qbek17 28.10.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 (edytowane) Kontaktu z "brudną" wodą nie mają, bo odcinek rury do której odchodzą, ma w pionie ok. 50 cm, tak więc nie możliwości by w rurze w miejscu wejścia wężyków była woda. Po ściągnięciu pokrywy rury czuć jednak "przeciąg" i zapach kanalizacji. A co do wężyków, to jeden wychodzi z by-pasa, a drugi z głównego zbiornika zmiękczacza (wyście mniej więcej w połowie wysokości zbiornika). Czyli pewnie brakuje syfonu w tej rurze odpływowej. A zapach dostaje się właśnie przez ten drugi wąż - to raczej jest przelew awaryjny, nie ma potrzeby go "na sztywno" łączyć z odpływem więc spróbuj go wyjąć i sprawdzić efekt. Edytowane 28 Października 2015 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 28.10.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Tak nie ma syfonu i na szczęście mogę go zamontować, bo ten odcinek rury nie jest wkuty w ścianę. Czy jednak problemem nie jest to, że do tej pory ten przelew był podłączony i opary swobodnie przedostawały się do komory zmiękczacza. Czy urządzenie można używać nadal bez przeczyszaczania/ dezynfekcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 29.10.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Rurkę prowadzącą z komory zbiornika odłączyłem już wczoraj. Oczywiście zapach został, chociaż myślę, że powoli będzie wietrzał. Dodatkowo wczoraj włączyłem regenerację, co jednakże jakoś znacznie zapachu nie zmniejszyło. Pisząc o obawach zdrowotnych miałem na myśli, czy nie namnożyły mi się w zbiorniku bakterie jakiejś coli albo czegoś innego, ale nie wiem, czy takie środowisko im odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.10.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Zostaw zbiornik na sól otwarty na noc, przedmuchaj go trochę, poczekaj aż sól się rozpuści, itp... Zapach w zbiorniku soli to nie to samo co ścieki w zbiorniku ze złożem. Nie panikuj. A środki do czyszczenia złoża sobie daruj - one mogą pomóc kiedy złoże jest zalepione żelazem, ale nie w tym przypadku. Co do dezynfekcji to sama solanka nie jest zbyt przyjaznym środowiskiem dla bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 29.10.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Dziękuję za porady. Faktycznie otworzę na noc albo i kilka nocy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clipo 29.10.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam, Chciałem potwierdzić jeszcze ustawienia mojej głowicy sterującej Fleck 7700. Niestety trafiłem na fatalną firmę która montowała mi filtr na CR. Przyjechali, postawili, pojechali. Przeczytałem chyba prawie cały obecny wątek. I chciałbym skonfrontować moje ustawienia z wiedzą forumowiczów. Zbiornik 10x44". Złoże CR. Parametry mojej wody na stronie 364 tego wątku. Pierwsze pytanie odnoście częstotliwości płukania, biorąc pod uwagę zawartość żelaza, ustawiłem płukanie objętościowe co 1,7m3 lub co 4 dni. Czy dobrze obliczyłem? Drugie pytanie: zużycie soli do regeneracji powinno wynosić 4kg. Czyli biorąc pod uwagę ropuszczalność soli w wodzie, ustawiłem 11 litrów napełnienia zbiornika z solanką do regeneracji? Dziękuję za okazałą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczur 30.10.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) A ja mam inny problem - Głowica Logic 762C, 13X54'', 60 L AquaMulti - ile solanki powinna "wciągnąć" głowica podczas regeneracji? Wczoraj się niby zmiękczacz regenerował, ale obserwowałem, że pobrał może z pół litra solanki tylko (w fazie C2). Co może być nie tak? Możliwe to jest, że ze zbiornika na solankę gdzieś ciągnie lewe powietrze i mu za szybko kulka opada? Zauważyłem też, że w C8 (napełnianie zbiornika soli wodą) w miejscu gdzie kolanko od wężyka łączy się z rurką (tą sztywną z pływakiem) tryska mi bokiem woda. Zbiornik na solankę ma 120 l i jest zapełniony wodą prawie do przelewu, pływak wyniesiony do góry, a głowica dalej pompuje... Edytowane 30 Października 2015 przez pszczur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.10.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Witam, Chciałem potwierdzić jeszcze ustawienia mojej głowicy sterującej Fleck 7700. Niestety trafiłem na fatalną firmę która montowała mi filtr na CR. Przyjechali, postawili, pojechali. Przeczytałem chyba prawie cały obecny wątek. I chciałbym skonfrontować moje ustawienia z wiedzą forumowiczów. Zbiornik 10x44". Złoże CR. Parametry mojej wody na stronie 364 tego wątku. Pierwsze pytanie odnoście częstotliwości płukania, biorąc pod uwagę zawartość żelaza, ustawiłem płukanie objętościowe co 1,7m3 lub co 4 dni. Czy dobrze obliczyłem? Drugie pytanie: zużycie soli do regeneracji powinno wynosić 4kg. Czyli biorąc pod uwagę ropuszczalność soli w wodzie, ustawiłem 11 litrów napełnienia zbiornika z solanką do regeneracji? Dziękuję za okazałą pomoc. Co do częstotliwości regeneracji to już pisaliśmy - może być te 2,2-2,3 m3. Dawka soli jest ok - mi wychodzi, że nawet 8-9 litrów wody by wystarczyło, ale jak ustawiłeś 11 to też będzie ok (tylko będzie schodziło więcej soli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.10.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Zauważyłem też, że w C8 (napełnianie zbiornika soli wodą) w miejscu gdzie kolanko od wężyka łączy się z rurką (tą sztywną z pływakiem) tryska mi bokiem woda. Zbiornik na solankę ma 120 l i jest zapełniony wodą prawie do przelewu, pływak wyniesiony do góry, a głowica dalej pompuje... Uszczelnij ten przeciek bo prawdopodobnie jest tak jak piszesz - zasysa tam powietrze i przez to nie zasysa solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 30.10.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Być może jest jak piszesz, ale na moim jest naklejka sugerująca, że wyprodukowano go w USA:) Chyba, że kłamią - to na to ja jako prosty człowiek żadnego wpływu nie mam... http://iv.pl/images/66551972408534422662.jpg Jest to zmiękczacz produkowany w USA w Polsce dokładane są polskie instrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 30.10.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Witam. Proszę o pomoc. Około miesiąc temu zamontowano u mnie zmiękczacz wody Cosmowater 22. Po napełnieniu solą i konfiguracji w sumie do niego nie zaglądałem. Zaglądnąłem jednak dzisiaj do zbiornika soli i uderzył mnie zapach ze zbiornika przypominający zapach z kanalizacji (może mniej intensywny). Zacząłem oglądać podłączenia i uwagę moją zwróciły dwa wężyki przelewowe wychodzące ze zmiękczacza. Otóż są one włożone do końca rury PCV wychodzącej z kanalizacji i uszczelnione. Czy jest możliwe, że tymi wężykami zapach przeniknął do zmiękczacza? Czy takie podłączenie jest prawidłowe? Proszę o pilną odpowiedź, gdyż tutaj chodzi o sprawy zdrowotne. Bardzo często spotyka się złe podłączenie odpływu do kanalizacji. Nie jest zachowana wymagana przerwa powietrzna pomiędzy kanalizacją a wężem od popłuczyn i często brakuje syfonu. Fachowcy kombinują na 100 sposobów a dostępne są specjalne syfony antyskażeniowe z przerwą powietrzną i z dwoma króćcami do podłączenia popłuczyn i przelewu bezpieczeństwa. Łatwo szybko i przede wszystkim FACHOWO. Edytowane 30 Października 2015 przez aquam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 30.10.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Zostaw zbiornik na sól otwarty na noc, przedmuchaj go trochę, poczekaj aż sól się rozpuści, itp... Zapach w zbiorniku soli to nie to samo co ścieki w zbiorniku ze złożem. Nie panikuj. A środki do czyszczenia złoża sobie daruj - one mogą pomóc kiedy złoże jest zalepione żelazem, ale nie w tym przypadku. Co do dezynfekcji to sama solanka nie jest zbyt przyjaznym środowiskiem dla bakterii. Te zapachy to opary z kanalizacji łącznie z bakteriami które tam są . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 30.10.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Dziękuję za porady. Faktycznie otworzę na noc albo i kilka nocy. Pozdrawiam. Zakup odpowiedni syfon z przerwą powietrzną i śpij spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.10.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Te zapachy to opary z kanalizacji łącznie z bakteriami które tam są . I co dalej...? (skoro już zacytowałeś moją wypowiedź to rozwiń myśl, bo nie wiem czy/jak mam odpowiedzieć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 30.10.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 I co dalej...? (skoro już zacytowałeś moją wypowiedź to rozwiń myśl, bo nie wiem czy/jak mam odpowiedzieć) Coś pokręciłem:confused: nie odpowiadaj. Po prostu zgadzam się z Tobą w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 30.10.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 A co myślicie o urządzeniach ECOWATER z WiFI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.10.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 A co myślicie o urządzeniach ECOWATER z WiFI Przerost formy nad treścią, czyli zupełnie zbędny, drogi bajer. Szwagier zakupił takowy za >5tys. zł i jarał się nim przez pierwszy miesiąc, a potem zmiękczacz, jak zmiękczacz zniknął gdzieś w czeluściach kotłowni, a podświetlany wyświetlacz, zbiornik soli, czy wbudowany wodomierz przestały zupełnie go interesować. Zresztą u mnie podobnie było ze sterowaniem pompą ciepła - też zainwestowałem w WiFi, a od 1,5roku już się nawet nie logowałem do interfejsu. Skoro wszystko działa automatycznie i bezobsługowo to po co zaprzątać sobie tym głowę Większym bezsensem jest już chyba tylko wyświetlacz na odkurzaczu centralnym;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.10.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Przerost formy nad treścią, czyli zupełnie zbędny, drogi bajer. Dokładnie. Na funkcjonowanie zmiękczacza nie ma to żadnego wpływu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fahu 31.10.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Witam wszystkich proszę o dobór urzadzenia, moje wyniki badania wody:Odczyn pH 6,81Przewodność własciwa 911 Azotany NO3 0,20mg/lAzotany NO2 0,010mg/lAmonowy jon NH4 0,18mg/lMangan 0,49 mg/lŻelazo 0,723 mg/lTwardosc ogolna 27,4 stopnie niemieckie Studnia wiercona 24 m w osłonie rury plastikowej 110Pompa na glebokosci 20 metrow ( omnigena skm 200)Zbiornik przeponowy 150 lOczyszczalnia biologicznaLudzi w domu 2+2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.10.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Masz dość niskie pH żeby usuwać mangan. Napowietrzanie może trochę pomóc, ale do tego musiałbyś wymienić zbiornik na bezprzeponowy lub postawić odżelaziacz dwukolumnowy (z jednym zbiornikiem napowietrzania).Alternatywnie możesz postawić dodatkowy zbiornik ze złożem podnoszącym pH... Masz sporą twardość - czy chcesz też wodę zmiękczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts