu w wodzie surowej w tym przypadku mamy 0,15 mgMn/l, a po złożu Ironit będzie go jedynie 0,05-0,10 mgMn/l). Po przepłynięciu przez złoże Defeman tak przygotowanej wody, wartość manganu nie wyniesie więcej niż 0,02-0,03 mg/l, a najprawdopodobniej będzie poniżej 0,02 mgMn/l, co daje użytkownikowi wysokiej jakości wodę uzdatnioną. Po prostu taka kombinacja złóż umożliwia dużą skuteczność usuwania żelaza i manganu. Proszę to powiedzieć zakładom wodociągów, które co kilka lat regularnie uzupełniają złoże. Witam, Jeśli chodzi o żelazo i mangan to jak piszecie irinit defeman poradzi sobie bezproblemowo natomiast moje pytanie co z zapachem siarkowodoru? Mam liczyć i się modlić że napowietrzanie pomoże? Jak już napisałem zapach wody jest dla mnie nie do przyjęcia i to jest główny problem a za bardzo gwarancji pozbycia się siarkowodoru nie dostałem w żadnym waszym wpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.05.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Witam, Jeśli chodzi o żelazo i mangan to jak piszecie irinit defeman poradzi sobie bezproblemowo natomiast moje pytanie co z zapachem siarkowodoru? Mam liczyć i się modlić że napowietrzanie pomoże? Jak już napisałem zapach wody jest dla mnie nie do przyjęcia i to jest główny problem a za bardzo gwarancji pozbycia się siarkowodoru nie dostałem w żadnym waszym wpisie. Siarkowodór można usuwać przez napowietrzanie i/lub na złożach katalitycznych gdzie będzie utleniany. Zejście do poziomu niewyczuwalnego jest "prawie pewne" w takim układzie. Chociaż "prawie" może robić różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 05.05.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Witam jeszcze raz ja posiadam dokładniejsze wyniki. Zalezy mi na konkretnej wycenie i szukam firmy ktora wykona usługe w małopolsce. Fe= 0,3 mg/l (0,2) Mn=0,292mg/l (0,05) twardosc Hd16 pH 7,8 NH4<0,1 mg/l (0,5) SiO2=5mg/l przewodnosc 377,50us/cm2 Dom 4-5 osob, podłaczony do kanalizacji ,posiadam zbiornik przeponowy 150 l.Nie mam pojecia jaka mam pompe głebinowa;) Woda posiada specyficzny zapach,szczegolnie ciepła. Głebokosc studni 11 m. Proponowane rozwiązanie: 1. Filtr mechaniczny NW 25 2. Jonowymiennik 12x48 3. Kolumna węglowa 10x44 4. Atlas Filtri Master BX 20 z wkładem sznurkowym Filtr mechaniczny Cintropur NW 25 wykorzystując specjalne rękawy filtracyjne usuwa z wody wszelkie osady (piasek, rdzę, muł, cząstki korozji). Filtr Cintropur NW 25 przystosowany jest do zastosowań domowych. Jonowymiennik AM 1248 CI działa w oparciu o wysokiej jakości złoże (żywicę jonowymienną) renomowanych producentów. Profesjonalny sterownik zapewnia bezobsługową pracę urządzenia. Urządzenie wymaga przerwy w uzdatnianiu wody na regenerację złoża ( około 2 godzin ), w przypadku Twojej wody regeneracja będzie odbywać się po przepłynięciu około 4 m3 wody. Godzinę regeneracji możemy ustawić w okresie braku lub najmniejszego poboru wody. Głowica sterująca Clack CI z funkcjami diagnostycznymi i historią pracy przeprowadza regenerację kolumny z żywicą po przepływie określonej ilości wody. Filtr mechaniczny Atlas Master z wkładem sznurkowym montowany jest w celu zabezpieczenia instalacji przed ewentualnym pyłem z filtra węglowego. Wymianę wkładu przeprowadza się okresowo, co trzy miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 05.05.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Witam, Jeśli chodzi o żelazo i mangan to jak piszecie irinit defeman poradzi sobie bezproblemowo natomiast moje pytanie co z zapachem siarkowodoru? Mam liczyć i się modlić że napowietrzanie pomoże? Jak już napisałem zapach wody jest dla mnie nie do przyjęcia i to jest główny problem a za bardzo gwarancji pozbycia się siarkowodoru nie dostałem w żadnym waszym wpisie. Przy zastosowaniu tych złóż w połączeniu ze zbiornikiem hydroforowym bezprzeponowym (najlepiej 300 l) i napowietrzaniem (zwężka inżektorowa lub sprężarka) GWARANTUJEMY usunięcie zapachu siarkowodoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Pero 05.05.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Przy zastosowaniu tych złóż w połączeniu ze zbiornikiem hydroforowym bezprzeponowym (najlepiej 300 l) i napowietrzaniem (zwężka inżektorowa lub sprężarka) GWARANTUJEMY usunięcie zapachu siarkowodoru. Dziękuje bardzo za pomoc w dobraniu urządzeń oraz gwarancję ich działania. Zgłoszę się do Państwa firmy po ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K2 06.05.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Proszę o radę bardziej zorientowanych forumowiczów.Po długich poszukiwaniach okazuje się, że 90 % zmiękczaczy w ofercie w mojej okolicy to chińszczyzna albo składaki.Tych grup wolałbym uniknąć.Stanęło na wyborze między dwoma urządzeniami (podobno lepszymi jakościowo) tj.Ecowater ESM 18 lub ERIE Slimline ECO+ 24.Cena urządzeń z montażem +/- 3000 Czy faktycznie są to dobre urządzenia? Czy jest lepsza opcja w tej cenie? rodzina 2 + 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 06.05.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Proszę o radę bardziej zorientowanych forumowiczów. Po długich poszukiwaniach okazuje się, że 90 % zmiękczaczy w ofercie w mojej okolicy to chińszczyzna albo składaki. Tych grup wolałbym uniknąć. Stanęło na wyborze między dwoma urządzeniami (podobno lepszymi jakościowo) tj. Ecowater ESM 18 lub ERIE Slimline ECO+ 24. Cena urządzeń z montażem +/- 3000 Czy faktycznie są to dobre urządzenia? Czy jest lepsza opcja w tej cenie? rodzina 2 + 2 O jakiej okolicy mówisz ? Co nazywasz składakami? Zmiękczacze dwuczęściowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 06.05.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Dziękuje bardzo za pomoc w dobraniu urządzeń oraz gwarancję ich działania. Zgłoszę się do Państwa firmy po ofertę. Zapraszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K2 06.05.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 O jakiej okolicy mówisz ? Co nazywasz składakami? Zmiękczacze dwuczęściowe? Chodzi mi o zmiękczacze składane z różnych części - złoże, obudowa, głowica itp. (na których się nie znam) przez polskie firmy i sprzedawane w okolicach 2000 zł. Wyglądają podobnie, parametry maja podobne (tyle mówią liczby) . Dla laika takiego jak ja znalezienie w tym gąszczu czegoś wartościowego jest dość trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.05.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Chodzi mi o zmiękczacze składane z różnych części - złoże, obudowa, głowica itp. (na których się nie znam) przez polskie firmy i sprzedawane w okolicach 2000 zł. Wyglądają podobnie, parametry maja podobne (tyle mówią liczby) . Dla laika takiego jak ja znalezienie w tym gąszczu czegoś wartościowego jest dość trudne. Kazdy zmiekczacz jest skladany z roznych czesci, tych ktore wyminiles. Zazwyczaj firmy nie produkuja wlasnymi silami zloza i glowicy. Glowice robia wyspecjalizowane firmy, zlozna inne wyspecjalizowane firmy. Kazdy taki filtr jest w tym sensie skladakiem. Roznica o ktorej piszesz sprowadza sie do tego. ze maly producent, lokalna firma, podaje z jakich konkretnie komponentow zlozony jest filtr, (co mozna np tutaj zweryfikowac czy sa to dobre komponenty) lub duza firma wklada do srodka cos, nie mowi co i wali na obudowe ladna naklejke ze swoim logo jakby to miala byc gwarancja dobrej jakosci. A niestety taka naklejka nie gwarantuje niczego! Taka naklejka to czysty marketing. Tak to i wiessmann potrafi filtr zrobic, tylko ze z wiessmana to jrst tam wlasnie naklejka i kupa marketingu podnoszacego wartosc sprzetu o 50%. Twoj wybor. Gaszcz informacji to weryfikowanie 2 komponentow glownie. Zloza i glowicy. To nie samochod zbudowany ze sryliona elementow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K2 06.05.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Co więc kupić, żeby nie wtopić?Z firm sprzedających każdy twierdzi, że jego jest najlepsze.Jakie złoże, jaka głowica?Czy parametry ekonomiczne (zużycie wody i soli) to tylko marketing a wszystkie zużywają podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.05.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Co więc kupić, żeby nie wtopić? Z firm sprzedających każdy twierdzi, że jego jest najlepsze. Jakie złoże, jaka głowica? Czy parametry ekonomiczne (zużycie wody i soli) to tylko marketing a wszystkie zużywają podobnie? Dobre głowice to Clack, Fleck, Autotrol (najlepiej wersje objętościowe, mogą być z mieszaczem (mixingiem), opcjonalnie też z regeneracją przeciwprądową (upflow)). Dobre złoża to jonity producentów: Lewatit, Dow, ewentualnie ujdzie też Purolite. Najlepiej żeby złoże było monosferyczne (jednorodne). Zużycie wody i soli zależy od ustawień głowicy (czyli pośrednio od typu i ilości złoża). Zazwyczaj są to wartości bardzo zbliżone i nie ma co liczyć, że jakiś model zmiękczacza będzie zużywał o 50% mniej wody i soli od innych. Oczywiście przy założeniu, że są w podobnym rozmiarze i o tych samych funkcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K2 06.05.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź (bez podpowiedzi jak na większości forów, że najlepiej kupić Denver 30 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.05.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Trzeba przyznać, że machina reklamowa dotarła do "branży zmiękczaczy" chyba dopiero z pierwszymi kontenerami Denverów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts