qbek17 17.08.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Czy ta przepona w zbiorniku bardzo negatywnie wpłynie na pracę odżelaziacza? Masz dość wysokie pH więc jest szansa, że obejdzie się bez napowietrzania i będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAMIL1984 17.08.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Dziękuję z poświęcony czas i odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.08.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 A może można zastosować takie rozwiązanie http://www.filtrywody.mobi/sklep?func=productPage&pid=95&cid=26&prid=0&wid=41 zamiast zbiornika bez przeponowego, na który bądź co bądź mam już mało miejsca To jest napowietrzacz, który się montuje między pompą a hydroforem. Ale hydrofor musi być bezprzeponowy. Ale są ostatnio jakieś pomysły ze stawianiem dwóch zbiorników kompozytowych (takich jak na złoże) z czego jeden służy jako zbiornik kontaktowy wody z powietrzem (jest pusty), a drugi jest odżelaziaczem. Słyszałem, że to się całkiem dobrze sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.08.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Czy ta przepona w zbiorniku bardzo negatywnie wpłynie na pracę odżelaziacza? Tego sie nie da okreslic bez pomiaru poziomu tlenu w wodzie studziennej. Moze tlenu starczy moze jest za malo. Jesli tlenu jest za malo, to zelazo niebedzie sie mialo w czym utlenic a co gorsze powstana warunki beztlenowe w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAMIL1984 17.08.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Czyli kolejnym krokiem jest pobranie wody i oddanie do laboratorium żeby określili zawartość tlenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.08.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Czyli kolejnym krokiem jest pobranie wody i oddanie do laboratorium żeby określili zawartość tlenu. Tak sie nie da. Jakbys nie pobrał wody dostanie sie do niej powietrze. Zafałszujesz wynik. Nalezaloby by wsadzic tlenometr w strumien wyplywajacej z pompy wody. A to jest drogie badanie i warunkach domow jednorodzinnych nie slyszalem zeby ktos to robil. Tylko sie stawia hydrofor ocynkowany i wtedy na 99.99% tlenu nie zabraknie. Mozesz zrobic bez napowietrzania jak piszez Qbek, a jak nie zadziala martwic sie jak dodac powietrze to Twojej wody za hydroforem a przed filtrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.08.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Czyli kolejnym krokiem jest pobranie wody i oddanie do laboratorium żeby określili zawartość tlenu. Takie badanie najlepiej robić bezpośrednio w wodzie płynącej... w próbce, która ileś czasu spędziła w butelce, przy zmianach temperatur i przelewaniu, wynik może nie być zbyt dokładny. Dlatego rozważyłbym tą opcję z dwoma zbiornikami... popytam trochę po znajomych i dam ci znać jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 17.08.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Witam,przepraszam z góry że tak się wciskam ale mam problem z wodą i proszę o pomoc.Czytam o osmozach,filtrach i zmiekczaczach i już całkiem zglupialam.Moja sytuacja jest taka :od roku mieszkamy we własnym domku 100m2,1 kuchnia, WC i druga łazienka z wanna oraz prysznicem.Jest nas 2+1,wody raczej nie oszczedzamy teraz w okresie letnim i po założeniu trawnika sporo jej lalismy. Zużycie za 2 m-ce to 19m3.W zeszłym roku zmienili nam dostawcę wody i jest dużo gorsza.Właśnie jestem po pierwszym serwisie baterii prysznicowej za parę stòw!:(Po roku używania załatwił ją kamień. Zastanawiamy się nad filtrem,ale ceny nas przerazily. Nie zrobiliśmy żadnych badań wody.Boje się że trafi mi zmywarke czy pralke, nie mowie już o innych bateriach.Na razie kupilam calgony i takie tam.Jaki filtr czy zmiekczacz polecacie w naszej sytuacji?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homar99 17.08.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Witam. Proszę o dobór odpowiedniej SUW. Ilość osób 2+1. Studnia 24m. W domu jest: 5 kranów, 1 prysznic, 1 wanna, zmywarka, pralka/ Posiadam już zbiornik przeponowy 300l. Wyniki badań:pH 8,6Przewodność uS/cm 291Jon amonowy mg NH3/l 1.14Azotany mg NO3/l 0.72Azotyny mg NO2/l 0.041Glin ug AL/l 4Żelazo ug Fe/l 10Bakterie grupy coli jtk/100ml 49Po chlorowaniu studni bakterie spadły do 17 Więc lampa UV będzie potrzebnaJon amonowy 1.2Wyniki są oki z wyjątkiem bakterii coli i jonu amonowego. Dziękuje za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.08.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Nie zrobiliśmy żadnych badań wody. Jaki filtr czy zmiekczacz polecacie w naszej sytuacji? Bez żadnych danych ciężko cokolwiek doradzić... skoro masz dostawcę wody to ten dostawca ma obowiązek udostępnić Tobie informacje o jakości tej wody. Jak nie ma ich na stronie internetowej to zadzwoń i zażądaj aktualnych wyników badań (i nie daj się zbyć ogólnikami typu "średnio twarda"). A z drugiej strony ten dostawca ma obowiązek zapewnić taką jakość wody, którą opisuje odpowiednie Rozporządzenie. Z określonych tam parametrów tylko twardość może być nadal "w normie" i być tak uciążliwa. Czy zużycie 19 m3 przez 2 miesiące obejmuje podlewanie trawnika? Nie ma sensu zmiękczać wody do podlewania... więc pytanie ile zużywacie na potrzeby domowe? Standardowy zmiękczacz do domu to taki z 25 litrami złoża. Koszt ok 1500-2500 PLN netto. Najtańsze są chińskie kompakty, ale tych nie polecam. Te lepsze składają się z lepszej głowicy i lepszego złoża. Pytanie czy te kilkaset zł robi wam aż taką różnicę skoro na przegląd baterii wydajecie kilka stówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.08.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Witam. Proszę o dobór odpowiedniej SUW. Ilość osób 2+1. Studnia 24m. W domu jest: 5 kranów, 1 prysznic, 1 wanna, zmywarka, pralka/ Posiadam już zbiornik przeponowy 300l. Wyniki badań: pH 8,6 Przewodność uS/cm 291 Jon amonowy mg NH3/l 1.14 Azotany mg NO3/l 0.72 Azotyny mg NO2/l 0.041 Glin ug AL/l 4 Żelazo ug Fe/l 10 Bakterie grupy coli jtk/100ml 49 Po chlorowaniu studni bakterie spadły do 17 Więc lampa UV będzie potrzebna Jon amonowy 1.2 Wyniki są oki z wyjątkiem bakterii coli i jonu amonowego. Dziękuje za odp Na te parametry to tylko napowietrzanie (+odpowietrznik do hydroforu) i lampa UV. Ale nie podałeś wartości manganu ani twardości... jeśli jest wysoka to jeszcze zmiękczacz bo kamień potrafi osadzić się na rurze osłonowej lampy UV i osłabić jej działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homar99 17.08.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Na te parametry to tylko napowietrzanie (+odpowietrznik do hydroforu) i lampa UV. Ale nie podałeś wartości manganu ani twardości... jeśli jest wysoka to jeszcze zmiękczacz bo kamień potrafi osadzić się na rurze osłonowej lampy UV i osłabić jej działanie. Nie mam pomiarów manganu i twardości a niby miało to być kompleksowe badanie wody. Te napowietrzanie to jak ma wyglądać? Mam zbiornik przeponowy to nie bardzo rozumiem jak zrobić ten odpowietrznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.08.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Nie mam pomiarów manganu i twardości a niby miało to być kompleksowe badanie wody. Te napowietrzanie to jak ma wyglądać? Mam zbiornik przeponowy to nie bardzo rozumiem jak zrobić ten odpowietrznik. Rozpędziłem się z tym zbiornikiem i przeczytałem "bezprzeponowy" - w tej sytuacji napowietrzanie nie ma sensu. Jeśli miałby być zmiękczacz to mógłbyś użyć złoża wielofunkcyjnego (AquaMulti) - ono też usuwa amoniak. Jak bez zmiękczania to możesz zastosować sam filtr z zeolitem, ale takie rzeczy to tylko na zamówienie, a złoże trzeba będzie co jakiś czas wymieniać (bo regenerować chlorem w domowych warunkach nie ma sensu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homar99 17.08.