Grzegorzyk 08.05.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Wystarczy chwilę poszukać http://allegro.pl/show_item.php?item=5236354171 Ale co po takim systemie jak to nie ma nawet mineralizatora więc woda się nie nadaje do picia bo jest pozbawiona wszystkiego po filtracji? Tak jakby pic wodę destylowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 11.05.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 witam kolegów,mam własne ujęcie wody i wiadomo w wodzie jest dużo żelaza i manganu. zamierzam coś z tym zrobić bo zaczyna mi to dokuczać. ostatnio wpadłem na zmiękczacz wody cosmowater home22. czy to urządzenie da radę oczyścić wodę z własnego ujęcia? czy jednak nie zawracać sobie tą zabawką głowy i iść w stroną napowietrzenia, wytrącenia żelaza i dobraniu stacji uzdatniania na podstawie wyników badań wody. dodam ,że posiadam pompę głębinową i hydrofor 1000l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.05.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 A wiesz coś na temat ilości tego żelaza i manganu? Bez badań wody ciężko cokolwiek odpowiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 11.05.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 A wiesz coś na temat ilości tego żelaza i manganu? Bez badań wody ciężko cokolwiek odpowiedzieć... zgadywać nie będę , ale zakładam że jest sporo. duży zbiornik hydroforowy trochę pomaga , no ale tylko trochę , resztę mam w herbacie. zacznę od badania wody i wtedy będzie można zacząć konkretnie rozmawiać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLJMB 12.05.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 (edytowane) Witam, Mam następujące wyniki badań wody: Utlenialność 1,44 norma 5Twardość 176 norma 500Amoniak 0,65 norma 0,50Azotyny 0,007 norma 0,50Azotany <50 norma 50Chlorki <5 norma 250Żelazo 1118 norma 200Mangan 132 norma 50ph 7,6 norma 6,5-9,5 Czy ktoś może mi doradzić najskuteczniejszą metodę uzdatnienia? Szukam skutecznego rozwiązania, a niekoniecznie najtańszego. Martwi mnie tak wysoki poziom żelaza ... Edytowane 12 Maja 2015 przez KLJMB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.05.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Czy ktoś może mi doradzić najskuteczniejszą metodę uzdatnienia? Szukam skutecznego rozwiązania, a niekoniecznie najtańszego. Martwi mnie tak wysoki poziom żelaza ... Standardowe rozwiązanie na taką wodę to napowietrzanie, zbiornik hydroforowy z poduszką powietrzną, (ewentualnie filtr wstępny) i odżelaziacz. Napowietrzanie możesz zrobić przez zwężkę lub sprężarkę. Zbiornik hydroforowy powinien być wyposażony w dyszę rozbryzgową i automatyczny odpowietrznik. Odżelaziacz to największy temat do wyboru - może być wypełniony różnymi złożami o różnych wymaganiach co do płukania (czyli pompa) lub regeneracji (np. regeneracja chemiczna). Od typu regeneracji zależy też co możesz zrobić ze ściekami. Żeby dobrać rozmiar odżelaziacza trzeba znać (chociaż w przybliżeniu) przepływy i zużycie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 14.05.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 zgadywać nie będę , ale zakładam że jest sporo. duży zbiornik hydroforowy trochę pomaga , no ale tylko trochę , resztę mam w herbacie. zacznę od badania wody i wtedy będzie można zacząć konkretnie rozmawiać. pozdrawiam Ciężko dobrać cokolwiek w oparciu o "założenia". Wyślij do nas wodę, zbadamy i zaproponujemy rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstr 14.05.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Hej,Mam jeszcze jedno pytanie, mam do zamontowania, zmiękczacz, filtr narurowy, reduktor ciśnienia. W jakiej kolejności je montować ?reduktor -> filtr -> zmiękczacz czy filtr -> zmiękczacz -> reduktor ? I jeszcze pytanie odnośnie filtra narurowego, Cintropur czy Hydra ? Jeżeli Hydra to czy 90 mikronów jest wystarczające przed zmiękczaczem (woda z wodociągów) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 14.05.