Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

A jaki jest wpływ napowietrzania na mangan? Jego zawartość też spadnie?

Napowietrzanie to sposób na dostarczenie tlenu - czyli utlenienie. To samo utlenienie może zachodzić pod wpływem tlenu z powietrza, ale też pod wpływem innych utleniaczy (chloru, nadmanganienu czy ozonu).

Żelazo czy mangan rozpuszczone w wodzie, w obecności utleniaczy, ulegają utlenieniu do formy nierozpuszczalnej (czyli się wytrącają z wody). Do tej pory nie zmienia się ilość żelaza ani manganu, a tylko ich forma.

Samo usunięcie (czy zmniejszenie ilości) następuje na złożu, które zatrzyma te wytrącone formy (jak sitko). Złoża katalityczne mają dodatkową właściwość - stanowią katalizator reakcji utleniania (czyli przyspieszają ją).

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jastrząb, ja to rozumiem trochę inaczej. Oprócz tych trzech rzeczy które opisałeś jest jeszcze jeden, główny składnik - złoże Aqua Luxe i właśnie na jego temat nie mogę znaleźć jakichś konkretniejszych informacji (np. kto to w ogóle robi i z czego). Z tego co się dowiedziałem od sprzedawcy, to ozon bierze udział tylko w procesie regeneracji tej mieszanki złóż.
Moja kulpa. Zle przewinalem i zobaczylem tylko te 3 skladniki wiec zalozlem ze to Aqua Lux to wlasnie miesznka 3 rzeczy.

Nikt o tym nic nie wie a wedlug opisu to najlepsze zloze na swiecie ;-) Ja bym obchodzil z daleka. Ale mozesz zapytac sklep o wiecej informacji. Kto to robi, czym to jest itp.

Co do napowietrzania - mam zbiornik hydroforowy 150 L i szczerze mówiąc wolałbym uniknąć wymiany (nie mam za dużo miejsca w kotłowni). A jaki jest wpływ napowietrzania

na mangan? Jego zawartość też spadnie?

Napowietrzajac wode w zbiorniku, juz w zbiorniku czesc zelaza sie utleni, wiec filtr zadziala jak filtr mechaniczny. Reszta utleni i usunie sie na samym zlozu. W obecnosci zloza zelazo szybciej i latwiej sie utleni tlenem zawartym w wodzie. Mangan duzo trudniej sie utlenia, wiec na jego wytracenie w zbiorniku bym nie liczyl, on musi przejsc przez zloze (katalityczne) zeby sie w obecnosci tego zloza wlasnie utlenic.

Zbiornik 150L tez sie nada, choc im wiekszy tym lepszy.

qbek, a czy mógłbym prosić o trochę więcej konkretów (filtr wielofunkcyjny - np. jaki, (coś na ecomixie)?

Dokładnie tak, na Ecomixie lub na AquaMulti - to dwa najpopularniejsze złoża wielofunkcyjne. Nie wiem dokładnie jakie masz zużycie wody, ale myślę, że zbiornik 13x54" byłby w zupełności wystarczający.

Jakieś sugestie co do złoża?

Złoża mogą być przeróżne...

Greensand - regenerowany nadmanganianem potasu

Birm - lekki, ale wymaga dużo napowietrzenia

Pyrolox / G1 / Defeman - ciężkie złoża katalityczne, nie wymagają chemii do regeneracji, dobrze żeby wodę napowietrzyć

itd.

Dokładnie tak, na Ecomixie lub na AquaMulti - to dwa najpopularniejsze złoża wielofunkcyjne. Nie wiem dokładnie jakie masz zużycie wody, ale myślę, że zbiornik 13x54" byłby w zupełności wystarczający.

Myślałem o Ecomixie, ale to jest mieszanka głównie zmiękczająca. Myślisz, że da radę z takim żelazem i manganem (432 +/- 60)?

Złoża mogą być przeróżne...

Greensand - regenerowany nadmanganianem potasu

Myślałem też o Greensandzie, ale jedna z firm powiedziała mi, że on jest już niedostępny ("tego oryginalnego to już się nie da kupić, bo chyba się amerykanom kończy i nie sprzedają"). Czy ma to coś wspólnego z prawdą?

Myślałem o Ecomixie, ale to jest mieszanka głównie zmiękczająca. Myślisz, że da radę z takim żelazem i manganem (432 +/- 60)?

Oba złoża zawierają ok 50% kationitu (czyli złoża zmiękczającego). Pozostałe składniki mieszanki odpowiadają za usuwanie innych zanieczyszczeń. Teoretycznie (według zapewnień producenta) powinno dać radę, ale osobiście uważam, że w tym przypadku filtr trzeba by przewymiarować żeby usuwał wszystko.

Myślałem też o Greensandzie, ale jedna z firm powiedziała mi, że on jest już niedostępny ("tego oryginalnego to już się nie da kupić, bo chyba się amerykanom kończy i nie sprzedają"). Czy ma to coś wspólnego z prawdą?

Trochę jest w tym prawdy, ale znów nie do końca :)

"ten oryginalny greensand" to naturalna ruda (pokruszona skała). Tam gdzie ja wydobywają strasznie wzrosły opłaty środowiskowe za eksploatację złoża więc wymyślili, żeby robić "greensand plus" - są to ziarenka piasku pokryte warstwą minerału. Ma to swoje wady i zalety, ale nadal jest to greensand, nadal z tego samego złoża i od tego samego producenta.

Przy greensandzie plus pisali, że możesz go regenerować dowolnym utleniaczem (choćby wybielaczem), więc pewnie ozon też się nada.

http://www.inversand.com/images/Inversand_4p_2012.pdf

Problemem może być za to wyliczenie dawki. Trzeba by mieć dokładne dane tego generatora ozonu, żeby stwierdzić ile on go wyprodukuje, a badań nad skutecznością regeneracji ozonem raczej brak, więc to trochę metoda "na oko".

Edytowane przez qbek17

witam. właśnie buduję dom jednorodzinny z wodą pobieraną z wodociągu miejskiego. biorę się powoli za instalacje i zastanawiam się nad zastosowaniem jakiegoś zmiękczacza wody - chodzi mi o odkamienienie i redukcję zabrudzeń. czy koledzy mogliby mi coś fajnego doradzić? Chodzi mi o coś niezbyt drogiego ale przyzwoitego. Bardzo proszę o jakieś propozycje

... chodzi mi o odkamienienie i redukcję zabrudzeń.

Jaka jest twardość wody? Innych "zabrudzeń" nie powinno być w wodzie wodociągowej.

czy koledzy mogliby mi coś fajnego doradzić? Chodzi mi o coś niezbyt drogiego ale przyzwoitego. Bardzo proszę o jakieś propozycje

Nie wiedząc na jaką twardość i jakie zużycie ma być ten zmiękczacz, ciężko cokolwiek doradzić.

Witam, tak jak poprzednicy ja również po wymianie instalacji wodnej i sprzętów w domu przymierzam się do poprawy jakości wody w domu.

Proszę o pomoc w doborze urządzenia.

Parametry wody:

źródło - wodociąg

żelazo - 0,261 mg/l

mangan - 0,124 mg/l

twardość - 334 mg/l

przeznaczenie wody - woda dla całego domu, średnio 4osoby, 2 łazienki,

W znajomy posiada stację Cosmowater już rok, i mi ją polecał, w okolicy takie tez sprzedają, czy byłby to dobry wybór?

niestety nie znam parametrów wody - zwyczajna woda z wodociągu. Podobno w Dąbrowie Górniczej jest dobra woda nawet nadająca się do picia. Zużycie dla 3 osobowej rodziny.

Jest coś takiego jak strona internetowa wodociągów :) http://www.dabrowskie-wodociagi.pl/tabela-jakosci-wody.aspx

Wystarczy wiedzieć w jakiej się jest dzielnicy... bo zależnie od źródła twardość jest od 7 do 24 stopni :)

Tak sobie mysle, ze w pierwszej kolejnosci to musze sprawdzic rzeczywiste a nie projektowane zuzycie wody przez nawadnianie i to bedzie podstawa do podjecia decyzji co dalej robic.

Zwazywszy, ze nie mam jeszcze ogrodu kolo domu a jedynie trawke (laczna powierzchnia to okolo 700m2) to Twoje rozwiazanie z przeprojektowaniem instalacji nawadniania wchodzi jak najbardziej w rachube.

Sprawdze i dam znac ....choc widze ze tanio nie bedzie :(

Witajcie ponownie !

Zamontowałem wodomierze i zmierzyłem rzeczywiste zużycie wody i wynosi ono 1,89 m3/h (projektowane było 2,5 m3/h). W zasadzie mam już przeprojektowany system nawadniania na zużycie 1,5 m3, ale w tzw między czasie natchnąłem się na odżelaziacz firmy Eco Water model ETF AIV12 gdzie producent podaje maksymalne natężenie przepływu: 3,4m3/h a w modelu ETF AIV10 - 2,3m3/h. Czy ktoś z Was ma praktyczne doświadczenie z tymi odżelaziaczami, bo jak podsumuje koszty zakupu kolumny, głowicy, wymiany hydrofora przeponowego na zwykły, itp to koszty będą porównywalne (podobno gdy zastosuje Eco Waer ETF AIV12/10 będę mógł zostawić hydrofor przeponowy).

Dla przypomnienia parametry mojej wody - problem ilość żelaza!

Analiza wody surowej:

Odczyn 7,3 pH (norma 6,5-9,5)

Twardość 250 mg/l (norma 60-500)

Żelazo 3,0 mg/l (norma 0,2)

Mangan 0,15 mg/l (norma 0,05)

Azotany 0 (norma 50)

Amoniak 0 (norma 0,5)

Witam, tak jak poprzednicy ja również po wymianie instalacji wodnej i sprzętów w domu przymierzam się do poprawy jakości wody w domu.

Proszę o pomoc w doborze urządzenia.

Parametry wody:

źródło - wodociąg

żelazo - 0,261 mg/l

mangan - 0,124 mg/l

twardość - 334 mg/l

przeznaczenie wody - woda dla całego domu, średnio 4osoby, 2 łazienki,

W znajomy posiada stację Cosmowater już rok, i mi ją polecał, w okolicy takie tez sprzedają, czy byłby to dobry wybór?

Jak na wodociąg to woda ma fatalne parametry. Teoretycznie wodociągi muszą dostarczać Ci wodę z żelazem poniżej 0,2 mg/l i manganem poniżej 0,05 mg/l. Jednak jeżeli samemu chcesz zadbać o swoją wodę każdy zmiękczacz wraz z filtrem mechanicznym powinien sobie z taką wodą poradzić. Złoża warto zastosować 25-30 L.

Bardzo dziękuję za podpowiedź! ....... no to u mnie oczywiście 24 :) ma się tego farta w życiu. W tej innej skali do 500 mam 434 :( czyli najgorsze parametry w DG. I co teraz?

Bez paniki :) to tylko twardość - dla zdrowia to nawet dobre wartości :) (gorzej dla urządzeń i armatury)

Nie wiedząc jakie będzie zużycie można zakładać, że standardowy zmiękczacz z 25 litrami złoża wystarczy. A jakby się okazało, że zużycie wody jest większe niż "standardowe" to się będzie po prostu częściej regenerował :)

Witajcie ponownie !

Zamontowałem wodomierze i zmierzyłem rzeczywiste zużycie wody i wynosi ono 1,89 m3/h (projektowane było 2,5 m3/h). W zasadzie mam już przeprojektowany system nawadniania na zużycie 1,5 m3, ale w tzw między czasie natchnąłem się na odżelaziacz firmy Eco Water model ETF AIV12 gdzie producent podaje maksymalne natężenie przepływu: 3,4m3/h a w modelu ETF AIV10 - 2,3m3/h. Czy ktoś z Was ma praktyczne doświadczenie z tymi odżelaziaczami, bo jak podsumuje koszty zakupu kolumny, głowicy, wymiany hydrofora przeponowego na zwykły, itp to koszty będą porównywalne (podobno gdy zastosuje Eco Waer ETF AIV12/10 będę mógł zostawić hydrofor przeponowy).

Dla przypomnienia parametry mojej wody - problem ilość żelaza!

Analiza wody surowej:

Odczyn 7,3 pH (norma 6,5-9,5)

Twardość 250 mg/l (norma 60-500)

Żelazo 3,0 mg/l (norma 0,2)

Mangan 0,15 mg/l (norma 0,05)

Azotany 0 (norma 50)

Amoniak 0 (norma 0,5)

Nie miałem takiego doświadczenia osobiście, ale znam przynajmniej 3 firmy, które to stosują i sobie chwalą. Clack też ma taką głowicę z zasysaniem powietrza zamiast regeneranta.

Najbardziej w tym EcoWaterze interesuje mnie złoże - piszą, że zeolitowe. Jeśli to zwykły zeolit i ma tylko odfiltrować wytrącone żelazo/mangan, to byłoby to dosyć proste rozwiązanie. Polskie firmy stosują taki układ raczej ze złożami typu BIRM lub katalitycznymi (Pyrolox / G1 / Defeman). I raczej te nasze lokalne filtry nie kosztują tyle co EcoWater :)

I raczej te nasze lokalne filtry nie kosztują tyle co EcoWater :)

Witaj qbek17,

No widzisz i z tym raczej nie się do końca zgodzić bo wszystkie wyceny jakie dostawałem były powyżej 6 tysi, a w przypadku ecowater mam wszystko w kompaktowej obudowie i w niższej cenie. Chyba, że jesteście w stanie doradzić podobny zestaw, który byłby konkurencyjny do ecowatera (może być na priva).

Jeśli to nie problem, proszę prześlij mi namiary na te 3 lokalne firmy - oczywiście jeśli je polecasz.

Dzięki za opinie !