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Rozpędziłem się z tym zbiornikiem i przeczytałem "bezprzeponowy" - w tej sytuacji napowietrzanie nie ma sensu. Jeśli miałby być zmiękczacz to mógłbyś użyć złoża wielofunkcyjnego (AquaMulti) - ono też usuwa amoniak. Jak bez zmiękczania to możesz zastosować sam filtr z zeolitem, ale takie rzeczy to tylko na zamówienie, a złoże trzeba będzie co jakiś czas wymieniać (bo regenerować chlorem w domowych warunkach nie ma sensu). Dzięki za wyjaśnienie Możesz doradzić tani zmiękczacz dla 2+1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.08.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Dzięki za wyjaśnienie Możesz doradzić tani zmiękczacz dla 2+1 ? Zmiękczacz czy filtr wielofunkcyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homar99 17.08.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Zmiękczacz czy filtr wielofunkcyjny? Zmiękczacz z filtrem wielofunkcyjnym o ile takie coś jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.08.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Zmiękczacz tylko zmiękcza. Filtr ze złożem wielofunkcyjnym zmiękcza i usuwa żelazo, mangan, amoniak, organikę. Rozumiem, że chodzi Ci o ten drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAMIL1984 18.08.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam Dzisiejsze świeże wyniki badań na zawartość tlenu.Woda pobrana z kranu ogrodowego, pod korek, powoli po ściance. W ciągu max 30 minut dostarczona do laboratorium i od razu pomierzona.Nasycenie 54,8%, zawartość tlenu 4,93mg/l Nie wiem czy tyle tlenu wystarczy do usunięcia żelaza. Chyba trzeba będzie popróbować. Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez KAMIL1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 18.08.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Witam Czy mógłbym poprosić o orientacyjny koszt oraz jakie urządzenia do uzdatnienia wody dobrać dla następujących parametrów Mętność 7,2 pH 7,6 barwa 3,1 Przew. Elektryczna własna w 25*C 482 Jon amonowy mg/l NH4 0,08 Azotyny mg/l NO2 0,05 Azotany mg/l NO3 1 Chlorki mg/l 14 Fluorki mg/l 0,1 Siarczany mg/l 73 Mangan ug/l 92 Żelazo ug/l 1053 Twardość ogólna mg/l CaCO3 227 Ogólna liczba mikroorganizmów w 1 ml wody na Agarze po 72h w temp 22 +-2*C 25 Ogólna liczba mikroorganizmów w 1 ml wody na Agarze po 48h w temp 36 +-2*C 0 l. bakterii g. Coli 0 l. bakterii E.Coli 0 l. enterokoków w 100ml wody 0 Woda ze studni głębinowej o głębokości około 30m do użytku na potrzeby gospodarstwa domowego - 4 osoby. Pompa Grundfos SQ3-65, odległość od domu około 30m Pozdrawiam Witaj, jesteśmy firmą z branży inżynierii uzdatniania wody. Nasza siedziba mieści się w Łodzi. Aktualnie analizujemy wyniki analizy wody, które podałeś i niebawem przedstawimy konkretne przykłady rozwiązań, które zlikwidują problem ze zbyt wysokim stężeniem żelaza i manganu. W razie pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.08.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Witam Dzisiejsze świeże wyniki badań na zawartość tlenu. Woda pobrana z kranu ogrodowego, pod korek, powoli po ściance. W ciągu max 30 minut dostarczona do laboratorium i od razu pomierzona. Nasycenie 54,8%, zawartość tlenu 4,93mg/l Nie wiem czy tyle tlenu wystarczy do usunięcia żelaza. Chyba trzeba będzie popróbować. Dokładnie potrzebne są następujące ilości tlenu: na utlenienie 1 mg Fe(II) do Fe(III) - 0,14 mgO2, na utlenienie 1 mg Mn(II) do Mn(IV) - 0,29 mgO2, na utlenienie 1 mg NH4 do azotanów - 4,57 mgO2 http://www.technologia-wody.pl/index.php?req=teoria&id=61 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts