Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Slide Cover - odrzuciłbym w pierwszej kolejności - za głowicę BNT.

Pozostałe dwa to już podobna półka. Robione pod markę hurtowni lub producenta pieców, ale nie przez te firmy.

Wszystkie będą działać (tzn zmiękczać wodę). Nie podałeś parametrów swojej wody ani zużycia więc ciężko określić czy te będą odpowiednie.

Wodę mam bardzo twardą. Sąsiad sprawdzał dodając do wody jakiś płyn, który odbarwiał wodę. Wyszło dH - 30. Wg danych wodociągów Twardość CaCo3 mg/l - 348, ale badania te są z 2008 r.

Miesięcznie zużywamy ok 8 - 10 m3.

Wodę mam bardzo twardą. Sąsiad sprawdzał dodając do wody jakiś płyn, który odbarwiał wodę. Wyszło dH - 30. Wg danych wodociągów Twardość CaCo3 mg/l - 348, ale badania te są z 2008 r.

Miesięcznie zużywamy ok 8 - 10 m3.

Spora rozbieżność wyników (20 albo 30 stopni).

Sugerowałbym rozglądać się za zmiękczaczem z przynajmniej 25 litrami złoża.

Dlatego myślałem o Slide Cover, ale skoro głowica jest słaba to już sam nie wiem... Złoże 22 w Cosmo to zbyt mało?

Może jakieś inne propozycje?

Propozycja poboczna. Zbadaj swoja wode. Zeby optymalnie skonfigurowac regeneracje złoza MUSISZ znac ten parametr, a jak Qbek zauwazyl pomiedzy 20 a 30 jest spora roznica.

Witaj. Możesz doradzić stację uzdatniania wody dla bloku (70 lokali) Jakie info potrzebujesz żeby coś konkretnego zaproponować ? A może ktoś poleci firmę która się tym zajmuje.

Blok, wiec zakladam wodociag. A jak wodociag to woda spelniajaca normy - formalnie nie ma czego uzdatniac.

Wiec potrzeba wiedziec jakie parametry wody chcesz jeszcze polepszyc bo nie ma czegos takiego jak "poprawienie wody". Nie odpowiada Ci twardosc, zapach, kolor?

Dobrze by bylo znac maksymalny przeplyw wody.

Witaj. Możesz doradzić stację uzdatniania wody dla bloku (70 lokali) Jakie info potrzebujesz żeby coś konkretnego zaproponować ? A może ktoś poleci firmę która się tym zajmuje.

Na pewno potrzebna jest analiza wody. Jeśli będzie to woda z wodociągów to przynajmniej twardość.

Trzeba się zastanowić nad ciśnieniem jeśli blok jest wysoki - będzie jakaś pompa do podnoszenia ciśnienia?

Czy jest jakiś zakładany przepływ średni/maksymalny?

Mało danych jak na takie "konkretne" zapytanie. Zgłoś się do nas (zadzwoń), porozmawiamy i dostaniesz propozycję :)

Witam

Od czterech lat mieszkam w domu i mam marną wodę (jest żółta, robi plamy na praniu, toaletach wannach itp.). Wg badań woda jest bogata w żelazo i nadmanganian potasu. Instalację filtrów zleciłem "fachowcowi" ( Czysta Woda S.C. Tomasz i Sławomir Łęcki), ul Popularna 36/2 Warszawa, który zastosowali zmiękczacz, odmanganiacz-odżelaziacz i filtr zgrubny bb10. Kost instalacji to ok 7000pln

Ostatnio odkryłem, że zła woda prawdopodobnie wynika z błędu polegającego na zastosowaniu złoża pyrolox w instalacji z hydroforem przeponowym. W tej sytuacji woda nie jest odpowiednio napowietrzona. Gdy ostatnio dzwoniłem do tego "fachowca" żeby się ustosunkował do mojego odkrycia usłyszałem, że jest to zrobione zgodnie ze sztuką i woda powinna być ok i problemem musi być coś innego. Zaproponował mi żeby przywiózł mu próbki w celu ustalenia problemu, ale szczerze mówiąc już mu całkowicie nie ufam.

W związku z powyższym proszę o pomoc:

1) Czy filtr ze złożem pyrolox ma szansę współpracować prawidłowo z hydroforem przeponowym (bez napowietrzacza)

2) Jeśli nie, to czy lepiej wymienić złoże, całe filtry, czy może zmienić sam hydrofor na taki bez przepony. Które rozwiązanie będzie lepsze aby uzyskać dobry efekt, ale przy okazji nie będzie rujnowało mich finansów domowych.

Edytowane przez szj

Witam

Mam zrobione badania wody i wyniki są :

Fe 7,53

Mn 0,65

Jon amonowy 0.03

Twardość ogólna 104

pH 6,9

Prosiłbym o poradę co kupić aby uzdatnić wodę.

Ilość żelaza jest bardzo duża. Istotnym pytaniem jest czy analiza wody była robiona zaraz po zrobieniu studni czy studnia jest już jakiś czas użytkowana. Jeśli jest to nowa studnia jest szansa, że po rozpoczęciu częstego pobierania wody jej parametry się nieco poprawią.

Przy takich parametrach wody, jeżeli byśmy chcieli ją uzdatnić do poziomu wymaganego przez rozporządzeni ministra zdrowia konieczne było by zastosowanie dwustopniowego oczyszczenia. Pierwszy etap to napowietrzenie i zastosowanie złoża katalizującego utlenienie żelazna. Koszt około 4000 zł brutto

Drugi etap zapewnił by doczyszczenie wody przy pomocy jonowymiennika lub drugiej kolumny z takim samy złożem jak w pierwszym etapie. Koszt drugiego etapu to również około 3000-4000 zł.

Aby przedstawić konkretną ofertę najlepiej jak byśmy mogli przetestować taką wodę. Oczywiście konieczna jest również informacja o zużyciu wody, zbiorniku hydroforowym oraz modelu pompy głębinowej oraz na jakiej głębokości się znajduje.

Dzień dobry!

Poproszę o pomoc w doborze filtra.

Domek letniskowy, studnia głębinowa.

Jon amonowy 5,29 ± 0,93

Żelazo 2068 ± 197

Mangan 1404 ± 61

Azotyny, azotany<0,01

pH 7,3

twardość 16

Pozdrawiam

Pytanie czy jonów amonowych jest 5,29 mg czy µm. Jeżeli to są µm to nie powinno być dużego problemu.

Ze względu jednak na dużą ilość manganu prawdopodobnie konieczne będzie uzdatnianie dwustopniowe.

Pierwszy stopień napowietrzenie i odżelaziaczo-odmanganiacz około 3000 zł brutto.

Drugi stopień jonowymiennik około 3000 zł bruto.

Zależy oczywiście od zużycia wody, zbiornika hydroforowego, pompy.

Pytanie czy jonów amonowych jest 5,29 mg czy µm. Jeżeli to są µm to nie powinno być dużego problemu.

Chyba nikt w praktyce nie robi badań jonu amonowego z dokładnością do setnej części mikrograma, więc raczej chodzi o miligramy.

Ale jednostki przydałyby się obok wyników.

Od czterech lat mieszkam w domu i mam marną wodę (jest żółta, robi plamy na praniu, toaletach wannach itp.). Wg badań woda jest bogata w żelazo i nadmanganian potasu.

Miałeś na myśli mangan czy faktycznie nadmanganian potasu???

...zastosowali zmiękczacz, odmanganiacz-odżelaziacz i filtr zgrubny bb10. Kost instalacji to ok 7000pln

W tej kolejności?

Ostatnio odkryłem, że zła woda prawdopodobnie wynika z błędu polegającego na zastosowaniu złoża pyrolox w instalacji z hydroforem przeponowym.

Jesteś pewien, że to jest powodem? Jak to odkryłeś?

Zaproponował mi żeby przywiózł mu próbki w celu ustalenia problemu, ale szczerze mówiąc już mu całkowicie nie ufam.

Chyba warto spróbować jeśli Ci oferuje ustalenie przyczyn problemu...

1) Czy filtr ze złożem pyrolox ma szansę współpracować prawidłowo z hydroforem przeponowym (bez napowietrzacza)

Ma szanse. Wszystko zależy od składu wody. Woda może być dobrze natleniona już w sieci, może mieć odpowiedni pH, mało żelaza, itd. Oczywiście lepiej jest dodatkowo wodę napowietrzać, ale w części przypadków złoże może też pracować bez tego.

2) Jeśli nie, to czy lepiej wymienić złoże, całe filtry, czy może zmienić sam hydrofor na taki bez przepony. Które rozwiązanie będzie lepsze aby uzyskać dobry efekt, ale przy okazji nie będzie rujnowało mich finansów domowych.

Najpierw ustal przyczynę, a później można dyskutować o jej usunięciu.

Propozycja poboczna. Zbadaj swoja wode. Zeby optymalnie skonfigurowac regeneracje złoza MUSISZ znac ten parametr, a jak Qbek zauwazyl pomiedzy 20 a 30 jest spora roznica.

Przebadałem wodę... Wynik 26 dH. Najbliżej jestem zakupu stacji Cosmowater 22. I tu pytanie, jakie jest wasze zdanie, czy taka stacja spełni swoje zadanie? Czy macie może jakieś lepsze propozycje? Dzięki...

Witam

Od czterech lat mieszkam w domu i mam marną wodę (jest żółta, robi plamy na praniu, toaletach wannach itp.). Wg badań woda jest bogata w żelazo i nadmanganian potasu. Instalację filtrów zleciłem "fachowcowi" ( Czysta Woda S.C. Tomasz i Sławomir Łęcki), ul Popularna 36/2 Warszawa, który zastosowali zmiękczacz, odmanganiacz-odżelaziacz i filtr zgrubny bb10. Kost instalacji to ok 7000pln

Ostatnio odkryłem, że zła woda prawdopodobnie wynika z błędu polegającego na zastosowaniu złoża pyrolox w instalacji z hydroforem przeponowym. W tej sytuacji woda nie jest odpowiednio napowietrzona. Gdy ostatnio dzwoniłem do tego "fachowca" żeby się ustosunkował do mojego odkrycia usłyszałem, że jest to zrobione zgodnie ze sztuką i woda powinna być ok i problemem musi być coś innego. Zaproponował mi żeby przywiózł mu próbki w celu ustalenia problemu, ale szczerze mówiąc już mu całkowicie nie ufam.

Producent złoża zaleca stosowanie dodatkowych utleniaczy i wymienia przy tym napowietrzanie.

Zastosowanie zwężki napowietrzającej lub sprężarki i hydroforu bezprzeponowego na pewno poprawi sytuacje. Jeśli nie rozwiązało by to problemu, nie będą to wyrzucone pieniądze w błoto ponieważ większość złóż do usuwania żelaza wymaga napowietrzania.

Przebadałem wodę... Wynik 26 dH. Najbliżej jestem zakupu stacji Cosmowater 22. I tu pytanie, jakie jest wasze zdanie, czy taka stacja spełni swoje zadanie? Czy macie może jakieś lepsze propozycje? Dzięki...

Rozmiarowo będzie OK. Regeneracja co ok 4 m3.

Co do samego wyboru to też raczej OK. Ja jestem bardziej fanem głowic Clack niż tych z Cosmo, ale lepsze to niż RXy, czy BNT.

jaką przecietną wydajność..lub cisnienie musi miec pompa hydroforowa by skutecznie wypłukać takie złoze odżelaziajace? Tak typowo na domek 4 osoby.

dzieki i pozdrawiam

Nie ma jednej określonej wartości. To zależy od rozmiaru filtra i typu złoża.