Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

To może być jakiś błąd elektroniki. Najlepiej będzie jak się skontaktujesz z dostawcą. Powinien od ręki wymienić płytkę na nową.

Ściągnąłem płytę i silniczek, pokręciłem kólkiem zębatym(ma 4 lata i bardzo lekko chodzi :) ) rozpoczęła się płukanie czyli wszystko ok. Poskładałem całość, skasowałem błąd i zacząłem porównywać ustawienia z instrukcją. w instrukcji czasy w minutach a u mnie 1300 :o poprzestawiałem na 8 i puściłem regeneracje przeleciały przez wyświetlacz 8s :o i cisza strzałka na regen i nic. Wróciłem do czasów etapów regeneracji a tam ustawiony jest SoFT(zmiękczacz) :o zmieniłem na filtr i zaczęło działać. :) rozprogramował sie sterownik? czy tą bateryjkę trzeba wymieniać? I jak ustawić regeneracje? odczyn przed filtrem PH = 6.1, twardość wynosi 129 mg/l CaCO3. złoże Corosex. Proszę informacje jak to ustawić czasowo objętościowo i jakie czasy regeneracji.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kiedyś widziałem rozpiskę błędów jakie mogą być wyświetlane... to były różne zakresy. Teraz już tego nie pamiętam, ale wniosek z tego był taki, że jak się pokazuje kilkukrotnie jakiś błąd, którego opisu nie ma w instrukcji, to nie ma co wnikać tylko wymienić płytkę u producenta. Te błędy mogą oznaczać problemy sprzętowe (np. jakieś błędy pamięci) albo programowe (i może pomóc aktualizacja softu).

Jeśli sterownik teraz ruszył, ale masz dziwne ustawienia to mimo to zwróciłbym się do dostawcy po nową płytkę. Co do samych ustawień to też ciężko powiedzieć co autor miał na myśli - to zależy od wielkości filtra, przepływu, sposobu użytkowania, itd.

hej, mam takie pytanie, na co zwracac uwage przy dobieraniu zmiekczacza?

Na twardość, zużycie wody (chwilowe i średnie), na komponenty tego zmiękczacza (głowica, złoże).

sprawa wyglada tak, dom parterowy, w tym momencie 3 osoby, a listopadze urodzi sie czwarta.

Ta informacja tak na prawdę niewiele mówi o zużyciu wody... Masz rachunki za ostatni rok albo dwa? tam będzie zużycie i z tego jakąś średnią wyciągniesz...

mam wode wodociagowa, do tego studnia wiercona, na ok 10m.

Do którego źródła wody ma być zmiękczacz?

do studni mam hyydrofor na sile, 1,3kw i baniak 100L. badan wody jeszcze nie robiłem ale wiem ze woda jest bardzo twarda i mocno zazelaziona.

Ta woda ze studni? Pytanie jak wyżej - czy chcesz uzdatniać wodę ze studni czy z wodociągu?

na co zwraca uwage przy doborze zmiekczacza?

patrz wyżej

myslalem o viesmann aquamix-n. czy to jest dobry sprzet, czy moze szuakc czegos innego. mam go w bardzo dbrej cenie, datego wokol niego sie krece.

To zależy jaką wodę chcesz uzdatnić.

woda z hydroforu bedzie szla głownie do podlewania ogrodu, ale czasami rowniez na dom, bo u mnie czesto sa braki w wodociagach, wystarzy burza i siadaja pompy w wodociagach (niech zyje XXI wiek :) )

Czyli, że chcesz uzdatniać dwie różne wody zależnie od pogody? W takim razie potrzebujesz dwóch różnych filtrów? Wody na ogród się zazwyczaj nie uzdatnia.

czy tak dziala taki zmiekczacz jak zrozumialem u sprzedawcy, tzn ustawiam parametry wody jakie maja wyjsc ze zmiekcacza i on sam ustawia odpowiednio do wody która wchodzi do zmiekczacza?

Albo zmień sprzedawcę albo posłuchaj / poczytaj dokładniej. Żaden zmiękczacz nie jest (przynajmniej na razie) tak inteligentny i uniwersalny, żeby się automatycznie dostosowywać do składu wody :)

generalnie na ogrod bez uzdatniania, a na dom uzdatniana raz wodociag raz hyddofor, dwoch zmiekczaczy nie wchodzi w rachube zebym dawal. mysle jak to logicznie rozwiazac. najpierw podlacze hydrofor i dam do badania wode z kranu i hydroforu. na co dac do badania, zelazo, mangan twardosc i cos jeszcze?

zuzycie ciezko mi okreslic bo miesKamy teraz z rodzicami i na 5 osob idzie ok 25m wody. czyli na nas przyjmuje 15-18

Co do samych ustawień to też ciężko powiedzieć co autor miał na myśli - to zależy od wielkości filtra, przepływu, sposobu użytkowania, itd.

Napowietrzam wode przez aspirator ze zbiornikiem 300l i odpowietrznikiem. zużycie około 8m3/m-c, przepływy raczej nie są duże(natrysk, krany sprzęt AGD klasy A), Maksymalma wydajność pompy to 170 l/min i 100 przy 3barach, i daje max 5barów, instalator wybrał złoże Corosex zbiornik CN-0948-2.5. instalator się o takie rzeczy nie pytał, tylko ustawił regeneracje czasową... Głowica na razie działa, więc może spróbowałbyś mi doradzić co jaki czas i z jakimi parametrami czasowymi ustawić regeneracje.

Pozdrawiam

Napowietrzam wode przez aspirator ze zbiornikiem 300l i odpowietrznikiem. zużycie około 8m3/m-c, przepływy raczej nie są duże(natrysk, krany sprzęt AGD klasy A), Maksymalma wydajność pompy to 170 l/min i 100 przy 3barach, i daje max 5barów, instalator wybrał złoże Corosex zbiornik CN-0948-2.5. instalator się o takie rzeczy nie pytał, tylko ustawił regeneracje czasową... Głowica na razie działa, więc może spróbowałbyś mi doradzić co jaki czas i z jakimi parametrami czasowymi ustawić regeneracje.

Pozdrawiam

Corosex podnosi pH bardzo szybko i wysoko. Kilka postów wcześniej była o tym rozmowa. Jeśli nie masz dużych przepływów to np. rano możesz mieć wodę o bardzo wysokim pH.

Czy ktoś Ci w ogóle dobrał ten filtr do badań wody? Piszesz, że ma 4 lata - wymieniałeś / uzupełniałeś złoże?

Co do ustawień to proponowałbym co dwa dni zrobić krótkie płukanie, np. Backwash 4-6 min i Rinse 2-4 min.

generalnie na ogrod bez uzdatniania, a na dom uzdatniana raz wodociag raz hyddofor, dwoch zmiekczaczy nie wchodzi w rachube zebym dawal. mysle jak to logicznie rozwiazac. najpierw podlacze hydrofor i dam do badania wode z kranu i hydroforu. na co dac do badania, zelazo, mangan twardosc i cos jeszcze?

zuzycie ciezko mi okreslic bo miesKamy teraz z rodzicami i na 5 osob idzie ok 25m wody. czyli na nas przyjmuje 15-18

Woda z wodociągu będzie miała zupełnie inny skład niż ta ze studni. Prawdopodobnie wystarczy do niej zmiękczacz (jeśli w ogóle chcesz wodę zmiękczyć). Za to do wody studziennej możesz potrzebować całego arsenału różnych złóż i filtrów. I twardość raczej nie będzie głównym problemem (a zmiękczacz usuwa tylko twardość).

Zacznij od badań wody (fizykochemiczne i mikrobiologiczne), potem dobieraj filtry.

tak z ciekawosci, po co sie napowietrza wode?

Może być kilka powodów - podniesienie pH, utlenienie zanieczyszczeń (głównie żelaza), usunięcie siarkowodoru czy amoniaku (jeśli są w postaci gazowej), itd.

Edytowane przez qbek17

Czy ktoś Ci w ogóle dobrał ten filtr do badań wody? Piszesz, że ma 4 lata - wymieniałeś / uzupełniałeś złoże?

Rok temu był instalator, stwierdził, że złoże wygląda dobrze i nie trzeba było dużo dosypać, jego praca trwała 10min a akurat wtedy nie mogłem mu "patrzeć na ręce" jak zszedłem miał już wszystko gotowe, wziął 400PLN i pojechał.... Pamiętam, że jak filtr był nowy to pH dochodziło do 9,5 bo się obawiałem o instalacje z cu. Teraz mierzyłem pH (testerem dla akwarystów ;) ) i w studni ok 6 po napowietrzeniu 6,5 a po filtrze 7.... trochę mało. Mam też 300l zbiornik cwu z cyrkulacją i tam też 7pH. Czy jeśli bym chciał zmienić złoże na Calcite/Imerys zbiornik CN-0948-2.5 mi wystarczy? Czy Calcite/Imerys podnoszą twardość bardziej niż Corosex?

sorki moze za glupie pytania, ale gdzie robisie takie badania? w sanepidzie?

W sanepidzie, w prywatnych laboratoriach, na uczelniach, czasami można zrobić w laboratorium przy jakimś większym zakładzie przemysłowym...

jak powiem ze chce wlasnie fizykochemiczne i mikrobilogiczne to beda wiedzieli o co chodzi?

Tak. Fizykochemiczne to zazwyczaj taki zestaw podstawowych 10-14 parametrów. Mikrobiologiczne to już trudniejsza sprawa - to raczej sanepid lub prywatny lab. Musisz mieć do tych badań sterylną butelkę i pobrać próbkę zgodnie z procedurą - zapytaj o to tam gdzie będziesz robił badania.

Rok temu był instalator, stwierdził, że złoże wygląda dobrze i nie trzeba było dużo dosypać, jego praca trwała 10min a akurat wtedy nie mogłem mu "patrzeć na ręce" jak zszedłem miał już wszystko gotowe, wziął 400PLN i pojechał....

Zmień instalatora. Kasuje Cię solidnie, a nie robi swojej roboty.

Pamiętam, że jak filtr był nowy to pH dochodziło do 9,5 bo się obawiałem o instalacje z cu. Teraz mierzyłem pH (testerem dla akwarystów ;) ) i w studni ok 6 po napowietrzeniu 6,5 a po filtrze 7.... trochę mało. Mam też 300l zbiornik cwu z cyrkulacją i tam też 7pH. Czy jeśli bym chciał zmienić złoże na Calcite/Imerys zbiornik CN-0948-2.5 mi wystarczy? Czy Calcite/Imerys podnoszą twardość bardziej niż Corosex?

Złoże trzeba czasami wymienić bo przestaje działać już zanim się całkowicie rozpuści - można to stwierdzić właśnie mierząc pH.

Jakbyś chciał wymieniać to może weź mieszankę 50/50 calcite i corosex? Sam calcite podniesie pH do max 7-8 więc nie dużo więcej niż masz teraz.

Czy zbiornik wystarczy to kwestia ile tej wody chcesz uzyskać - od wielkości zbiornika zależy wydajność.

Calcite a pewno podnosi twardość, ale nie sądzę żeby bardziej niż Corosex.

qbek17 jeszcze dwa pytania, myslisz ze na moje potrzeby wystarczy butla 100L? nie chce w niej gromadzic uzdatnionej wody, tylko do uzytku domowego, bedzie przed zmiekczaczem. bo sadze ze jak wlacze podlewanie ogrodu to pompa bedzie caly czas chodzila, nie bedzie gromadzic w butli.

i drugie pytanie, bo domyslam sie ze.jestes instalatorem tych cudenkow od wody, dzialasz tylko w okolicach wawy czy dalej tez sie zapuszczasz?

Chodzi Ci o hydrofor?

Jak w studni będzie żelazo to może być mało... do tego pytanie czy ma być przeponowy czy nie. Poza tym nie wiem jak chcesz spiąć te dwa układy (wodę miejską i studzienną).

Nie jestem instalatorem :)

Chodzi Ci o hydrofor?

Jak w studni będzie żelazo to może być mało... do tego pytanie czy ma być przeponowy czy nie. Poza tym nie wiem jak chcesz spiąć te dwa układy (wodę miejską i studzienną).

Nie jestem instalatorem :)

a co ma zelazo do pojemnosci baniaka?? nie znam sie w ogole, ldatego pytam. kupilem taki zestaw http://allegro.pl/zestaw-hydrofor-mhi-1300inox-400v-zbiornik-100l-om-i5370415990.html z pełna swiadomoscia chinczyka :) tylko jak patrze na butle to nie jest za duza, i mysle ze mogłym wymienic poki nie zamontowana. dlatego pytam, czy zostawic taka czy dac wieksza.

a co spiecia dwoch układów, mam to zrobione tak, jest zasilanie z miasta i obok rura ze studni, mam zaworami tak pomieszane ze moge zamknac miasto i jechac na hydroforze, moge zamknac hydrofor i jechac na miejskim. moge otworzyc miasto na dom a hydrofor na ogrod. generalnie kazda kombinacja jest mozliwa, a tylko to co bedzie szlo na dom, niezaleznie z którego zrodla bedzie szlo przez zmiekczacz. tak to wyglada, co o tym myslisz?

Witam

Mam dylemat proszę o podpowiedź, czy twardość wody miejskiej na poziomie199 mg CaCO/l jest ok, czy lepiej zmiękczyć?

Wychodzi ok 11 stopni niemieckich.

Część instalacji będzie w miedzi, więc nie może być mniej jak 5 stopni.

Na allegro są zmiękczacze ze złożem purlite 100 o pojemności 40 l głowica clack ws1 ci za 2250 zl z przesylkoą rodzina 4 osobowa zużycie pow 10 m3 miesięcznie

Masz w domu jakiś delikatny sprzęt na wodę (np. przepływowe ogrzewacze)? Jeśli nie to tylko kwestia twojego wyboru czy chcesz się pozbyć twardości... Zalety są wszędzie opisane (łatwiejsze sprzątanie, mniej detergentów, itd).

Jeśli jednak się zdecydujesz to przy takim układzie gdzie chcesz się pozbyć tylko 6 dH to taki zmiękczacz jaki podałeś będzie za duży. Optymalnie byłoby mieć ok 10 litrów złoża - czyli maluch. Niestety koszt takiego malucha jest niewiele niższy niż koszt standardowego zmiękczacza bo wszystkie komponenty i tak muszą być - tylko złoża mniej.

sorki moze za glupie pytania, ale gdzie robisie takie badania? w sanepidzie? jak powiem ze chce wlasnie fizykochemiczne i mikrobilogiczne to beda wiedzieli o co chodzi?

My wykonujemy badanie wody. Możesz przesłać do nas butelkę wypełnioną wodą ze studni.