Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam

Mam dylemat proszę o podpowiedź, czy twardość wody miejskiej na poziomie199 mg CaCO/l jest ok, czy lepiej zmiękczyć?

Wychodzi ok 11 stopni niemieckich.

Część instalacji będzie w miedzi, więc nie może być mniej jak 5 stopni.

Na allegro są zmiękczacze ze złożem purlite 100 o pojemności 40 l głowica clack ws1 ci za 2250 zl z przesylkoą rodzina 4 osobowa zużycie pow 10 m3 miesięcznie

W zależności od tego, czy Ci przeszkadza ta twardość i czy widzisz pojawiające się osady/zacieki na armaturze... Nie jest to twardość zagrażająca Twojej instalacji wodnej.

Witam wszystkich.

wybaczcie, ale nie mam czasu przedzierac sie przez ten watek. Wyniki badan wody w wodociagach dostepne sa tu:

http://www.gzk-zoledowo.pl/pliki/badania/suwz20150512.pdf

W ciemno zakladalem tylko zmiekczanie zetsawem Flamingo C25 lub C30. Woda idzie do kanalizacji, zuzycie dzienne obecne to ok 300l, spodziewam sie o do 50% wyzszego, ze wzgledu na 3 kobiety i nowe urzadzenie w domu czyli wanna. Na paczatku pewnie nawet wiecej, ale mam nadzieje ze sie ustabilizuje.

Prosze o rade co jest sluszym wyborem.

Edytowane przez karolek75

do zwyklej butelki po mineralnej? jaki koszt podwojnego badania fizykochemiczengo i mikrobiologicznego, wody z wodociagu i studni

Tak, do zwykłej butelki po mineralnej. Kosz badania fizykochemicznego to 50zł. Bakteriologię zlecamy firmie zewnętrznej ~250zł.

Tak, do zwykłej butelki po mineralnej. Kosz badania fizykochemicznego to 50zł. Bakteriologię zlecamy firmie zewnętrznej ~250zł.

Dodaj, ze woda do badania bakteriologicznego nie powinna byc pobrana do pierwsze lepszej butelki, tylko do sterylnej, z zachowaniem odpowiedniego rezimu pobierania probki, z dezynfekcja ujecia/kranu. BO jak nie to sie prawdopodobniej dowiesz za 250PLN co Ci na kranie mieszka.

Witam wszystkich.

wybaczcie, ale nie mam czasu przedzierac sie przez ten watek. Wyniki badan wody w wodociagach dostepne sa tu:

http://www.gzk-zoledowo.pl/pliki/badania/suwz20150512.pdf

W ciemno zakladalem tylko zmiekczanie zetsawem Flamingo C25 lub C30. Woda idzie do kanalizacji, zuzycie dzienne obecne to ok 300l, spodziewam sie o do 50% wyzszego, ze wzgledu na 3 kobiety i nowe urzadzenie w domu czyli wanna. Na paczatku pewnie nawet wiecej, ale mam nadzieje ze sie ustabilizuje.

Prosze o rade co jest sluszym wyborem.

Woda z wodociągów musi spełniać normę, więc nie potrzebujesz żadnych filtrów. Jeśli chcesz zmiękczać wodę to radzę wziąć ten mniejszy zmiękczacz.

Witam ponownie ;)

Chciałbym podziękować wszystkim za pomoc w doborze filtra. W tej chwili wszystko ładnie działa bez filtra do podnoszenia pH. Stwierdziłem, że zawsze w razie potrzeby można go dostawić a chciałem zobaczyć jak sam filtr ze złożem g1 będzie się sprawował. Co ciekawe na wyjściu z hydrofora 300l woda ma pH około 7 z groszami (za studnią wachała się w graniach 6,4 - 6,7). Natomiast po wyjściu z filtra w wodzie na podstawie testów akwariowych zawartość żelaza jest minimalna. Zabarwienie jest ledwo co widoczne. Próbowałem szukać testerów na mangan ale z marnym skutkiem a teraz to jest chyba parametr najważniejszy żeby zobaczyć co się tam z nim dzieje. Może jakiś link do sklepu internetowego z przystępnymi cenowo testami na mangan???

Druga sprawa to nie mogę dojść do ładu z inżektorem. Czytałem, że woda potrafi z niego pójść, ale u mnie w ciągu nocy potrafi nakapać tak z pół szklanki!! Zamontowany jest na prostym odcinku z zaworem zwrotnym inżektora skierowanym do góry, obejście jest zrobione z zaworem kulowym. Za inżektorem (jakieś 20cm) a przed wejściem do hydrofora jest kolejny zawór zwrotny. I teraz nie bardzo wiem z czego to kapanie wynika czy też trafił mi się akurat wadliwy model?

Witam

Mam zrobione badania wody i wyniki są :

Fe 7,53

Mn 0,65

Jon amonowy 0.03

Twardość ogólna 104

pH 6,9

Prosiłbym o poradę co kupić aby uzdatnić wodę.

Mocna pompę.

Duzy hydrofor bez worka.

Duzy odzelaziacz (> 13 cali)

Jesli po takim zestawie zostanie zelazo a z duzym prawdopodobienstwem mangan, to dodatkowy filtr jonowymienny do usuniecia resztek zelaza i manganu.

Dzień dobry!

Poproszę o pomoc w doborze filtra.

Domek letniskowy, studnia głębinowa.

Jon amonowy 5,29 ± 0,93

Żelazo 2068 ± 197

Mangan 1404 ± 61

Azotyny, azotany<0,01

pH 7,3

twardość 16

Pozdrawiam

Na domek letniskowy to wyjdzie dość drogo żeby się pozbyć wszystkiego do wartości zgodnych z rozporządzeniami... Chyba, że cena nie gra roli?

Jeśli chcesz "chociaż przybliżyć" jakość tej wody do wody pitnej to dobrze by było zrobić napowietrzanie i duży hydrofor. Po tym odżelaziacz lub złoże wielofunkcyjne do usunięcia "ile się da".

A ile to "cena nie gra roli" :-) Chciałbym aby woda była przyzwoita.Myślałem o złożu wielofunkcyjnym np, TRX30RC.

Na domek letniskowy to wyjdzie dość drogo żeby się pozbyć wszystkiego do wartości zgodnych z rozporządzeniami... Chyba, że cena nie gra roli?

Jeśli chcesz "chociaż przybliżyć" jakość tej wody do wody pitnej to dobrze by było zrobić napowietrzanie i duży hydrofor. Po tym odżelaziacz lub złoże wielofunkcyjne do usunięcia "ile się da".

A ile to "cena nie gra roli" :-) Chciałbym aby woda była przyzwoita.Myślałem o złożu wielofunkcyjnym np, TRX30RC.

Cena nie gra roli to układ: solidna pompa, hydrofor z napowietrzaniem, odżelaziacz i filtr wielofunkcyjny. Koszt pewnie ok 6-8 tys...

Samo złoże wielofunkcyjne to koszt ok 3000-4000 PLN. Ten który podałeś odradzam - ma najsłabszy sterownik (głowica RX). Jest on za słaby do zastosowanego tam złoża (Crystal Right). W efekcie szybko przestanie działać zgodnie z założeniami...

Witam,

Zdecydowałem się na zakup stacji uzdatniającej wodę. Wybieram między trzema różnymi urządzeniami: Cosmowater Home 22, Slide Cover 25 i Viessman Aquahome 20N. Może ktoś na forum zna te urządzenia i mógłby mi coś poradzić albo odradzić? :)

Dzięki...

Slide Cover - odrzuciłbym w pierwszej kolejności - za głowicę BNT.

Pozostałe dwa to już podobna półka. Robione pod markę hurtowni lub producenta pieców, ale nie przez te firmy.

Wszystkie będą działać (tzn zmiękczać wodę). Nie podałeś parametrów swojej wody ani zużycia więc ciężko określić czy te będą odpowiednie.