Pratchawiec 07.09.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Witam Mam Aquahome 10N, złoże 15 l, bo większego nie potrzebujemy przy miesięcznym zużyciu wody rzędu 6 m3. Po sprawdzeniu konstrukcji i parametrów stwierdziłem, że jest to nie brandowany już przez Ecowater starszy model doskonale znany jako Tapworks 15. Ceniony zarówno przez użytkowników jak i instalatorów (serwisantów). Po prostym zaprogramowaniu można o nim zapomnieć, poza dosypaniem worka soli raz na ok. 9 m-cy, przy wymuszonej regeneracji złoża co 15 dni. Model 20 N ma znacznie większą obudowe i złoże 20l; poza tym jest identyczny. Produkty brandowane jako Cosmowater to również ta sama konstrukcja. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.09.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Jak dla mnie minusem tego producenta (Tapworksa) jest model dystrybucji części zamiennych. Nie są dostępne dla każdego serwisanta, tylko dla kilku firm, z którymi mają podpisaną umowę. To skazuje użytkownika na serwis w tych firmach... Jeśli to komuś nie przeszkadza to sam sprzęt będzie na pewno dużo lepszy niż te chińskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 08.09.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 obecnie zużycie miesięczne to 7 m6 ,ale doliczyć trzeba w przyszłości: - prysznic [ teraz jego brak ] - plus dwie osoby [ chwilowy brak ] - to jest w mieszkaniu, docelowo dom - w domu będzie większa wanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.09.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Salah - czyli przyjmijmy jakieś 10 m3/miesiąc, a rozwojowo do 14 m3/miesiąc i będzie dobrze. Weź też pod uwagę, że przy instalacji z miedzi nie zaleca się zmiękczania do zera, tylko żeby zostawić te 3-4 stopnie twardości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.09.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 U siebie zmiękczam z 21 do ok. 5,5 dh i uważam to za optymalne, tak dla sprzętu jak i dla zdrowia. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 09.09.2015 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 (edytowane) qbek17 nie mam instalacji z miedzi tylko z rury pex. Miedź była w badanym domu przez sanepid parę ulic dalej. BADANIA FIZYKOCHEMICZNE WSKAŹNIK JEDNOSTKA WYNIK NORMA BARWA mg Pt/l <5 MĘTNOŚĆ NTU 0,5 < 1 pH - 6,5 6,5 - 9,5 TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 350 60 - 500 ŻELAZO mg Fe/l 0,02 < 0,2 MANGAN mg Mn/l 0,01 < 0,05 AZOTANY mg NO3 -/l 0,8 < 50 AZOT AMONOWY mg NH4 + /l 1,25 < 0,5 CHLORKI mg Cl -/l 60 < 250 PRZEWODNOŚĆ μS/cm 716 < 2500 AZOT AMONOWY - zbyt wiele wydaje mi się że może to być spowodowane tym iż do mnie z wodociągu jest około 200mb rury fi50. Wodę na budowie teraz rzadko używamy i woda ta w tej rurze długo zalega. Zrobię badanie jeszcze raz jak już się wprowadzimy Edytowane 9 Września 2015 przez Salah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 09.09.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Mam juz podlaczony zmiekczacz Erie Maxima 26. Sol 2 worki wsypana do pojemnika. Czy ta sol po uruchomieniu powinna "stac" w wodzie czy wody jest na dnie tyle ile potrzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik67 09.09.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 qbek17 nie mam instalacji z miedzi tylko z rury pex. Miedź była w badanym domu przez sanepid parę ulic dalej. BADANIA FIZYKOCHEMICZNE WSKAŹNIK JEDNOSTKA WYNIK NORMA BARWA mg Pt/l <5 MĘTNOŚĆ NTU 0,5 < 1 pH - 6,5 6,5 - 9,5 TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 350 60 - 500 ŻELAZO mg Fe/l 0,02 < 0,2 MANGAN mg Mn/l 0,01 < 0,05 AZOTANY mg NO3 -/l 0,8 < 50 AZOT AMONOWY mg NH4 + /l 1,25 < 0,5 CHLORKI mg Cl -/l 60 < 250 PRZEWODNOŚĆ μS/cm 716 < 2500 AZOT AMONOWY - zbyt wiele wydaje mi się że może to być spowodowane tym iż do mnie z wodociągu jest około 200mb rury fi50. Wodę na budowie teraz rzadko używamy i woda ta w tej rurze długo zalega. Zrobię badanie jeszcze raz jak już się wprowadzimy Najlepiej jonowymiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radk 09.09.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Witam proszę o pomoc w wyborze metody uzdatniania wody ze studni. Zamieszczam wyniki badań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.09.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 qbek17 nie mam instalacji z miedzi tylko z rury pex. Miedź była w badanym domu przez sanepid parę ulic dalej. BADANIA FIZYKOCHEMICZNE WSKAŹNIK JEDNOSTKA WYNIK NORMA BARWA mg Pt/l <5 MĘTNOŚĆ NTU 0,5 < 1 pH - 6,5 6,5 - 9,5 TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 350 60 - 500 ŻELAZO mg Fe/l 0,02 < 0,2 MANGAN mg Mn/l 0,01 < 0,05 AZOTANY mg NO3 -/l 0,8 < 50 AZOT AMONOWY mg NH4 + /l 1,25 < 0,5 CHLORKI mg Cl -/l 60 < 250 PRZEWODNOŚĆ μS/cm 716 < 2500 AZOT AMONOWY - zbyt wiele wydaje mi się że może to być spowodowane tym iż do mnie z wodociągu jest około 200mb rury fi50. Wodę na budowie teraz rzadko używamy i woda ta w tej rurze długo zalega. Zrobię badanie jeszcze raz jak już się wprowadzimy Masz też bardzo niskie pH, ale nadal w "normie". Skoro to woda wodociągowa to ja bym próbował zagonić wodociągi do zrobienia porządku z jakością wody, tak żeby Tobie pozostała tylko kwestia twardości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.09.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Mam juz podlaczony zmiekczacz Erie Maxima 26. Sol 2 worki wsypana do pojemnika. Czy ta sol po uruchomieniu powinna "stac" w wodzie czy wody jest na dnie tyle ile potrzeba ? Do pierwszego uruchomienia możesz dolać trochę wody do zbiornika z solą. Później to już się samo dolewa i pobiera. Sól nie musi być cała w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.09.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Witam proszę o pomoc w wyborze metody uzdatniania wody ze studni. Zamieszczam wyniki badań [ATTACH=CONFIG]330103[/ATTACH] Nieciekawy zestaw. Przy takim odczynie konieczna będzie korekta (podniesienie) pH zanim się cokolwiek zrobi z żelazem czy manganem. Do tego zapach gnilny i azotany... Nie widzę tu jednej prostej drogi na usunięcie wszystkiego. Korekta pH to jeden zbiornik, odżelaziacz (Fe i Mn) to drugi, azotany to trzeci, zapach może sugerować organikę więc to już czwarty filtr, a jeszcze nie ma nic o twardości. Część spraw możesz załatwić jednym filtrem wielofunkcyjnym (organika, twardość, Fe, Mn). Ale raczej nie obejdzie się bez napowietrzania wody (hydrofor bezprzeponowy) i korekty pH. Ewentualnie odpuścić sobie przynajmniej część parametrów w uzdatnianiu tego na cały dom, a zrobić tylko osmozę pod zlewem do picia?? O ile pamiętam w innym wątku pisałeś o pompie i ona nie była za mocna (do tego z hydroforem przeponowym)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 10.09.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Witam proszę o pomoc w wyborze metody uzdatniania wody ze studni. Zamieszczam wyniki badań [ATTACH=CONFIG]330103[/ATTACH] Bardzo niski odczyn. Do poprawy również azotany, żelazo, mangan, zapach i mętność. Generalnie woda nieciekawa. Żeby pozbyć się zapachu - napowietrzacz z hydroforem (bez przepony). Przy tak niskim pH odżelaziacze zwykłe będą miały duży problem z usunięciem żelaza i manganu. Proponuję, żeby użyć jonowyminnik na złożu multifunkcyjnym. Najlepiej jak byś nam wysłał próbkę wody to sobie od razu sprawdzimy działanie konkretnego złoża na Twojej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radk 10.09.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Nieciekawy zestaw. Przy takim odczynie konieczna będzie korekta (podniesienie) pH zanim się cokolwiek zrobi z żelazem czy manganem. Do tego zapach gnilny i azotany... Nie widzę tu jednej prostej drogi na usunięcie wszystkiego. Korekta pH to jeden zbiornik, odżelaziacz (Fe i Mn) to drugi, azotany to trzeci, zapach może sugerować organikę więc to już czwarty filtr, a jeszcze nie ma nic o twardości. Część spraw możesz załatwić jednym filtrem wielofunkcyjnym (organika, twardość, Fe, Mn). Ale raczej nie obejdzie się bez napowietrzania wody (hydrofor bezprzeponowy) i korekty pH. Ewentualnie odpuścić sobie przynajmniej część parametrów w uzdatnianiu tego na cały dom, a zrobić tylko osmozę pod zlewem do picia?? O ile pamiętam w innym wątku pisałeś o pompie i ona nie była za mocna (do tego z hydroforem przeponowym)... Pompa to omnigena 3t32 no i zbiornik przeponowy 150 l. Przy zastosowaniu osmozy w kuchni to co bym musiał jeszcze w wodzie poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.09.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Po napowietrzaniu, myślę że dobrze byłoby postawić filtr wielofunkcyjny - usunie (albo chociaż trochę zmniejszy przy tak niskim pH) zawartość Fe, Mn, twardości i organiki. Osmoza załatwiłaby azotany i to co zostanie w wodzie - ale to tylko jeden kranik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stroke 11.09.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Hej. Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyście poradzili mi w sprawie doprowadzenia wody z mojej studni do przydatności do spożycia. W marcu 2015 wydrążyłem studnię, 30 m. Do czerwca 2015 nie była użytkowana, nie była też chyba zbyt szczelnie zabezpieczona. Po podłączeniu do instalacji okazało się, że woda ma przykry zapach. Po zbadania próbek wyszły wyniki jak niżej. https://drive.google.com/file/d/0B05xZGATBdSlQ291d0dMdnBIWEE/preview No i teraz kilka pytań, które mnie nurtują. 1. Czy na podstawie wyniku badań makrobiologicznych tj. obecność bakterii grupy coli i braka Escherichia coli, można wysnuć jakieś przypuszczenia, np. że do skażenia doszło raczej podczas wiercenia niż z powodu wycieku jakiegoś szamba/nieszczelnej kanalizacji gdzieś w okolicy? 2. Jak mogę zdezynfekować studnię? Czy wystarczy wrzucić tam np. tabletki do dezynfekcji wody w basenach? (tak mi sugerowano jak odbierałem wyiki) Jeśli tak to jakie i ile? Jeśli nie to jak i czym mogę to zrobić? 3. Mimo tego, że zapach w wynikach jest akceptowalny to dla mnie nie jest. Woda śmierdzi. Zwłaszcza podczas pobierania, jak się rozpryskuje. Mam wrażenie, że gdy odstoi kilka godzin zapach znika. Co to może być i jak mogę się go pozbyć? 4. Czy jest jakaś zalecana lista badań, które powinienem wykonać żeby mieć w miare kompletne informacje o jakości wody mojej wody? Teraz jest informacja, że paramatry dla mętności są przekroczone ale nie wiem z jakiego powodu, więc nie wiem jak przeciwdziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.09.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 1. Czy na podstawie wyniku badań makrobiologicznych tj. obecność bakterii grupy coli i braka Escherichia coli, można wysnuć jakieś przypuszczenia, np. że do skażenia doszło raczej podczas wiercenia niż z powodu wycieku jakiegoś szamba/nieszczelnej kanalizacji gdzieś w okolicy? Pewnie coś można snuć... ale i tak trzeba powtórzyć badania po dezynfekcji. 2. Jak mogę zdezynfekować studnię? Czy wystarczy wrzucić tam np. tabletki do dezynfekcji wody w basenach? (tak mi sugerowano jak odbierałem wyiki) Jeśli tak to jakie i ile? Jeśli nie to jak i czym mogę to zrobić? Tabletki mogą utrudnić późniejsze płukanie - jak osiądą gdzieś na dnie to mogą się długo rozpuszczać. Chyba lepiej wlać roztwór podchlorynu sodu. Jest cięższy od wody więc zdezynfekuje całą głębokość studni. Opis chlorowania był już na forum kilka razy podawany. 3. Mimo tego, że zapach w wynikach jest akceptowalny to dla mnie nie jest. Woda śmierdzi. Zwłaszcza podczas pobierania, jak się rozpryskuje. Mam wrażenie, że gdy odstoi kilka godzin zapach znika. Co to może być i jak mogę się go pozbyć? Zapach zazwyczaj nadają substancje lotne, więc logicznym jest, że przy napowietrzeniu wody są bardziej wyczuwalne niż po kilku godzinach. Określ jakoś ten zapach - zgniłe jaja? duszący? chemiczny? stęchły? 4. Czy jest jakaś zalecana lista badań, które powinienem wykonać żeby mieć w miare kompletne informacje o jakości wody mojej wody? Teraz jest informacja, że paramatry dla mętności są przekroczone ale nie wiem z jakiego powodu, więc nie wiem jak przeciwdziałać. Standardowy zestaw badań fizykochemicznych to ok 10-12 parametrów. W większości laboratoriów jest taka lista. Poza tym żeby coś dobrać (filtry) podaj jakieś informacje o układzie hydraulicznym, pompie, zużyciu wody, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 11.09.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Witam i proszę o pomoc. Dziś poznałem telefonicznie wyniki badań wody z ujęcie głębinowego. Papier dostanę w przyszłym tygodniu, jednak co wiem to: Twardość 640Ph 7Żelazo 2224 (11x powyżej normy) Bakteriologicznie jest ideał. Potrzebuję w miarę szybko dobrać i kupić urządzenie do uzdatniania. Zużycie szacuję na spore. Rodzina 4 osoby i akwaria (same akwaria to 200L dziennie)... Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.09.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Poczekaj na komplet wyników. Z takim żelazem zazwyczaj jest też mangan, czasami inne pierwiastki. Z tego co już wiesz to potrzebujesz solidny zmiękczacz (pytanie co robisz ze ściekami?). Do tego odżelaziacz, więc potrzebna będzie mocna pompa, prawdopodobnie też napowietrzanie (więc hydrofor bezprzeponowy).Spróbuj oszacować zużycie. Akwaria to 6 m3/miesiąc, a reszta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.09.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Witam i proszę o pomoc. Dziś poznałem telefonicznie wyniki badań wody z ujęcie głębinowego. Papier dostanę w przyszłym tygodniu, jednak co wiem to: Twardość 640 Ph 7 Żelazo 2224 (11x powyżej normy) Bakteriologicznie jest ideał. Potrzebuję w miarę szybko dobrać i kupić urządzenie do uzdatniania. Zużycie szacuję na spore. Rodzina 4 osoby i akwaria (same akwaria to 200L dziennie)... Z góry dziękuję. Napowietrzyc wode w ocynkowanym hydroforze. Za tym odzelaziacz. Za tym duzy zmiekczacz. Na akwariach sie nie znam, ale tam to chyba woda po osmozie?? W kuchni osmoza do picia, bo podejrzewam, ze zmiekczona tak twarda woda, od sodu moze juz miec jakis gorzkawy posmak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts