Jastrząb 21.10.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Dziękuję za odpowiedź. Myślałem o takim zbiorniku buforowym. Czy powinien być za filtrem i o jakiej pojemności? Czy pH ma znaczenie przy filtracji żelaza i manganu czy raczej tylko w przypadku spożywania wody niegotowanej. Masz studnie jak napisales, o wydajnosci 1200L/h. To jest bardzo mało. Tym ledwo co wypluczesz filtr o srednicy 10" i to ponizej tego co jest zalecane. Taki filtr wyprodukuje Ci ~500L/h bo masz kiepska wode. Troche mało na 6 łazienek. Od bidy by starczyło na standardowa rodzine jakbys zamontował jakies oszczedne krany/prysznice. Jaki ten zbiornik/bufor czystej wody to juz zalezy od tego ile wody zuzyjesz przy 6 łazienkach. Jak intensywnie ta woda bedzie zuzywana, jakie prefernecje uzytkonicy beda mieli. Ja bym stawiał na 500-1000L, bo przeciez produkcja wody z wydajnoscia 500L/h bedzie szła. ALe jak 3 łązienki na raz zechca nalac po 200L wody do wanny to na dlugo nie starczy. Tak, pH ma kolosalne znaczenie przy usuwaniu Fe i Mn. Generalnie masz niskie pH do usuwania zelaza. WIele złóz filtracyjnych ma napisane w ulotce ze za niskie pH masz. pH mozna podniesc przepuszczajac wode przez zbiornik ze zlozem podnoszacym pH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.10.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Dziękuję za odpowiedź. Myślałem o takim zbiorniku buforowym. Czy powinien być za filtrem i o jakiej pojemności? Czy pH ma znaczenie przy filtracji żelaza i manganu czy raczej tylko w przypadku spożywania wody niegotowanej. Zbiornik na pewno za filtrem, żeby zbierać wodę czystą. Dla filtra niska prędkość filtracji jest dobra. Co do rozmiaru to stawiałbym na coś większego (powiedziałbym, że minimum 1000l) - tak żeby poza użytkowaniem był w nim zapas wody do płukania filtra. Ile wody będzie potrzebne na płukanie zależy od wybranego rozmiaru i typu złoża. Czyli podsumowując układ byłby taki: studnia --> napowietrzanie (sprężarka) --> hydrofor --> korekta pH --> odżelaziacz (albo dwa szeregowo) --> zbiornik buforowy --> pompa Hydrofor nie musiałby być w takim układzie jakiś wielki, bo można założyć ograniczenie przepływu przez filtry, np. max 500 l/h. Przy takim ograniczeniu wydajności odżelaziacz/e nie musiałyby być duże, ale lepiej żeby były dwa szeregowo (ze względu na wysoki poziom Fe i Mn). W zbiorniku buforowym potrzebny byłby jakiś układ pływaków, żeby odcinać zasilanie dla pompy jak się zbiornik napełni i załączać jak będzie pusty. Jedyny problem jaki tu widzę to bezpieczeństwo bakteriologiczne tej wody w zbiorniku buforowym. Nie wiem jak często będzie użytkowanie przez 18 osób, a jak często przez 3 osoby. Od zużycia wody zależy ile czasu będzie ona stała w tym zbiorniku. Rozwiązania tego są przynajmniej dwa: - lampa UV - dozowanie chloru (podchlorynu). W domowych warunkach oczywiście wygodniejsza jest lampa UV, ale czy to nadal są domowe warunki przy tylu osobach? I czy nie ma w związku z tym jakichś wymagań sanitarnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.10.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 W zbiorniku buforowym potrzebny byłby jakiś układ pływaków, żeby odcinać zasilanie dla pompy jak się zbiornik napełni i załączać jak będzie pusty.Bez sensu. NIe moze byc tak, ze czysta woda do bufora bedzie produkowana dopiero jak sie skonczy. Powinno byc tak, ze odrobine zuzycjesz, to automatycznie i od razu jest filtrowane i dopelniane. Jak dasz zawor zwrotny miedzy filtrem a bufore, jak odrobine wody z bufora zuzyjesz to automatycznie zostanie dopelnione z hydrofru przez filtry. Ot, cisnienie sie wyrowna. Problem moim zdaniem jest taki, ze nawet 1000L bufor wody czystej szybko moze stracic cisnienie do poziomu przy ktorym woda bedzie ledwo ciurkac. Wody w nim bedzie i 500L a z kranów bedzie ledwo ciurkało gdy zuzyjesz 1/3 zapasu. Po mojemu pownno byc tak: pompa->sprezarka->hydrofor->filtry->ogranicznik przeplywu->zawór zwrotny->bufor wody czystej->pompa do podawania wody z bufora. Pompa podajace wode z bufora powinna byc elektroniczna, tzn dostosowywac obroty/wydajnosc do zapotrzebowania. Wtedy wode z bufora mozesz zuzyc praktycznie do 0, gdy cisnienie w buforze bedzie praktycznie 0. Sama by wtedy z bufora nie wyplynela. Wtedy Do tego pomiedzy filtrem a buforem powinien byc ogranicznik przeplywu ustawiony na tyle ile filtry moga bezpiecznie filtrowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.10.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Powinno byc tak, ze odrobine zuzycjesz, to automatycznie i od razu jest filtrowane i dopelniane. Jak dasz zawor zwrotny miedzy filtrem a bufore, jak odrobine wody z bufora zuzyjesz to automatycznie zostanie dopelnione z hydrofru przez filtry. Ot, cisnienie sie wyrowna. Ale mówimy o dwóch różnych rozwiązaniach zbiorników. Ty mówisz o zbiorniku ciśnieniowym, a ja o bezciśnieniowym. Jak za nim dajesz pompę to nie potrzebujesz ciśnienia w samym zbiorniku. Bez sensu. NIe moze byc tak, ze czysta woda do bufora bedzie produkowana dopiero jak sie skonczy. Może zbyt ogólnie się wyraziłem - jak spadnie poziom, ale nie koniecznie do zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkk 23.10.2015 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Bardzo proszę o pomoc budżet nie pozwala już na szaleństwa co wybrać z tych modeli głownie do zmiękczenia twardości wody. Dom, rodzina 2 osoby dorosłe , 2 dzieci, 2 łazienki , kuchnia, kotłownia Zmiękczacze wodyAltech ALTH-970710MAXI SLIM ECO RX 20ECO DW20 RUBY LINE BNT Lub coś innego w rozsądnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauysz 23.10.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Bardzo proszę o pomoc budżet nie pozwala już na szaleństwa co wybrać z tych modeli głownie do zmiękczenia twardości wody. Dom, rodzina 2 osoby dorosłe , 2 dzieci, 2 łazienki , kuchnia, kotłownia Zmiękczacze wody Altech ALTH-970710 MAXI SLIM ECO RX 20 ECO DW20 RUBY LINE BNT Lub coś innego w rozsądnej cenie Zapraszam do zapoznania się z wiadomością prywatną (w skrzynce odbiorczej) i ewentualnego kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 23.10.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Na wiosne startuje z budową. Domek dla trzech osob. Jak na razie wode z miejskiego wodociagu mam w granicy działki. Firma od instalacji proponuje mi stacje uzdatniania wody Aquahome 20 N z Viessmanna. Czy to dobre urzadzenie? Odpowiednie lub wystarczajace dla trzech osob ?? Konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauysz 23.10.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Na wiosne startuje z budową. Domek dla trzech osob. Jak na razie wode z miejskiego wodociagu mam w granicy działki. Firma od instalacji proponuje mi stacje uzdatniania wody Aquahome 20 N z Viessmanna. Czy to dobre urzadzenie? Odpowiednie lub wystarczajace dla trzech osob ?? Konieczne? Zapraszam do zapoznania się z wiadomością prywatną (w skrzynce odbiorczej) i ewentualnego kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olekkr 23.10.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 CześćProszę Was o poradę w sprawie zakupu filtra/zmiękczacza na dom. Ilość osób w domu od 2-4. Woda jaką posiadam ma skalę twardości 280-300 mgCaCO3/dm3Planuję zakup zmiękczacza do wody Ecowater ESM 15CE+ (a raczej firma mi go zaproponowała).Zmiękczacz Ecowater ESM 15CE+ (dostawą, montażem, rozruchem, workiem soli i kompletem materiałów instalacyjnych (w tym: filtr wstępny, bypas z mixingiem, węże przyłączeniowe producenta) w cenie ok 3000 pln.Proszę o poradę czy takie urządzenie jest w porządku, czy cena za w/w rzeczy jest odpowiednia. Czy w ogóle montować to urządzeniePozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkk 23.10.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Raczej liczę na pomoc fachowców nie sprzedawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauysz 23.10.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Bardzo proszę o pomoc budżet nie pozwala już na szaleństwa co wybrać z tych modeli głownie do zmiękczenia twardości wody. Dom, rodzina 2 osoby dorosłe , 2 dzieci, 2 łazienki , kuchnia, kotłownia Zmiękczacze wody Altech ALTH-970710 MAXI SLIM ECO RX 20 ECO DW20 RUBY LINE BNT Lub coś innego w rozsądnej cenie Dwa ostatnie są na głowicy RX - chiński producent. Nie mówię, że są złe, ale jeżeli chodzi o koszty eksploatacji, to na pewno jest to rozwiązanie droższe. Pierwszy z tych zmiękczaczy jest mi mało znany. Natomiast, jeżeli mogę coś podpowiedzieć, to albo Maxima 20 (na chwilę obecną moim zdaniem najlepszy zmiękczacz pod katem eksploatacji, zużycia wody/soli, gwarancji, jakości wykonanych komponentów i głowicy sterującej), albo coś tańszym kosztem - zmiękczacze Denver lub na głowicy BNT. Tak jak wspomniałem wcześniej - jak będą jeszcze dodatkowe pytania - to zachęcam do kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 23.10.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Zapraszam do zapoznania się z wiadomością prywatną (w skrzynce odbiorczej) i ewentualnego kontaktu Możesz wysyłać użytkownikom oferty, ale niekoniecznie musisz pod każdym postem o tym pisać spamując temat Uwierz mi, że potem osoba, która przegląda forum ma problem ze znalezieniem konkretnych odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.10.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Bardzo proszę o pomoc budżet nie pozwala już na szaleństwa co wybrać z tych modeli głownie do zmiękczenia twardości wody. Dom, rodzina 2 osoby dorosłe , 2 dzieci, 2 łazienki , kuchnia, kotłownia Zmiękczacze wody Altech ALTH-970710 MAXI SLIM ECO RX 20 ECO DW20 RUBY LINE BNT Lub coś innego w rozsądnej cenie Dwa ostatnie są na głowicy RX - chiński producent. ... Natomiast, jeżeli mogę coś podpowiedzieć ...coś tańszym kosztem - zmiękczacze Denver lub na głowicy BNT. Ostatni z proponowanych modeli ma głowicę BNT - tak samo chińską jak RX Pierwszy też wygląda na BNT. Generalnie wszystkie to tańsza/niższa półka. Jeśli musisz oszczędzać to nic tańszego raczej nie znajdziesz... Jeśli chcesz coś solidniejszego to wydatek przynajmniej ok 2000 PLN. Jakbyś podał jaką masz twardość i ewentualnie zużycie wody to można sprawdzić czy 20 litrów złoża wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.10.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Na wiosne startuje z budową. Domek dla trzech osob. Jak na razie wode z miejskiego wodociagu mam w granicy działki. Firma od instalacji proponuje mi stacje uzdatniania wody Aquahome 20 N z Viessmanna. Czy to dobre urzadzenie? Odpowiednie lub wystarczajace dla trzech osob ?? Konieczne? To zależy jaką masz twardość tej wody i ile jej planujesz zużywać Twardość możesz sprawdzić w wodociągach (zazwyczaj podają taką informację na stronie internetowej lub na telefon). Zużycie możesz oszacować z tego jakie masz teraz lub założyć coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.10.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Cześć Proszę Was o poradę w sprawie zakupu filtra/zmiękczacza na dom. Ilość osób w domu od 2-4. Woda jaką posiadam ma skalę twardości 280-300 mgCaCO3/dm3 Planuję zakup zmiękczacza do wody Ecowater ESM 15CE+ (a raczej firma mi go zaproponowała). Zmiękczacz Ecowater ESM 15CE+ (dostawą, montażem, rozruchem, workiem soli i kompletem materiałów instalacyjnych (w tym: filtr wstępny, bypas z mixingiem, węże przyłączeniowe producenta) w cenie ok 3000 pln. Proszę o poradę czy takie urządzenie jest w porządku, czy cena za w/w rzeczy jest odpowiednia. Czy w ogóle montować to urządzenie Pozdr Twardość masz na poziomie 16 stopni niemieckich - to nie jest bardo dużo, ale raczej będzie to odczuwalne w postaci kamienia na bateriach, w czajniku, itp. Czy to woda z wodociągu czy ze studni? Sam zmiękczacz jest dość mały - 15 litrów złoża. To daje regenerację co ok 2,8-3,0 m3. Nie piszesz ile wody zużywasz, ale na 4 osoby to może być trochę mało (tzn nie zabraknie ci wody - po prostu będzie się często regenerował, a to nie będzie zbyt ekonomiczne). Co do ceny - sporo jak na taki rozmiar, ale z drugiej strony Ecowater zawsze się cenił Generalnie za 2500-2600 powinieneś znaleźć coś o pojemności 25-30 litrów i na równie dobrych komponentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olekkr 23.10.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Dziękuję za pomoc.Woda jest z wodociągów w okolicach Krakowa. Jeśli chodzi o ekonomikę o które piszesz. Co masz na myśli jak się to urządzenie regeneruje ?? Czy to chodzi o b. duże zużycie soli, prądu, złoża.....Jeśli chodzi o inne urządzenie to czy mógłbyś coś polecić. Zarówno urządzenie jak i ewentualnie kogoś w okolicach Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olekkr 23.10.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Twardość masz na poziomie 16 stopni niemieckich - to nie jest bardo dużo, ale raczej będzie to odczuwalne w postaci kamienia na bateriach, w czajniku, itp. Czy to woda z wodociągu czy ze studni? Sam zmiękczacz jest dość mały - 15 litrów złoża. To daje regenerację co ok 2,8-3,0 m3. Nie piszesz ile wody zużywasz, ale na 4 osoby to może być trochę mało (tzn nie zabraknie ci wody - po prostu będzie się często regenerował, a to nie będzie zbyt ekonomiczne). Co do ceny - sporo jak na taki rozmiar, ale z drugiej strony Ecowater zawsze się cenił Generalnie za 2500-2600 powinieneś znaleźć coś o pojemności 25-30 litrów i na równie dobrych komponentach. Dziękuję za pomoc. Woda jest z wodociągów w okolicach Krakowa. Jeśli chodzi o ekonomikę o które piszesz. Co masz na myśli jak się to urządzenie regeneruje ?? Czy to chodzi o b. duże zużycie soli, prądu, złoża..... Jeśli chodzi o inne urządzenie to czy mógłbyś coś polecić. Zarówno urządzenie jak i ewentualnie kogoś w okolicach Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkk 23.10.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 (edytowane) Dziękuje za fachową odpowiedz. Mam jeszcze pytanie jakie są to różnice w eksploatacji oraz czy ten pierwszy model na pewno jest też chiński ? Altech ALTH-970710 http://www.alterna.com.pl/altech/zmiekczacze-wody/alth-970710 cena na stronie producenta ponad 3 tys pytam ponieważ mogę mieć nowy za połowę tej kwoty tak on wygląda http://zapodaj.net/1ebe35d7a4bf3.jpg.html Edytowane 23 Października 2015 przez marcinkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauysz 23.10.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Dziękuję za pomoc. Woda jest z wodociągów w okolicach Krakowa. Jeśli chodzi o ekonomikę o które piszesz. Co masz na myśli jak się to urządzenie regeneruje ?? Czy to chodzi o b. duże zużycie soli, prądu, złoża..... Jeśli chodzi o inne urządzenie to czy mógłbyś coś polecić. Zarówno urządzenie jak i ewentualnie kogoś w okolicach Krakowa Jeżeli chodzi o ekonomię urządzenia to zużycie wody i soli. Prąd każda z głowic czerpie podobnie. Urządzenia co jakiś czas (w zależności od twardości wody, zużycia wody i ilości litrów złoża zmiękczającego w środku) musi się automatycznie wyczyścić (zregenerować). Na 25-30 litrów złoża - zdecydowanie polecam zmiękczacze Maxima (26 lub 32). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauysz 23.10.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Dziękuje za fachową odpowiedz. Mam jeszcze pytanie jakie są to różnice w eksploatacji oraz czy ten pierwszy model na pewno jest też chiński ? Altech ALTH-970710 http://www.alterna.com.pl/altech/zmiekczacze-wody/alth-970710 cena na stronie producenta ponad 3 tys pytam ponieważ mogę mieć go za połowę tej kwoty Wygląda na chiński, lub jakaś inna głowica słabszej jakości. Wszystkie dostępne urządzenia w internecie, która są w cenie do 2000-2200zł i mające do 30 litrów złoża będą charakteryzowały się wyższymi kosztami eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts