map78 02.11.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Mam pytanie bardziej ogolne: co mi da zmiekczenie wody? Brak "kropek" na kabinie prysznicowej ? Chyba nie - bo przeciez proces zmiekczania w tych urzadzeniach o ktorych sie tu pisze to tylko wymiana jonow x na y. Nadal sole w wodzie sa, tylko po "przerobce". Mam zmiękczacz od niedawna (2 miesiące), więc mogę powiedzieć co się u mnie poprawiło. Po pierwsze nie tworzy się osad w muszlach klozetowych - wcześniej parę dni po umyciu muszli pojawiał się na jej dnie brązowy osad - teraz w ogóle. Po drugie wcześniej po umyciu kabiny prysznicowej, już po paru dniach nic nie było przez szyby widać, a teraz wystarczy, że raz w miesiącu przetrę i szyby są idealnie przeźroczyste. Z innych kwestii, wcześniej bardzo wysuszała mi się skóra i po każdym myciu twarzy musiałem się kremować - teraz w ogóle nie używam kremu. Spadło też zużycie wszelkich detergentów i środków czystości. Także podsumowując było warto i żałuję tylko, że nie zrobiłem tego od razu po zamieszkaniu, bo niestety 5 lat oddziaływania kamienia już wywarło piętno na mojej armaturze:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imreE 02.11.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 ewoda co sądzisz o filtrach espring? t A jak zmiękczyć Twardą Wodę? Czy nie trzeba się dym przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.11.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Niepokoi mnie inna rzecz - zimna woda po przejściu przez zmiękczacz jest ok, ale ciepła (z zasobnika) ma dość specyficzny zapach i przyznam szczerze nie wiem z czego to wynika. Jak się tego pozbyć? Czy powinienem zrobić jeszcze raz badania (może AquaMulti nie usuwa mi całego żelaza i manganu)? Ale nie mam żadnych osadów jak wcześniej (przed założeniem zmiękczacza po paru chwilach miałem żółtawą wodę) Jakieś sugestie? Szukaj źródła problemu w zasobniku wody ciepłej. Można próbować przegrzać wodę, można wyjąć/wymienić anodę na tytanową... Takie efekty zazwyczaj dają bakterie, które rozwijają się w ciepłej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 03.11.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Witam,Jako, że mamy dość twardą moim zdaniem wodę to postanowiłem zainteresować się zmiękczaniem. Czajnik do wody odkamieniamy co tydzień (!), bo taki kamień. Krany itp strasznie zawalone kamieniem. Napisałem maila do wodociągów o podanie twardości i otrzymałem następującą wiadomość: "Twardość wody wynosi ok. 2,5 milimola Ca ( inne jednostki: 14 stopni niemieckich lub 250 CaCO3 węglan wapnia) woda mieści się w kategorii średnio twarda." Czy mając powyższe dane i wiedząc, że zużywam około 10-11 m3 na 2 miesiące możecie polecić mi jakiś sprzęt do zniwelowania ilości wapnia w wodzie?Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marczak 03.11.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Dwuczęściowy zmiękczacz PUR 10x44 na Głowicy CLACK CI (amerykańskiej) w Twoim przypadku będzie chyba odpowiednim rozwiązaniem. 30 litrów złoża, 1,8m3 wydajność godzinowa. Na twoje potrzeby powinien w zupełności wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.11.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Ja tam może się i nie znam, ale zauważyłem, że zawsze polecany jest zbiornik 25-30l, a dla mnie tak na logikę jak kolega gall86 ma niezbyt twardą wodę - 14dH i bardzo małe zużycie 5,5m3 miesięcznie to mu taki wielki zbiornik, ani wydajność 1,8m3/h nie potrzebne. Wystarczy mały kompaktowy zmiękczacz 15-20l i na pewno będzie kolega zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.11.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Dwuczęściowy zmiękczacz PUR 10x44 na Głowicy CLACK CI (amerykańskiej) w Twoim przypadku będzie chyba odpowiednim rozwiązaniem. 30 litrów złoża, 1,8m3 wydajność godzinowa. Na twoje potrzeby powinien w zupełności wystarczyć. Ja tam może się i nie znam, ale zauważyłem, że zawsze polecany jest zbiornik 25-30l, a dla mnie tak na logikę jak kolega gall86 ma niezbyt twardą wodę - 14dH i bardzo małe zużycie 5,5m3 miesięcznie to mu taki wielki zbiornik, ani wydajność 1,8m3/h nie potrzebne. Wystarczy mały kompaktowy zmiękczacz 15-20l i na pewno będzie kolega zadowolony. map78 - masz rację. Zazwyczaj polecany jest zbiornik na 25 litrów złoża, bo to taki "standard" (tyle pojemności ma 1 worek złoża). Poza tym od strony kosztów zmiana rozmiaru o +/- 5 litrów jest praktycznie niezauważalna, bo większość komponentów jest ta sama (obudowa, głowica, jedynie zbiornik daje się rozmiar większy lub mniejszy). Natomiast w przypadku kolegi gall86 30, czy nawet 25 litrów to zdecydowanie za dużo. Przy zużyciu 6 m3/miesiąc i twardości 14 dH, w zupełności wystarczy 15 litrów złoża. I to nie tylko kwestia "wystarczy" bo jak weźmie większy zmiękczacz to będzie go musiał regenerować zanim zużyje jego pojemność - ze względów higienicznych (i trochę też hydraulicznych) zaleca się płukanie co max 14 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczur 03.11.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 jak weźmie większy zmiękczacz to będzie go musiał regenerować zanim zużyje jego pojemność - ze względów higienicznych (i trochę też hydraulicznych) zaleca się płukanie co max 14 dni. Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie kwestii płukania zbiornika co 14 dni? Ja mam zbiornik 13x54 i nadpisywanie kalendarza na 20 dni. Czy powinienem to przestawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.11.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie kwestii płukania zbiornika co 14 dni? Ja mam zbiornik 13x54 i nadpisywanie kalendarza na 20 dni. Czy powinienem to przestawić? Dobór wielkości filtra/zmiękczacza powinien być tak zrobiony aby objętość zużywanej wody powodowała regenerację co około 2 tygodnie lub częściej. Wynika to z tego, że jak przez dwa tygodnie nie wyczerpiesz pojemności złoża to znaczy, że przepływ przez filtr jest mały, a to może powodować kanałowanie przepływu i spadek jakości/wydajności. Druga sprawa to kwestia higieniczności - solanka może nie odkaża złoża, ale powoduje dużą i nagłą zmianę środowiska co pomaga w zachowaniu czystości biologicznej. To mimo wszystko jest tylko zalecenie - nie musisz się do niego stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mad79Mac 05.11.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Witam wszystkich mam taką wodę - Barwa: 35 mg Pt/dm3 - Odczyn: 7,2 pH - twardość ogólna: 405 mg CaCO3/dm3 - zapach: nieakceptowalny (ja wyczuwam metaliczny) - żelazo ogólne 4100 µg Fe/dm3 - mangan 480 µg Mn/dm3 - amoniak 0,15 - mg/ dm3 nie wiem jaka jest utlenialność posiadam zbiornik hydroforowy ocynkowany o wysokości 1,5M , ścieki odprowadzam do szamba. Za zbiornikiem posiadam zamontowany jakiś filtr narurowy - nie wiem dokładnie co to jest. Zaproponowano mi oczyszczenie tej wody w dwóch wersjach: 1 wersja : Filtr FER 1054 CL - uzdatnianie metodą utleniania KMNo4, złoże Greensand, sterownik Pallas CK + aspirator napowietrzający 2 wersja ze zmiękczaniem: Filtr Soft 1054/CL BVB Sterownik Clack lub tańszy sterownik BNT, Filtracja na złożu żywicy jonowymiennej, usuwanie pozostałego rozpuszczonego żelaza, manganu, związków organicznych i zmiękczanie wody, regeneracja złoża roztworem soli Proszę o poradę, którą wersję powinienem wybrać, aby po przefiltrowaniu woda nadawała się do użytku domowego. Czy któryś z zestawów w ogóle się sprawdzi dla mojej wody? Będę wdzięczny za wszelkie porady, przejrzałem setki stron i sam nie wiem już co mam myśleć. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.11.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Witam wszystkich mam taką wodę - Barwa: 35 mg Pt/dm3 - Odczyn: 7,2 pH - twardość ogólna: 405 mg CaCO3/dm3 - zapach: nieakceptowalny (ja wyczuwam metaliczny) - żelazo ogólne 4100 µg Fe/dm3 - mangan 480 µg Mn/dm3 - amoniak 0,15 - mg/ dm3 nie wiem jaka jest utlenialność posiadam zbiornik hydroforowy ocynkowany o wysokości 1,5M , ścieki odprowadzam do szamba. Za zbiornikiem posiadam zamontowany jakiś filtr narurowy - nie wiem dokładnie co to jest. Zaproponowano mi oczyszczenie tej wody w dwóch wersjach: 1 wersja : Filtr FER 1054 CL - uzdatnianie metodą utleniania KMNo4, złoże Greensand, sterownik Pallas CK + aspirator napowietrzający 2 wersja ze zmiękczaniem: Filtr Soft 1054/CL BVB Sterownik Clack lub tańszy sterownik BNT, Filtracja na złożu żywicy jonowymiennej, usuwanie pozostałego rozpuszczonego żelaza, manganu, związków organicznych i zmiękczanie wody, regeneracja złoża roztworem soli Proszę o poradę, którą wersję powinienem wybrać, aby po przefiltrowaniu woda nadawała się do użytku domowego. Czy któryś z zestawów w ogóle się sprawdzi dla mojej wody? Będę wdzięczny za wszelkie porady, przejrzałem setki stron i sam nie wiem już co mam myśleć. Serdecznie pozdrawiam Może słabo szukałem ale nic nie znalazłem o tych modelach... jeśli już to pytanie nie brzmi która z tych wersji tylko albo jedna albo obie. Żeby cokolwiek dobrać i porównać podaj jeszcze jaką masz pompę i jakie zużycie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mad79Mac 05.11.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Qbek17, obecnie posiadam stary zestaw, nie wiem co to jest chyba jakiś grudziądz, ale mam zamiar wymienić na:zestaw hydroforowy MQ 3-45 marki grundfos Ciężko powiedzieć jakie zużycie wody, ale 4 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczur 06.11.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Mad79Mac widzę, że w Łomiankach wszyscy mają podobny problem. Moje wyniki badań były prawie takie same. Miałem ten sam problem co ty - kilka tygodni temu założyłem stację. Zdecydowałem się (po sugestiach kolegów qbek17 i Jastrząb) na "przewymiarowany" zestaw zmiękczająco - multifunkcyjny. Butla 13x54, głowica Logix 762c, 60L złoża AquaMulti (regenerowane solanką) - nie chodzi co prawda za długo (bo jakiś miesiąc), ale jestem więcej niż zadowolony - wodą miękka, bez żadnych osadów i zmętnień, nie żółknie po paru chwilach jak przed założeniem filtra. Mam jeszcze tylko jeden problem - zapach wody ciepłej z zasobnika. Zimna jest ok, ale ciepła ciągle mi czymś pachnie. Wygrzałem zasobnik, ale to niewiele pomogło (qbek17 sugerował, że tam leży przyczyna). Dla pewności zrobię jeszcze raz badania i sprawdzę jaki jest jej skład po przejściu przez złoże. Jak możesz poczekać, to napiszę ci co z tego wyszło i czy mój zestaw jest wystarczający. A czy ktoś ma inne sugestie, dlaczego zimna woda nie pachnie a ciepła ma ciągle specyficzny zapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.11.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 A czy ktoś ma inne sugestie, dlaczego zimna woda nie pachnie a ciepła ma ciągle specyficzny zapach?Jakas chemia, nie bakteryjna zwiazana z obecnoscia anody magnezowej. Czy jest to zapach zgnilych jaj? Jesli tak, na probe wykrec na tydzien anode magnezowa. Zbiornika nie zabijesz w takim krotkim czasie. Jesli pomoze, to wtedy wsadzasz tam anode tytanowa (wymaga aktywnego zasilania). Jak tak mialem. Nie moglo to pochodzic raczej od bakterii bo wygrzewanie nie pomagalo zupelnie, a wymiana anody w 2 dni problem rozwiazała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.11.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Ja tam może się i nie znam, ale zauważyłem, że zawsze polecany jest zbiornik 25-30l, a dla mnie tak na logikę jak kolega gall86 ma niezbyt twardą wodę - 14dH i bardzo małe zużycie 5,5m3 miesięcznie to mu taki wielki zbiornik, ani wydajność 1,8m3/h nie potrzebne. Wystarczy mały kompaktowy zmiękczacz 15-20l i na pewno będzie kolega zadowolony. Panowie, dzięki za informacje. A czy możecie polecić konkretne modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.11.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Panowie, dzięki za informacje. A czy możecie polecić konkretne modele? No ja akurat mam Viessmann Aquahome 20-N, który jak na razie mogę serdecznie polecić. Koszt około 2100zł. Zamontować można samodzielnie lube we własnym zakresie. Uruchomienie jest gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.11.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Qbek17, obecnie posiadam stary zestaw, nie wiem co to jest chyba jakiś grudziądz, ale mam zamiar wymienić na: zestaw hydroforowy MQ 3-45 marki grundfos Ciężko powiedzieć jakie zużycie wody, ale 4 osoby. Hmm... ten zestaw grundfosa działa na zasadzie pompowania bezpośrednio w sieć - bez zbiornika hydroforowego. Czy ten aktualnie posiadany zbiornik chcesz zostawić czy też się go pozbywasz? Bo do utlenienia żelaza przydałby się zbiornik kontaktowy... Druga sprawa to wydajność tej pompy - czy będziesz zasysał wodę? (z jakiej głębokości?) Na 4 osoby przy normalnym zużyciu takie rozmiary filtrów powinny być OK. Co do typu złoża - jeśli nie będzie napowietrzania to chyba tylko Greensand (regenerowany nadmanganianem potasu) - ale bez aspiratora. Jak chcesz zmiękczać wodę to drugi stopień będzie konieczny. Na tym drugim stopniu można użyć złoża wielofunkcyjnego (tak jak w tej propozycji) albo typowego zmiękczającego (na pewno będzie tańsze) i wtedy można dać nawet mniejszy ten filtr (tak ok 25-30 litrów złoża). Odradzałbym sterownik BNT - weź Clacka (najlepiej na obu filtrach taki sam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.11.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Panowie, dzięki za informacje. A czy możecie polecić konkretne modele? No ja akurat mam Viessmann Aquahome 20-N, który jak na razie mogę serdecznie polecić. Ten Viessmann będzie za duży - sam o tym pisałeś Jeśli chodzi o gotowce z małą ilością złoża to masz dostępne np. Flamingo (z głowicą Clack) albo Maxima czy Slimline (z głowicą Erie) - mówię o wersjach z 10-15 litrami złoża. Alternatywnie zamawiasz składaka pod twoje wymagania w firmie zajmującej się uzdatnianiem wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mad79Mac 07.11.2015 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Hmm... ten zestaw grundfosa działa na zasadzie pompowania bezpośrednio w sieć - bez zbiornika hydroforowego. Czy ten aktualnie posiadany zbiornik chcesz zostawić czy też się go pozbywasz? Bo do utlenienia żelaza przydałby się zbiornik kontaktowy... Druga sprawa to wydajność tej pompy - czy będziesz zasysał wodę? (z jakiej głębokości?) Na 4 osoby przy normalnym zużyciu takie rozmiary filtrów powinny być OK. Co do typu złoża - jeśli nie będzie napowietrzania to chyba tylko Greensand (regenerowany nadmanganianem potasu) - ale bez aspiratora. Jak chcesz zmiękczać wodę to drugi stopień będzie konieczny. Na tym drugim stopniu można użyć złoża wielofunkcyjnego (tak jak w tej propozycji) albo typowego zmiękczającego (na pewno będzie tańsze) i wtedy można dać nawet mniejszy ten filtr (tak ok 25-30 litrów złoża). Odradzałbym sterownik BNT - weź Clacka (najlepiej na obu filtrach taki sam). Zbiornik chcę zostawić to w takim razie poszukam innej pompy. Może coś doradzisz? Studnia ma 16 metrów głębokości. Oferent zapewnia mnie, że ten drugi filtr ze zmiękczaniem mi wystarczy, bo usunie też rozpuszczone żelazo, mangan i związki organiczne. Czy to będzie jednak za mało i sam sobie może nie poradzić? Ta głowica BNT się nie sprawdzi? Bo Clack jest o 700pln droższy, a to spora różnica. Na czym polega różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.11.2015 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Zbiornik chcę zostawić to w takim razie poszukam innej pompy. Może coś doradzisz? Studnia ma 16 metrów głębokości. Pytanie na jakiej głębokości jest lustro wody? Bo pompa może zasysać z maksymalnie 8 metrów. Najlepsza byłaby pompa zanurzeniowa, a nie zasysająca... ale może w tym konkretnym przypadku wystarczy zasysająca? Oferent zapewnia mnie, że ten drugi filtr ze zmiękczaniem mi wystarczy, bo usunie też rozpuszczone żelazo, mangan i związki organiczne. Czy to będzie jednak za mało i sam sobie może nie poradzić? Czyli mówi to co jest napisane w karcie katalogowej złoża. A nie bierze pod uwagę ilości... przy 4 mg żelaza, bardzo wysokiej twardości - nie sądzę aby to wystarczyło na dłuższy czas. Kolega pszczur przy niższej twardości zastosował 2 razy większy filtr. Ta głowica BNT się nie sprawdzi? Bo Clack jest o 700pln droższy, a to spora różnica. Na czym polega różnica? Clack jest droższy ale 700 PLN to całkowity koszt głowicy, a nie różnica w cenie... A różnica jest w materiałach, projekcie, wykonaniu, jakości, gwarancji, niezawodności, spadku ciśnienia, obsłudze, itd. W skrócie jedna jest chińska (BNT), a druga amerykańska (Clack). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts