Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A może można zastosować takie rozwiązanie http://www.filtrywody.mobi/sklep?func=productPage&pid=95&cid=26&prid=0&wid=41 zamiast zbiornika bez przeponowego, na który bądź co bądź mam już mało miejsca

To jest napowietrzacz, który się montuje między pompą a hydroforem. Ale hydrofor musi być bezprzeponowy.

Ale są ostatnio jakieś pomysły ze stawianiem dwóch zbiorników kompozytowych (takich jak na złoże) z czego jeden służy jako zbiornik kontaktowy wody z powietrzem (jest pusty), a drugi jest odżelaziaczem. Słyszałem, że to się całkiem dobrze sprawdza.

Czy ta przepona w zbiorniku bardzo negatywnie wpłynie na pracę odżelaziacza?

Tego sie nie da okreslic bez pomiaru poziomu tlenu w wodzie studziennej. Moze tlenu starczy moze jest za malo. Jesli tlenu jest za malo, to zelazo niebedzie sie mialo w czym utlenic a co gorsze powstana warunki beztlenowe w wodzie.

Czyli kolejnym krokiem jest pobranie wody i oddanie do laboratorium żeby określili zawartość tlenu.

Tak sie nie da. Jakbys nie pobrał wody dostanie sie do niej powietrze. Zafałszujesz wynik. Nalezaloby by wsadzic tlenometr w strumien wyplywajacej z pompy wody. A to jest drogie badanie i warunkach domow jednorodzinnych nie slyszalem zeby ktos to robil. Tylko sie stawia hydrofor ocynkowany i wtedy na 99.99% tlenu nie zabraknie. Mozesz zrobic bez napowietrzania jak piszez Qbek, a jak nie zadziala martwic sie jak dodac powietrze to Twojej wody za hydroforem a przed filtrem.

Czyli kolejnym krokiem jest pobranie wody i oddanie do laboratorium żeby określili zawartość tlenu.

Takie badanie najlepiej robić bezpośrednio w wodzie płynącej... w próbce, która ileś czasu spędziła w butelce, przy zmianach temperatur i przelewaniu, wynik może nie być zbyt dokładny.

Dlatego rozważyłbym tą opcję z dwoma zbiornikami... popytam trochę po znajomych i dam ci znać jak to wygląda.

Witam,przepraszam z góry że tak się wciskam ale mam problem z wodą i proszę o pomoc.Czytam o osmozach,filtrach i zmiekczaczach i już całkiem zglupialam.

Moja sytuacja jest taka :od roku mieszkamy we własnym domku 100m2,1 kuchnia, WC i druga łazienka z wanna oraz prysznicem.Jest nas 2+1,wody raczej nie oszczedzamy teraz w okresie letnim i po założeniu trawnika sporo jej lalismy. Zużycie za 2 m-ce to 19m3.W zeszłym roku zmienili nam dostawcę wody i jest dużo gorsza.

Właśnie jestem po pierwszym serwisie baterii prysznicowej za parę stòw!:(Po roku używania załatwił ją kamień. Zastanawiamy się nad filtrem,ale ceny nas przerazily.

Nie zrobiliśmy żadnych badań wody.Boje się że trafi mi zmywarke czy pralke, nie mowie już o innych bateriach.Na razie kupilam calgony i takie tam.

Jaki filtr czy zmiekczacz polecacie w naszej sytuacji?

Pozdrawiam

Witam. Proszę o dobór odpowiedniej SUW. Ilość osób 2+1. Studnia 24m. W domu jest: 5 kranów, 1 prysznic, 1 wanna, zmywarka, pralka/ Posiadam już zbiornik przeponowy 300l. Wyniki badań:

pH 8,6

Przewodność uS/cm 291

Jon amonowy mg NH3/l 1.14

Azotany mg NO3/l 0.72

Azotyny mg NO2/l 0.041

Glin ug AL/l 4

Żelazo ug Fe/l 10

Bakterie grupy coli jtk/100ml 49

Po chlorowaniu studni bakterie spadły do 17 Więc lampa UV będzie potrzebna

Jon amonowy 1.2

Wyniki są oki z wyjątkiem bakterii coli i jonu amonowego.

Dziękuje za odp

Nie zrobiliśmy żadnych badań wody. Jaki filtr czy zmiekczacz polecacie w naszej sytuacji?

Bez żadnych danych ciężko cokolwiek doradzić... skoro masz dostawcę wody to ten dostawca ma obowiązek udostępnić Tobie informacje o jakości tej wody. Jak nie ma ich na stronie internetowej to zadzwoń i zażądaj aktualnych wyników badań (i nie daj się zbyć ogólnikami typu "średnio twarda").

A z drugiej strony ten dostawca ma obowiązek zapewnić taką jakość wody, którą opisuje odpowiednie Rozporządzenie. Z określonych tam parametrów tylko twardość może być nadal "w normie" i być tak uciążliwa.

Czy zużycie 19 m3 przez 2 miesiące obejmuje podlewanie trawnika? Nie ma sensu zmiękczać wody do podlewania... więc pytanie ile zużywacie na potrzeby domowe?

Standardowy zmiękczacz do domu to taki z 25 litrami złoża. Koszt ok 1500-2500 PLN netto. Najtańsze są chińskie kompakty, ale tych nie polecam. Te lepsze składają się z lepszej głowicy i lepszego złoża. Pytanie czy te kilkaset zł robi wam aż taką różnicę skoro na przegląd baterii wydajecie kilka stówek?

Witam. Proszę o dobór odpowiedniej SUW. Ilość osób 2+1. Studnia 24m. W domu jest: 5 kranów, 1 prysznic, 1 wanna, zmywarka, pralka/ Posiadam już zbiornik przeponowy 300l. Wyniki badań:

pH 8,6

Przewodność uS/cm 291

Jon amonowy mg NH3/l 1.14

Azotany mg NO3/l 0.72

Azotyny mg NO2/l 0.041

Glin ug AL/l 4

Żelazo ug Fe/l 10

Bakterie grupy coli jtk/100ml 49

Po chlorowaniu studni bakterie spadły do 17 Więc lampa UV będzie potrzebna

Jon amonowy 1.2

Wyniki są oki z wyjątkiem bakterii coli i jonu amonowego.

Dziękuje za odp

Na te parametry to tylko napowietrzanie (+odpowietrznik do hydroforu) i lampa UV.

Ale nie podałeś wartości manganu ani twardości... jeśli jest wysoka to jeszcze zmiękczacz bo kamień potrafi osadzić się na rurze osłonowej lampy UV i osłabić jej działanie.

Na te parametry to tylko napowietrzanie (+odpowietrznik do hydroforu) i lampa UV.

Ale nie podałeś wartości manganu ani twardości... jeśli jest wysoka to jeszcze zmiękczacz bo kamień potrafi osadzić się na rurze osłonowej lampy UV i osłabić jej działanie.

Nie mam pomiarów manganu i twardości a niby miało to być kompleksowe badanie wody. Te napowietrzanie to jak ma wyglądać? Mam zbiornik przeponowy to nie bardzo rozumiem jak zrobić ten odpowietrznik.

Nie mam pomiarów manganu i twardości a niby miało to być kompleksowe badanie wody. Te napowietrzanie to jak ma wyglądać? Mam zbiornik przeponowy to nie bardzo rozumiem jak zrobić ten odpowietrznik.

Rozpędziłem się z tym zbiornikiem i przeczytałem "bezprzeponowy" - w tej sytuacji napowietrzanie nie ma sensu.

Jeśli miałby być zmiękczacz to mógłbyś użyć złoża wielofunkcyjnego (AquaMulti) - ono też usuwa amoniak.

Jak bez zmiękczania to możesz zastosować sam filtr z zeolitem, ale takie rzeczy to tylko na zamówienie, a złoże trzeba będzie co jakiś czas wymieniać (bo regenerować chlorem w domowych warunkach nie ma sensu).

Rozpędziłem się z tym zbiornikiem i przeczytałem "bezprzeponowy" - w tej sytuacji napowietrzanie nie ma sensu.

Jeśli miałby być zmiękczacz to mógłbyś użyć złoża wielofunkcyjnego (AquaMulti) - ono też usuwa amoniak.

Jak bez zmiękczania to możesz zastosować sam filtr z zeolitem, ale takie rzeczy to tylko na zamówienie, a złoże trzeba będzie co jakiś czas wymieniać (bo regenerować chlorem w domowych warunkach nie ma sensu).

Dzięki za wyjaśnienie :D Możesz doradzić tani zmiękczacz dla 2+1 ?

Witam

Dzisiejsze świeże wyniki badań na zawartość tlenu.

Woda pobrana z kranu ogrodowego, pod korek, powoli po ściance. W ciągu max 30 minut dostarczona do laboratorium i od razu pomierzona.

Nasycenie 54,8%, zawartość tlenu 4,93mg/l

Nie wiem czy tyle tlenu wystarczy do usunięcia żelaza. Chyba trzeba będzie popróbować.

Edytowane przez KAMIL1984

Witam

Czy mógłbym poprosić o orientacyjny koszt oraz jakie urządzenia do uzdatnienia wody dobrać dla następujących parametrów

Mętność 7,2

pH 7,6

barwa 3,1

Przew. Elektryczna własna w 25*C 482

Jon amonowy mg/l NH4 0,08

Azotyny mg/l NO2 0,05

Azotany mg/l NO3 1

Chlorki mg/l 14

Fluorki mg/l 0,1

Siarczany mg/l 73

Mangan ug/l 92

Żelazo ug/l 1053

Twardość ogólna mg/l CaCO3 227

Ogólna liczba mikroorganizmów w 1 ml wody na Agarze po 72h w temp 22 +-2*C 25

Ogólna liczba mikroorganizmów w 1 ml wody na Agarze po 48h w temp 36 +-2*C 0

l. bakterii g. Coli 0

l. bakterii E.Coli 0

l. enterokoków w 100ml wody 0

Woda ze studni głębinowej o głębokości około 30m do użytku na potrzeby gospodarstwa domowego - 4 osoby.

Pompa Grundfos SQ3-65, odległość od domu około 30m

Pozdrawiam

Witaj, jesteśmy firmą z branży inżynierii uzdatniania wody. Nasza siedziba mieści się w Łodzi. Aktualnie analizujemy wyniki analizy wody, które podałeś i niebawem przedstawimy konkretne przykłady rozwiązań, które zlikwidują problem ze zbyt wysokim stężeniem żelaza i manganu.

W razie pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu.

Witam

Dzisiejsze świeże wyniki badań na zawartość tlenu.

Woda pobrana z kranu ogrodowego, pod korek, powoli po ściance. W ciągu max 30 minut dostarczona do laboratorium i od razu pomierzona.

Nasycenie 54,8%, zawartość tlenu 4,93mg/l

Nie wiem czy tyle tlenu wystarczy do usunięcia żelaza. Chyba trzeba będzie popróbować.

Dokładnie potrzebne są następujące ilości tlenu:

na utlenienie 1 mg Fe(II) do Fe(III) - 0,14 mgO2,

na utlenienie 1 mg Mn(II) do Mn(IV) - 0,29 mgO2,

na utlenienie 1 mg NH4 do azotanów - 4,57 mgO2

http://www.technologia-wody.pl/index.php?req=teoria&id=61