Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Kompakt mniej miejsca zajmuje chyba? Zaproponuj tez coś oddzielnie na solanke?

Z dobrych kompaktów masz CosmoWater PLUS

tu poczytasz http://cosmowater.pl/products/plus

AQUAMIX n

tu poczytasz http://aquahome.pl/pl/produkty/aquamix-n/

ewentualnie tu dwa warianty kompakt lub oddzielny zbiornik na solankę

tu poczytasz http://ecowater.pl/produkty/odelazianie-wody/filtry-multifunkcyjne/

To solidne urządzenia.

Możesz oczywiści złożyć coś większego np na butli 12x52 z 50 litrami złoża na przepływ nominalny w granicach 1,8m3/h do tego zbiornik solanki 125l

aczkolwiek myślę że 37 litr złoża to min bo twardość masz wysoką

Myślałem o złożu crystal right aby wstawić jeden i mieć problem z głowy ale chyba nie bedzie tak łatwo.

Mam mało miejsca w kotłowni i cięzko ruszyć sie teraz a co bedzie jak jeszczewstawie 300 litowy baniak!

Masz biologiczną oczyszczalnię - jak postawisz filtr wielofunkcyjny lub ze złożem CR to, przy wysokiej twardości, będziesz zużywał ogromne ilości soli, a to źle wpływa na POŚ.

Jeśli jednak się na to zdecydujesz to proponowałbym użyć złoza AquaMulti.

Nie wiem ile wody zużywacie, ale takie minimum to 37 litrów złoża - wtedy regeneracja wychodziłaby co 2,5-2,7 m3.

Jak masz mało miejsca to chyba wygodniej będzie wstawić wąski zbiornik na złoże i osobny zbiornik na sól (może być to mały zbiornik, np 70 litrów), który możesz dowolnie ustawić/przesunąć bo jest połączony tylko wężykiem.

Z gotowców masz do dyspozycji Viessmana (ze złożem Ecomix), albo to co podawał aquam, ale są to małe (25 litrów) i drogie zestawy.

Przy większej ilości złoża (37 litrów) są to urządzenia składane z komponentów przez lokalne firmy. Trzeba zwrócić uwagę na rodzaj głowicy (polecam Clack), złoże (AquaMulti), ewentualnie zbiornik (chociaż to ma już mniejsze znaczenie).

Sól soli nie równa :)

Sole wapnia i magnezu tworzą osady ciężkie do usunięcia (tzw. kamień), a inne sole mogą mieć większą rozpuszczalność i nie tworzyć osadów lub będą one łatwiejsze do usunięcia.

W zmiękczaniu wymiana jest na jony sodu.

Po usunięciu przecieku w zbiorniku solanki regeneracja się udała - qbek17 dzięki za pomoc.

Niepokoi mnie inna rzecz - zimna woda po przejściu przez zmiękczacz jest ok, ale ciepła (z zasobnika) ma dość specyficzny zapach i przyznam szczerze nie wiem z czego to wynika. Jak się tego pozbyć? Czy powinienem zrobić jeszcze raz badania (może AquaMulti nie usuwa mi całego żelaza i manganu)? Ale nie mam żadnych osadów jak wcześniej (przed założeniem zmiękczacza po paru chwilach miałem żółtawą wodę) Jakieś sugestie?