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Hej, Mam jeszcze jedno pytanie, mam do zamontowania, zmiękczacz, filtr narurowy, reduktor ciśnienia. W jakiej kolejności je montować ? reduktor -> filtr -> zmiękczacz czy filtr -> zmiękczacz -> reduktor ? I jeszcze pytanie odnośnie filtra narurowego, Cintropur czy Hydra ? Jeżeli Hydra to czy 90 mikronów jest wystarczające przed zmiękczaczem (woda z wodociągów) ? 1. Reduktor ciśnienia 2. Filtr 3. Zmiękczacz Hydra - ma płukanie wsteczne wkładu. Zaoszczędzisz na wymianie. 90 mikronów wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.05.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Hydra - ma płukanie wsteczne wkładu. Zaoszczędzisz na wymianie. 90 mikronów wystarczy. Cintropur może mieć spłukiwanie wkładu... zależnie od wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstr 14.05.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Dzięki,A gdyby reduktor montować za zmiękczaczem/filtrem to nie będzie tak, że będę w stanie uzyskać większy przepływ chwilowy bo woda podawana na zmiękczacz/filtr będzie pod większym ciśnieniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.05.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Dzięki, A gdyby reduktor montować za zmiękczaczem/filtrem to nie będzie tak, że będę w stanie uzyskać większy przepływ chwilowy bo woda podawana na zmiękczacz/filtr będzie pod większym ciśnieniem ? Ale po co Ci większy przepływ? Chodzi o to żeby przepływ przez filtr był jak najniższy - wtedy filtr daje najlepsze efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstr 14.05.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Ale po co Ci większy przepływ? Chodzi o to żeby przepływ przez filtr był jak najniższy - wtedy filtr daje najlepsze efekty. No właśnie nie byłem pewien mojego rozumowania, dzięki za sprostowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 14.05.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Ciężko dobrać cokolwiek w oparciu o "założenia". Wyślij do nas wodę, zbadamy i zaproponujemy rozwiązanie kompleksowo, jestem zainteresowany. poproszę o więcej info na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLJMB 17.05.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Odżelaziacz to największy temat do wyboru - może być wypełniony różnymi złożami o różnych wymaganiach co do płukania (czyli pompa) lub regeneracji (np. regeneracja chemiczna). Od typu regeneracji zależy też co możesz zrobić ze ściekami. Żeby dobrać rozmiar odżelaziacza trzeba znać (chociaż w przybliżeniu) przepływy i zużycie wody. Pojawiło się kilka pomysłów i chciałbym prosić o pomoc - który wg Was jest najrozsądniejszy: 1. Odżelaziacz/odmanganiacz OPTIMO 130 na złożu Greensand-1 100kg + złoże po podwyższenia pH Calcite oraz urządzenie multifunkcyjne EKO-OPTIMA 30/C 742 na złoży Crystal Right 100 - 28,3 litra 2. Złoże ecomix jako bardziej uniwersalna alternatywa dla powyższych 3. Złoże multimedialne WGTT10EACM od firmy WIGO Ścieki odprowadzane są do szamba, a zużycie typowe dla 5-osobowej rodziny. Będę wdzięczny za wszelkie przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.05.2015 03:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Pojawiło się kilka pomysłów i chciałbym prosić o pomoc - który wg Was jest najrozsądniejszy: 1. Odżelaziacz/odmanganiacz OPTIMO 130 na złożu Greensand-1 100kg + złoże po podwyższenia pH Calcite oraz urządzenie multifunkcyjne EKO-OPTIMA 30/C 742 na złoży Crystal Right 100 - 28,3 litra Regeneracja chemiczna byłaby rozwiązaniem jeśli nie można napowietrzać wody (nie napisałeś jaki masz hydrofor i pompę). Nie rozumiem po co podwyższać pH skoro jest ono optymalne (pH=7,6). Do tego kolejny filtr z Crystal Right'em... jak dla mnie ktoś ma fantazję. 2. Złoże ecomix jako bardziej uniwersalna alternatywa dla powyższych Złoże Ecomix nie rusza amoniaku, więc nie do końca będzie "bardziej uniwersalne". Jeśli już iść w jednostopniowe złoże wielofunkcyjne to albo wspomniany wyżej CR100 albo AquaMulti. W każdym przypadku masz wodę zmiękczoną do zera. 3. Złoże multimedialne WGTT10EACM od firmy WIGO Nie znam takiego złoża (google też nie zna) więc ciężko powiedzieć coś na ten temat. Podsumowując jeśli chcesz mieć wodę zmiękczoną to możesz pójść w złoża wielofunkcyjne (wtedy masz regenerację solanką). Jeśli nie chcesz zmiękczać wody i nie możesz jej napowietrzać to możesz zastosować odżelaziacz z Greensandem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLJMB 18.05.2015 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Nie rozumiem po co podwyższać pH skoro jest ono optymalne (pH=7,6). Do tego kolejny filtr z Crystal Right'em... jak dla mnie ktoś ma fantazję. Jak ja rozumiem, w tej opcji chodziło o to, że CR-100 ma wyeliminować amoniak, a podwyższenie pH ma w tym pomóc. Złoże Ecomix nie rusza amoniaku, więc nie do końca będzie "bardziej uniwersalne". Na stronie Polaqua jest informacja, że "ECOMIX® A usuwa twardość, żelazo, mangan, jon amonowy, zanieczyszczenia organiczne". Czy to tylko reklama i pobożne życzenia? Podsumowując jeśli chcesz mieć wodę zmiękczoną to możesz pójść w złoża wielofunkcyjne (wtedy masz regenerację solanką). Jeśli nie chcesz zmiękczać wody i nie możesz jej napowietrzać to możesz zastosować odżelaziacz z Greensandem. Jak zatem nie zmiękczyć wody do zera i usunąć amoniak? Czy jest na to jakieś rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.05.2015 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) Jak ja rozumiem, w tej opcji chodziło o to, że CR-100 ma wyeliminować amoniak, a podwyższenie pH ma w tym pomóc. CR100 działa od pH=5,7 - nie ma potrzeby podwyższać. Poza tym warunkami do pracy złoża Calcite jest pH 5-7 więc przy Twoim pH to złoże praktycznie nic nie zmieni. Na stronie Polaqua jest informacja, że "ECOMIX® A usuwa twardość, żelazo, mangan, jon amonowy, zanieczyszczenia organiczne". Czy to tylko reklama i pobożne życzenia? W składzie Ecomixu nie ma składnika odpowiedzialnego za usuwanie jonu amonowego. To nie znaczy, że nie będzie on zmniejszony niejako "przy okazji" Może się trochę rozpędziłem z tym stwierdzeniem, że nie ruszy amoniaku... trochę go ruszy, ale nie jest to jego główne zadanie. Jak zatem nie zmiękczyć wody do zera i usunąć amoniak? Czy jest na to jakieś rozwiązanie? Napowietrzanie? Ale tu znów wracamy do tego, że nie podałeś informacji o hydroforze, pompie itp. PS. Ewentualnie osobny filtr z zeolitem... Edytowane 18 Maja 2015 przez qbek17 PS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstr 18.05.2015 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Hej,U sąsiada po pół miesiąca delikatnego zużycia wody (jeszcze tam nie mieszka) filtr sznurkowy jest cały pomarańczowy.Nie zdążyłem jeszcze zakupić zmiękczacza (twardość 405 mg/l - woda z wodociągów). Teraz zastanawiam się czy nie lepszym pomysłem będzie zakup jakiegoś złoża wielofunkcyjnego, jakie dodatkowe badania (im mniej tym taniej) oprócz twardości wykonać, żeby określić czy CR-100 albo ecomix nie jest lepszym wyborem niż samo złoże zmiękczające ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 18.05.2015 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Hej, U sąsiada po pół miesiąca delikatnego zużycia wody (jeszcze tam nie mieszka) filtr sznurkowy jest cały pomarańczowy. Nie zdążyłem jeszcze zakupić zmiękczacza (twardość 405 mg/l - woda z wodociągów). Teraz zastanawiam się czy nie lepszym pomysłem będzie zakup jakiegoś złoża wielofunkcyjnego, jakie dodatkowe badania (im mniej tym taniej) oprócz twardości wykonać, żeby określić czy CR-100 albo ecomix nie jest lepszym wyborem niż samo złoże zmiękczające ? Możesz zbadać żelazo, mangan, pH... ale jak to woda wodociągowa to powinno to wszystko być w normie. Może jakieś osady z rur się na filtrze zbierają? Jeśli to osady to każdy filtr mechaniczny (sznurkowy, piankowy, czy też każde złoże) będzie to zatrzymywał. Złoże wielofunkcyjne z założenia działa na związki rozpuszczone w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts