jarecki111 04.08.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 "Mam prośbę o pomoc a wręcz zaproponowanie jakigoś filtra do mojej wody norma / wynik Mangan 0,05mg/l / 0,33 mg/l Żelazo 0,2 mg/l / 2,97mg/l Mętność 1 / 25 Smak i zapach- nieakceptowalne no ale to pewnie wynika z zbyt dużego żelaza Pozostałe wyniki w normie. Ujęcie na 9 metrach. Woda potrzebna dla 3-4 osób do domu jednorodzinnego." Podaj pozostałe wyniki bo one też mają wpływ na dobór metody (mimo, że są w normie). Podaj też info o pompie, hydroforze, ściekach. Pompa będzie IBO pompa głębinowa SCM 3/25-1,8 117l/min ale moge to jeszcze zmienić bo dopiero dobeiram urządzenia do instalacji. Zbiornik z tego co wiem musi być ocynkowany a co do ścieków to zwykłe szambo 12m3. Pozostałe wyniki jak niżej: Azotany <0,89 mg/l Azotyny <0,066 mg/l Glin <10 µg/l Jon amonowy 0,33 mg/l pH 7,2 Przewodność elektryczna 910 Twardość ogólna 297 CaCO3 Barwa mg Pt/l 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuciar 04.08.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Jeśli to woda z wodociągów to chyba do nich trzeba zgłosić to życie biologiczne... Nie ma tu wyników twardości, a z tego co jest to nie wiem co chcesz filtrować? Jeśli chodzi o te mikroorganizmy to proponowałbym osmozę pod zlew - to załatwi kwestię wody pitnej. Możliwe na wiele sposobów (od zanieczyszczenia próbki podczas pobierania do zanieczyszczenia źródła wody). Te bakterie są badane jako wskaźnik - same w sobie nie są "aż tak bardzo szkodliwe" - zazwyczaj obok nich występują inne, dużo bardziej groźne organizmy. Zanim zaczniesz coś z tym robić - ustal źródło zanieczyszczeń - np. zrób chlorowanie studni i powtórz badania. Potrzebny będzie odżelaziacz. Nie wiem co robisz ze ściekami (POŚ, szambo?). Pompa nie pozwala na zbyt ciężkie złoże, więc pozostaje regeneracja chemiczna na lżejszych złożach (co jest niedozwolone przy POŚ). Ze względu na amoniak przydałby się jeszcze drugi stopień ze złożem multifunkcyjnym usuwającym m.in. amoniak. Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem byłaby zmiana pompy i hydroforu i dodanie napowietrzania. Dzisiaj miałem pogaduchę z moim nowym sąsiadem i wspomniał mi o problemie zabijania sie kranów i instalacji c.o. przez kamien ,on ma u siebie zmiękczacz do wody ........pytanie jest następujące : co wybrać jaki typ lub rodzaj zmiękczacza? z filtrami czy na tabletki ? z gory dzieki za pomoc! Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez kuciar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.08.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 "Mam prośbę o pomoc a wręcz zaproponowanie jakigoś filtra do mojej wody norma / wynik Mangan 0,05mg/l / 0,33 mg/l Żelazo 0,2 mg/l / 2,97mg/l Mętność 1 / 25 Smak i zapach- nieakceptowalne no ale to pewnie wynika z zbyt dużego żelaza Pozostałe wyniki w normie. Ujęcie na 9 metrach. Woda potrzebna dla 3-4 osób do domu jednorodzinnego." Pompa będzie IBO pompa głębinowa SCM 3/25-1,8 117l/min ale moge to jeszcze zmienić bo dopiero dobeiram urządzenia do instalacji. Zbiornik z tego co wiem musi być ocynkowany a co do ścieków to zwykłe szambo 12m3. Pozostałe wyniki jak niżej: Azotany <0,89 mg/l Azotyny <0,066 mg/l Glin <10 µg/l Jon amonowy 0,33 mg/l pH 7,2 Przewodność elektryczna 910 Twardość ogólna 297 CaCO3 Barwa mg Pt/l 8 Pompa jest dosyć mocna - powinna być OK do płukania odżelaziacza. Jeśli masz szambo to szkoda zapełniać je wodą z płukania odżelaziacza - może masz możliwość odprowadzenia popłuczyn do studni chłonnej? Czy chcesz wodę zmiękczać? Jeśli tak to proponowałbym dwustopniowo - odżelaziacz (np. 10x54), a na drugim stopniu filtr wielofunkcyjny. W ten sposób możesz zmniejszyć rozmiar odżelaziacza i regulować twardość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.08.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Dzisiaj miałem pogaduchę z moim nowym sąsiadem i wspomniał mi o problemie zabijania sie kranów i instalacji c.o. przez kamien ,on ma u siebie zmiękczacz do wody ........pytanie jest następujące : co wybrać jaki typ lub rodzaj zmiękczacza? z filtrami czy na tabletki ? z gory dzieki za pomoc! Jeśli masz nadal problem z życiem biologicznym to stawianie zmiękczacza spowoduje gwałtowny wzrost ilości bakterii - złoże zmiękczacza będzie świetnym inkubatorem Poza tym pisałeś, że wodę masz miękką - to jak to jest? Żeby dobrać rozmiar zmiękczacza potrzebna jest znajomość twardości i zużycia wody. Wszystkie zmiękczacze regeneruje się solą (zazwyczaj tabletkowaną) - nie znam metody "z filtrami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki111 05.08.2015 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Pompa jest dosyć mocna - powinna być OK do płukania odżelaziacza. Jeśli masz szambo to szkoda zapełniać je wodą z płukania odżelaziacza - może masz możliwość odprowadzenia popłuczyn do studni chłonnej? Czy chcesz wodę zmiękczać? Jeśli tak to proponowałbym dwustopniowo - odżelaziacz (np. 10x54), a na drugim stopniu filtr wielofunkcyjny. W ten sposób możesz zmniejszyć rozmiar odżelaziacza i regulować twardość. Dziekuje Ci za zainteresowanie tematem. Niestety nie mam studni chlonnej i to bedzie zmora bo praktycznie dojcidze 1/10 sciekow z plukania. To czy che zmieksczas wode zalezy od tego ile to wszystko bedzie mnie kosztowac. Napisales odżelaziacz (np. 10x54), Jaki to jest? Mozesz podac jakikolwiek przykladowy model? Czy kolejny filtr do tego to nie jest juz za droga zabawa? Twardosc tej wody chyba nie jest tragiczna? Jestem troche zielony w temacie uzdatniania wody, szukam prostego sjutecznego rozwiazania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.08.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) To czy che zmieksczas wode zalezy od tego ile to wszystko bedzie mnie kosztowac. .. Twardosc tej wody chyba nie jest tragiczna?To jest spora twardosc. Wiekszosc warszawskich wodociagów ma wode z twardoscia w okolicach 200mg, czyli masz o polowe wiecej. Napisales odżelaziacz (np. 10x54), Jaki to jest? Mozesz podac jakikolwiek przykladowy model? 10x54 oznacza wielkosc zbiornika: 10" (cali) srednicy 54" wysokosci. Wielkosc zbiornika determinuje ile złoza wlezie do srodka, czyli ile wody/h bedzie mozna przefiltrowac oraz ile wody potrzeba do jego plukania.Wrzuc googlowi zapytanie odzelaziacz 10x54 to zobaczysz jak to wyglada. Taki odzelaziacz sklada sie z 3 istotnych rzeczy. Zbiornika (wazna jego wielkosc), glowicy sterujacej (sa dobre i sa chinskie) i samego zloza filtracyjnego. Mozna nasypac piasku mozna nasypac cos lepszego szukam prostego skutecznego rozwiazania, Pewnie jeszcze taniego. Niestety nie zawsze sie da i prosto i skutecznie. Jak ma byc prosto to filtr multifunkcyjny. Jak ma byc skutecznie i na lata, to filtracja dwustopniowa. Jak sobie przygotujesz mniejsce pod drugi filtr (zmiekczacz) to go bedziesz mogl dostawic jako drugi jak Ci sie nie spodobaja zacieki z kamienia. Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 05.08.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Mam prośbę o pomoc a wręcz zaproponowanie jakigoś filtra do mojej wody norma / wynik Mangan 0,05mg/l / 0,33 mg/l Żelazo 0,2 mg/l / 2,97mg/l Mętność 1 / 25 Smak i zapach- nieakceptowalne no ale to pewnie wynika z zbyt dużego żelaza Pozostałe wyniki w normie. Ujęcie na 9 metrach. Woda potrzebna dla 3-4 osób do domu jednorodzinnego. Dostałem dwie oferty: nr 1 założenia przepływ nominalny Qmaxt= 1,2 m3 /h wydajność dobowa Qmaxd= 3,2 m3 Odżelaziacz WSO 120/P + Filtr Multifunkcyjny CR100/28/CI + materiały montażowe + montaż cena z montażem i wszystkim 10300 nr 2 założenia Qmax = 1,2 m3/h Qmax= 1,5 m3/doba Filtr automatyczny B/O 1054 Air Tank , w pełni automatyczne sterowanie głowicą Clack WS1CI produkcji USA cena z montażem i wszystkim 3500 mam jeszcze jakieś inne oferty w okolicach 3,4 tys ale 10k to chyba trochę sporo no chyba że ten filtr robi cuda? 10 tysięcy to lekka przesada przy takiej wodzie. Zaproponowane rozwiązanie zapewni co prawda dodatkowe zmiękczenie wody ale wydaje się, że można to zrobić taniej. Na podstawie podanych parametrów osobiście skłaniał bym się do tańszych propozycji. Jednak butla 10x54 przy 3 mg żelaza/l wydaje się nieco mała. Chyba, że zużycie wody jest faktycznie niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.08.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Czy kolejny filtr do tego to nie jest juz za droga zabawa? Moim zamysłem było też to aby zmniejszyć rozmiar odżelaziacza. Jeśli chciałbyś zastosować tylko jeden stopień to raczej sugerowałbym coś większego. Większy odżelaziacz to więcej wody do płukania (regeneracja filtra wielofunkcyjnego/zmiękczacza zużywa mniej wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki111 05.08.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Pewnie jeszcze taniego. Niestety nie zawsze sie da i prosto i skutecznie. Jak ma byc prosto to filtr multifunkcyjny. Jak ma byc skutecznie i na lata, to filtracja dwustopniowa. Jak sobie przygotujesz mniejsce pod drugi filtr (zmiekczacz) to go bedziesz mogl dostawic jako drugi jak Ci sie nie spodobaja zacieki z kamienia. Dziekuje Wszystkim za pomoc. Chciałbym po prostu zmiescic się w 5 tys ze wszystkim maksymalnie. Jeśli to jest tanio i mialbym wydac 10 to chyba zaryzykuje i zrobie jeszcze jeden odwiert gdzies na działce. Troche mi się to miesza wszystko. Czy filtr wielofunkcyjny nie zalatwia również odżelazienia/odmanganienia? Czy może odpowiada tylko za zmiękczenie? Jeśli moglibyście polecić jakiś sensowny kosztowo zestaw zalatwiajacy zelazo,mangan,twardość bylbym bardzo wdzięczny Przepraszam za brak polskich znakow, problem z klawiatura chyba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.08.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Dziekuje Wszystkim za pomoc. Chciałbym po prostu zmiescic się w 5 tys ze wszystkim maksymalnie. Jeśli to jest tanio i mialbym wydac 10 to chyba zaryzykuje i zrobie jeszcze jeden odwiert gdzies na działce.Odradzam drugi odwiert. Wcale nie musi byc lepiej. Zelazo wystepuje w przewazajacej ilosci wód głebinowych. Bardzo mała szansa ze trafisz na wode bez zelaza. Twardosc bedziesz miał z nowego odwiertu prawie na pewno taka sama. Troche mi się to miesza wszystko. Czy filtr wielofunkcyjny nie zalatwia również odżelazienia/odmanganienia? Czy może odpowiada tylko za zmiękczenie? Odzelaziacz usuwa zelazo (i mangan) Zmiekczacz usuwa twardosc, i nie moze na niego isc woda zawieraja zelazo/mangan bo bardzo szybko zloze przestanie dzialac. Filtr multiunkcyjny usuwa twardosc i zelazo/mangan. Wydaje mi sie ze jak poszukasz to znajdziesz 2 filtry, odzelaiacz 10x54 i zmiekczacz w kwocie 5tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.08.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Dziekuje Wszystkim za pomoc. Chciałbym po prostu zmiescic się w 5 tys ze wszystkim maksymalnie. Jeśli to jest tanio i mialbym wydac 10 to chyba zaryzykuje i zrobie jeszcze jeden odwiert gdzies na działce. Troche mi się to miesza wszystko. Czy filtr wielofunkcyjny nie zalatwia również odżelazienia/odmanganienia? Czy może odpowiada tylko za zmiękczenie? Jeśli moglibyście polecić jakiś sensowny kosztowo zestaw zalatwiajacy zelazo,mangan,twardość bylbym bardzo wdzięczny Przepraszam za brak polskich znakow, problem z klawiatura chyba. Pozdrawiam 5 tysięcy to kwota za jaką powinieneś dostać odżelaziacz i filtr wielofunkcyjny. Filtr wielofunkcyjny załatwia to wszystko w teorii. W praktyce działa to szeregowo, tzn najpierw ściągana jest twardość, potem żelazo i mangan. Żeby to zrobić na jednym filtrze musi on być odpowiednio duży. Dlatego łatwiej i skuteczniej jest postawić dwa mniejsze filtry, z których pierwszy będzie wyspecjalizowany w usuwaniu żelaza i manganu, a drugi będzie zmiękczał i ewentualnie doczyszczał to co przejdzie przez pierwszy stopień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki111 05.08.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 5 tysięcy to kwota za jaką powinieneś dostać odżelaziacz i filtr wielofunkcyjny. Filtr wielofunkcyjny załatwia to wszystko w teorii. W praktyce działa to szeregowo, tzn najpierw ściągana jest twardość, potem żelazo i mangan. Żeby to zrobić na jednym filtrze musi on być odpowiednio duży. Dlatego łatwiej i skuteczniej jest postawić dwa mniejsze filtry, z których pierwszy będzie wyspecjalizowany w usuwaniu żelaza i manganu, a drugi będzie zmiękczał i ewentualnie doczyszczał to co przejdzie przez pierwszy stopień. Czy takei urzadzenie http://allegro.pl/odzelaziacz-odmanganiacz-zmiekczacz-ec40-4-5-osob-i5498509173.html załatwi sprawę? Oczywiście dwustopniowa filtracja wydaje się do mnie bardziej przemawiać ale koszty niestety też są razy 2.i to jest troche zabójcze w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuciar 05.08.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Jeśli masz nadal problem z życiem biologicznym to stawianie zmiękczacza spowoduje gwałtowny wzrost ilości bakterii - złoże zmiękczacza będzie świetnym inkubatorem Poza tym pisałeś, że wodę masz miękką - to jak to jest? Żeby dobrać rozmiar zmiękczacza potrzebna jest znajomość twardości i zużycia wody. Wszystkie zmiękczacze regeneruje się solą (zazwyczaj tabletkowaną) - nie znam metody "z filtrami". Fakt wode mam miekka, zasugerowalem sie tym co podpowiedzial mi sasiad ktory mieszka tam juz kilka lat , a mianowicie tym ze po roku uzytkowania tej wody musial wymieniac juz armature z powodu zatkania sie kamieniem .....teraz to juz zglupialem bo badania wykazaly ze woda jest faktycznie miekka ....zuzycie planowane to 50l na osobe czyli 150l dziennie , twardosc wody plus pH robilem zwyklym testem z castoramy, woda wyszla miekka a pH 8 .......to co mam robic ? nie usmiecha mi sie wymiana zabitych baterii po roku ...na bakterie kupilem FRO5MA : Aquafilter RO7 z jonizatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.08.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Czy takei urzadzenie http://allegro.pl/odzelaziacz-odmanganiacz-zmiekczacz-ec40-4-5-osob-i5498509173.html załatwi sprawę? Oczywiście dwustopniowa filtracja wydaje się do mnie bardziej przemawiać ale koszty niestety też są razy 2.i to jest troche zabójcze w trakcie budowy. To jak pisalem postaw odzelaziacz a jak okrzepniesz i uznasz to za potrzebne dostawisz zmiekczacz. Ja zylem 2 lata bez zmiekczania wody 220mg. Da sie. Tylko trzeba miejsce i wyprowadzenie rur przygotowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.08.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Czy takei urzadzenie http://allegro.pl/odzelaziacz-odmanganiacz-zmiekczacz-ec40-4-5-osob-i5498509173.html załatwi sprawę? To urządzenie "zrób to sam" - a jak przyjdą problemy (a przyjdą) to się okaże, że coś źle zmontowałeś i to twoja wina. Poza tym słaba głowica, nie wiadomo jakie złoże, za mało podsypki na ten rozmiar (chociaż i tak nie wiadomo ile by go przyszło ostatecznie), itp, itd. Za taka kwotę możesz dostać normalne, złożone już urządzenie z dobrą głowicą i dobrym złożem. Allegro nie jest najlepszym miejscem do szukania filtrów - zazwyczaj pierwszym kryterium jest cena, a nie zawartość zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.08.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Fakt wode mam miekka, zasugerowalem sie tym co podpowiedzial mi sasiad ktory mieszka tam juz kilka lat , a mianowicie tym ze po roku uzytkowania tej wody musial wymieniac juz armature z powodu zatkania sie kamieniem .....teraz to juz zglupialem bo badania wykazaly ze woda jest faktycznie miekka ..........to co mam robic ? nie usmiecha mi sie wymiana zabitych baterii po roku ...na bakterie kupilem FRO5MA : Aquafilter RO7 z jonizatorem Jak masz miękką wodę to nie powinno być dużo kamienia - jak nie ufasz wynikom testu to zanieś próbkę do porządnej analizy. Możesz też nic nie robić i się przekonać za rok Możesz też postawić zmiękczacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuciar 05.08.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Możesz też postawić zmiękczacz jakas propozycja ? jesli nie ufam testom i wole nie wymieniac armatury za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.08.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 jakas propozycja ? jesli nie ufam testom Jesli nie ufasz testom i pomiarom to sprawa jest banalnie prosta! Wahadelko, różdżkaż który wskaze miejsce pod nowa studnie która nie powoduje osadów i od której lepiej sie kury niosa. Do tego ze 2 albo 3 magnetyzery, pare LIMETRONów na kazda rure czy jak sie reinkarnacja obecnie nazywa. Te urzadzenia generalnie działaja wbrew fizyce, i nie sa potwierdzone zadnymi testami, wiec jak znalazl dla kogos kto w testy i pomiary nie wierzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki111 05.08.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 To urządzenie "zrób to sam" - a jak przyjdą problemy (a przyjdą) to się okaże, że coś źle zmontowałeś i to twoja wina. Poza tym słaba głowica, nie wiadomo jakie złoże, za mało podsypki na ten rozmiar (chociaż i tak nie wiadomo ile by go przyszło ostatecznie), itp, itd. Za taka kwotę możesz dostać normalne, złożone już urządzenie z dobrą głowicą i dobrym złożem. Allegro nie jest najlepszym miejscem do szukania filtrów - zazwyczaj pierwszym kryterium jest cena, a nie zawartość zestawu. Podaj proszę jaks propozycje. może ja nie umiem szukać. Jeśli nie możesz na forum to chociaż na priv podeślij proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuciar 05.08.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Jesli nie ufasz testom i pomiarom to sprawa jest banalnie prosta! Wahadelko, różdżkaż który wskaze miejsce pod nowa studnie która nie powoduje osadów i od której lepiej sie kury niosa. Do tego ze 2 albo 3 magnetyzery, pare LIMETRONów na kazda rure czy jak sie reinkarnacja obecnie nazywa. Te urzadzenia generalnie działaja wbrew fizyce, i nie sa potwierdzone zadnymi testami, wiec jak znalazl dla kogos kto w testy i pomiary nie wierzy Pozostawię to bez komentarza..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts