aquam 25.10.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Firma EcoWater jest z USA ale to nie znaczy, że produkuje to w USA W Polsce Viessmany składa firma Epuro. W Polsce firma Epuro dokłada jedynie instrukcje w języku polskim. Są to bardzo dobre zmiękczacza wykonane bardzo solidnie i przede wszystkim tanie w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkk 25.10.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 (edytowane) Próbki wody nie robiłem jest niby robiona przez gminęSzklanka z wodą zawsze osad biały, czajnik ,kabina prysznicowa itd. tragedia http://zapodaj.net/images/40517d4a057d4.jpghttp://zapodaj.net/images/96b4ac21fdb5e.jpg Edytowane 25 Października 2015 przez marcinkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.10.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 W Polsce firma Epuro dokłada jedynie instrukcje w języku polskim. Są to bardzo dobre zmiękczacza wykonane bardzo solidnie i przede wszystkim tanie w eksploatacji. I znów to samo... a możesz wyjaśnić (tylko proszę o konkrety) o ile tańsze są w eksploatacji od innego porównywalnego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.10.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Próbki wody nie robiłem jest niby robiona przez gminę Szklanka z wodą zawsze osad biały, czajnik ,kabina prysznicowa itd. tragedia Przy takiej twardości regeneracja wypadałaby co ok. 3 m3 (przy 20 litrach złoża). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 26.10.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) witajcie GENIUSZE czytam Wasze wypowiedzi na tym forum i nadziwić sie nie mogę... tyle mądrości.... tyle ciekawych opinii.... Przymierzałem sie do instalowania w moim domu AQUAHOME 20-N z Viessmanna ale dano mi do zrozumienia, że to nie jest najlepsze rozwiązanie... Rzekomo nieekonimczne i wogólw takie jakies dziwne.. bo rzekomo z Viessmanna ale tak jakby nie z Viessmanna. Więc pytanie zasadnicze brzmi: Jeżeli nie AQUAHOME 20-N to co wybrać do domku jednorodzinnego dla trzyosobowej rodziny? Które cudo jest Waszym zdnaiem najelpsze i w czym jest lepsze od AQUAHOME 20-N ? Pozdrav PS aha - ważna info u mnie wf danych MPWiK twardośc ogólna wody to 334 mg/l CaCO3 Edytowane 26 Października 2015 przez forscher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 26.10.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) I znów to samo... a możesz wyjaśnić (tylko proszę o konkrety) o ile tańsze są w eksploatacji od innego porównywalnego modelu? Obserwując od jakiegoś czasu Twoje wypowiedzi widzę iż posiadasz dużą wiedzą na temat uzdatniania wody. Domyślam się iż nie jest to tylko wiedza teoretyczna ale poparta wieloletnim doświadczeniem przy pracy z tymi urządzeniami. Doskonale wiemy że różnice są znaczne w programowaniu , ilości zużytej wody na regenerację czy zużyciu soli nie wspomnę już o jakości wykonania. W przypadku urządzeń ECO WATER w tym urządzenia AQUAHOME sterownik wykorzystuje zależność pomiędzy pojemnością jonowymienną złoża od ilości zużytej soli w procesie regeneracji a wydajnością soli w poszczególnych zakresach odzyskiwania pojemności. Sterownik na podstawie średniego dziennego zużycia wody dobiera taki punkt charakterystyki aby zminimalizować zużycie soli podczas regeneracji . Myślę iż znasz to rozwiązanie dokładnie. Dodam jedynie (z doświadczenia) że przy twardości 20dH i zużyciu wody na poziomie 12do 15m3 miesięcznie urządzenie zużywa ok 3 do 4 worków soli rocznie (zależne jest to miarowości dziennego zużycia wody) . Edytowane 26 Października 2015 przez aquam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 26.10.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) witajcie GENIUSZE czytam Wasze wypowiedzi na tym forum i nadziwić sie nie mogę... tyle mądrości.... tyle ciekawych opinii.... Przymierzałem sie do instalowania w moim domu AQUAHOME 20-N z Viessmanna ale dano mi do zrozumienia, że to nie jest najlepsze rozwiązanie... Rzekomo nieekonimczne i wogólw takie jakies dziwne.. bo rzekomo z Viessmanna ale tak jakby nie z Viessmanna. Więc pytanie zasadnicze brzmi: Jeżeli nie AQUAHOME 20-N to co wybrać do domku jednorodzinnego dla trzyosobowej rodziny? Które cudo jest Waszym zdnaiem najelpsze i w czym jest lepsze od AQUAHOME 20-N ? Pozdrav PS aha - ważna info u mnie wf danych MPWiK twardośc ogólna wody to 334 mg/l CaCO3 Zmiękczacz N20 AQUAHOME to zmiękczacz który możesz spokojnie instalować. Jakość wykonania jest naprawdę solidna. Bardzo dobrej jakości głowica i klucz do sukcesu to sterowanie objętościowo logiczne dopasowujące się do Twojego zużycia wody. Jestem pewien iż koszty eksploatacji bardzo miło Cię zaskoczą. A poza tym bardzo proste programowanie. Edytowane 26 Października 2015 przez aquam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 26.10.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) Bardzo proszę o pomoc budżet nie pozwala już na szaleństwa co wybrać z tych modeli głownie do zmiękczenia twardości wody. Dom, rodzina 2 osoby dorosłe , 2 dzieci, 2 łazienki , kuchnia, kotłownia Zmiękczacze wody Altech ALTH-970710 MAXI SLIM ECO RX 20 ECO DW20 RUBY LINE BNT Lub coś innego w rozsądnej cenie Jak liczysz na pomoc fachowców a nie sprzedawców to zdecydowanie poszukaj czegoś innego Edytowane 26 Października 2015 przez aquam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 26.10.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Jakiś chińczyk - widać od razu Ciekawy sposób montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.10.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Obserwując od jakiegoś czasu Twoje wypowiedzi widzę iż posiadasz dużą wiedzą na temat uzdatniania wody. Domyślam się iż nie jest to tylko wiedza teoretyczna ale poparta wieloletnim doświadczeniem przy pracy z tymi urządzeniami. Doskonale wiemy że różnice są znaczne w programowaniu , ilości zużytej wody na regenerację czy zużyciu soli nie wspomnę już o jakości wykonania. W przypadku urządzeń ECO WATER w tym urządzenia AQUAHOME sterownik wykorzystuje zależność pomiędzy pojemnością jonowymienną złoża od ilości zużytej soli w procesie regeneracji a wydajnością soli w poszczególnych zakresach odzyskiwania pojemności. Sterownik na podstawie średniego dziennego zużycia wody dobiera taki punkt charakterystyki aby zminimalizować zużycie soli podczas regeneracji . Myślę iż znasz to rozwiązanie dokładnie. Dodam jedynie (z doświadczenia) że przy twardości 20dH i zużyciu wody na poziomie 12do 15m3 miesięcznie urządzenie zużywa ok 3 do 4 worków soli rocznie (zależne jest to miarowości dziennego zużycia wody) . Nie mam nic do jakości wykonania - na pewno jest wysoka. Także możliwości oprogramowania są w porządku. Ale to nie jest nic nadzwyczajnego w tej klasie urządzeniu! Taką samą ilość soli zużyje inny zmiękczacz z regeneracją przeciwprądową i 25 litrami dobrego złoża. Chodzi mi tylko o to, że żadne z tych urządzeń nie jest w jakiś sposób rewolucyjne i każde z nich można zaprogramować i ustawić podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.10.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Przymierzałem sie do instalowania w moim domu AQUAHOME 20-N z Viessmanna ale dano mi do zrozumienia, że to nie jest najlepsze rozwiązanie... Rzekomo nieekonimczne i wogólw takie jakies dziwne.. bo rzekomo z Viessmanna ale tak jakby nie z Viessmanna. PS aha - ważna info u mnie wf danych MPWiK twardośc ogólna wody to 334 mg/l CaCO3 Ile wody zużywasz miesięcznie? Co do jakości czy ekonomiki konkretnych urządzeń - masz aktualnie dyskusję na forum. Moim zdaniem czy to będzie Viessmann, czy Buderus, czy dobry składak, czy Flamingo, czy Maxima to użytkowanie wyniesie Cię podobnie. Koszty zakupu pewnie też będą zbliżone (tzn dolna ich granica, bo górnej chyba nie ma) Jak chcesz oszczędzić na zakupie i wziąć jakiegoś chińczyka to może się to zemścić większymi kosztami eksploatacji i ryzykiem (zalania, uszkodzenia, itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 28.10.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Próbki wody nie robiłem jest niby robiona przez gminę Szklanka z wodą zawsze osad biały, czajnik ,kabina prysznicowa itd. tragedia Możesz jeszcze sprawdzić dokładnie twardość kropelkowym testerem wody. Będzie on niezbędny do prawidłowego skonfigurowania zmiękczacza wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 28.10.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Które cudo jest Waszym zdnaiem najelpsze i w czym jest lepsze od AQUAHOME 20-N ? Musisz zwrócić uwagę na ilość złożą, rodzaj złoża (czy monosferyczne?) oraz głowicę (standard lub upflow). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.10.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 map78 jaką to cudo ma głowicę? Nie mam pojęcia. Na samej głowicy nie ma żadnych oznaczeń, które by mi coś mówiły. Sam sterownik wygląda mi na Logix'a, ale tak tylko z podobieństwa obsługi;) Nie znam się na tym zbytnio, więc o szczegóły techniczne pytaj branżowców, ja mogę jedynie powiedzieć, że wygląda mi na bardzo oszczędny, bo przez 2 miesiące zużycie soli jest śladowe i jeśli tak dale pójdzie to pewnie wyjdzie ze 2-3 worki na rok. Wodę mam 12dH, a zużycie około 12m3/m-c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.10.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Firma EcoWater jest z USA ale to nie znaczy, że produkuje to w USA W Polsce Viessmany składa firma Epuro. Być może jest jak piszesz, ale na moim jest naklejka sugerująca, że wyprodukowano go w USA:) Chyba, że kłamią - to na to ja jako prosty człowiek żadnego wpływu nie mam... http://iv.pl/images/66551972408534422662.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.10.2015 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Być może jest jak piszesz, ale na moim jest naklejka sugerująca, że wyprodukowano go w USA:) Chyba, że kłamią - to na to ja jako prosty człowiek żadnego wpływu nie mam... Nie mam 100% pewności jaka jest droga tego zmiękczacza, ale bazując na doświadczeniach innych producentów to taka informacja "Made in..." może być interpretowana bardzo różnie. To może być rozumiane tak jak Ty to odbierasz (i zazwyczaj taki jest cel tych naklejek), ale równie dobrze to może oznaczać, że jakąś jedną część wyprodukowano w USA, inną w Chinach, a całość złożono w Europie. Co autor miał na myśli - tylko on to wie Ale nie chcę tu jakoś pomniejszać zalet tego urządzenia - jest to jedno z lepszych dostępnych na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.10.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Nie znam się na tym zbytnio, więc o szczegóły techniczne pytaj branżowców, ja mogę jedynie powiedzieć, że wygląda mi na bardzo oszczędny, bo przez 2 miesiące zużycie soli jest śladowe i jeśli tak dale pójdzie to pewnie wyjdzie ze 2-3 worki na rok. Wodę mam 12dH, a zużycie około 12m3/m-c. I taką samą ilość soli zużyje inny dobry zmiękczacz - to nie jest właściwość tego konkretnego modelu. Po prostu tak to wychodzi przy takiej konfiguracji twardości, zużycia wody, ilości złoża, dawki soli, itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 28.10.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 (edytowane) Witam. Proszę o pomoc. Około miesiąc temu zamontowano u mnie zmiękczacz wody Cosmowater 22. Po napełnieniu solą i konfiguracji w sumie do niego nie zaglądałem. Zaglądnąłem jednak dzisiaj do zbiornika soli i uderzył mnie zapach ze zbiornika przypominający zapach z kanalizacji (może mniej intensywny). Zacząłem oglądać podłączenia i uwagę moją zwróciły dwa wężyki przelewowe wychodzące ze zmiękczacza. Otóż są one włożone do końca rury PCV wychodzącej z kanalizacji i uszczelnione. Czy jest możliwe, że tymi wężykami zapach przeniknął do zmiękczacza? Czy takie podłączenie jest prawidłowe?Proszę o pilną odpowiedź, gdyż tutaj chodzi o sprawy zdrowotne. Edytowane 28 Października 2015 przez akm97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.10.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Witam. Proszę o pomoc. Około miesiąc temu zamontowano u mnie zmiękczacz wody Cosmowater 22. Po napełnieniu solą i konfiguracji w sumie do niego nie zaglądałem. Zaglądnąłem jednak dzisiaj do zbiornika soli i uderzył mnie zapach ze zbiornika przypominający zapach z kanalizacji (może mniej intensywny). Zacząłem oglądać podłączenia i uwagę moją zwróciły dwa wężyki przelewowe wychodzące ze zmiękczacza. Otóż są one włożone do końca rury PCV wychodzącej z kanalizacji i uszczelnione. Czy jest możliwe, że tymi wężykami zapach przeniknął do zmiękczacza? Czy takie podłączenie jest prawidłowe? Proszę o pilną odpowiedź, gdyż tutaj chodzi o sprawy zdrowotne. Wąż z popłuczynami z regeneracji powinien być wprowadzony do rury z zachowaniem przerwy powietrznej. To nie znaczy, że nie może być uszczelniony przy wejściu w rurę, ale w tej rurze nie może być w kontakcie z cieczą, a wcześniej na rurze powinien być syfon. Nie wiem jaki jeszcze "drugi wężyk przelewowy" masz tam podłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 28.10.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Kontaktu z "brudną" wodą nie mają, bo odcinek rury do której odchodzą, ma w pionie ok. 50 cm, tak więc nie możliwości by w rurze w miejscu wejścia wężyków była woda. Po ściągnięciu pokrywy rury czuć jednak "przeciąg" i zapach kanalizacji. A co do wężyków, to jeden wychodzi z by-pasa, a drugi z głównego zbiornika zmiękczacza (wyście mniej więcej w połowie wysokości zbiornika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts