fahu 31.10.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Tak chcę zmiękczyć wode, nie chcę wymieniać przepony i dostawiać kolejnego zbiornika bo mam mało miejsca na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.10.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 To masz jakąś koncepcję co i jak chcesz zrobić? Bo bez wymiany albo dostawienia zbiornika nie ma raczej szans na usunięcie żelaza i manganu. Chyba że chcesz tylko zmiękczanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fahu 31.10.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Myślałem o złożu crystal right aby wstawić jeden i mieć problem z głowy ale chyba nie bedzie tak łatwo.Mam mało miejsca w kotłowni i cięzko ruszyć sie teraz a co bedzie jak jeszczewstawie 300 litowy baniak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fahu 31.10.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Co proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 31.10.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Co proponujesz? A nie myślałeś o złożu multifunkcyjnym np ECOMIX czy AQUAMULTI. Duży zakres pracy jeżeli chodzi o PH i zbiornik przeponowy może zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fahu 31.10.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Jaka wielkość butli proponujesz i ktore złoże pod wzgledem finansowym i kosztami utrzymania bedzie dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 31.10.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Jaka wielkość butli proponujesz i ktore złoże pod wzgledem finansowym i kosztami utrzymania bedzie dobre? A chciałbyś coś w kompakcie czy oddzielnie zbiornik na solankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fahu 31.10.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Kompakt mniej miejsca zajmuje chyba? Zaproponuj tez coś oddzielnie na solanke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 31.10.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Kompakt mniej miejsca zajmuje chyba? Zaproponuj tez coś oddzielnie na solanke? Z dobrych kompaktów masz CosmoWater PLUS tu poczytasz http://cosmowater.pl/products/plus AQUAMIX n tu poczytasz http://aquahome.pl/pl/produkty/aquamix-n/ ewentualnie tu dwa warianty kompakt lub oddzielny zbiornik na solankę tu poczytasz http://ecowater.pl/produkty/odelazianie-wody/filtry-multifunkcyjne/ To solidne urządzenia. Możesz oczywiści złożyć coś większego np na butli 12x52 z 50 litrami złoża na przepływ nominalny w granicach 1,8m3/h do tego zbiornik solanki 125l aczkolwiek myślę że 37 litr złoża to min bo twardość masz wysoką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.11.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Myślałem o złożu crystal right aby wstawić jeden i mieć problem z głowy ale chyba nie bedzie tak łatwo. Mam mało miejsca w kotłowni i cięzko ruszyć sie teraz a co bedzie jak jeszczewstawie 300 litowy baniak! Masz biologiczną oczyszczalnię - jak postawisz filtr wielofunkcyjny lub ze złożem CR to, przy wysokiej twardości, będziesz zużywał ogromne ilości soli, a to źle wpływa na POŚ. Jeśli jednak się na to zdecydujesz to proponowałbym użyć złoza AquaMulti. Nie wiem ile wody zużywacie, ale takie minimum to 37 litrów złoża - wtedy regeneracja wychodziłaby co 2,5-2,7 m3. Jak masz mało miejsca to chyba wygodniej będzie wstawić wąski zbiornik na złoże i osobny zbiornik na sól (może być to mały zbiornik, np 70 litrów), który możesz dowolnie ustawić/przesunąć bo jest połączony tylko wężykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fahu 01.11.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Możesz mi podesłać jakieś przyklady tych urządzeń aby to nie bylo chińskie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.11.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Z gotowców masz do dyspozycji Viessmana (ze złożem Ecomix), albo to co podawał aquam, ale są to małe (25 litrów) i drogie zestawy. Przy większej ilości złoża (37 litrów) są to urządzenia składane z komponentów przez lokalne firmy. Trzeba zwrócić uwagę na rodzaj głowicy (polecam Clack), złoże (AquaMulti), ewentualnie zbiornik (chociaż to ma już mniejsze znaczenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fahu 01.11.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Złoże AquaMulti usunie również żelazo i mangan z wody? Dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fahu 01.11.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 P.SJaki wymiar butli brać pod uwage? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.11.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 38 litrów wchodzi w butlę 10x54" AquaMulti usuwa żelazo i mangan, ale przy takim pH i bez napowietrzania - nie ma pewności czy usunie wszystko, a w pierwszej kolejności będzie schodziła twardość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fahu 01.11.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Czy możesz polecić jakaś firme co może zlożyć taki zestaw i wysłać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 01.11.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Możesz mi podesłać jakieś przyklady tych urządzeń aby to nie bylo chińskie! Jeżeli nie chcesz chińskiego badziewia to polecam ECOWATER ESM 42 HTE ECOMULTI. Natomiast jeżeli chcesz składaka to tak jak napisał qbek17 butla 10x54 i głowica Clack CI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 02.11.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Mam pytanie bardziej ogolne: co mi da zmiekczenie wody? Brak "kropek" na kabinie prysznicowej ? Chyba nie - bo przeciez proces zmiekczania w tych urzadzeniach o ktorych sie tu pisze to tylko wymiana jonow x na y. Nadal sole w wodzie sa, tylko po "przerobce". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.11.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Sól soli nie równa Sole wapnia i magnezu tworzą osady ciężkie do usunięcia (tzw. kamień), a inne sole mogą mieć większą rozpuszczalność i nie tworzyć osadów lub będą one łatwiejsze do usunięcia. W zmiękczaniu wymiana jest na jony sodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczur 02.11.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Po usunięciu przecieku w zbiorniku solanki regeneracja się udała - qbek17 dzięki za pomoc. Niepokoi mnie inna rzecz - zimna woda po przejściu przez zmiękczacz jest ok, ale ciepła (z zasobnika) ma dość specyficzny zapach i przyznam szczerze nie wiem z czego to wynika. Jak się tego pozbyć? Czy powinienem zrobić jeszcze raz badania (może AquaMulti nie usuwa mi całego żelaza i manganu)? Ale nie mam żadnych osadów jak wcześniej (przed założeniem zmiękczacza po paru chwilach miałem żółtawą wodę) Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts