qbek17 11.10.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Zbadałem ją testerem i żelaza brak.Czyli jak rozumiem, filtr po tych 5 dniach nie zdążył "zabić się" żelazem. Czy to oznaczałoby że mogę taki cykl płukania wykonywać nieco rzadziej np. co 6-7 dni? Moim zdaniem - tak. Jeśli filtr pracuje prawidłowo (odpłukuje się skutecznie, woda nie zawiera żelaza) to nie widzę powodu żeby nie wydłużyć cyklu. Pyrolox nie jest złożem, które się wyczerpie jak się przebije żelazo... ale wydłużając cykl pracy rób to powoli (np. jeden dzień dłuższy cykl i kilka tygodni takiej pracy zanim znów wydłużysz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotres87 11.10.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Nie montuję mogę kogoś polecić - na priv Ci wyślę jakieś namiary. A co rozumiesz pod pojęciem RO-500? To co jest na ebayu to najmniejszy zestawik o wydajności do małego akwarium. W PL też takie coś kupisz za grosze (przykład pierwszy z brzegu: http://allegro.pl/filtry-zewnetrzne-90100?id=90100&order=p&string=ro+3&search_scope=category-90098&bmatch=s0-hou-1-4-0907) Tobie jest potrzebne coś bardziej "przemysłowego" - o wydajności przynajmniej 30 litrów na godzinę, najlepiej z własną pompką i jakimiś filtrami wstępnymi. Nie musi to kosztować 3000, ale pewnie mniej niż 1000 też nie będzie kosztowało. a nie jest tak że RO-500 oznacza ze na dobę można uzyskać 500l przefiltrowanej wody (wiec ok. 20l/h) ? Ta z ebaya to RO-500 - przynajmniej tak jest w tytule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.10.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 a nie jest tak że RO-500 oznacza ze na dobę można uzyskać 500l przefiltrowanej wody (wiec ok. 20l/h) ? Ta z ebaya to RO-500 - przynajmniej tak jest w tytule. Wydajność membran oznacza się zazwyczaj w GPD (gallon per day = 3,8*liters per day). Standardowa membranka ma wydajność 75 gpd, ale są i 100 gpd, a pewnie i 125 gpd. Ale to wydajność "teoretyczna" gdy membrana jest nowa, ma mały odzysk, i odpowiednie ciśnienie. W Polsce raczej przyjęło się to oznaczenie i RO-500 ja bym rozumiał jako 500 gpd (a nie LPD). Tu masz coś takiego: http://www.filtrysklep.nazwa.pl/index.php?products=product&prod_id=127 Tak jak pisałem - do Twoich wymagań nie trzeba aż tyle (500 gpd), ale raczej szukałbym czegoś na kształt takiego zestawu jak z linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 12.10.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Jestem na ostatniej prostej co do wyboru zmiękczacza, ale potrzebuje pomocy, mam kilka propozycji i nie wiem co wybrać DENVER PLUS 30 Slimline eco+ 24 / Erie MAXIMA ECO 26 + BY-PASS Proszę o pomoc na co się zdecydować, będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczur 13.10.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Właśnie wczoraj uruchomiłem moją stację uzdatniania, a właściwie urządzenie na złożu multifunkcyjnym. Panowie qbek17 i Jastrząb - wielkie dzięki za pomoc!!! Wybór padł na 60l złoża Aquamulti w butli 13x54 z głowicą Logix 762C. Wszystko zasypane, podłączone, uruchomiane... Jak na razie woda robi pozytywne wrażenie (czuć "na rękach", że faktycznie jest super miękka, a i moja żona mówi, że skóra jakaś taka delikatna po kąpieli ) - nie czuć zapachu, jak postoi to nie żółknie, itp. I tu pojawia się pytanie - sprzedawca policzył mi, że uwzględniając wszystkie parametry z badań (twardość całkowita) i objętość złoża, regeneracja będzie się odbywała ca jakieś 3,6 m3 wody. Ale moją głowica pokazuje mi (po "startowej" regeneracji), że następny cykl będzie za 5,4 m3. Czy może jesteście w stanie powiedzieć mi skąd taka różnica? Głowicę ustawiałem przy konsultacji z serwisantem więc raczej sam tego nie wymyśliłem i zakładam, że ustawienia są ok. Druga kwestia jest taka, że chciałbym co jakiś czas sprawdzić jakość mojej przefiltrowanej wody. Wiem, że takie domowe testy nie są pewnie super dokładne i najlepiej było by badać wodę w laboratorium, ale chciałbym w celach poglądowych co jakiś czas skontrolować co w rurach płynie. Znacie może jakieś w miarę dobre testery do wody do zastosowania w domowych warunkach (no i najlepiej za rozsądne pieniądze)? W sieci jest tego sporo, ale wolałbym nie kupować na czuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.10.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 I tu pojawia się pytanie - sprzedawca policzył mi, że uwzględniając wszystkie parametry z badań (twardość całkowita) i objętość złoża, regeneracja będzie się odbywała ca jakieś 3,6 m3 wody. Ale moją głowica pokazuje mi (po "startowej" regeneracji), że następny cykl będzie za 5,4 m3. Czy może jesteście w stanie powiedzieć mi skąd taka różnica? Głowicę ustawiałem przy konsultacji z serwisantem więc raczej sam tego nie wymyśliłem i zakładam, że ustawienia są ok. Z samej twardości by mi wychodziła regeneracja co jakieś 9 m3. Uwzględniając żelazo i inne sprawy te 5 m3 wydaje się rozsądne. Nie wiem jak to liczył sprzedawca... Druga kwestia jest taka, że chciałbym co jakiś czas sprawdzić jakość mojej przefiltrowanej wody. Wiem, że takie domowe testy nie są pewnie super dokładne i najlepiej było by badać wodę w laboratorium, ale chciałbym w celach poglądowych co jakiś czas skontrolować co w rurach płynie. Znacie może jakieś w miarę dobre testery do wody do zastosowania w domowych warunkach (no i najlepiej za rozsądne pieniądze)? W sieci jest tego sporo, ale wolałbym nie kupować na czuja. W zasadzie nie ma różnicy... sprawdź tylko zakresy dla testera żelaza. Część ma np. tylko do 1,5 mg/l, a u Ciebie w wodzie surowej jest >3 mg/l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clipo 13.10.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Witam, Bardzo proszę o pomoc w doborze systemu urządzenia do uzdatniania wody. Parametry wody:- pH : 7,4 - jon amonowy: < 0,13 mg/l - twardość: 292 mg/l - Żelazo: 2500 mikrogramów/litr- Mangan: 384 mikrogramów/litr - Przewodność - 613 uS/cm Moja instalacja dotychczasowa przedstawia się następująco: 1. woda jest ze studni głębinowej, wykorzystywana jest w domu jednorodzinnym, 3 osoby2. pomba głębinowa (nie pamiętam danych, ale dość mocno wydajna)3. zbiornik hydroforowy stalowy ocynk 300 l z poduszką powietrzną,4. Za hydroforem 2 filtry mechaniczne 10'5. za filtrami, filtr na złożu crystal right, uzdatnianie solanką, z głowicą Fleck 7700. Wymiary butli: 10x44" Regeneracja co 6 dni.6. ścieki odprowadzane do kanalizacji sanitarnej Chciałbym zastosować za hydroforem dodatkowy odżelaziacz, jednocześnie z oczyszczeniem wody z wytrąconego żelaza ( nie nadążam z wymianą filtrów mechanicznych, tak szybko się brudzą). I tu gorąca prośba do doświadczonych forumowiczów w pomocy w doborze odpowiedniego filtra. Dodam jeszcze, że woda zaraz za tym filtrem będzie szła na nawadnianie ogrodu. W obecnej chwili na kostce pozostają niestety żółte plamy. Zmiękczacz jest tylko na dom. Dziękuję za pomoc. PozdrawiamJarek Edytowane 13 Października 2015 przez clipo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.10.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Witam, Bardzo proszę o pomoc w doborze systemu urządzenia do uzdatniania wody. Parametry wody: - pH : 7,4 - jon amonowy: < 0,13 mg/l - twardość: 292 mg/l - Żelazo: 2500 mikrogramów/litr - Mangan: 384 mikrogramów/litr - Przewodność - 613 uS/cm Jarek Mocna pompa to pojecie wzgledne. Raczej przydałby sie jakis symbol Odzelaziacze sie plucze i potrafia miec spore wymagania. Na dom wystarczy Ci odzelaziacz 10". Glowica Fleck, Clack, Logix. Ale z ogrodem to ciezsza sprawa. Taki 10" odzelaziacz wyprodukuje Ci max takie ~1000L wody na godzine. Przy dobrym zlozu. Systemy nawodnienia potrafia zuzyc wielokrotnie wiecej. Wtedy calego zelaza nie odfiltrujesz. Ba, przy bardzo duzym przeplywie juz wyfiltrowane i zebrane na zlozu zanieczyszczenia (takie jak w filtrach narurowych) mogą się "zerwac" i poleciec. Wtedy kostke bedziesz miał jeszcze brudniejsza. Reasumujac. Powinienes wiedziec co to za pompa dokladnie i ile wody zuzywa system nawadniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clipo 13.10.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Mocna pompa to pojecie wzgledne. Raczej przydałby sie jakis symbol Odzelaziacze sie plucze i potrafia miec spore wymagania. Na dom wystarczy Ci odzelaziacz 10". Glowica Fleck, Clack, Logix. Dziękuję za szybką odpowiedź. Odżelaziacz na jakim złożu zastosować najlepiej? Żeby spełniał zarówno rolę filtra mechanicznego. Może kupić o większej wydajności? Postaram się sprawdzić wydajność pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.10.2015 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Dziękuję za szybką odpowiedź. Odżelaziacz na jakim złożu zastosować najlepiej? Żeby spełniał zarówno rolę filtra mechanicznego. Może kupić o większej wydajności? Postaram się sprawdzić wydajność pompy. Kazde zloze zadziala jak filtr mechaniczny. Mozna kupic o wiekszej wydajnosci. Mozna kupic oi jeszzcze wiekszej wydajnosci. Ale wtedy wraca problem plukania i wydajnosci pompy. Co do wydajnosci pompy. We folderze i na opadkowaniu producenci zawsze napisza maksymalna wydajnosc pompy, czyli w czasie pracy bez obciazenia. To sie ma nijak do faktycznej wydajnosci w czasie pompowania hydroforu. W miare mozliwosci szukaj numeru modelu pompy, bo wtedy z wykresów wydajnosci mozna oszacowac faktyczna wydajnosc w czasie pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.10.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Parametry wody: - pH : 7,4 - jon amonowy: < 0,13 mg/l - twardość: 292 mg/l - Żelazo: 2500 mikrogramów/litr - Mangan: 384 mikrogramów/litr - Przewodność - 613 uS/cm 5. za filtrami, filtr na złożu crystal right, uzdatnianie solanką, z głowicą Fleck 7700. Wymiary butli: 10x44" Regeneracja co 6 dni. Jak na taki niewielki zestaw ze złożem CR to dość rzadko robisz regenerację. Albo zużywasz tak mało wody, albo powinna być częściej. (z samej twardości wychodzi regeneracja co 2,5 m3, a uwzględniając żelazo - jeszcze częściej). Chciałbym zastosować za hydroforem dodatkowy odżelaziacz, jednocześnie z oczyszczeniem wody z wytrąconego żelaza ( nie nadążam z wymianą filtrów mechanicznych, tak szybko się brudzą). I tu gorąca prośba do doświadczonych forumowiczów w pomocy w doborze odpowiedniego filtra. Dodam jeszcze, że woda zaraz za tym filtrem będzie szła na nawadnianie ogrodu. W obecnej chwili na kostce pozostają niestety żółte plamy. Zmiękczacz jest tylko na dom. Dziękuję za pomoc. Zacznij od tego co pisał Jastrząb - model pompy i określ wydajność (zapotrzebowanie na wodę w ogrodzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 14.10.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Witam, Bardzo proszę o pomoc w doborze systemu urządzenia do uzdatniania wody. Parametry wody: - pH : 7,4 - jon amonowy: < 0,13 mg/l - twardość: 292 mg/l - Żelazo: 2500 mikrogramów/litr - Mangan: 384 mikrogramów/litr - Przewodność - 613 uS/cm Moja instalacja dotychczasowa przedstawia się następująco: 1. woda jest ze studni głębinowej, wykorzystywana jest w domu jednorodzinnym, 3 osoby 2. pomba głębinowa (nie pamiętam danych, ale dość mocno wydajna) 3. zbiornik hydroforowy stalowy ocynk 300 l z poduszką powietrzną, 4. Za hydroforem 2 filtry mechaniczne 10' 5. za filtrami, filtr na złożu crystal right, uzdatnianie solanką, z głowicą Fleck 7700. Wymiary butli: 10x44" Regeneracja co 6 dni. 6. ścieki odprowadzane do kanalizacji sanitarnej Chciałbym zastosować za hydroforem dodatkowy odżelaziacz, jednocześnie z oczyszczeniem wody z wytrąconego żelaza ( nie nadążam z wymianą filtrów mechanicznych, tak szybko się brudzą). I tu gorąca prośba do doświadczonych forumowiczów w pomocy w doborze odpowiedniego filtra. Dodam jeszcze, że woda zaraz za tym filtrem będzie szła na nawadnianie ogrodu. W obecnej chwili na kostce pozostają niestety żółte plamy. Zmiękczacz jest tylko na dom. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Jarek Jeżeli posiadasz już butle ze złożem Crystal Right to myślę, że wystarczy zredukować żelazo i mangan. Na ogród nie musi być tak dokładnie oczyszczona woda jak na dom, chyba że bardzo Ci na tym zależy. Najtańszym rozwiązaniem wydaje się zamontowanie zwężki napowietrzającej i butli ze złożem filtrującym. Osobiście zaproponował bym sam Klarsanit, ale inne złoża w takim układzie powinny sobie również poradzić. Wielkość urządzenia należy dobrać pod zużycie wody na ogród. Model pompy oraz jej wydajność również odegra istotną rolę w procesie uzdatnienia tej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clipo 14.10.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Jeżeli posiadasz już butle ze złożem Crystal Right to myślę, że wystarczy zredukować żelazo i mangan. Na ogród nie musi być tak dokładnie oczyszczona woda jak na dom, chyba że bardzo Ci na tym zależy. Najtańszym rozwiązaniem wydaje się zamontowanie zwężki napowietrzającej i butli ze złożem filtrującym. Osobiście zaproponował bym sam Klarsanit, ale inne złoża w takim układzie powinny sobie również poradzić. Wielkość urządzenia należy dobrać pod zużycie wody na ogród. Model pompy oraz jej wydajność również odegra istotną rolę w procesie uzdatnienia tej wody. A więc wyciągnąłem pompę ze studni. Mam Flotec sub 8s (wydajność bez oporów 6000 l/h). Na ogród nie zależy mi na super odżelazionej wodzie. Chciałbym tylko, żeby nie była aż tak żółta. Zwężkę napowietrzającą mam zamontowaną przed hydroforem. Dziękuję za okazałą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.10.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 A więc wyciągnąłem pompę ze studni. Mam Flotec sub 8s (wydajność bez oporów 6000 l/h). Na ogród nie zależy mi na super odżelazionej wodzie. Chciałbym tylko, żeby nie była aż tak żółta. Zwężkę napowietrzającą mam zamontowaną przed hydroforem. Dziękuję za okazałą pomoc. A z oporami to z tych 6000L zostanie max połowa. 10" filtr z pyroloxem. 13" filtr z Birmem. Woda jest własnie zółta bo zawiera żelazo. "Nie-super" odzelaziona bedzie zawierała mniej żelaza i bedzie ciut mniej zólta, żólty kolor kostka bedzie miała ciut pózniej. Nie jestem pewien czy warte wydawania pieniedzy. Ale, Twoje pieniadze. Oba powyzsze filtry moga przefiltrowac troche ponad 1m3/h przy lekkim naciaganiu tego co producent mówi o złozu. Jak bardzo nie umiem Ci powiedziec. Jesli nawodnienie pociagnie duuuzo wiecej wody niż złoże da rade, to jak pisałem może Ci sie zgromadzone na filtrze przez kilka dni żelazo gwałtownie przedostać do nawodnienia, i wtedy bedzie jeszcze gorzej niż byś chciał. Bez chocby szacunkowego okreslenia ile wody zuzywaja poszcegolne sekcje nawodnienia, ciezko zgadywac. Pompa Ci daje jakies 3m3/h. Jesli zrobiono Ci nawodnienie z wydatkiem 2m3/h to już to bedzie ryzykowne. Jesli nie wiesz mozesz policzyc zraszacze, sprawdzic ich typ i podusomowac wydatek wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clipo 14.10.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) Jesli nie wiesz mozesz policzyc zraszacze, sprawdzic ich typ i podusomowac wydatek wody. Podsumowałem wszystkie zraszacze. Cykl podlewania trwa 2,5 godziny. Przez ten czas zużywa się 4000 litrów wody. Poczytałem jeszcze o odżelaziaczu Klarsanit 16x65 o wydajności 2m3/h i złożu Birm. Dosyć wygodne złoża bo wystarczy tylko płukanie. Tylko czy moja pompa da radę? Edytowane 14 Października 2015 przez clipo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.10.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Podsumowałem wszystkie zraszacze. Cykl podlewania trwa 2,5 godziny. Przez ten czas zużywa się 4000 litrów wody. Poczytałem jeszcze o odżelaziaczu Klarsanit 16x65 o wydajności 2m3/h i złożu Birm. Dosyć wygodne złoża bo wystarczy tylko płukanie. Tylko czy moja pompa da radę? Wiesz sa zrasazcze i zraszacze. Masz pewnie sekcje gdzie leci duzo wody, masz sekcje mniejsz,e jakies kropelkowe moze. To ze calosc bierze 4m3 przez 2.5h nie mowi nic o maksymalnym chwilowym zuzyciu a o to sie rozchodzi. 16" calowy Birm to wedlug karty katalogowej 3.3-3,8m3 /h do plukania. Troche duzo. Powinien przefiltrowac z 1/.5m3/h przy lekkim naciaganiu 2m3. Ile potrzebuje klarsanit do plukania tego nie wiem i ciężko to znalezc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clipo 14.10.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Wiesz sa zrasazcze i zraszacze. Masz pewnie sekcje gdzie leci duzo wody, masz sekcje mniejsz,e jakies kropelkowe moze. To ze calosc bierze 4m3 przez 2.5h nie mowi nic o maksymalnym chwilowym zuzyciu a o to sie rozchodzi. 16" calowy Birm to wedlug karty katalogowej 3.3-3,8m3 /h do plukania. Troche duzo. Powinien przefiltrowac z 1/.5m3/h przy lekkim naciaganiu 2m3. Ile potrzebuje klarsanit do plukania tego nie wiem i ciężko to znalezc. Maksymalne chwilowe zużycie wody podczas podlewania to sekcja trzech dysz o wydajności jednej 13 l/min. I to działa przez 20 min. Zastanawiam się czy nie odpuścić podlewanie i kupić tylko filtr na Birmie do domu przd CR-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 14.10.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Jestem na ostatniej prostej co do wyboru zmiękczacza, ale potrzebuje pomocy, mam kilka propozycji i nie wiem co wybrać DENVER PLUS 30 Slimline eco+ 24 / Erie MAXIMA ECO 26 + BY-PASS Proszę o pomoc na co się zdecydować, będę wdzięczny za pomoc Wiem że temat zmiękczaczy przewija się cały czas ale może ktoś coś na temat powyższego posta, bo nie chciałbym wydawać bezsensu kasy.Dodam że mam przydomową oczyszczalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.10.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Maksymalne chwilowe zużycie wody podczas podlewania to sekcja trzech dysz o wydajności jednej 13 l/min. I to działa przez 20 min. Zastanawiam się czy nie odpuścić podlewanie i kupić tylko filtr na Birmie do domu przd CR-em. Czy odpuscic czy nie to juz sam sobie musisz odpowiedziec. Podlewanie uzdatniona woda to pewien luksus jest. 39Litrow na minute to sporo ponad 2m3/h. Balbym sie ze 16" filtr nie podoła. Dysze mozna zazwyczaj wymienic na mniejsze a wydluzyc czas podlewania. Mozesz rozbic sekcje z tymi dyszami po 13L na 3. Rozkopujesz maly kawalek terenu koło samego spryskiwacza. Wstawiasz w jakiejs skrzynce elektrozawór dedykowany dla jednego spryskiwacza tylko. Kabel zakopac to pikus, nie trzeba mocno niszczyc trawnika - wystarczy go naciąc. Jesli masz sterownik z wolnymi wejscami to dasz rade. Elektrozawór kosztuje grosze w porownaniu do worka złoza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clipo 14.10.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Czy odpuscic czy nie to juz sam sobie musisz odpowiedziec. Podlewanie uzdatniona woda to pewien luksus jest. 39Litrow na minute to sporo ponad 2m3/h. Balbym sie ze 16" filtr nie podoła. Dysze mozna zazwyczaj wymienic na mniejsze a wydluzyc czas podlewania. Mozesz rozbic sekcje z tymi dyszami po 13L na 3. Rozkopujesz maly kawalek terenu koło samego spryskiwacza. Wstawiasz w jakiejs skrzynce elektrozawór dedykowany dla jednego spryskiwacza tylko. Kabel zakopac to pikus, nie trzeba mocno niszczyc trawnika - wystarczy go naciąc. Jesli masz sterownik z wolnymi wejscami to dasz rade. Elektrozawór kosztuje grosze w porownaniu do worka złoza. Sumując cały temat mojej stacji do uzdatniania wody zdecyduję się chyba na złoże birm 1354" i zastosuje go tylko do celów domowych przed filtrem na CR. Na ogród zastosuję tylko filtry mechaniczne żeby dysze się nie zapychały. Teraz mam jeszcze tylko pytanie odnoście głowicy sterującej. Chciałbym zastosować objętościową. Jaką polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts