Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wodę badałem w lokalnej firmie oferującej filtry do uzdatniania, cena 50 zł niestety wody pod względem mikrobiologicznym nie badają.

Przy okazji jaki zestaw hydroforowy byście polecili. Ja wstępnie myślałem jeśli nie będę musiał używać filtrów by dać pompę gruntowa jp5 775wat i do tego jakiś większy zbiornik przeponowy 160-200 L by pompa się nie włączała co chwilę.

Pytałem kilka stron wcześniej o uzdatnianie wody - sam zmierzyłem jej twardość i na tej podstawie chciałem dobrać zmiękczacz, ale dla wszystkiego zrobiłem też badanie w laboratorium. Poniżej wyniki:

WSKAŹNIK JEDNOSTKA WYNIK

BARWA mg Pt/l 15 norma brak

MĘTNOŚĆ NTU 0,5 norma <1

pH - 6,8 7,0 norma 6,5-9,5

TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 290 norma 60-500

ŻELAZO mg Fe/l 0,33 norma <0,2

MANGAN mg Mn/l 0,04 norma <0,05

AZOTANY mg NO3-/l 0,11 norma <50

AZOT AMONOWY mg NH4+/l 0,55 norma <0,5

CHLORKI mg Cl-/l 10 norma <250

PRZEWODNOŚĆ μS/cm 452 norma <2500

Mam przekroczenie na żelazie i azocie amonowym - co ciekawe moja woda jest z wodociągu więc powinna spełniać wszelkie normy - jak widać niekoniecznie. Sam nie wiem co z tym zrobić - próbować wyegzekwować od dostawcy wody spełnienia wymagań i zainstalować sobie sam zmiękczacz czy też w jakiś sposób ograniczać żelaza we własny zakresie?

Proszę o pomoc

Witam.

Prosze o poradę w kwestii doboru filtrów do wody o następujących parametrach:

Azotany - <0,89 mg/l

Azotyny - <0,066 mg/l

Indeks nadmanganianowy (utlenialność)- 0,90 mg/l

Jon amonowy - 0,45 mg/l

Mangan - 739 µg/l

Przewodność elektryczna właściowa - 436 µS/cm

Twardość ogólna (sumaryczna zawartość wapnia i magnezu) - 188 mg/l CaCO3

Żelazo - 2440 µg/l

Barwa - 9 mg Pt/l

mętność - 9,1 NTU

Woda z e studni głębinowej, odwiert 14m, lustro wody 4m od poziomu gruntu,odległość do hydroforu ok 40m.

pompa omniegena o wydajności 95l/min. Zbiornik z membraną. Zrzut wody z płukania do studni chłonnej.

Woda dla rodziny 2+1. Woda będzie przeznaczona do celów bytowych(mycie,pralka itp.), do pica mam osmoze z wylewka ze zlewozmywaka.

Jeśli można to poproszę o ceny takich urządzeń.

Pozdrawiam :)

Mam pytanie do użytkowników zmiękczarki, czy woda po przejściu przez zmiękczarke nadaje się do picia? Ponoć jej smak nie jest ciekawy. Woda z widociągu ma być lepsza na herbatę. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Woda zmiękczona całkowicie nadaje się do picia... ale nie spełnia warunków dla wody pitnej (według rozporządzenia powinna mieć minimum 3-4 dH twardości). Co do walorów smakowych to zależy jeszcze z jakiej twardości ją zmiękczasz. Im więcej twardości usuwasz tym więcej sodu dodajesz, a duża ilość sodu może powodować gorzkawy smak (pomijając fakt, że duża ilość sodu też nie mieści się w "normie" wody pitnej). Może się też okazać, że w wodzie surowej masz dużo chlorków, a te w połączeniu z sodem dają sól (czyli smak słony)... jak widać kwestia smaku jest bardzo indywidualna i nie ma reguły... Na szczęści w 99,99% przypadków smak jest w porządku :)

Pytałem kilka stron wcześniej o uzdatnianie wody - sam zmierzyłem jej twardość i na tej podstawie chciałem dobrać zmiękczacz, ale dla wszystkiego zrobiłem też badanie w laboratorium. Poniżej wyniki:

WSKAŹNIK JEDNOSTKA WYNIK

BARWA mg Pt/l 15 norma brak

MĘTNOŚĆ NTU 0,5 norma <1

pH - 6,8 7,0 norma 6,5-9,5

TWARDOŚĆ mg CaCO3/l 290 norma 60-500

ŻELAZO mg Fe/l 0,33 norma <0,2

MANGAN mg Mn/l 0,04 norma <0,05

AZOTANY mg NO3-/l 0,11 norma <50

AZOT AMONOWY mg NH4+/l 0,55 norma <0,5

CHLORKI mg Cl-/l 10 norma <250

PRZEWODNOŚĆ μS/cm 452 norma <2500

Mam przekroczenie na żelazie i azocie amonowym - co ciekawe moja woda jest z wodociągu więc powinna spełniać wszelkie normy - jak widać niekoniecznie. Sam nie wiem co z tym zrobić - próbować wyegzekwować od dostawcy wody spełnienia wymagań i zainstalować sobie sam zmiękczacz czy też w jakiś sposób ograniczać żelaza we własny zakresie?

Proszę o pomoc

Prawdopodobnie wodociągi będą się bronić, że oni wpuszczają do sieci wodą zgodną z wymogami, ale przez stare rury woda się pogarsza. I mogą mieć rację.

Druga sprawa - te przekroczenia są minimalne. Przy NH4+ możliwe, że w granicach błędów pomiarowych. Nie ma sensu stawiać filtrów do ich usunięcia. Jeśli już chcesz stawiać zmiękczacz to on zatrzyma też część żelaza.

Woda zmiękczona całkowicie nadaje się do picia... ale nie spełnia warunków dla wody pitnej (według rozporządzenia powinna mieć minimum 3-4 dH twardości). Co do walorów smakowych to zależy jeszcze z jakiej twardości ją zmiękczasz. Im więcej twardości usuwasz tym więcej sodu dodajesz, a duża ilość sodu może powodować gorzkawy smak (pomijając fakt, że duża ilość sodu też nie mieści się w "normie" wody pitnej). Może się też okazać, że w wodzie surowej masz dużo chlorków, a te w połączeniu z sodem dają sól (czyli smak słony)... jak widać kwestia smaku jest bardzo indywidualna i nie ma reguły... Na szczęści w 99,99% przypadków smak jest w porządku :)

Dzięki, na Ciebie zawsze można liczyć.

Jeszcze mam możliwość odłączenia wody z kuchni od tej zmiękczonej.

Witam. Chciałbym się zapytać czy żwir filtracyjny o średnicy 2,0-4,0 mm będzie odpowiedni na podsypkę dla 37 litrów złoża Aqua Multi ? czy może wsypać o innej średnicy?

Z góry dziękuję za pomoc

Pod złoża mieszane nie musisz dawać podsypki. Jak chcesz to oczywiście możesz to zrobić, ale nie ma takiej potrzeby. A granulacja żwirku nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Jak masz 2-4 mm to może być taka.

Witam.

Azotany - <0,89 mg/l

Azotyny - <0,066 mg/l

Jon amonowy - 0,45 mg/l

Mangan - 739 µg/l

Żelazo - 2440 µg/l

Barwa - 9 mg Pt/l

mętność - 9,1 NTU

Woda z e studni głębinowej, odwiert 14m, lustro wody 4m od poziomu gruntu,odległość do hydroforu ok 40m.

pompa omniegena o wydajności 95l/min. Zbiornik z membraną. Zrzut wody z płukania do studni chłonnej.

Woda dla rodziny 2+1. Woda będzie przeznaczona do celów bytowych(mycie,pralka itp.), do pica mam osmoze z wylewka ze zlewozmywaka.

Zakładając jak najmniejszą ingerencję w to co już masz... to potrzebujesz odżelaziacza bez regeneracji chemicznej. Pompa powinna dać radę wypłukać niewielki odżelaziacz, choć lepiej podaj konkretny model. Aby nie wymieniać zbiornika hydroforowego możesz kupić taki zestaw, który ma zbiornik kontaktowy. Nie widzę informacji o pH - przydałaby się, żeby wiedzieć czy jest szansa na usunięcie manganu.

Witam.

Azotany - <0,89 mg/l

Azotyny - <0,066 mg/l

Jon amonowy - 0,45 mg/l

Mangan - 739 µg/l

Żelazo - 2440 µg/l

Barwa - 9 mg Pt/l

mętność - 9,1 NTU

Ze względu na duże żelazo myślę, że najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie mieszanki klarsanitu z defemanem. Myślę że butla 13x54 powinna być wystarczająca. Niestety konieczna w takim rozwiązaniu jest wymiana zbiornika hydroforowego na bezprzeponowy i zamontowanie dodatkowo zwężki napowietrzającej. Urządzenia kosztowały by około 4000 zł brutto.

Jestem w takcie budowy domu. Ostatnio wywierciłem studnięna głębokość około 20m, lustro wody jest na 5m. Wodę doprowadziłem do domu i podłączyłę pod tymczasową pompkę.

Pierwsze co to dałem wodę do badania i oto wyniki:

Amoniak mg/l 0,16 norma do 0,5

Żelazo mg/l 0,08 norma do 0,2

Mangan mg/l 0,2 norma do 0,05

Odczyn ph 7,6 norma 6,5 – 9,5

Azotany mg/l 0,0 norma do 50

Azotyny mg/l 0,04 norma do 0,1

Twardość ogólna mg CaCo3/l 142 norma 60-500

Utlenialność mg/l 1 norma do 5

Czy przy takich wynikach powinno się ją jeszcze uzdatniać, bo jak dla mnie wygląda to całkiem nieźle. Jak tak to co proponujecie?

Hydroforni jeszcze nie mam zamontowanej, zużycie wody będzie liczone dla rodziny 2+2, odprowadzenie ścieków do szamba.

W przyszłości jest szansa na wodociąg w mojej okolicy.

Woda nie spełnia parametrów wymaganych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia więc teoretycznie wymaga uzdatniania aby ją pić.

Osobiście jednak mocno bym się zastanowił nad koniecznością uzdatniania tej wody zwłaszcza jeśli rozważasz podłączenie do wodociągu.

Można by zamontować zmiękczacz wody lub jonowymiennik, który zredukuje twardość i stężenie manganu. Po podłączeniu wodociągu można spokoje używać takiego urządzenia do zmiękczenia wody.

grzybek83 - da się. Ale jest to droższe niż standardowy odżelaziacz bo składa się z dwóch zbiorników: jednego ze złożem, a drugiego z wodą/powietrzem. Są też rozwiązania z jednym zbiornikiem, w którym jest miejsce na "poduszkę powietrzną" ale to wymaga przewymiarowania zbiornika, a do płukania większego zbiornika potrzebujesz silniejszej pompy.

Dobry Dzien :)

dom stary sprzed wojny, rury do wody wszelakiej ( CWU, CO, 'pitna' ) w pionach stalowe ? czesc napewno wymieniona w latach 80, czesc w piwnicy PP ...

Mega kamien osiadajacy na bateriach, widoczny np. w herbacie etc.

Pytanie do fachowcow brzmi :

* czy zakup takiego oto http://sklep.osmoza.pl/ecowater-refiner-erm-20-ce-kompleksowe-uzdatnianie-p-866.html ustrojstwa cokolwiek da czy tez urzadzenie te sprawdzi sie wylacznie w nowych instalacjach i bedzie to stracona kasa bo to nic nie da .

Bede naprawde wdzieczny za podpowiedzi