T0MEK77 02.07.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Tu masz tabelę z konkretnymi ustawieniami od producenta złoża CR: http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/cr100_PL.pdf W takiej butli powinno być ponad 70 litrów złoża. Inaczej jego warstwa będzie dość niska i może nie działać tak jak powinno. Dzięki za ulotkę, Dostawca twierdzi że jak do butli 13x54 wsypiemy 71,8 l CR100 to mamy przelwy 2/3.5 m3/h a przy 56,6l CR100 mamy 1.8/3 m3/h. Czy można w to wierzyć czy porostu woda nie będzie do końca odfiltrowana bo za niskie złoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.07.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Dzięki za ulotkę, Dostawca twierdzi że jak do butli 13x54 wsypiemy 71,8 l CR100 to mamy przelwy 2/3.5 m3/h a przy 56,6l CR100 mamy 1.8/3 m3/h. Czy można w to wierzyć czy porostu woda nie będzie do końca odfiltrowana bo za niskie złoże? Wydajnosc wynika ze srednicy zbiornika. Dosyc logiczne ze im wyzsza srednica zbiornika tym wiecej wody przez niego przeplywa.Te 2 czy 1,8m3/h wynika z zalecanej predkosci filtorwania. Przepusicsz i 10m3/h ale woda bedzie plyneła zbytr szybko, zbyt krotko bedzie miała kontakt ze zlozem i nie zdarzy sie oczyscic. Zgodnie z zaleceniem producenta zloza woda musi spedziec X czasu na zlozu, z tewgo wynika ze jego wysokosc musi miec X cm. Tak samo, nasypiesz 10cm zloza i zachowasz liniowa predkosc filtracji ale woda sie nie oczysci bo za niskie to zloze bedzie. A w skrocie: wirerzył bym qbekowi a nie sprzedawcy ktory twierdzi ze mozna nasypac mniej a i tak bedzie dobrze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.07.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Dzięki za ulotkę, Dostawca twierdzi że jak do butli 13x54 wsypiemy 71,8 l CR100 to mamy przelwy 2/3.5 m3/h a przy 56,6l CR100 mamy 1.8/3 m3/h. Czy można w to wierzyć czy porostu woda nie będzie do końca odfiltrowana bo za niskie złoże? Według producenta wypełnienie zbiornika powinno wynosić ok 75% (razem z podsypką żwirową). Jak wsypiesz 56,6 litra (2 worki) to masz wypełnienie ok 55%, jak dosypiesz żwiru to ok 60%. To o 15% mniej złoża czyli jakieś 18 cm wysokości. To sporo. Z przepływem jest tak jak Jastrząb pisał. Przepchnąć przez filtr możesz ile chcesz... ale aby uzyskać efekt, potrzebny jest odpowiedni czas kontaktu wody i złoża, a mniej złoża to krótszy czas kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MEK77 02.07.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Dzięki Czyli lepiej butla 10x54 i 42.5l CR100 niż 13x44 i 56,6 l CR100A jak z żywotnością CR100 na ile czasu (lat) powinien mi posłużyć?I ile wody przefiltruję pomiędzy regeneracjami? Przypomnę badania:mętność 12 NTUbarwa 3,7 mg/l PtpH 7,4 pHprzewodność elektryczna 425 uS/cmstężenie azotu amonowego 0,46 mg/lstężenie azotu azotynowego 0,024 mg/lstężenie azotu azotanowego <0,9 mg/lstężenie żelaza 1400 ug/lstężenie manganu 132 ug/lsumaryczna zawartość wapnia i magnezu 221 mg/lindex nadmanganianowy 0,9 mg/l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.07.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Dzięki Czyli lepiej butla 10x54 i 42.5l CR100 niż 13x44 i 56,6 l CR100 A jak z żywotnością CR100 na ile czasu (lat) powinien mi posłużyć? I ile wody przefiltruję pomiędzy regeneracjami? Przypomnę badania: mętność 12 NTU barwa 3,7 mg/l Pt pH 7,4 pH przewodność elektryczna 425 uS/cm stężenie azotu amonowego 0,46 mg/l stężenie azotu azotynowego 0,024 mg/l stężenie azotu azotanowego <0,9 mg/l stężenie żelaza 1400 ug/l stężenie manganu 132 ug/l sumaryczna zawartość wapnia i magnezu 221 mg/l index nadmanganianowy 0,9 mg/l Przy 42l zloza masz podana pojemnosc jonowymienna 75m3/ stopien niemiecki. Masz wode o twardosci ~13stopni niemieckich, co daje jakies ~5m3 wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MEK77 02.07.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 mam ofertę 10x54 i 42.5l CR100 głowica GE OSMONICS Logix 255/762, zbiornik soli 100 lczy to dobra głowica? czy będę miał z nią problemów. Ewentualnie jak z serwisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.07.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 mam ofertę 10x54 i 42.5l CR100 głowica GE OSMONICS Logix 255/762, zbiornik soli 100 l czy to dobra głowica? czy będę miał z nią problemów. Ewentualnie jak z serwisem? O ile wiem to ta głowica nie ma możliwości ustawienia wystarczająco długiego czasu solankowania. Wymagane jest 90 minut solankowania/wolnego płukania i jest to wartość wcale nie naciągana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiciorrr 03.07.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Witam, Proszę o informację / pomoc co zrobić z taką wodą ... ? pH 7,2 pHstężenie azotu amonowego 0,050 mg/lstężenie azotu azotynowego 0,006 mg/lstężenie azotu azotanowego <1 mg/lstężenie żelaza 422 ug/lstężenie manganu 63 ug/lsumaryczna zawartość wapnia i magnezu 286,3 mg/l Z góry dziękuję i pozdrawiam,Marek Ludwiński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.07.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Witam, Proszę o informację / pomoc co zrobić z taką wodą ... ? pH 7,2 pH stężenie azotu amonowego 0,050 mg/l stężenie azotu azotynowego 0,006 mg/l stężenie azotu azotanowego <1 mg/l stężenie żelaza 422 ug/l stężenie manganu 63 ug/l sumaryczna zawartość wapnia i magnezu 286,3 mg/l Z góry dziękuję i pozdrawiam, Marek Ludwiński A co chcesz z tą wodą zrobić? Ma być do picia, mcyia, itp czy ma być też zmiękczona? Czy chcesz ją oczyszczać na cały dom czy tylko w jednym punkcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiciorrr 03.07.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Witam, Woda do Życia czyli własne ujęcie wody w domku jednorodzinnym. Pozdrawiam, ML Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiciorrr 03.07.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 A co chcesz z tą wodą zrobić? Ma być do picia, mcyia, itp czy ma być też zmiękczona? Czy chcesz ją oczyszczać na cały dom czy tylko w jednym punkcie? Jak już napisałem woda w własnej studni. Na dzień dzisiejszy liczą się koszty - końcówka budowy ... Może być uzdatniana tylko w jednym miejscu, . Pozdrawiam, Marek Ludwiński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.07.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Jak w jednym punkcie (przy zlewie) to zwykła osmoza - koszt jakieś 400 PLN + montaż.Jak chcesz postawić filtr na cały dom to możesz pomyśleć o filtrze ze złożem wielofunkcyjnym - koszt ok 3000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MEK77 03.07.2015 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 O ile wiem to ta głowica nie ma możliwości ustawienia wystarczająco długiego czasu solankowania. Wymagane jest 90 minut solankowania/wolnego płukania i jest to wartość wcale nie naciągana. Przekopałem neta i natrafiłem na coś takiego http://www.purotech.ie/pages/Manuals/E-3000440RevB-Manual-255,268,268FA,263,278-742,762.pdf na stronie 32-33 jest opisane jakie czasy można ustawiać. Co prawda solankowanie i napełnianie zbiornika jest obliczane automatycznie na podstawie chyba objętości butli i ilości użytej soli. pozostałe cykle (płukanie wsteczne, wolne płukanie, szybkie płukanie) można ustawiać w granicy 0-200 minut. Proszę zerknij w wolnej chwili czy dobrze rozumuje czy się mylę. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.07.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Przekopałem neta i natrafiłem na coś takiego http://www.purotech.ie/pages/Manuals/E-3000440RevB-Manual-255,268,268FA,263,278-742,762.pdf na stronie 32-33 jest opisane jakie czasy można ustawiać. Co prawda solankowanie i napełnianie zbiornika jest obliczane automatycznie na podstawie chyba objętości butli i ilości użytej soli. pozostałe cykle (płukanie wsteczne, wolne płukanie, szybkie płukanie) można ustawiać w granicy 0-200 minut. Proszę zerknij w wolnej chwili czy dobrze rozumuje czy się mylę. Z góry dzięki No właśnie chodzi o ten cykl solankowania. Też sprawdzałem w innej instrukcji i było to samo - nie można go zmodyfikować. A CR wymaga dłuższego czasu kontaktu złoża z solanką (dlatego daje się mniejszy injector i dłuższy czas). Jeśli w tej głowicy nie można zmodyfikować długości trwania tego cyklu to nie widzę możliwości zastosowania tej głowicy z tym złożem. Z drugiej strony różne firmy sprzedają takie zestawy od dłuższego czasu... może mają na to jakiś sposób? (a może stąd się później biorą problemy ze słabą regeneracją złoża?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiciorrr 03.07.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Jak w jednym punkcie (przy zlewie) to zwykła osmoza - koszt jakieś 400 PLN + montaż. Jak chcesz postawić filtr na cały dom to możesz pomyśleć o filtrze ze złożem wielofunkcyjnym - koszt ok 3000 PLN. Czy zwykła osmoza nie zaszkodzi biologicznej oczyszczalni ścieków ? I drugie pytanie czy taką wodę trzeba koniecznie uzdatniać ? Pozdrawiam, ML Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Czy zwykła osmoza nie zaszkodzi biologicznej oczyszczalni ścieków ? I drugie pytanie czy taką wodę trzeba koniecznie uzdatniać ? Osmoza jest tylko pod jednym zlewem - na pewno nie zaszkodzi oczyszczalni (poza tym tych ścieków jest kilka litrów...) Nie trzeba jej koniecznie uzdatniać. Masz małe przekroczenie żelaza i manganu - nie spełnia to parametrów z rozporządzenia, ale nie są to tak duże ilości żeby konieczne było jej uzdatnianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiepan 04.07.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Witajcie, Mam taką wodę ze studni: pH - 7,0Przewodność el. wł. w 25°C - 1096 μS/cmAzotany - 59 mg/dm3Azotyny - 0,01 mg/dm3Amoniak - <0,06 mg/dm3Żelazo - <0,02 mg/dm3Mangan - <0,02 mg/dm3Twardość ogólna 25/447 °n /mg/dm3Chlorki - 52 mg/dm3Siarczany - 203 mg/dm3Utlenialność (KMnO4) - 1,8 mg/dm3 Chciałbym się pozbyć azotanów (i ew. siarczanów) i zmiękczyć ją do przyzwoitych wartości. O ile urządzeń do samego zmiękczania widziałem dużo, o tyle nie wiem co z azotanami... Czy są jakieś specjalne złoża, które załatwią mi obie te sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Chciałbym się pozbyć azotanów (i ew. siarczanów) i zmiękczyć ją do przyzwoitych wartości. O ile urządzeń do samego zmiękczania widziałem dużo, o tyle nie wiem co z azotanami... Czy są jakieś specjalne złoża, które załatwią mi obie te sprawy? Są złoża na azotany. Niestety ich skuteczność w dużym stopniu zależy od proporcji azotanów i siarczanów w wodzie, a w Twoim przypadku ten stosunek wypada niekorzystnie. Tu masz ulotkę złoża z kilkoma wykresami http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/Indion_NSSR_PL.pdf Indion nie jest najlepszym złożem na rynku, ale jest dostępny. Ciężko dostać małą ilość złoża (na jeden filtr) innego (lepszego) producenta bo ceny są wysokie i nikt nie trzyma dużego wyboru na magazynie. Przy tak wysokiej twardości raczej będą potrzebne dwa oddzielne filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 05.07.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Witam puściłem wodę ze studni abistynki lustro na4m a studia kopana na 12m do obiegu w domu dzięki temu korzystam można powiedzieć na free oprócz energii ale po umyciu auta zauważyłem zacieki co oznacza że ma dużo żelaza. Pytanie co zrobić tanim kosztem aby temu zapobiec? i co zamontować jaki filtr będzie skuteczny. Żeby uniknąć np rudego koloru białych rzeczy po praniu dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiepan 05.07.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Są złoża na azotany. Niestety ich skuteczność w dużym stopniu zależy od proporcji azotanów i siarczanów w wodzie, a w Twoim przypadku ten stosunek wypada niekorzystnie. Tu masz ulotkę złoża z kilkoma wykresami http://alamowaterpoland.com/ftp/ulotki/Indion_NSSR_PL.pdf Indion nie jest najlepszym złożem na rynku, ale jest dostępny. Ciężko dostać małą ilość złoża (na jeden filtr) innego (lepszego) producenta bo ceny są wysokie i nikt nie trzyma dużego wyboru na magazynie. Przy tak wysokiej twardości raczej będą potrzebne dwa oddzielne filtry. qbek17, dziękuję za pomoc.Twoje uwagi są bardzo cenne. Zastanawiam się czy jest sens inwestycji w zaawansowaną stację tym bardziej, że mam perspektywę wody wodociągowej w ciągu 5 lat. Na tej wodzie, której parametry podałem jadę już 3 lata, oczywiście do picia używam wody butelkowanej. Coraz poważniej myślę o zastosowaniu jakiegoś zwykłego Viessmana Aquahome (lub analogiczny sprzęt innej firmy), który posłuży wyłącznie do zmiękczania. 25 stopni twardości mocno widać na bateriach :/ Zakładając scenariusz jedynie zmiękczania, czy te azotany i siarczany mocno przeszkadzają w zmiękczaniu? I pytanie - jeśli taki AquaHome zużywa średnio na regenerację 105l wody, ile może zużywać u mnie? Więcej czy tyle samo, ale regeneracja będzie odbywać się częściej? Viessmann podaje, że maksymalna wydajność wody między regeneracjami (przy twardości 18°dH) to 5200l. Prosta proporcja wskazywałaby, że przy 25°dH będzie to ok 3700l, tylko czy tak mogę przeliczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts