Jastrząb 14.10.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Sumując cały temat mojej stacji do uzdatniania wody zdecyduję się chyba na złoże birm 1354" i zastosuje go tylko do celów domowych przed filtrem na CR. Na ogród zastosuję tylko filtry mechaniczne żeby dysze się nie zapychały. Teraz mam jeszcze tylko pytanie odnoście głowicy sterującej. Chciałbym zastosować objętościową. Jaką polecacie? Objetosciowa do odzelaziacza? A po co? Objetosciowe to do filtrów regenerowanych (solą, nadmanganianem). W takich złożach wlasciwosco zloza wyczerpuja sie po dosyc dokladnie okreslonej ilosci przefiltrowanej wody. Ba, opoznienie regnerneracji moze złoże uszkodzic. Wiec mierzenie faktycznej ilosci przefiltrowanej wody ma gleboki sens. Na zlozu tylko plukanym czy puscisz plukanie co tydzien czy co 10 dni, nie bedzie stanowiło jakiejs wielkiej roznicy złozu. A kasy wiecej na glowice objetosciowa trzeba wydac. Ja mam glowice Clack od 6 lat ta sama wlasnie na filtrze z Birmem 13x54. Zelaza nawet wiecej od Ciebie. Nigdy nie była przegladana, po prostu działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clipo 15.10.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Jak na taki niewielki zestaw ze złożem CR to dość rzadko robisz regenerację. Albo zużywasz tak mało wody, albo powinna być częściej. (z samej twardości wychodzi regeneracja co 2,5 m3, a uwzględniając żelazo - jeszcze częściej). Mam jeszcze pytanie odnośnie częstości regeneracji złoża CR. Jeżeli na dobę zużywam około 400 litrów wody, to przy moich parametrach wody co ile m3 powinno się złoże regenerować? Jeżeli co 2,5 m3 uwzględniając twardość to co 6 dni powinno być ok. Ale biorąc pod uwagę żelazo to co ile dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.10.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Wiem że temat zmiękczaczy przewija się cały czas ale może ktoś coś na temat powyższego posta, bo nie chciałbym wydawać bezsensu kasy.Dodam że mam przydomową oczyszczalnie. Z tych propozycji odpuść sobie Denvera - ma chińską głowicę. Z pozostałych lepiej wygląda Maxima - chociaż to opinia tylko na podstawie kart katalogowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.10.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Na ogród zastosuję tylko filtry mechaniczne żeby dysze się nie zapychały. Weź pod uwagę przepływ przez te filtry. Zwykłe, 10" wkłady mają nominalny przepływ <1m3/h, a jak się zaczną zapychać żelazem to jeszcze mniej. Żeby nie zdławić przepływu musisz tam dać filtr o solidnej wydajności np. BigBlue lub Cintropura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.10.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Mam jeszcze pytanie odnośnie częstości regeneracji złoża CR. Jeżeli na dobę zużywam około 400 litrów wody, to przy moich parametrach wody co ile m3 powinno się złoże regenerować? Jeżeli co 2,5 m3 uwzględniając twardość to co 6 dni powinno być ok. Ale biorąc pod uwagę żelazo to co ile dni? Przy takim zużyciu to w sumie nie jest tak źle Może dzień mniej między regeneracjami by nie zaszkodził, ale to jeszcze znośnie - myślałem, że zużywasz więcej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.10.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Teraz mam jeszcze tylko pytanie odnoście głowicy sterującej. Chciałbym zastosować objętościową. Jaką polecacie? Polecam Clack. Faktycznie nie potrzebujesz wersji objętościowej, więc wystarczyłaby wersja ze sterownikiem czasowym (TC), ale jak chcesz mieć trochę bajerów (podświetlany ekran, historię, diagnostykę, regulację czasów trwania poszczególnych cykli regeneracji, itd) to możesz zamówić wersję czasową, ale na sterowniku CI lub CK (Pallas). Jeśli jednak się uprzesz i chcesz widzieć ile płynie wody to możesz oczywiście zainwestować w wersję objętościową Edytowane 15 Października 2015 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 16.10.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Z tych propozycji odpuść sobie Denvera - ma chińską głowicę. Z pozostałych lepiej wygląda Maxima - chociaż to opinia tylko na podstawie kart katalogowych. Dzieki za informacje byłem już zdecydowany na Flamingo C25 ale ciężko go dostać w rozsądnej cenie jako alternatywę podesłano mi te powyższe i nie mam pojęcia na co się zdecydować. Chciałbym kupić dobry zmiękczacz w rozsądnej cenie ale mam wrażenie że ciężko tego dokonać zwłaszcza w Bydgoszczy, napisałem do jednej firmy ale mnie olali więc nie będę się prosił. Czy ewentualnie możesz polecić jakiś zmiękczacz do 2500zł najlepiej z regeneracja przeciwprądową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaroalvaro78 16.10.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Panowie jaki zmiękczacz? Parametry wody:- twardości 285 mg/l CaCO3- jon amonowy 0.21mg/l- azotany 6.3 mg/l- azotyny 0.021mg /l- mangan 40 ug/l- ph 7.3- żelazo 94 ug/l- przewodność elektryczna 739 uS/cm Dom jednorodzinny. Puki co 2 dorosłych i 1 dziecko ale docelowo 2+2. Szambo 11tys litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.10.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Czy ewentualnie możesz polecić jakiś zmiękczacz do 2500zł najlepiej z regeneracja przeciwprądową. Ja bym Ci polecał zmiękczacz z głowicą Clack. Czyli albo Flamingo (z gotowych modeli) albo składaka z taką głowicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.10.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Panowie jaki zmiękczacz? Parametry wody: - twardości 285 mg/l CaCO3 - jon amonowy 0.21mg/l - azotany 6.3 mg/l - azotyny 0.021mg /l - mangan 40 ug/l - ph 7.3 - żelazo 94 ug/l - przewodność elektryczna 739 uS/cm Dom jednorodzinny. Puki co 2 dorosłych i 1 dziecko ale docelowo 2+2. Szambo 11tys litrów A wiesz jakie masz zużycie wody? Jak często zapełniasz to szambo? Na taką twardość i jakieś "standardowe" zużycie powinien wystarczyć zmiękczacz z 25 litrami złoża. Żeby zminimalizować ilość ścieków raczej pasowałaby głowica z regeneracją przeciwprądową, o ile woda jest pozbawiona zanieczyszczeń mechanicznych. No i raczej jakiś filtr wstępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaroalvaro78 19.10.2015 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Nie wiem jak często bo jestem na etapie wykańczania domu. Jaki filtr wstępny proponujesz ? Wystarczy ten który jest w zestawie ? Kupował ktoś z tej strony ? http://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-do-wody-clack-usa-flamingo-c25.html Cena atrakcyjna i zastanawia mnie czy takie rzeczy Chińczyki też podrabiają. Jak wygląda sprawa "kalibracji" bo do Viessmana za darmo przyjezd Edytowane 19 Października 2015 przez alvaroalvaro78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.10.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Nie wiem jak często bo jestem na etapie wykańczania domu. Jaki filtr wstępny proponujesz ? Wystarczy ten który jest w zestawie ? To woda wodociągowa czy studzienna? Raczej powinien wystarczyć taki zwykły filterek 10" tylko trzeba pamiętać o wymianie wkładów. Cena atrakcyjna i zastanawia mnie czy takie rzeczy Chińczyki też podrabiają. Chińczycy podrobią wszystko Ale ten raczej jest oryginalny Jak wygląda sprawa "kalibracji" bo do Viessmana za darmo przyjezd Nie wiem jak robi ten sprzedawca, ale zmiękczacz powinien być wstępnie zaprogramowany, a do tego co musisz wprowadzić powinna być instrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauysz 20.10.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Nie wiem jak często bo jestem na etapie wykańczania domu. Jaki filtr wstępny proponujesz ? Wystarczy ten który jest w zestawie ? Kupował ktoś z tej strony ? http://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-do-wody-clack-usa-flamingo-c25.html Cena atrakcyjna i zastanawia mnie czy takie rzeczy Chińczyki też podrabiają. Jak wygląda sprawa "kalibracji" bo do Viessmana za darmo przyjezd Witam, proponuję odebrać skrzynkę wiadomości prywatnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauysz 20.10.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Jestem na ostatniej prostej co do wyboru zmiękczacza, ale potrzebuje pomocy, mam kilka propozycji i nie wiem co wybrać DENVER PLUS 30 Slimline eco+ 24 / Erie MAXIMA ECO 26 + BY-PASS Proszę o pomoc na co się zdecydować, będę wdzięczny za pomoc Witam, czy wybrał Pan już zmiękczacz? Jeśli nie - to zapraszam do zapoznania się z wiadomością w skrzynce odbiorczej Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qba24 20.10.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Witam, proszę o wsparcie !1.Jaki filtr do sporej ilości żelaza i manganu oraz jaki hydrofor przy podanym zapotrzebowaniu.2. Czy można zastosować takie rozwiązanie żeby nie obciążać filtra :standardowo filtrować wodę ze studni kopanej a w przypadku obniżenia poziomu czujnik przełączałby zasilanie na nową wierconą studnię z żelazem i manganem? Podstawowa stara studnia kopana pogłębiona do 7m (1,5 m lustro wody) - w związku z suszą niski napływ i obniżające się lustro wody (woda średniej jakości)Pompa 4skm 200, 1,5 kW, wysokość podnoszenia 140m, (pojemność użytkowa) ilość wody z jednego pompowania przez 20 minut wynosi 500l.W studni jest przyłącze wodne ( trójnik i 2 zawory zwrotne) i el. do nowej studni . Nowa studnia wiercona 15m, stała wydajność 20l/m, pompa 3SDM 0,75 kW , wysokość podnoszenia 110m,Wynik badania wody: pH 6,4Przewodność elektryczna właściwa 272Mangan 789 ug/l (dopuszczalne <50)Żelazo 8757 ug/l (dopuszczalne <200)Mętność 41,8 (dopuszczalne <1)Barwa 5 (dopuszczalne <15)Amonowy jon 0,48 mg/l (dopuszczalne <0,5)Azotany <4,50 mg/l (dopuszczalne <50)Azotyny <0,03 mg/l (dopuszczalne <0,5) zużycie standardowe 3os, 1 łazienka,1 kuchnia,zużycie maks. 18 os, 6 łazienek, 2 kuchnie Hydrofor do wymiany.Własne szambo. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.10.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 pH 6,4 Mangan 789 ug/l (dopuszczalne <50) Żelazo 8757 ug/l (dopuszczalne <200) zużycie maks. 18 os, 6 łazienek, 2 kuchnie Dziękuję i pozdrawiam. Mam dla Ciebie zła wiadomosc. W zasadzie kilka. Niskie pH. Wiec maksymalnie duzy hydrofor ocynkowany, solidne napowietrzanie (sprezarka). Za tym 16" filtr ze zlozem podnoszacym pH. Jak bedzie przebijac za tym jakies zloze multifunkcyjne, albo drugi mniejszy odzelaziacz. Jesli przy 6 łazienkach zelazo ma nie przebijac, to musisz tez wymienic pompę. Ta, filtra Ci nie wyplucze bo bedzie musiał byc bardzo duzy. Przy 16" filtrze wyplukanie lekkiego zloza bedzie wymagalo ze 3.5-4m3 wody na godzine. Ciezkie zloza 2x wiecej!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.10.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 ilość wody z jednego pompowania przez 20 minut wynosi 500l. ... Nowa studnia wiercona 15m, stała wydajność 20l/m, Mangan 789 ug/l (dopuszczalne <50) Żelazo 8757 ug/l (dopuszczalne <200) Mętność 41,8 (dopuszczalne <1) Barwa 5 (dopuszczalne <15) zużycie standardowe 3os, 1 łazienka,1 kuchnia, zużycie maks. 18 os, 6 łazienek, 2 kuchnie Przy takiej wydajności studni nie ma szans na wypłukanie żadnego solidnego odżelaziacza, 1,2 lub 1,5 m3/h to się nadaje do pracy ale nie do płukania. Tym bardziej ze względu na zużycie maksymalne, taka wydajność może być niewystarczająca. Myślę, że jedynym rozwiązaniem jest tu zbiornik wody czystej, z którego można by czerpać wodę do płukania odżelaziacza. Oczywiście za zbiornikiem pompa o odpowiedniej wydajności. Hydrofor jak największy. Ze względu na niskie pH prawdopodobnie dodatkowy zbiornik ze złożem do podnoszenia pH. Woda z płukania odżelaziacza może iść w ogród bo szkoda zalewać szambo czystą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaroalvaro78 20.10.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 To woda wodociągowa czy studzienna? Raczej powinien wystarczyć taki zwykły filterek 10" tylko trzeba pamiętać o wymianie wkładów. Chińczycy podrobią wszystko Ale ten raczej jest oryginalny Nie wiem jak robi ten sprzedawca, ale zmiękczacz powinien być wstępnie zaprogramowany, a do tego co musisz wprowadzić powinna być instrukcja. Woda z wodociągu - CWŻ - Centralny Wodociąg Żuławski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qba24 21.10.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Dziękuję za odpowiedź.Czy hydrofor np. 400l lub 2x 300 i sprężarka przed nim? Jaki filtr 16" na Mg i Fe +pH?Jak często płucze się złoże ( oraz wymienia) i jakim ciśnieniem przez ile czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qba24 21.10.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Przy takiej wydajności studni nie ma szans na wypłukanie żadnego solidnego odżelaziacza, 1,2 lub 1,5 m3/h to się nadaje do pracy ale nie do płukania. Tym bardziej ze względu na zużycie maksymalne, taka wydajność może być niewystarczająca. Myślę, że jedynym rozwiązaniem jest tu zbiornik wody czystej, z którego można by czerpać wodę do płukania odżelaziacza. Oczywiście za zbiornikiem pompa o odpowiedniej wydajności. Hydrofor jak największy. Ze względu na niskie pH prawdopodobnie dodatkowy zbiornik ze złożem do podnoszenia pH. Woda z płukania odżelaziacza może iść w ogród bo szkoda zalewać szambo czystą wodą. Dziękuję za odpowiedź. Myślałem o takim zbiorniku buforowym. Czy powinien być za filtrem i o jakiej pojemności? Czy pH ma znaczenie przy filtracji żelaza i manganu czy raczej tylko w przypadku spożywania wody niegotowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts