Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Taka wielkość powinna być OK.

W teorii wygląda to tak, że te złoża nie wymagają napowietrzania bo usuwają żelazo na drodze wymiany jonowej. Jeśli żelazo będzie wytrącone to złoże działa jak filtr mechaniczny. W takim przypadku dobrze by było robić płukanie wsteczne częściej niż regenerację solą. Jest taka wersja głowicy Clack, która daje możliwość zdefiniowania dwóch sekwencji regeneracji.

Ewentualnie dać ten filtr BB tylko z dużym wkładem (np. 50 um) i wymieniać.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy jest różnica pomiędzy złożami ecomix a Crystal Right.

Jaka jest ich żywotność?

Ecomix to mieszanka żywic jonowymiennych, a wśród nich anionitów, których żywotność to max 5 lat (choć zazwyczaj krócej).

Crystal Right to sztuczny zeolit. Jego żywotność jest (przynajmniej teoretycznie) dużo dłuższa.

Jaki model clack'a umożliwia częstsze płukanie wsteczne niż regeneracja solanką.

Głowica jest ta sama - tylko sterownik inny (elektronika). W alamo ta wersja nazywa się Clack Pro.

Czy zmiekczacze wody mają pompke do zrzutu wody z regenracji czy wymagana jest kanaliza grawiatacyjna?

Nie mają "pompki", ale woda na wejściu musi być pod ciśnieniem i część tego ciśnienia pozostaje po przejściu przez złoże i głowicę. Czyli nie ma konieczności robienia spadku dla odpływu, ale też nie ma co pchać tej linii kilka metrów do góry.

Czy zmiekczacze wody mają pompke do zrzutu wody z regenracji czy wymagana jest kanaliza grawiatacyjna?

Wody z regeneracji nie trzeba pompowac, sama pod cisnieniem wyplywa. Wiec bardzo dlugi wąż odprowadzajacy scieki spowoduje opory, plukanie bedzie sie odbywac wolniej niz zakladano. W glowicach nie ma pompek do scieku.

Ecomix to mieszanka żywic jonowymiennych, a wśród nich anionitów, których żywotność to max 5 lat (choć zazwyczaj krócej).

Crystal Right to sztuczny zeolit. Jego żywotność jest (przynajmniej teoretycznie) dużo dłuższa.

.

Czyli CR jest lepszy i żywotniejszy od ecomixa?

Teoretycznie a praktycznie ?

Czyli CR jest lepszy i żywotniejszy od ecomixa?

Teoretycznie a praktycznie ?

Najzywotnisjszy to jest odzelaziacz a za nim drugi filtr z zywiaca jonowymienna.

Zywice jonowymienne ze swej konstrukcji zdaje sie nie lubia zelaza i manganu. Jak bys przepuscic zazelaziona wode przez czysta zywice to szybko zakonczy zywot Pewnie mowa o miesiacach- roku zalezy od dawki Fe (niech mnie ktos tu poprawi) . W tym czasie sukcesywnie zmiejsza im sie pojemnosci. W tym mieszankach jest po prostu jakas dodatkowa warstwa zloza odzelaziajacego. Wiec troche oslania zywice pod nia od zelaza. Pewnie nie w 100%, ale takie pare lat wytrzymuje.

CR z zalozenia i swej konstrukji moze usuwac i twardosci i zelazo ( w tej kolejnosci!!) a regeneracja w pelni przywraca mu zdolnosc do pracy.

Ale czy moja pompa przepłucze najpierw odżelaziacz a później zmiękczacz?

Jaką polecacie głowice do odżelaziacza?

Do płukania odżelaziacza 10x54" na ciężkim złożu potrzeba ok 2,5-3,0 m3/h. Z tego co pisałeś - twoja pompa da tyle.

Zmiękczacz potrzebuje do płukania jakieś 0,6 m3/h, więc to nie problem.

Do odżelaziacza możesz użyć takiej samej głowicy jak do zmiękczacza, z tym że płuczesz go co kilka dni (a nie co objętość) więc może być to głowica w wersji czasowej (Clack TC).

Do płukania odżelaziacza 10x54" na ciężkim złożu potrzeba ok 2,5-3,0 m3/h. Z tego co pisałeś - twoja pompa da tyle.

Zmiękczacz potrzebuje do płukania jakieś 0,6 m3/h, więc to nie problem.

Do odżelaziacza możesz użyć takiej samej głowicy jak do zmiękczacza, z tym że płuczesz go co kilka dni (a nie co objętość) więc może być to głowica w wersji czasowej (Clack TC).

Pytanie czy odżelaziacza 10x54 da mi przepływ nominalny na poziomie 1.8 m3/h bo bardzo często tyle potrzebuje (wylewka w wannie + bateria w kuchni)

Pytanie czy odżelaziacza 10x54 da mi przepływ nominalny na poziomie 1.8 m3/h bo bardzo często tyle potrzebuje (wylewka w wannie + bateria w kuchni)

W sposob ciagly Ci tyle nie da. Predkosc filtracji dla takich zloz to w okolicy 12m/h, co przy zbiorniki 10" daje raptem 0,6m3/h

Ale, wode masz nienajgorsza (malo zelaza), wiec predkosc filtracji mozna ciut nagiac. Jak policzysz 15m/h to daje Ci to juz 0,75m3/h.

Do tego, z wylewki w kuchni nie lejesz wody ciagiem przez pol godziny, tyllko raczej czesto a chwilowo. W przypadku takiej pracy przerywanej chwilowa predkosc filtracji moze byc duzo wieksza - przez kawalek filtra woda przejdzie bardzo szybko, potem duzo wolniej, wiec woda na zlozu swoje spedzi.

Filtra 13" daje Ci mniej wiecej 1,7x wiecej wody, ale i tyle wiecej bedzie chcial do plukania - przy ciezkim zlozu bez solidnych 5m3/h nie podchodz.

Sa jeszcze zbiorniki 12" - tu plukanie to jakies 4,3m3/h.

Ale moim zdaniem nie warto. Zbiornik 10" na dom przy nieduzej ilosci Fe to spokojnie wystarczy.

W sposob ciagly Ci tyle nie da. Predkosc filtracji dla takich zloz to w okolicy 12m/h, co przy zbiorniki 10" daje raptem 0,6m3/h

Ale, wode masz nienajgorsza (malo zelaza), wiec predkosc filtracji mozna ciut nagiac. Jak policzysz 15m/h to daje Ci to juz 0,75m3/h.

Do tego, z wylewki w kuchni nie lejesz wody ciagiem przez pol godziny, tyllko raczej czesto a chwilowo. W przypadku takiej pracy przerywanej chwilowa predkosc filtracji moze byc duzo wieksza - przez kawalek filtra woda przejdzie bardzo szybko, potem duzo wolniej, wiec woda na zlozu swoje spedzi.

Filtra 13" daje Ci mniej wiecej 1,7x wiecej wody, ale i tyle wiecej bedzie chcial do plukania - przy ciezkim zlozu bez solidnych 5m3/h nie podchodz.

Sa jeszcze zbiorniki 12" - tu plukanie to jakies 4,3m3/h.

Ale moim zdaniem nie warto. Zbiornik 10" na dom przy nieduzej ilosci Fe to spokojnie wystarczy.

Jeżeli odkręcę samą wylewkę w wannie to wodomierz pokazuje mi ok 20l/min, A przy wannie 300l i kobietach w domu :) woda potrafi lecieć przez pól wieczoru. Mam 200l zbiornik cwu i jeżeli filtr mi się nie wyrobi to będę go napełniał nie do końca uzdatnioną wodą. A później tą wodę będę pobierał małymi bateriami 5l/min. Moja pompa da mi max 4.3-4.5 m3/h mierzone na wylocie z zbiornika hydroforowego przy ciśnieniu 4.2 bara. wiec filtr 12" to chyba max.

mam ofertę na odżelaziacz 13x54" na złożu z dwóch warstw. Pierwsza cięższa to tlenek manganu , druga grys filtracyjny chalcedonit.

Czy takie rozwiązanie ma sens?

Jeżeli odkręcę samą wylewkę w wannie to wodomierz pokazuje mi ok 20l/min, A przy wannie 300l i kobietach w domu :) woda potrafi lecieć przez pól wieczoru. Mam 200l zbiornik cwu i jeżeli filtr mi się nie wyrobi to będę go napełniał nie do końca uzdatnioną wodą. A później tą wodę będę pobierał małymi bateriami 5l/min. Moja pompa da mi max 4.3-4.5 m3/h mierzone na wylocie z zbiornika hydroforowego przy ciśnieniu 4.2 bara. wiec filtr 12" to chyba max.

mam ofertę na odżelaziacz 13x54" na złożu z dwóch warstw. Pierwsza cięższa to tlenek manganu , druga grys filtracyjny chalcedonit.

Czy takie rozwiązanie ma sens?

W praktyce jest pewnie tak, ze tego tlenku manganu jest 5cm (w zalozeniu ma usuwac mangan) a nad nim nasypane duzo tanszego materialu ktory tez se moze poradzic z zelazem. Ale ten ciezki tlenek manganu i tak trzeba wyplukac.

Sa jeszcze 2 opjce:

-dwa rownolegle filtry 10", filtruja razem, ale pluczesz osobno, wada ze cena 2x

-lzejsze zloze filtracyjne. Ja mam w zbiorniku 13" zloze BIRM, ktore wymaga polowe wody do plukania i działa od dobrych 4 lat usuwajac te 3.5 mg Fe. Jest to sztucznie wytworzony tlenek manganu , nanienisony na jakies lekki material. Nie lubi w wodzie siarkowodowu, fosforanow(?) i wysokiej utlenialnosci chyba.

W praktyce jest pewnie tak, ze tego tlenku manganu jest 5cm (w zalozeniu ma usuwac mangan) a nad nim nasypane duzo tanszego materialu ktory tez se moze poradzic z zelazem. Ale ten ciezki tlenek manganu i tak trzeba wyplukac.

Sa jeszcze 2 opjce:

-dwa rownolegle filtry 10", filtruja razem, ale pluczesz osobno, wada ze cena 2x

-lzejsze zloze filtracyjne. Ja mam w zbiorniku 13" zloze BIRM, ktore wymaga polowe wody do plukania i działa od dobrych 4 lat usuwajac te 3.5 mg Fe. Jest to sztucznie wytworzony tlenek manganu , nanienisony na jakies lekki material. Nie lubi w wodzie siarkowodowu, fosforanow(?) i wysokiej utlenialnosci chyba.

Dwa równolegle dokładnie cena x2 do tego zmiękczacz i koszt całej SUW robi się spory.

Czy przy moim pH 7,4 pH też mogę zastosować BIRM, Jaka wydajnością pompy płuczesz zbiornik 13" ?

Dwa równolegle dokładnie cena x2 do tego zmiękczacz i koszt całej SUW robi się spory.

Czy przy moim pH 7,4 pH też mogę zastosować BIRM, Jaka wydajnością pompy płuczesz zbiornik 13" ?

Mam pH 7,3

Zelaza mam 3x wiecej niz Ty 3,5mg, manganu 0,5mg

W glowicy jest wlozony restryktor 11 galona, co daje predkosc plukanai 29.5m/h (zalecana 25-30), lub 2,5m3/h

Sprawdzilem opis zloza, w wodzie nie moze byc:

- chloru

- siarkowodoru

- olejów (?)

- fosforanow

- materia organiczna ponizeej 5ppm

Edytowane przez Jastrząb

Tu masz tabelę z konkretnymi ustawieniami od producenta złoża CR:

http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr100_PL.pdf

W takiej butli powinno być ponad 70 litrów złoża. Inaczej jego warstwa będzie dość niska i może nie działać tak jak powinno.