qbek17 25.09.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 A jaki jest wpływ napowietrzania na mangan? Jego zawartość też spadnie? Napowietrzanie to sposób na dostarczenie tlenu - czyli utlenienie. To samo utlenienie może zachodzić pod wpływem tlenu z powietrza, ale też pod wpływem innych utleniaczy (chloru, nadmanganienu czy ozonu). Żelazo czy mangan rozpuszczone w wodzie, w obecności utleniaczy, ulegają utlenieniu do formy nierozpuszczalnej (czyli się wytrącają z wody). Do tej pory nie zmienia się ilość żelaza ani manganu, a tylko ich forma. Samo usunięcie (czy zmniejszenie ilości) następuje na złożu, które zatrzyma te wytrącone formy (jak sitko). Złoża katalityczne mają dodatkową właściwość - stanowią katalizator reakcji utleniania (czyli przyspieszają ją). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.09.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Jastrząb, ja to rozumiem trochę inaczej. Oprócz tych trzech rzeczy które opisałeś jest jeszcze jeden, główny składnik - złoże Aqua Luxe i właśnie na jego temat nie mogę znaleźć jakichś konkretniejszych informacji (np. kto to w ogóle robi i z czego). Z tego co się dowiedziałem od sprzedawcy, to ozon bierze udział tylko w procesie regeneracji tej mieszanki złóż.Moja kulpa. Zle przewinalem i zobaczylem tylko te 3 skladniki wiec zalozlem ze to Aqua Lux to wlasnie miesznka 3 rzeczy. Nikt o tym nic nie wie a wedlug opisu to najlepsze zloze na swiecie Ja bym obchodzil z daleka. Ale mozesz zapytac sklep o wiecej informacji. Kto to robi, czym to jest itp. Co do napowietrzania - mam zbiornik hydroforowy 150 L i szczerze mówiąc wolałbym uniknąć wymiany (nie mam za dużo miejsca w kotłowni). A jaki jest wpływ napowietrzania na mangan? Jego zawartość też spadnie? Napowietrzajac wode w zbiorniku, juz w zbiorniku czesc zelaza sie utleni, wiec filtr zadziala jak filtr mechaniczny. Reszta utleni i usunie sie na samym zlozu. W obecnosci zloza zelazo szybciej i latwiej sie utleni tlenem zawartym w wodzie. Mangan duzo trudniej sie utlenia, wiec na jego wytracenie w zbiorniku bym nie liczyl, on musi przejsc przez zloze (katalityczne) zeby sie w obecnosci tego zloza wlasnie utlenic. Zbiornik 150L tez sie nada, choc im wiekszy tym lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.09.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 qbek, a czy mógłbym prosić o trochę więcej konkretów (filtr wielofunkcyjny - np. jaki, (coś na ecomixie)? Dokładnie tak, na Ecomixie lub na AquaMulti - to dwa najpopularniejsze złoża wielofunkcyjne. Nie wiem dokładnie jakie masz zużycie wody, ale myślę, że zbiornik 13x54" byłby w zupełności wystarczający. Jakieś sugestie co do złoża? Złoża mogą być przeróżne... Greensand - regenerowany nadmanganianem potasu Birm - lekki, ale wymaga dużo napowietrzenia Pyrolox / G1 / Defeman - ciężkie złoża katalityczne, nie wymagają chemii do regeneracji, dobrze żeby wodę napowietrzyć itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczur 25.09.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Dokładnie tak, na Ecomixie lub na AquaMulti - to dwa najpopularniejsze złoża wielofunkcyjne. Nie wiem dokładnie jakie masz zużycie wody, ale myślę, że zbiornik 13x54" byłby w zupełności wystarczający. Myślałem o Ecomixie, ale to jest mieszanka głównie zmiękczająca. Myślisz, że da radę z takim żelazem i manganem (432 +/- 60)? Złoża mogą być przeróżne... Greensand - regenerowany nadmanganianem potasu Myślałem też o Greensandzie, ale jedna z firm powiedziała mi, że on jest już niedostępny ("tego oryginalnego to już się nie da kupić, bo chyba się amerykanom kończy i nie sprzedają"). Czy ma to coś wspólnego z prawdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.09.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Myślałem o Ecomixie, ale to jest mieszanka głównie zmiękczająca. Myślisz, że da radę z takim żelazem i manganem (432 +/- 60)? Oba złoża zawierają ok 50% kationitu (czyli złoża zmiękczającego). Pozostałe składniki mieszanki odpowiadają za usuwanie innych zanieczyszczeń. Teoretycznie (według zapewnień producenta) powinno dać radę, ale osobiście uważam, że w tym przypadku filtr trzeba by przewymiarować żeby usuwał wszystko. Myślałem też o Greensandzie, ale jedna z firm powiedziała mi, że on jest już niedostępny ("tego oryginalnego to już się nie da kupić, bo chyba się amerykanom kończy i nie sprzedają"). Czy ma to coś wspólnego z prawdą? Trochę jest w tym prawdy, ale znów nie do końca "ten oryginalny greensand" to naturalna ruda (pokruszona skała). Tam gdzie ja wydobywają strasznie wzrosły opłaty środowiskowe za eksploatację złoża więc wymyślili, żeby robić "greensand plus" - są to ziarenka piasku pokryte warstwą minerału. Ma to swoje wady i zalety, ale nadal jest to greensand, nadal z tego samego złoża i od tego samego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczur 25.09.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Jeszcze jedno pytanie w kwestii regeneracji złoża ozonem. Czy, powiedzmy, takiego Greensanda da się regenerować ozonem zamiast nadmanganianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.09.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 (edytowane) Przy greensandzie plus pisali, że możesz go regenerować dowolnym utleniaczem (choćby wybielaczem), więc pewnie ozon też się nada.http://www.inversand.com/images/Inversand_4p_2012.pdfProblemem może być za to wyliczenie dawki. Trzeba by mieć dokładne dane tego generatora ozonu, żeby stwierdzić ile on go wyprodukuje, a badań nad skutecznością regeneracji ozonem raczej brak, więc to trochę metoda "na oko". Edytowane 25 Września 2015 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artastral 25.09.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 witam. właśnie buduję dom jednorodzinny z wodą pobieraną z wodociągu miejskiego. biorę się powoli za instalacje i zastanawiam się nad zastosowaniem jakiegoś zmiękczacza wody - chodzi mi o odkamienienie i redukcję zabrudzeń. czy koledzy mogliby mi coś fajnego doradzić? Chodzi mi o coś niezbyt drogiego ale przyzwoitego. Bardzo proszę o jakieś propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.09.2015 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 ... chodzi mi o odkamienienie i redukcję zabrudzeń. Jaka jest twardość wody? Innych "zabrudzeń" nie powinno być w wodzie wodociągowej. czy koledzy mogliby mi coś fajnego doradzić? Chodzi mi o coś niezbyt drogiego ale przyzwoitego. Bardzo proszę o jakieś propozycje Nie wiedząc na jaką twardość i jakie zużycie ma być ten zmiękczacz, ciężko cokolwiek doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mentor999 26.09.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Witam, tak jak poprzednicy ja również po wymianie instalacji wodnej i sprzętów w domu przymierzam się do poprawy jakości wody w domu. Proszę o pomoc w doborze urządzenia. Parametry wody:źródło - wodociągżelazo - 0,261 mg/lmangan - 0,124 mg/ltwardość - 334 mg/lprzeznaczenie wody - woda dla całego domu, średnio 4osoby, 2 łazienki, W znajomy posiada stację Cosmowater już rok, i mi ją polecał, w okolicy takie tez sprzedają, czy byłby to dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artastral 27.09.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 niestety nie znam parametrów wody - zwyczajna woda z wodociągu. Podobno w Dąbrowie Górniczej jest dobra woda nawet nadająca się do picia. Zużycie dla 3 osobowej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.09.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 niestety nie znam parametrów wody - zwyczajna woda z wodociągu. Podobno w Dąbrowie Górniczej jest dobra woda nawet nadająca się do picia. Zużycie dla 3 osobowej rodziny. Jest coś takiego jak strona internetowa wodociągów http://www.dabrowskie-wodociagi.pl/tabela-jakosci-wody.aspx Wystarczy wiedzieć w jakiej się jest dzielnicy... bo zależnie od źródła twardość jest od 7 do 24 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.09.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 W znajomy posiada stację Cosmowater już rok, i mi ją polecał, w okolicy takie tez sprzedają, czy byłby to dobry wybór? Może być Cosmowater, może być Viessmann, może być składak, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mentor999 27.09.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Może być Cosmowater, może być Viessmann, może być składak, itd... Czyli ze zmiękczeniem wody oraz usunięciem nadmiaru żelaza i manganu poradzi sobie każde urządzenie, które wymieniłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artastral 27.09.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Bardzo dziękuję za podpowiedź! ....... no to u mnie oczywiście 24 ma się tego farta w życiu. W tej innej skali do 500 mam 434 czyli najgorsze parametry w DG. I co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 27.09.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Tak sobie mysle, ze w pierwszej kolejnosci to musze sprawdzic rzeczywiste a nie projektowane zuzycie wody przez nawadnianie i to bedzie podstawa do podjecia decyzji co dalej robic. Zwazywszy, ze nie mam jeszcze ogrodu kolo domu a jedynie trawke (laczna powierzchnia to okolo 700m2) to Twoje rozwiazanie z przeprojektowaniem instalacji nawadniania wchodzi jak najbardziej w rachube. Sprawdze i dam znac ....choc widze ze tanio nie bedzie Witajcie ponownie ! Zamontowałem wodomierze i zmierzyłem rzeczywiste zużycie wody i wynosi ono 1,89 m3/h (projektowane było 2,5 m3/h). W zasadzie mam już przeprojektowany system nawadniania na zużycie 1,5 m3, ale w tzw między czasie natchnąłem się na odżelaziacz firmy Eco Water model ETF AIV12 gdzie producent podaje maksymalne natężenie przepływu: 3,4m3/h a w modelu ETF AIV10 - 2,3m3/h. Czy ktoś z Was ma praktyczne doświadczenie z tymi odżelaziaczami, bo jak podsumuje koszty zakupu kolumny, głowicy, wymiany hydrofora przeponowego na zwykły, itp to koszty będą porównywalne (podobno gdy zastosuje Eco Waer ETF AIV12/10 będę mógł zostawić hydrofor przeponowy). Dla przypomnienia parametry mojej wody - problem ilość żelaza! Analiza wody surowej: Odczyn 7,3 pH (norma 6,5-9,5) Twardość 250 mg/l (norma 60-500) Żelazo 3,0 mg/l (norma 0,2) Mangan 0,15 mg/l (norma 0,05) Azotany 0 (norma 50) Amoniak 0 (norma 0,5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 28.09.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Witam, tak jak poprzednicy ja również po wymianie instalacji wodnej i sprzętów w domu przymierzam się do poprawy jakości wody w domu. Proszę o pomoc w doborze urządzenia. Parametry wody: źródło - wodociąg żelazo - 0,261 mg/l mangan - 0,124 mg/l twardość - 334 mg/l przeznaczenie wody - woda dla całego domu, średnio 4osoby, 2 łazienki, W znajomy posiada stację Cosmowater już rok, i mi ją polecał, w okolicy takie tez sprzedają, czy byłby to dobry wybór? Jak na wodociąg to woda ma fatalne parametry. Teoretycznie wodociągi muszą dostarczać Ci wodę z żelazem poniżej 0,2 mg/l i manganem poniżej 0,05 mg/l. Jednak jeżeli samemu chcesz zadbać o swoją wodę każdy zmiękczacz wraz z filtrem mechanicznym powinien sobie z taką wodą poradzić. Złoża warto zastosować 25-30 L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.09.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Bardzo dziękuję za podpowiedź! ....... no to u mnie oczywiście 24 ma się tego farta w życiu. W tej innej skali do 500 mam 434 czyli najgorsze parametry w DG. I co teraz? Bez paniki to tylko twardość - dla zdrowia to nawet dobre wartości (gorzej dla urządzeń i armatury) Nie wiedząc jakie będzie zużycie można zakładać, że standardowy zmiękczacz z 25 litrami złoża wystarczy. A jakby się okazało, że zużycie wody jest większe niż "standardowe" to się będzie po prostu częściej regenerował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.09.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Witajcie ponownie ! Zamontowałem wodomierze i zmierzyłem rzeczywiste zużycie wody i wynosi ono 1,89 m3/h (projektowane było 2,5 m3/h). W zasadzie mam już przeprojektowany system nawadniania na zużycie 1,5 m3, ale w tzw między czasie natchnąłem się na odżelaziacz firmy Eco Water model ETF AIV12 gdzie producent podaje maksymalne natężenie przepływu: 3,4m3/h a w modelu ETF AIV10 - 2,3m3/h. Czy ktoś z Was ma praktyczne doświadczenie z tymi odżelaziaczami, bo jak podsumuje koszty zakupu kolumny, głowicy, wymiany hydrofora przeponowego na zwykły, itp to koszty będą porównywalne (podobno gdy zastosuje Eco Waer ETF AIV12/10 będę mógł zostawić hydrofor przeponowy). Dla przypomnienia parametry mojej wody - problem ilość żelaza! Analiza wody surowej: Odczyn 7,3 pH (norma 6,5-9,5) Twardość 250 mg/l (norma 60-500) Żelazo 3,0 mg/l (norma 0,2) Mangan 0,15 mg/l (norma 0,05) Azotany 0 (norma 50) Amoniak 0 (norma 0,5) Nie miałem takiego doświadczenia osobiście, ale znam przynajmniej 3 firmy, które to stosują i sobie chwalą. Clack też ma taką głowicę z zasysaniem powietrza zamiast regeneranta. Najbardziej w tym EcoWaterze interesuje mnie złoże - piszą, że zeolitowe. Jeśli to zwykły zeolit i ma tylko odfiltrować wytrącone żelazo/mangan, to byłoby to dosyć proste rozwiązanie. Polskie firmy stosują taki układ raczej ze złożami typu BIRM lub katalitycznymi (Pyrolox / G1 / Defeman). I raczej te nasze lokalne filtry nie kosztują tyle co EcoWater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 29.09.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 I raczej te nasze lokalne filtry nie kosztują tyle co EcoWater Witaj qbek17, No widzisz i z tym raczej nie się do końca zgodzić bo wszystkie wyceny jakie dostawałem były powyżej 6 tysi, a w przypadku ecowater mam wszystko w kompaktowej obudowie i w niższej cenie. Chyba, że jesteście w stanie doradzić podobny zestaw, który byłby konkurencyjny do ecowatera (może być na priva). Jeśli to nie problem, proszę prześlij mi namiary na te 3 lokalne firmy - oczywiście jeśli je polecasz. Dzięki za opinie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts